Corona nu echt op de terugweg? Impressie coronavirus 1-15 juni 2021

Coronadeals
De vijf duurste coronadeals van het Ministerie van Volksgezondheid in 2020 en 2021

In onze contreien is het einde van de pandemie in zicht. “Ga weer leven”, zei Diederik Gommers. De VS hebben de meeste sterfgevallen aan corona, maar zijn ook voorloper in het aantal vaccinaties. Als mensen die tenminste willen. Elders is het vaccinatieprogramma op grote afstand geraakt. Met name in Afrika en grote delen van Azië. Toch begint het aantal besmettingen in India af te nemen.

1 juni 2021: Peru stelt coronadodental bij en is nu ‘s werelds hardst geraakte land.

In één klap van 69.342 naar 180.764 coronadoden. In het Zuid-Amerikaanse land Peru is het aantal slachtoffers als gevolg van het coronavirus bijna verdrievoudigd. Dat maakt Peru ‘s werelds zwaarst getroffen land. Nergens anders vielen er zoveel coronadoden per 100.000 inwoners.

1 juni 2021: Prikken wat de pot schaft? AstraZeneca-weigeraars krijgen toch andere prik.

Wie het AstraZeneca-vaccin weigerde, wordt straks toch opgeroepen voor een andere vaccinatie.

1 juni 2021: Pfizer mag meer coronavaccins produceren in België.

Pfizer mag van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) meer coronavaccins gaan produceren in een fabriek in België. De productie zal “onmiddellijk een groot effect hebben op de levering van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech aan de Europese Unie”, aldus het EMA.

1 juni 2021: Meer dan de helft van de Nederlanders heeft antistoffen in bloed.

Door besmetting en vaccinatie is het percentage van het aantal Nederlanders met antistoffen tegen corona afgelopen maand gestegen van 32% naar 54%. Bij 90% van de donoren ouder dan 70 jaar werden antistoffen gevonden. Bij donoren tussen de 61 en 70 jaar is dit ongeveer 85% en bij mensen tussen de 51 en de 60 zo’n 54%. Als dit percentage zo snel blijft stijgen, kan al in juli zo veel immuniteit bereikt zijn, dat de circulatie van het coronavirus sterk wordt onderdrukt.

2 juni 2021: Verplicht winkelen met karretje leidt niet tot minder contacten binnen 1,5 meter.

Bij de meeste supermarkten moet je een winkelwagentjes pakken. Maar dat zorgt er niet voor dat we beter 1,5 meter afstand houden. Om besmet te raken heb je langer intensief contact nodig.

2 juni 2021: Harlingen heeft primeur met ‘prikbus’, 90 vaccinaties per dag mogelijk.

“We hebben de primeur van Nederland”, zegt burgemeester Ina Sjerps. De bus is een goed idee voor mensen die minder mobiel zijn. Nu kunnen ze zich dichtbij huis laten vaccineren.

2 juni 2021: Moderna gaat vaccins in Nederland produceren, capaciteit voor 300 miljoen doses.

De Amerikaanse farmaceut Moderna gaat in het vierde kwartaal vaccins produceren in Geleen in Limburg. Moderna verwacht daar 300 miljoen doses per jaar te kunnen fabriceren.

2 juni 2021: Gezondheidsraad: geef jonge mensen vaccin van Moderna of Pfizer.

Jonge mensen die vanaf nu worden uitgenodigd voor een coronavaccin moeten bij voorkeur een prik van Moderna of Pfizer krijgen, zegt de Gezondheidsraad in een spoedadvies. Deze vaccins zouden een hogere effectiviteit hebben en minder nadelen dan de vaccins van AstraZeneca en Janssen.

2 juni 2021: Vaccinconferentie brengt bijna 2 miljard euro voor Covax op.

Een donorconferentie om geld op te halen voor het Covax-vaccinprogramma voor armere landen heeft bijna 2,4 miljard dollar opgebracht. De teller staat nu op bijna 9,6 miljard dollar.

3 juni 2021: Jeugd had geen enkele prioriteit in coronabeleid.

Nederland geeft een “uniek negatief voorbeeld” als het gaat om onderwijs voor kinderen tijdens de coronapandemie. Kinderen zijn bij het sluiten van de scholen als middel gebruikt om de ouders thuis te houden. De jeugd heeft geen enkele prioriteit in het Nederlands coronabeleid, concludeert KidsRights. Deze kinderrechtenorganisatie brengt jaarlijks een rapport uit over de naleving van kinderrechten wereldwijd. Het sluiten van scholen leidde in Nederland niet alleen tot een leerachterstand, het had ook een negatieve impact op de geestelijke gezondheid van kinderen.

3 juni 2021: Twee jaar nodig om uitgestelde operaties weg te werken.

Er is twee jaar nodig om ongeveer 140.000 uitgestelde operaties weg te werken.

3 juni 2021: Nederland heeft 100.000 vaccins over, maar doneert ze nog niet aan Suriname.

Nederland kan meer en sneller vaccins doneren aan Suriname. Er liggen nu 100.000 vaccins van AstraZeneca ongebruikt in de opslag. Vaccins die dienen als reserve om eventuele vertraging van de Nederlandse vaccinatiecampagne op te vangen. Maar zelfs bij donatie én een vertraagde levering krijgt iedereen in Nederland alsnog binnen twaalf weken een tweede prik. Met een donatie van 100.000 doses zouden in Suriname alle mensen van 50 jaar en ouder een eerste prik kunnen krijgen die bescherming biedt tegen covid-19. Daarmee worden honderden ziekenhuisopnames voorkomen. In het land zijn nu nog maar 85.000 prikken gezet, op een bevolking van 400.000 18-plussers. In Nederland heeft de helft van de 18-plussers al een eerste prik gehad. In Suriname is de hoogste alarmfase van kracht. Gemiddeld zijn er zo’n 200 besmettingen per dag op een totaal van 600.000 inwoners. Op de intensive care geldt al een paar dagen code zwart.

3 juni 2021: Wereldwijd meer dan 2 miljard coronaprikken gezet.

Er zijn wereldwijd ruim 2 miljard coronaprikken gezet. De eerste vaccinatiecampagnes begonnen een half jaar geleden, in december vorig jaar. Er zijn vooral veel prikken gezet in de drie meest bevolkte landen ter wereld: China (704,8 miljoen), de Verenigde Staten (296,9 miljoen) en India (221 miljoen). Daar zijn wereldwijd zes op de tien doses toegediend. In de Europese Unie zijn 255 miljoen prikken gezet, goed voor 39% van de bevolking. Israël loopt wereldwijd voorop met de vaccinatiecampagne, omdat daar percentueel het grootste deel van de bevolking is ingeënt. In het land zijn 6 op de 10 personen maximaal beschermd. Zij hebben dus alle benodigde prikken gehad.

3 juni 2021: Ongeveer 13.000 mensen schrappen prikafspraak met Janssen-vaccin.

Ongeveer 13.000 mensen hebben ervoor gekozen het coronavaccin van Janssen niet te krijgen. Zij hebben via de GGD een nieuwe prikafspraak gemaakt en krijgen nu het vaccin van Pfizer/ BioNTech of dat van Moderna. In totaal stonden ongeveer 140.000 afspraken voor het Janssen-vaccin gepland. Dat betekent dat ongeveer 9% afziet van dat middel en een ander vaccin krijgt. Het gaat om mensen die in 1967, 1968 en 1976 zijn geboren. Mensen in die geboortejaren hadden het vaccin van Janssen toegewezen gekregen. Mensen uit andere jaren krijgen een ander vaccin. Dat geldt ook voor mensen uit 1982 en daarna, die vanaf nu aan de beurt komen om een afspraak te maken. Het kan zijn dat het vaccinatieprogramma wat vertraging oploopt, maar er zijn genoeg andere vaccins beschikbaar.

3 juni 2021: 10 miljoen prikken gezet: Nederland op weg naar groepsimmuniteit.

De vaccinatiefabriek draait op volle toeren. Iedere minuut krijgen 223 mensen in Nederland een prik. Vandaag werd bekend dat ergens de 10 miljoenste vaccinatiespuit in een arm is gezet.

3 juni 2021: Helft Britse volwassenen 2 keer geprikt, wel meer besmettingen.

Ruim de helft van alle Britse volwassenen heeft twee doses van een coronavaccin gekregen. Sinds de Britten met het prikken begonnen, zijn ruim 26 miljoen tweede doses verstrekt. Groot-Brittannië kreeg donderdag bij de aanpak van de coronacrisis echter ook met een tegenvaller te maken. De gezondheidsautoriteiten meldden 5.274 nieuwe besmettingen. Het hoogste aantal sinds 26 maart.

4 juni 2021: Meeste middelbare scholen volledig open, vaak wel met dubbel gevoel.

Het overgrote deel van de middelbare scholen is vanaf maandag weer volledig open. Zo’n 9 op de 10 scholen zijn al volledig open, of zullen maandag opengaan. 7% gaat niet helemaal open.

4 juni 2021: Medisch team vertrekt naar Suriname: ‘Het is een war zone’.

Er is een tekort aan bedden, medicijnen, verpleegkundigen, vaccins in Suriname. Eigenlijk aan alles. Per dag komen er zo’n 300 coronabesmettingen bij. Per 100.000 inwoners is dat drie keer meer dan in Nederland. Dokters moeten kiezen welke patiënten ze opnemen en welke niet. “Een anesthesist vertelde me: het is een war zone”, zegt gepensioneerd chirurg Chander Mahabier.

4 juni 2021: Aanzienlijk meer operatiekamers beschikbaar.

In de ziekenhuizen zijn meer operatiekamers beschikbaar en mensen die binnen zes weken zorg nodig hebben, kunnen die ook weer vaker op tijd en zoals gepland krijgen. Van de operatiekamers is nu 76% weer in gebruik, aanmerkelijke stijging ten opzichte van vorige week, toen het 66% was.

4 juni 2021: Coronaprik op papier: binnen één dag 50.000 gele boekjes besteld.

Vanaf maandag kan elke coronaprik met een stempel in het gele vaccinatieboekje worden vermeld. En er is veel animo voor zo’n boekje, blijkt uit de bestellingen.

4 juni 2021: Quarantaineplicht hoogrisicolanden ingegaan, maar handhaving ontbreekt.

De quarantaineplicht die per 1 juni van kracht is geworden voor reizigers uit hoogrisicolanden als Brazilië en India, wordt nog niet gehandhaafd, terwijl er vluchten uit die landen op Schiphol landen.

Veel veiligheidsregio’s blijken nog niet weten hoe ze de controle van die reizigers gaan uitvoeren. De quarantaineplicht zou juist het vangnet zijn voor de vliegverboden die per 1 juni zijn ingetrokken.

4 juni 2021: Waarom een vaccin ‘s ochtends mogelijk iets beter werkt.

Je zou verwachten dat je immuunsysteem ‘s nachts en overdag op dezelfde manier zijn taak vervult. Maar dat is niet zo. Overdag is het actiever. En dat heeft mogelijk invloed op de werking van vaccins.

4 juni 2021: De Jonge: na coronabesmetting is één prik voldoende.

Mensen die een coronabesmetting achter de rug hebben, hoeven geen tweede prik meer te krijgen. De Jonge volgt een advies daarover van het Outbreak Management Team. 

4 juni 2021: Helft Nederlanders boven de 18 heeft nu minstens één prik gehad.

De helft van de volwassen Nederlanders heeft nu in elk geval een eerste prik gehad. Bijna een kwart heeft ook al een tweede vaccinatie gehad.

4 juni 2021: Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft toenemen in VK.

Het aantal nieuwe coronagevallen in het Verenigde Koninkrijk vertoont al verscheidene dagen een stijgende lijn. Afgelopen 24 uur ZIJN 6.238 Britten besmet zijn geraakt. Bijna 2 maal zoveel als in de laatste week van mei. Met name in Engeland kruipt het reproductiegetal omhoog. Vermoedelijk is de toename te wijten aan verspreiding van de Delta-variant, die voor het eerst in India opdook. Dat brengt de plannen in gevaar om het land op 21 juni van het slot te halen.

5 juni 2021: Het einde van de lockdown begint vandaag: dit mag er weer.

Musea, bioscopen, theaters mogen vanaf vandaag weer hun deuren openen. Daarnaast worden de regels en openingstijden voor de horeca verruimd en mag er thuis meer bezoek worden ontvangen.

5 juni 2021: Dodental door coronavirus in België boven de 25.000.

Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in België steeg zaterdag tot 25.014. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano. Bij ruim een miljoen mensen is sinds het begin van de pandemie vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. In de periode 26 mei-1 juni overleden gemiddeld 12,9 patiënten per dag, Een daling van meer dan 26%. Ziekenhuisopnames en nieuwe besmettingen tonen afgelopen tijd een dalende lijn. Het officiële dodental in het circa 11 miljoen inwoners tellende België valt hoger uit dan in Nederland. Daar meldt het RIVM tot dusver zo’n 17.679 sterfgevallen.

5 juni 2021: China keurt coronavaccin goed voor kinderen.

China heeft het coronavaccin van Sinovac via een spoedprocedure goedgekeurd voor kinderen vanaf 3 jaar. Het is de eerste keer dat een groot land de weg vrijmaakt voor het vaccineren van peuters. In China kunnen op dit moment alleen volwassenen zich laten inenten tegen het coronavirus. De bijna 1,4 miljard inwoners tellende volksrepubliek heeft al ruim 723 miljoen doses van vaccins toegediend.

5 juni 2021: Zuid-Korea ontvangt miljoen doses Janssen-vaccin van VS.

Met de gift wil Zuid-Korea militairen vaccineren die nauw samenwerken met Amerikaanse troepen. De VS heeft tienduizenden manschappen gelegerd in het Aziatische land. De Amerikaanse president Joe Biden had Zuid-Korea toegezegd om ruim een half miljoen militairen te vaccineren. Later werd besloten nog meer vaccins te sturen. In de VS wordt ook het Janssen-vaccin gebruikt.

5 juni 2021: België gaat 16- en 17-jarigen met het Pfizer/BioNTech-vaccin inenten tegen het virus.

Jongeren met onderliggende aandoeningen, zoals diabetes of nierproblemen, krijgen voorrang. Gezonde tieners krijgen een uitnodiging nadat iedereen boven de 18 jaar is geweest.

6 juni 2021: 300 miljoenste vaccinatie toegediend in Verenigde Staten.

De Verenigde Staten zijn de grens van 300 miljoen toegediende coronavaccins gepasseerd. In totaal zijn 371 miljoen doses over het land met 333 miljoen inwoners gedistribueerd. Ruim 170 miljoen mensen ontvingen ten minste één dosis, 138 miljoen Amerikanen zijn volledig gevaccineerd.

6 juni 2021: VS doneert 750.000 coronavaccindoses aan Taiwan.

De Verenigde Staten zullen 750.000 vaccindoses doneren aan Taiwan. President Joe Biden en zijn regering zijn van plan wereldwijd coronavaccins te distribueren. Taiwan heeft een toename van het aantal besmettingen, maar is getroffen door het wereldwijde tekort aan vaccins. Slechts 3% van de 23,5 miljoen inwoners is gevaccineerd tegen COVID-19 en de meesten krijgen alleen de eerste prik.

6 juni 2021: 2.160 coronabesmettingen gemeld, 1.195 minder dan vorige week zaterdag.

Het afgelopen etmaal zijn er 2..160 nieuwe besmettingen vastgesteld. Vorige week zaterdag werden er nog 3.355 besmettingen gemeld, dat zijn er 1.195 meer dan vandaag.

6 juni 2021: Boris Johnson: ‘Hele wereld voor eind 2022 vaccineren’.

De Britse premier Johnson zal zijn collega-leiders van de G7, de zeven belangrijkste industrielanden, oproepen de hele wereldbevolking voor eind 2022 te vaccineren tegen het coronavirus. Johnson wil  “de grootste uitdaging van het naoorlogse tijdperk” gezamenlijk aangaan. De bijeenkomst is de eerste persoonlijke ontmoeting van de G7-leiders sinds het begin van de pandemie.

6 juni 2021: Britse minister: Delta-variant 40 procent overdraagbaarder.

De Delta-variant van het virus is naar schatting 40% overdraagbaarder dan de Britse ‘Alfa-variant’ die leidde tot de laatste lockdown. Dat zegt de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock.

6 juni 2021: Voor het eerst sinds 6 oktober minder dan 1.000 coronapatiënten in ziekenhuizen.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald naar 998. Voor het eerst sinds 6 oktober vorig jaar liggen minder dan duizend mensen met het longvirus in het ziekenhuis

7 juni 2021: Ic-arts Diederik Gommers over einde lockdown: ‘Ga weer leven’.

“Het is ongelooflijk. Een maand geleden hadden we nog een piek, nu is het aantal ic-opnames met 60% gedaald.” Dat vertelde ic-arts Diederik Gommers. Hij heeft daarom maar één boodschap voor ons allemaal: “Ga weer leven”. De enorme daling in het aantal ziekenhuisopnames geeft volgens ic-arts Diederik Gommers ‘een heel ander gevoel’. Daarnaast schiet het met het vaccineren nu echt op.

Aan het eind van de zomer is iedereen goed gevaccineerd, verwacht Gommers. “Dan krijgen we ons ‘nieuwe leven’ terug.” Het is alleen nog spannend hoe hoog de vaccinatiebereid onder jongeren zal zijn. “Als we erin slagen om in Nederland een vaccinatiegraad van 75% te halen, dan blijft het reproductiegetal (de zogenoemde R) onder de één.”

Zo blijven we ook in het najaar en de winter beschermd tegen een nieuwe uitbraak. Gezien het snel dalende aantal besmettingen kunnen volgende versoepelingen op 25 juni ingaan, zei hij. “Het enige lastige aan ons gedrag is: als we een vinger krijgen, pakken we de hele hand. We doen dan net alsof alles voorbij is.” De basisregels moeten we daarom nog even volhouden. “We hebben dit met zijn allen gedaan, door samen te werken. Het is een pak van m’n hart dat het virus wegzakt en we gewone dingen weer kunnen doen.”

7 juni 2021: 21.000 zestigers maken prikafspraak voor ander coronavaccin.

Dit weekend hebben 21.000 mensen van 60 tot 64 jaar oud, die geen AstraZeneca-prik hebben genomen, alsnog een afspraak gemaakt voor een coronavaccinatie met Moderna of Pfizer. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maandagochtend bekendgemaakt.

7 juni 2021: Ook Moderna vraagt goedkeuring vaccin voor tieners.

Ook Moderna wil dat zijn coronavaccin kan worden toegediend aan Europese kinderen van 12 jaar en ouder. Het bedrijf heeft daarvoor toestemming gevraagd bij de toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Die waakhond keurde eerder het vaccin van Pfizer en BioNTech goed voor tieners. Meerdere Europese landen hebben besloten om ook 12-plussers te vaccineren. Nederland wacht met een besluit tot de Gezondheidsraad advies heeft uitgebracht.

7 juni 2021: Ook EU-lidstaat Slowakije neemt Russisch coronavaccin in gebruik.

Slowakije is als tweede EU-land begonnen burgers te vaccineren met het Russische coronavaccin Spoetnik-V. Slowakije volgt met de vaccinatiecampagne het voorbeeld van Hongarije in februari.

7 juni 2021: Premier Modi: coronavaccin gratis voor alle Indiërs boven 18 jaar.

De Indiase premier Narendra Modi zei vandaag in een televisietoespraak dat alle volwassen Indiërs vanaf 21 juni gratis tegen corona kunnen worden gevaccineerd. Tevens zal de federale overheid het vaccinatiebeleid overnemen van de deelstaten. Volgens het huidige beleid verschaft de federale overheid alleen gratis inentingen aan ouderen en belangrijke hulpverleners. Inenten van volwassen tussen 18 en 45 jaar wordt overgelaten aan de deelstaten en particuliere ziekenhuizen. Ook onder het nieuwe beleid zullen private ziekenhuizen een rol spelen in het vaccineren. Een kwart van alle vaccins zal via de private ziekenhuizen worden verspreid. Vandaag registreerde India meer dan 100.000 nieuwe besmettingen. In mei dagelijks meer dan 400.000. Het aantal doden daalt ook.

7 juni 2021: GGD’en kunnen jongeren nog deze zomer vaccineren als dat moet.

Mocht het kabinet beslissen ook jongeren van 12 tot 18 jaar te laten vaccineren tegen het virus, dan is het voor de GGD’en mogelijk haalbaar om daar begin september mee klaar te zijn.

7 juni 2021: New York plant Central Park-concert om einde lockdown te vieren.

New York City wil het naderende einde van de lockdown te vieren met een groots popconcert in Central Park. Burgemeester Bill de Blasio noemt het onderdeel van een “Homecoming Week”, die de wereld moet laten zien dat de stad de pandemie achter zich heeft gelaten.

7 juni 2021: Coronaregels? Op veel plekken lijkt het weer net als vroeger.

Overvolle terrassen, mensen die elkaar weer kussen en horeca-gangers die nog geen 30 cm afstand houden. Het leek dit weekend op veel plekken wel weer het oude normaal, alsof corona verslagen is. “Handhaven lukt ook eigenlijk niet meer”, zeggen horeca-eigenaren. En de politie geeft dat toe.

7 juni 2021: Deze week geen 40.000 maar 90.000 vaccins naar Suriname.

Nederland stuurt overmorgen 90.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Suriname. Eigenlijk zou er deze week een levering van 40.000 doses plaatsvinden, maar volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben ziekenhuizen in Nederland minder van het vaccin besteld, waardoor er ruimte is om een grotere partij aan Suriname te leveren. In Nederland wordt AstraZeneca alleen nog gebruikt voor mensen die een tweede prik met dat vaccin nodig hebben. Volgens VWS kunnen de vaccins direct worden ingezet in Suriname. Het is de bedoeling dat Nederland 750.000 AstraZeneca-doses levert, als het kan nog deze maand, afhankelijk van leveringen die Nederland zelf binnenkrijgt.

7 juni 2021: Stormloop op ontdooide vaccins in prikstraat Nieuwegein.

In Nieuwegein wordt vanavond een hele voorraad van 1.200 Janssen-vaccins weggeprikt. Door een stroomstoring zijn de koelkasten op de vaccinatielocatie een tijdje uit geweest. “Het gevolg is dat wij doses van het Janssen-vaccin hebben die we vanavond moéten wegprikken, omdat we ze niet langer kunnen bewaren”, meldt de GGD. Al snel verzamelden zich lange rijen voor de priklocatie. Mensen die nu nog komen, worden weggestuurd. Er zijn extra medewerkers opgetrommeld om te helpen. Men verwacht er zeker nog tot na middernacht mee bezig te zijn.

8 juni 2021: Aantal dagelijkse besmettingen in India daalt tot onder 100.000.

Voor het eerst in ruim twee maanden is het aantal coronabesmettingen in India onder de 100.000 gezakt. Het afgelopen etmaal zijn er 86.498 gevallen geregistreerd. Daarmee zijn sinds het begin van de pandemie ongeveer 29 miljoen inwoners besmet geraakt. Het aantal doden steeg met 2.123 en staat inmiddels op ruim 350.000. India is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld.

8 juni 2021: Kwetsbaren mogelijk gebaat bij derde of vierde prik.

Mogelijk is een groep kwetsbare patiënten gebaat bij een derde of vierde prik tegen het coronavirus. Het gaat om mensen met een zwakke afweer, bijvoorbeeld door een ziekte als leukemie of omdat ze vanwege een transplantatie medicatie slikken om het afweersysteem plat te leggen, zeggen medici.

8 juni 2021: Combinatie AstraZeneca en Pfizer leidt tot betere afweerreactie.

Mensen die na een eerste prik met het vaccin van AstraZeneca een tweede prik met Pfizer/BioNTech krijgen, ontwikkelen een betere afweer tegen het coronavirus dan na een tweede dosis AstraZeneca. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Saarland in Duitsland in een voorlopige publicatie.

De afweerreactie in het lichaam is zelfs nog iets beter dan wanneer iemand twee prikken van Pfizer krijgt. 250 proefpersonen werden gevolgd. Sommigen kregen een dubbele inenting met AstraZeneca of Pfizer en anderen de combinatie. Tussen de eerste en de tweede prik zat negen tot twaalf weken.

De onderzoekers keken naar de hoeveelheid antistoffen in het lichaam van de proefpersonen na vaccinatie. Ook bepaalden ze de sterkte van zogenoemde neutraliserende antistoffen. “Dit vertelt ons hoe goed de antilichamen voorkomen dat het virus de cellen binnendringt”, aldus hoogleraar Martina Sester. Na een dubbele Pfizer-vaccinatie en een combinatieprik werden 10 keer zoveel antistoffen in het bloed aangetroffen dan na twee AstraZeneca-prikken. De combinatie gaf zelfs betere resultaten als het gaat om de neutraliserende antistoffen dan een dubbele prik met Pfizer.

9 juni 2021: Zorgmedewerkers hebben nu eerst tijd nodig om te herstellen.

De meerderheid van de Nederlandse verpleegkundigen, verzorgenden en artsen heeft na meer dan een jaar coronapandemie last van fysieke of mentale klachten, en vaak van een combinatie daarvan, blijkt uit een peiling onder 7.000 werknemers uit de sector. Ze hebben tijd nodig om te herstellen, zeggen de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland.

9 juni 2021: Heel Italië, Noorwegen en delen Oost- en Midden-Europa gaan naar geel.

Het aantal landen in Europa dat van oranje naar geel gaat, breidt steeds verder uit. Nadat duidelijk was geworden dat vakanties in Duitsland en Oostenrijk weer mogelijk worden, komen daar vandaag heel Italië, bijna heel Noorwegen, Luxemburg, Polen, Tsjechië en Slowakije bij.

9 juni 2021: Frankrijk zet weer stap in versoepeling coronamaatregelen.

Frankrijk zet een stap verder met het afbouwen van de coronamaatregelen. Toeristen die zijn ingeënt of een negatieve coronatest kunnen tonen zijn weer welkom. Cafés en restaurants gaan woensdag onder strenge voorwaarden ook binnen weer open.

9 juni 2021: Europees Parlement stemt in met regels over coronacertificaat.

Het Europees Parlement is akkoord met de regelgeving rond het Covid-19-certificaat dat het reizen door de EU deze zomer moet vergemakkelijken. Het stemde met een overgrote meerderheid voor.

9 juni 2021: Meerderheid ouders van 12-plussers wil coronaprik voor hun kind.

Een ruime meerderheid van de ouders van kinderen van 12 tot en met 17 jaar wil hun kroost laten inenten met het vaccin van Pfizer. 27% van de ouders van kinderen tussen de 12 en 15 jaar wil ze ‘zeker’ laten inenten. 29% wil dat waarschijnlijk wel. Voor de ouders van jongeren van 16 en 17 jaar gaat het om 54 en 13%. Hoe kleiner de kinderen, hoe minder ouders bereid zijn tot vaccinatie.

9 juni 2021: Vanaf 23 juni geldt vaccinatie als alternatief voor toegangstest.

Vanaf 23 juni kan een gevaccineerde via CoronaCheck-app toegang krijgen tot locaties. Nu is voor toegang tot een festival of voetbalwedstrijd een negatieve test nodig, ook al ben je gevaccineerd.

9 juni 2021: Vaccineren armere landen loopt hopeloos achter: ‘Op deze manier halen we het niet’.

Het gaat nog altijd niet goed met het vaccineren van mensen in armere landen. Het wereldwijde programma, Covax, kampt met forse tekorten aan vaccins, terwijl veel rijkere landen deze juist over hebben. Het internationale Covax-programma is opgezet door de WHO, de Europese Commissie, Gates Foundation en Frankrijk. De ambitie is om 20% van de bevolking van 92 landen met lage- en middeninkomens te vaccineren. Vooral zorgverleners, maatschappelijk werkers en de meest kwetsbare mensen, zoals ouderen. Voor het einde van dit jaar moeten zo’n 1,7 miljard vaccins aan die landen zijn verstrekt. De meeste leveringen zouden uit India komen, maar door de enorme nood heeft de regering van India besloten om alle vaccins die daar gemaakt worden, in India te houden. Van 1,1 miljard beloofde vaccins zijn er 30 miljoen geleverd aan Covax.

Het vaccinprogramma is zo op flinke achterstand geraakt. Er zijn tot dusver 53 miljoen doses verdeeld over 80 landen. “Er is daarmee een tekort ontstaan van 140 miljoen doses”, zegt Sabine de Jong, coördinator internationale programma’s bij Unicef, dat Covax aanstuurt. “Dit tekort kan eind deze maand oplopen tot 190 miljoen. Op deze manier halen we het niet.” Vaccinatieprogramma’s in verschillende Afrikaanse landen zijn vrijwel volledig stil komen te liggen.

10 juni 2021: India meldt recordaantal van ruim 6.000 dagelijkse coronadoden.

In India zijn de afgelopen 24 uur 6.148 mensen, die besmet waren met het coronavirus, overleden. Dat is het hoogste dagelijks dodental wereldwijd tot nu toe tijdens de pandemie. Het vorige record was in de Verenigde Staten. Op 12 februari zijn daar 5.444 coronadoden gemeld. Het hoge dodental komt doordat in het oosten van India de cijfers zijn herzien. Mensen die thuis of in privéklinieken zijn overleden aan de ziekte zijn nu ook meegerekend. Daarmee komt het totale dodental op 359.676. Het nieuwe aantal besmettingen is met 94.052 opgelopen naar ruim 29,2 miljoen.

10 juni 2021: VS bevestigen ‘historische’ vaccindonatie aan tientallen landen.

De Verenigde Staten hebben bevestigd dat ze 500 miljoen coronavaccins gaan kopen en doneren aan minder welvarende landen. Het gaat om vaccins van Pfizer/BioNTech die worden geproduceerd in de VS. De bedrijven hebben bevestigd dat ze meedoen aan het initiatief van de regering van Joe Biden en zeggen daarmee geen winst te zullen maken. 200 miljoen doses moeten worden geleverd in 2021 en nog eens 300 miljoen in de eerste helft van 2022. Voor 92 landen en de Afrikaanse unie. Het Witte Huis: “Het gaat om de grootste aankoop en donatie van vaccins door een enkel land.”

De VS hebben zelf al een groot deel van de bevolking ingeënt. Meer dan 60% van de volwassen Amerikanen heeft in ruim vier maanden tijd minstens één dosis van een coronavaccin gehad. Washington zegt nu ook de rest van de wereld te willen helpen de pandemie te “verslaan” en maakte eerder al bekend voor eind juni 80 miljoen vaccins te willen doneren.

10 juni 2021: Von der Leyen: ruim helft volwassen EU-burgers een keer ingeënt.

Meer dan de helft van de volwassen bevolking van de Europese Unie, ofwel ongeveer 175 miljoen mensen, heeft minstens een prik tegen Covid-19 gehad. En 100 miljoen EU-burgers zijn al volledig ingeënt, twittert Ursula von der Leyen. “We zijn goed onderweg om ons doel te bereiken en genoeg doses te leveren om 70% van de Europese volwassenen volgende maand te hebben gevaccineerd.” Die doelstelling is gebaseerd op de veronderstelling van deskundigen dat een vaccinatiegraad van minstens 70% genoeg zou zijn voor zogeheten groepsimmuniteit. Wie besmet raakt, komt dan met te weinig onbeschermde anderen in aanraking om het virus te blijven doorgeven. Een uitbraak dooft daardoor uit. Maar inmiddels leggen experts de lat hoger. Bijvoorbeeld omdat nieuwe varianten van het coronavirus zich mogelijk ook onder ingeënte personen kunnen verspreiden. Deskundigen als RIVM-kopstuk Jaap van Dissel verwachten dat het virus zal blijven circuleren. Inenting van een hoger percentage burgers, onder wie kinderen, is daarom mogelijk nodig.

11 juni 2021: Wereldwijd al meer coronadoden dit jaar dan in heel 2020.

In minder dan zes maanden zijn dit jaar wereldwijd meer dan 1,88 miljoen mensen aan corona overleden. Dat is iets meer dan het dodental van 2020. Het totale aantal geregistreerde doden wereldwijd komt volgens de Johns Hopkins Universiteit uit op 3,7 miljoen.

11 juni 2021: Mogelijk honderden kinderen met ernstige naweeën Covid.

In Nederland kampen op dit moment mogelijk enkele honderden kinderen met ernstige naweeën van hun coronabesmetting. “Onze inschatting is dat het in Nederland mogelijk om 300 à 400 kinderen gaat die ernstige klachten houden na een Covid-19-infectie’’, zegt kinderarts Giske Biesbroek.

11 juni 2021: EU: deze zomer vrij reizen binnen Europa voor volledig gevaccineerden.

Nederlandse vakantiegangers en andere EU-burgers die volledig zijn gevaccineerd tegen corona hoeven deze zomer niet in quarantaine of worden getest als ze naar een EU-land reizen. Hierover zijn de ambassadeurs van de 27 lidstaten het in Brussel eens geworden. De laatste prik moet minstens 2 weken eerder zijn gezet. Vanaf 1 juli gaat een systeem met een Covid-19-certificaat in werking waarmee een reiziger via een QR-code kan aantonen volledig gevaccineerd te zijn.

11 juni 2021: Nieuwe bijwerking vastgesteld bij coronavaccin AstraZeneca.

Het coronavaccin van AstraZeneca kan in een enkel geval leiden tot lekkages in haarvaten, kleine adertjes. Mensen die daar al eerder last van hebben gehad, mogen dit vaccin dus niet krijgen. Dat heeft de Europese toezichthouder EMA vastgesteld. Meer dan 78 miljoen mensen in Europa hebben het AstraZeneca-vaccin gekregen. Zes van hen hebben last gekregen van het zogeheten systemisch capillair leksyndroom. Het gebeurde vooral bij vrouwen en binnen vier dagen na vaccinatie. Drie van de zes mensen hadden al eerder last gehad van dezelfde klachten. Een van die drie is overleden.

In Nederland is één geval van dit leksyndroom bekend. Het ging om iemand die het coronavaccin van Janssen had gekregen. Dit was een man van tussen de 50 en 60 jaar oud, die eraan overleed.

In Nederland is deze bijwerking niet gemeld bij mensen die het vaccin van AstraZeneca hebben gekregen.

Over het coronavaccin van Janssen zegt het EMA niets. Als mensen lekkages hebben in de kleine aderen, sijpelt bloedplasma weg uit de aderen. Het komt dan terecht in spieren, organen of holtes. Mensen kunnen dan last krijgen van zwellingen in met name armen en benen. Hun bloeddruk kan dalen, het bloed kan wat dikker worden en ze hebben soms minder van het eiwit albumine in het bloed. Dat stofje regelt de druk in de bloedvaten. Het EMA doet ook onderzoek naar een andere potentiële bijwerking van de vier coronavaccins die nu beschikbaar zijn. Het gaat om ontstekingen van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis). Dat het na vaccinatie gebeurde, wil niet automatisch zeggen dat het door de vaccinatie gebeurde. In Nederland zijn 24 gevallen bekend waarin mensen die ontsteking bij het hart kregen na vaccinatie.

11 juni 2021: EMA keurt ‘miljoenen’ Janssen-vaccins af.

Het Europese Medicijnagentschap EMA heeft aangekondigd dat een grote partij Janssen-vaccins niet wordt toegelaten in Europa. Volgens persbureau Reuters gaat het om miljoenen doses. De partij is gefabriceerd rond hetzelfde moment als miljoenen vaccins die vandaag door de Amerikaanse toezichthouder voor geneesmiddelen FDA zijn afgekeurd. De partij Janssen-vaccins was al in Europa aangekomen en lag al weken stil in afwachting van de controle. De partij kan nu niet worden gebruikt. Voor Nederland betekent het dat zo’n 2 miljoen doses van het vaccin niet op tijd worden geleverd.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid maakte toevallig vandaag bekend dat mensen die zich laten vaccineren vanaf 21 juni om het Janssen-vaccin kunnen vragen. Dit plan gaat vooralsnog door, er zijn 200.000 vaccins voor beschikbaar. Die horen niet bij de partij die nu is afgekeurd.

12 juni 2021: Dit zijn de 25 duurste coronadeals van het ministerie van Volksgezondheid.

De Algemene Rekenkamer constateerde dat het ministerie van Volksgezondheid 40% van de 5,1 miljard euro die in 2020 is besteed, onrechtmatig heeft uitgegeven. Ook de Auditdienst Rijk noemt de financiële gang van zaken bij het ministerie “ernstig”. Op verzoek van de Tweede Kamer geeft het ministerie nu iets meer duidelijkheid over waar het geld is gebleven. Daarom is een lijst gepubliceerd met de 25 duurste overeenkomsten. Het om 5,8 miljard euro, waarvan de meeste overeenkomsten doorlopen tot in 2021. Het geld ging grofweg naar 4 zaken: hulpmiddelen, testen, vaccins en GGD.

12 juni 2021: Mongolië prikt als een speer, maar toch stijgt aantal besmettingen hard.

Mongolië heeft zich ontpopt als een van de snelste prikkers ter wereld. Vorige week werden een kleine 7.500 besmettingen gemeld, tegenover 4.700 de week ervoor. Een stijging van 63%. De helft van de bevolking is al gevaccineerd. In Nederland is dat nog net geen kwart. Mongolië heeft alleen één probleem: ondanks het snelle vaccineren, bereikt het aantal besmettingen een recordhoogte. Is het Chinese vaccin Sinovac, waar Mongolië de meeste vaccins van heft, wel effectief? Hoe dan ook, Sinovac lijkt in ieder geval goed te werken om ziekenhuisopnames te voorkomen.

12 juni 2021: Mijlpaal: voor eerste maal geen nieuwe besmetting of sterfgeval in verpleeghuis.

In alle Nederlandse verpleeghuizen is het afgelopen etmaal voor het eerst sinds maart 2020 geen nieuwe coronabesmetting en geen nieuw sterfgeval als gevolg van het coronavirus geconstateerd.

13 juni 2021: Aantal dagelijkse besmettingen in België zakt onder de duizend.

Tussen 3 en 9 juni zijn dagelijks 984 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd in het land. Een daling van 38%. In totaal raakten in België ruim een miljoen mensen geïnfecteerd.

13 juni 2021: EMA-topman: geen AstraZeneca meer bij voldoende alternatieven.

Het inenten met AstraZeneca zou voor alle leeftijden kunnen worden stopgezet als er voldoende alternatieve coronavaccins zijn. Dat heeft bestuurder Marco Cavaleri van het EMA gezegd.

13 juni 2021: Hoogste aantal coronabesmettingen in Rusland sinds februari.

Rusland heeft vandaag 14.723 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het hoogste aantal voor één dag sinds 13 februari. Rusland kondigt heropening van speciale Covid-ziekenhuizen aan.

13 juni 2021: RIVM meldt 1.066 coronabesmettingen, eindelijk weer onder de signaalwaarde.

Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw gedaald en met 1.066 besmettingen uitgekomen onder de belangrijke grens, de signaalwaarde, de limiet van 7 besmettingen op 100.000 inwoners.

14 juni 2021: Verdere versoepelingen Engeland met vier weken uitgesteld.

De verdere coronaversoepelingen in Engeland worden met vier weken uitgesteld. De Britten zouden op 21 juni een zogeheten ’Freedom Day’ mogen begroeten, maar de verdere versoepelingen zouden worden uitgesteld tot 19 juli. Dat betekent onder meer dat nachtclubs langer gesloten blijven. Aan de huidige regels voor sport, horeca en bioscopen verandert niets. Het uitstel hangt samen met de opkomst van de deltavariant van het coronavirus, dat afkomstig is uit India en besmettelijker is dan de Britse variant. Uit onderzoek is gebleken dat de huidige vaccins bij volledige vaccinatie goed beschermen tegen de Indiase variant.

14 juni 2021: Regio’s India versoepelen coronamaatregelen na daling besmettingscijfers.

Meerdere Indiase regio’s hebben coronamaatregelen versoepeld nu besmettingen zijn afgenomen tot het laagste niveau in ruim twee maanden. In New Delhi mogen alle winkels en winkelcentra open.

14 juni 2021: Novavax: ons coronavaccin biedt meer dan 90 procent bescherming.

Het coronavaccin van Novavax biedt volgens de makers 90% bescherming tegen infectie met het coronavirus en voorkomt voor 100% dat mensen ernstig ziek worden van het virus. De Europese Unie is met Novavax in gesprek over het kopen van vaccindoses. De Europese toezichthouder EMA kijkt mee met de proeven, zodat de organisatie sneller kan beslissen of het vaccin werkt en of het veilig is. Novavax test het vaccin uit op 12- tot 18-jarigen, zodat ook zij in de toekomst misschien het middel kunnen krijgen. Tegen eind 2021 wil Novavax 150 miljoen doses per maand produceren.

14 juni 2021: Duitse gezondheidsminister Spahn wil ook van mondkapjes af.

De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn heeft zich uitsproken voor stapsgewijs afschaffen van de mondkapjesplicht. Mede onder invloed van het warme weer is er grote druk vanuit media en de politiek de mondkapjes af te schaffen. Spahn blijft wel bij het advies bij ontmoetingen binnen en op reis een masker te dragen. Hij wil versoepeling beginnen in regio’s waar heel weinig besmettingen en veel inentingen zijn. Bijna de helft van de Duitsers (48 procent) kreeg al ten minste één vaccinatie.

14 juni 2021: Versoepelingen vervroegd: vanaf 26 juni meer gasten thuis en in horeca.

Het kabinet heeft ervoor gekozen de volgende versoepelingen eerder te laten ingaan. Je kunt vanaf 26 juni weer 8 personen thuis ontvangen. Er mogen meer gasten worden ontvangen in restaurants.

Tot 100 personen kunnen daar straks weer per dag terecht. Sportwedstrijden zijn weer toegestaan.

Ook de tijden van de horeca worden verruimd. Tot middernacht is de horeca vanaf 26 juni open. Ook mogen er meer mensen naar theaters, musea en bioscopen.

14 juni 2021: In de VS stagneert het vaccinatieprogramma: dit is waarom.

Het vaccineren begon voortvarend in de VS. Binnen no time kon iedereen die wil, worden ingeënt tegen Covid-19. Maar het probleem is dat lang niet iedereen wil. Daardoor dreigt het land alsnog kwetsbaar te worden voor uitbraken van het virus. Er worden nu minder dan 1 miljoen prikken per dag gezet in de VS. In april waren dat er nog bijna 3,5 miljoen. Het ligt niet aan de vaccins, die zijn er genoeg. Ook komt iedereen van 12 jaar en ouder in aanmerking voor een prik. Maar de mensen willen niet. In alle staten worden twee derde minder prikken gezet dan tijdens de piek, maar vooral in het zuiden en midwesten stagneert de boel. Het doel van president Joe Biden om op 4 juli 70% van de bevolking te hebben ingeënt is daardoor pas in 13 staten, voornamelijk aan de oost- en westkust, gehaald.

15 staten zitten rond de 60% gevaccineerden en gaan het doel van Biden waarschijnlijk ook bereiken. 6 staten zitten onder de 50%, waaronder Tennessee. Daar is die vaccinatiegraad van 70%  volledig uit zicht geraakt. Uit peilingen blijkt dat een derde van de Amerikanen geen plannen heeft om zich te laten vaccineren. Sommigen zijn sceptischer geworden, anderen vinden het niet meer nodig omdat de pandemie op zijn retour is, weer anderen zijn niet bang om ziek te worden. Het gevolg is dat de VS kwetsbaar blijft voor uitbraken met name in het zuiden. Het virus kan in het najaar voor grote problemen gaan zorgen, zeker met de eventuele opkomst van nieuwe, gevaarlijkere varianten.

14 juni 2021: Deskundigen waarschuwen: opleving corona dreigt.

Mensen gedragen zich alsof de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen al zijn doorgevoerd. “De boodschap dat we er nog niet zijn, komt niet aan.” Experts waarschuwen daarom voor een nieuwe opleving van het coronavirus. Dat mensen zich massaal niet meer veel lijken aan te houden aan de beperkingen, ligt onder meer aan de falende risicocommunicatie van de overheid, zegt Alex Burdorf, hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg aan het Erasmus MC in Rotterdam.

14 juni 2021: Dodental door coronavirus in VS boven de 600.000.

Het land bereikte de grimmige mijlpaal van 600.000 doden 113 dagen nadat een half miljoen doden waren gemeld. De VS gingen in ‘slechts’ 35 dagen van 400.000 naar 500.000 sterfgevallen. In mei zijn in totaal 18.587 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld, waarmee het dodental toen ongeveer 81% lager uitviel dan in januari. Toch voeren de circa 328 miljoen inwoners tellende VS nog steeds de lijst aan van landen met de hoogste officiële dodentallen door corona. Het aantal overledenen vormt ongeveer 15% van de circa 4 miljoen geregistreerde sterfgevallen in de wereld. Nederland heeft sinds het begin van de internationale corona-uitbraak melding gemaakt van de dood van ruim 17.000 coronapatiënten. De VS behoren wereldwijd echter ook tot de koplopers op vaccinatiegebied. Zeker 166 miljoen volwassenen hebben minstens één prik gehad van een coronavaccin. Het baart de autoriteiten wel zorgen dat steeds minder mensen zich melden voor een prik. Met loterijen en gratis ritjes naar vaccinatiecentra wordt geprobeerd om twijfelaars over de streep te trekken.

15 juni 2021: Pfizer/BioNTech effectiever tegen Delta-variant dan AstraZeneca.

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech blijkt in 79% van de gevallen effectief tegen de in India ontdekte, zogenoemde Delta-virusvariant. AstraZeneca doet het wat minder en slaat aan bij 60%.

De vaccins werken dus tegen Delta, maar minder dan tegen de Alfa-variant die het eerst in Engeland werd geregistreerd, meldt het Britse medische vaktijdschrift The Lancet. Want bij Alfa gaat het om 92 en respectievelijk 73%. Het Delta-coronavirus is niet alleen besmettelijker dan Alfa, het verdubbelt ook het risico om in het ziekenhuis opgenomen te moeten worden, aldus Schots onderzoek.

15 juni 2021: Mondkapjes bijna nergens meer verplicht in Israël.

Israël schrapt de mondkapjesplicht op vrijwel alle plekken. Alleen vliegtuigpassagiers, mensen die in quarantaine gaan, ongevaccineerde bezoekers of medewerkers in de zorg moeten nog mondkapjes dragen. In Israël is meer dan 60% van de bevolking al gevaccineerd. Ook kinderen van 12 tot 15 jaar oud kunnen zich laten inenten. Sinds de vaccinatiecampagne begon is het aantal besmettingen fors gedaald. In januari dagelijks zo’n 8.000 positieve coronatests, tussen de 10 en 20 afgelopen week.

15 juni 2021: Marokko opent grenzen voor reizigers, maar er zijn nog veel vragen.

De Marokkaanse grenzen zijn weer opengegaan voor reizigers uit het buitenland. Goed nieuws voor Nederlanders die familie in het Noord-Afrikaanse land willen bezoeken. De belangrijkste reden om de grenzen nu te openen, is volgens correspondent Samira Jadir de zomervakantie. In Marokko geldt sinds maart vorig jaar de noodtoestand. De regering heeft de macht om uitzonderlijke maatregelen te nemen, zoals het invoeren van een reisverbod. “Marokko is heel onvoorspelbaar”, zegt Jadir. “Vorig jaar in de zomervakantie hebben ze mensen de garantie gegeven dat ze het land weer uit mochten, maar dat is dit jaar niet het geval. Daar houden mensen dus rekening mee.”