Dossier Corona: impressie 16-31 maart 2021

QuBA
Schreeuwmachine met uitvinder Peter van Wees

In Israël is al meer dan de helft van de bevolking gevaccineerd. Volgens Biden heeft 90% van de Amerikanen in april een prik gehad. Wij vrezen de derde golf en hebben een schreeuwmachine. Nog steeds gedoe over het AstraZeneca-vaccin, dat een nieuwe naam kreeg, ook in Duitsland. Bij ons zijn sinds op 6 januari 2021 vaccinatie begon zo’n 1,7 miljoen mensen geprikt. Te weinig. Onze ziekenhuizen kunnen „met gemak” 2 miljoen mensen per week vaccineren. Doe dat dan!

16 maart 2021: Onderzoek coronapatiënt in ziekenhuis: weinig, maar ernstige herseninfarcten.

Dit komt voort uit onderzoek onder leiding van wetenschappers van het UMC Utrecht. Bij bijna 2% van de coronapatiënten traden herseninfarcten op, en iets vaker bij mensen die behandeld werden op de intensive care (2,7%). Opvallend was dat deze patiënten voorafgaand aan ziekenhuisopname geen groter risico op hart- en vaatziekten hadden dan mensen zonder herseninfarct. De helft van de herseninfarcten trad op bij relatief jonge coronapatiënten, 66,5 jaar gemiddeld, die terechtkwamen op de intensive care. Herseninfarcten verliepen hier ernstiger dan bij patiënten op de verpleegafdeling. Of dit door de ernst van de infectie komt of door andere factoren, is nog niet bekend. Gekeken werd ook naar complicaties door bloedstolsels in longvaten: longembolieën. Deze kwamen relatief vaak voor (4,3%), vooral op de IC (12,9%). Van de mensen met een herseninfarct kreeg 1 op de 5 ook een longembolie, van de mensen zonder herseninfarct ongeveer 1 op de 13. Omdat longembolieën bij veel coronapatiënten op de ic gezien werden, is tijdens de eerste golf een richtlijn over antistolling bij coronapatiënten ingevoerd. Nu krijgen alle coronapatiënten in het ziekenhuis antistolling.

16 maart 2021: VS zetten zwaarder in op nieuw coronamedicijn van AstraZeneca.

De Verenigde Staten hebben fors meer doses van een experimenteel medicijn van AstraZenca tegen Covid-19 besteld. Het bedrijf levert Amerika een half miljoen doses extra voor een behandeling van de longziekte met een combinatie van twee antilichamen. VS en AstraZeneca hebben nu contracten lopen voor de levering van in totaal 700.000 doses van het middel AZD7442, dat nog op goedkeuring van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit wacht. Met de extra doses is een bedrag gemoeid van 205 miljoen dollar, dat AstraZeneca krijgt na goedkeuring door de toezichthouder tot gebruik ervan.

AZD7442 bestaat uit een combinatie van twee zogeheten monoklonale antilichamen, oftewel in het laboratorium nagemaakte antistoffen, verkregen met behulp van herstellende coronapatiënten. Er lopen vijf onderzoeken naar de antilichamen. Eerdere experimenten wezen er volgens AstraZeneca op dat het middel in staat is de hechting van het coronavirus aan lichaamscellen te blokkeren.

16 maart 2021: Steeds meer EU-landen staken gebruik vaccin AstraZeneca.

Steeds meer EU-lidstaten stoppen tijdelijk met het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca. Zweden en Letland volgden dinsdag het voorbeeld van landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk en Denemarken. De landen willen zeker weten dat er geen verband bestaat tussen het vaccin en een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes.

16 maart 2021: Lareb ziet geen verband tussen stollingsproblemen en coronavaccin.

Bijwerkingencentrum Lareb ziet geen aanwijzingen voor een verband tussen stollingsproblemen en vaccins tegen corona. Volgens het centrum zijn er tot nu toe enkele tientallen meldingen van stollingsproblemen zoals trombose en longembolie bij alle coronavaccins binnengekomen. “Maar daarbij werd geen verlaging van het aantal bloedplaatjes genoemd. De meldingen geven tot nu toe geen aanleiding om te denken dat trombose een bijwerking is van coronavaccins”, zegt Lareb.

16 maart 2021: Pfizer levert EU vóór de zomer 10 miljoen bestelde vaccins meer.

De Europese Unie krijgt vóór de zomer 10 miljoen doses extra binnen van het vaccin van Pfizer. Die zouden pas in de tweede helft van het jaar worden geleverd, maar de productie gaat voorspoediger dan verwacht. Van de levering gaan waarschijnlijk honderdduizenden doses naar Nederland. Door de versnelling krijgt de EU in april, mei en juni meer dan 200 miljoen doses van het vaccin binnen. Het goede nieuws van Pfizer is een meevaller voor de EU, na de tegenslagen die AstraZeneca keer op keer meldt. Vorige week kreeg Nederland al te horen dat Pfizer deze maand 169.000 doses levert die eigenlijk later werden verwacht. Deel van een versnelde partij van 4 miljoen vaccins. Pfizer, die het vaccin samen met het Duitse BioNTech ontwikkelde, schroefde het productievermogen in januari en februari flink op. Sindsdien levert het bedrijf steevast sneller dan was beloofd. Nederland kreeg de afgelopen maanden al meer dan 1,7 miljoen doses van Pfizer. Dat is het leeuwendeel van alle in Nederland ontvangen vaccins van de drie verschillende farmaceuten tot nu toe.

16 maart 2021: Farmaceut Moderna doet onderzoek naar coronavaccin voor kinderen.

Moderna is een proef gestart met een vaccin tegen Covid-19 bedoeld voor kinderen. De eerste doses zijn toegediend in de studie die KidCOVE heet. De doelgroep is jonger dan die waar concurrenten mee aan het werk zijn.De testpersonen van Moderna zijn 6 maanden tot 12 jaar oud, terwijl andere farmaceuten vooralsnog werken met kinderen vanaf 6 jaar. Moderna werkt bij de studie samen met Amerikaanse overheidsinstellingen die gespecialiseerd zijn in bestrijding van besmettelijke ziekten. Aan het onderzoek doen 6.750 peuters en kinderen mee in de Verenigde Staten en Canada.

16 maart 2021: Corona grijpt om zich heen in Noord-Holland: ziekenhuizen stromen over.

Het gaat in de ziekenhuizen de verkeerde kant op. Totaal liggen er meer dan 2.000 coronapatiënten. Vooral in Noord-Holland gaat het hard. Minister Tamara van Ark treft zelfs voorbereidingen voor code zwart. Code zwart is het scenario waarin er meer patiënten zijn dan bedden, een scenario waarin keuzes over wie wel, en wie niet behandeld wordt. “Ik wil mensen geen angst aanjagen maar het is aan de andere kant hope for the best aan de andere kant prepare for the worst”, zei Van Ark. In Hoorn gaat het om 72,3 gemelde ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners. In Volendam om 69,1 opnames per 100.000 inwoners en in Purmerend om 76,3 ziekenhuisopnames. De regio kleurt zwart.

16 maart 2021: Zorgen om wereldwijd tekort aan medische zuurstof: ‘Miljoenen levens in gevaar’.

De Wereldgezondheidsorganisatie luidt de noodklok over de enorme tekorten aan medische zuurstof. Die is cruciaal bij de behandeling van coronapatiënten, maar in ziekenhuizen over de hele wereld is de voorraad bijna op. Vooral Zuid-Amerika en Afrika worden hard getroffen. Om toch aan zuurstof te komen, staan mensen vaak dagenlang met een zuurstoftank in de rij. De Peruaanse Dani is één van hen. Haar vader ligt in het ziekenhuis, maar dat kan hem niet meer van zuurstof voorzien. De familie moet de medische zuurstof daarom zelf kopen bij een producent. Dat is niet goedkoop. ”We hebben al ons spaargeld al uitgegeven aan zuurstof. Mijn vader wil blijven leven, maar ons geld is bijna op.”

Patiënten worden in een ziekenhuis behandeld door ze te beademen met medische zuurstof. Dat is iets anders dan de lucht die wij inademen. Ook daar zit zuurstof in, maar de zuurstof die nodig is voor patiënten, bestaat uit een specifieke mix van gassen. Die moet in een fabriek worden gemaakt, zodat het daarna via beademingsapparaten kan worden toegediend.  Samen met tientallen anderen staat Dani dag en nacht met een eigen zuurstoftank in de rij. ”Mensen vertrekken alleen als ze horen dat hun geliefden zijn overleden.”

17 maart 2021: Nieuwe variant in Bretagne ‘moeilijker te traceren’, maar meer onderzoek nodig.

In een ziekenhuis in Lannion, in Bretagne, is een nieuwe coronavariant aangetroffen. Daar werden 79 gevallen getest. Bij 8 testresultaten die eerst negatief uitpakten bleek het over een nog onbekende variant van het virus te gaan. Het RIVM heeft deze ‘Bretonse variant’ in ons land nog niet gezien.

De onbekende variant werd ontdekt door genome sequencing, waarin het volledige genetische profiel van het virus in kaart wordt gebracht. De variant werd gedetecteerd door dieper luchtwegonderzoek en bloedonderzoek. Neus- en keelonderzoek met wattenstaafjes gaf geen positief testresultaat.

17 maart 2021: Coronavaccin voor zwangere vrouwen beschermt ook ongeboren kind.

Coronavaccins voor zwangere vrouwen kunnen mogelijk ook werkzaam zijn in het beschermen van de foetus tegen het coronavirus, stellen Israëlische onderzoekers in een nieuwe studie. Uit het onderzoek dat in februari is uitgevoerd, blijkt dat bij alle 20 onderzochte vrouwen die twee doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin hadden gekregen, ook de ongeboren kinderen anticellen tegen het coronavirus hadden. “Onze bevindingen onderstrepen dat het vaccineren van zwangere vrouwen mogelijk moederlijke en neonatale bescherming tegen een SARS-CoV-2-infectie biedt”, staat in het onderzoek. De bevindingen van onderzoekers die verbonden zijn aan het Hadassah universitair medisch centrum in Jeruzalem werden dinsdag gemeld door Israëlische media.

De onderzoekers benadrukken de beperkte opzet van de studie en zeggen dat er meer onderzoek nodig is om meer te weten te komen over het effect van vaccinatie in verschillende fases van de zwangerschap, en de veiligheid en effectiviteit van de verschillende vaccins die beschikbaar zijn. Een van de onderzoekers zegt tegen de Jerusalem Post dat het team nu gaat bekijken of de anticellen in de baby’s aanwezig blijven. Pfizer en BioNTech meldden vorige maand dat zij een onderzoek uitvoeren onder 4.000 vrijwilligers om de veiligheid en effectiviteit van hun coronavaccin bij gezonde zwangere vrouwen te evalueren. Ook wordt daarbij onderzocht of de bescherming van de moeder overgaat op het kind.

17 maart 2021: Veel medewerkers acute zorg nog niet gevaccineerd.

In de ziekenhuizen werken nog steeds veel niet-gevaccineerde zorgverleners met coronapatiënten. Nieuw personeel of personeel dat op vakantie of verlof was toen werd geprikt. Ziekenhuizen wil nu graag gebruikmaken van vaccins die elders zijn overgebleven.

17 maart 2021: Patiënt met slecht afweersysteem krijgt uitnodiging voor prik.

Patiënten van wie het afweersysteem niet goed werkt en mensen met een neurologische aandoening waardoor ze ademhalingsproblemen hebben, krijgen een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Zij hebben een extra groot risico ernstig ziek te worden of te sterven en krijgen het vaccin van Moderna.

17 maart 2021: Gezondheidsraad: zet Janssen-vaccin eerst in bij de kwetsbaarste groepen.

Het Janssen-vaccin moet in Nederland eerst worden ingezet bij de kwetsbaarste groepen, adviseert de Gezondheidsraad. Vooral bij 60-plussers en verder bepaalde medische risicogroepen. Als zij zijn gevaccineerd, kan het vaccin bij andere groepen worden ingezet. Het vaccin beschermt voor 66% tegen ziekte en voor 85% tegen ernstige ziekte. Het is voldoende veilig: er zijn alleen bijwerkingen gebleken die binnen 2 dagen zijn verdwenen. Nederland heeft 11,3 miljoen doses besteld. Jansen liet weten daaraan te kunnen voldoen. De komende maanden worden 3 miljoen vaccins verwacht.

17 maart 2021: Man die 5 jaar geleden ebola overleefde mogelijk bron nieuwe uitbraak Guinee.

Een man die 5 jaar geleden ebola overleefde is mogelijk de bron van een nieuwe uitbraak in Guinee. Dat blijkt uit data en gezamenlijk onderzoek van het gezondheidsministerie in het land, het Pasteur Institute in Senegal en een aantal universiteiten. De Amerikaanse viroloog Angela Rasmussen noemt de ontdekking ‘behoorlijk schokkend’. “Een virus als ebola staat er niet bekend om dat het lang in een lichaam blijft, zonder dat het ook maar iets doet”, zegt ze tegen Science. Na de uitbraak tussen 2013 en 2016 werd ontdekt dat het virus soms een korte periode achterbleef op plekken in het menselijk lichaam die er ‘immuun’ voor zijn, zoals de hersenen, placenta, ogen en testikels. Uit analyses van het virus bij de huidige uitbraak blijkt dat het waarschijnlijk is overgebracht via sperma. Dat het virus 5 jaar in een verder gezond lichaam ‘slapend’ achterblijft, noemt de Franse infectieziektenspecialist Eric Delaporte ‘eng en nieuw’. De uitbraak in Guinee leidde tot nu toe tot 29 infecties en 13 doden.

Bij zeker 4 mensen bleek dat het virus amper afwijkt van de uitbraak van ruim 5 jaar geleden.

17 maart 2021: De Jonge in quarantaine na contact met positief getest persoon.

Woensdag begon al niet best voor Hugo de Jonge. Hij moest terug naar huis rijden toen hij wilde stemmen: zijn paspoort bleek niet meer geldig. Nu blijkt dat het ritje naar het stemlokaal de laatste keer deze week is dat de demissionair minister buiten is geweest. Via de CoronaMelder kreeg hij te horen dat hij mogelijk in contact is geweest met iemand die recent positief is getest. De Jonge zegt geen klachten te hebben en zal vanuit huis gaan werken. „Ik ga in quarantaine en werk door vanuit huis. Zaterdag zal ik een test doen (of eerder als ik toch klachten krijg).”

17 maart 2021: Stembureau waar De Jonge stemde: geen maatregelen nodig.

Het stembureau waar minister Hugo de Jonge woensdag stemde, neemt geen maatregelen nu de bewindsman ná het stemmen in thuisquarantaine is gegaan. De Jonge had een melding van zijn corona-app gekregen dat hij mogelijk in contact is geweest met een besmet persoon. Eerder had De Jonge gestemd bij stembureau 739, de drive-thru-stemlocatie in Rotterdam. Volgens voorzitter Okke Hoek van het stembureau zijn alle protocollen en maatregelen in acht genomen. “Handschoenen, mondkapjes, afstand bewaren, kuchschermen. Bovendien is het in de tent, dus semi-buiten. En de minister stemde vanuit zijn auto met een mondkapje op.” Hoek benadrukt dat het veilig is om te komen stemmen en dat deze stemlocatie dan ook gewoon openblijft.

17 maart 2021: Brussel wil gratis ‘coronacertificaat’ voor vrij reizen in EU.

Een gratis ‘coronacertificaat’, digitaal of op papier en voorzien van een QR-code, moet de deur voor vrij reizen in de EU deze zomer weer open zetten. Het certificaat, in de volksmond ook al bekend als vaccinatiepaspoort en coronapas, bewijst dat de drager tegen Covid-19 is ingeënt, recent negatief is getest of voldoende antistoffen in het lichaam heeft. De Europese Commissie stelt voor het certificaat ook in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland te gebruiken. Zij laat het aan de Europese landen zelf te beslissen of ze mensen toelaten, ingeënt met niet door de EU goedgekeurde vaccins, zoals het Russische Spoetnik of Chinese vaccins.

Volgens het plan blijven de EU-landen ook zelf verantwoordelijk voor beperkende maatregelen die ze aan toeristen en andere bezoekers opleggen, zoals een verplichte quarantaine uit landen waar een heel hoog besmettingsrisico is. Maar dergelijke maatregelen moeten dan wel voor alle dragers van de pas gelden, stelt het dagelijks EU-bestuur. De gestandaardiseerde pas moet door alle EU-landen worden erkend. Die moeten er, evenals het Europees Parlement, dan ook eerst mee instemmen voor de koffers kunnen worden gepakt.

17 maart 2021: AstraZeneca levert 70 miljoen vaccins in tweede kwartaal, niet 180 miljoen.

AstraZeneca levert in het tweede kwartaal opnieuw fors minder coronavaccins aan de Europese Unie dan contractueel is vastgelegd. 70 miljoen doses in plaats van 180 miljoen. Het goede nieuws is dat de andere farmaceuten zich wel aan de afspraken houden. Verwacht wacht dat de EU in het tweede kwartaal in totaal 360 miljoen doses krijgt, van Pfizer/BioNTech (200 miljoen), Moderna (35 miljoen), AstraZeneca (70 miljoen), plus het net goedgekeurde vaccin van Jansen (55 miljoen).

17 maart 2021: Schreeuwcabine moet direct meten of je corona hebt.

Kunnen we deze zomer weer naar een festival? Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. Een ding is zeker: bezoekers moeten dan vooraf getest worden. Een uitvinder uit Aalsmeer ziet graag dat zijn schreeuwtest daarvoor gebruikt wordt. Hij heeft een metalen cabine ontworpen die aerosolen analyseert die vrijkomen als iemand schreeuwt of zingt. Gaat dat een oplossing zijn om weer naar een festival te kunnen? Volgens uitvinder Peter van Wees is dit het gouden ei in de strijd tegen corona. “Het is simpel en effectief. Iemand komt in de cabine – deze wordt van te voren goed schoongemaakt – en die persoon moet dan acht tot tien seconden schreeuwen. Dan komen er aerosolen vrij en die vangen we op. Vervolgens kunnen we het aantal virusdeeltjes tellen en weten we of iemand corona heeft. Het is 90% betrouwbaar.” Het klinkt als een wondermachine, toch is het apparaat nog niet in gebruik omdat de GGD twijfels heeft over de hygiëne van de cabine. Van Wees denkt dat die zorgen onterecht zijn. “De cabine wordt 100% schoongemaakt zodat geen besmetting kan plaatsvinden. We maken schoon door de lucht te filteren. Dat kunnen we op nano-niveau.”

De QuBA – zo heet de cabine – ondergaat nu nog allerlei tests. Als deze zijn afgerond kan Van Wees de machine aanleveren bij Eurofins, die coronatesten analyseert en het RIVM adviseert.

18 maart 2021: Brazilië registreert recordaantal coronabesmettingen in 24 uur.

De Braziliaanse gezondheidsautoriteiten hebben in de afgelopen 24 uur opnieuw een recordaantal coronabesmettingen geregistreerd. In het afgelopen etmaal kwamen er ruim 90.000 gevallen bij. Dinsdag vestigde Brazilië al een nieuw grimmig dagrecord met 2.841 sterfgevallen in een etmaal.

Woensdag meldden de Braziliaanse autoriteiten nog eens 2.648 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Dat brengt het totale dodental in het land met 212 miljoen inwoners op bijna 285.000.

In totaal zijn er al ongeveer 11,7 miljoen besmettingen met het longvirus vastgesteld. Zowel het Braziliaanse dodental als het aantal besmettingen zijn het één na hoogste ter wereld, in beide gevallen achter de Verenigde Staten. Hoewel het mede door gemuteerde varianten de verkeerde kant opgaat in Brazilië, blijft president Jair Bolsonaro de ernst van het virus bagatelliseren.

18 maart 2021: In tweede lockdown raken veel minder mensen hun baan kwijt.

In de eerste lockdown verloren veel mensen hun baan, maar dat gebeurt in de tweede lockdown veel minder. De werkloosheid is juist gedaald. In februari waren 340.000 mensen werkloos. In november, voor de start van de lockdown, waren er 378.000 mensen werkloos. Het aantal werkenden nam in die periode iets harder toe. Bij de vorige lockdown liep de werkloosheid in recordtempo op. In 3 maanden tijd kwamen er 131.000 werklozen bij. Nu zijn veel van de mensen die toen hun baan verloren weer aan de slag in sectoren waar nog altijd grote vraag naar personeel is, zoals in de transport, de zorg en het onderwijs. In februari gingen 114 bedrijven failliet, laagste aantal in 30 jaar. Voor economen van Rabobank en ING is de lagere werkloosheid dan verwacht een van de redenen om economische verwachtingen voor 2021 naar boven bij te stellen. Rabobank denkt dat de omvang van de economie aan het eind van het jaar op het niveau van voor de economische crisis kan zitten, afhankelijk van hoe snel er wordt gevaccineerd.

18 maart 2021: Ruim helft van volwassen Engelsen geprikt.

Meer dan de helft van alle volwassenen in Engeland heeft minimaal een dosis van een coronavaccin gehad. Gisteren werden ruim 700.000 prikken gezet. 9 van de 10 volwassenen van 65 jaar en ouder hebben gebruikgemaakt van het aanbod om zich te laten vaccineren.

18 maart 2021: Noorse experts: bloedproppen komen door sterke immuunreactie.

De bloedproppen na inenting met het vaccin van AstraZeneca zijn wellicht te verklaren doordat het middel een krachtige immuunreactie kan veroorzaken, die vervolgens leidt tot de bloedstolsels. Wetenschappers van het universitair ziekenhuis van Oslo zeggen dat dat de oorzaak is van de meldingen waardoor meerdere landen het gebruik van het vaccin uit voorzorg hebben opgeschort.

De immuunreactie zorgt voor aanmaak van antilichamen. Die antilichamen activeren bloedplaatjes en veroorzaken bloedproppen, verklaarde onderzoeker Pål Andre Holme. Omdat deze antilichamen zich aan de oppervlakte bevinden, worden ze uit de bloedsomloop verwijderd en krijgen de patiënten te maken met een tekort aan bloedplaatjes. “Dit is een reactie die we kennen, maar dan met andere medicijnen als uitlokkende oorzaak”, aldus Holme. In Noorwegen werden afgelopen week drie verpleegkundigen in een ziekenhuis opgenomen nadat ze een combinatie van bloedklonters en een tekort aan bloedplaatjes vertoonden. Een van hen overleed later.

18 maart 2021: EMA: voordelen AstraZeneca groter dan risico’s.

De voordelen van het coronavaccin van AstraZeneca zijn groter dan de mogelijke risico’s. Het is veilig voor gebruik en effectief, zegt het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) na onderzoek naar mogelijke zeldzame bijwerkingen van het middel. Nederland en veel andere EU-landen hebben het prikken met AstraZeneca uit voorzorg stilgelegd na berichten met name over trombose. Het vaccin wordt echter niet geassocieerd met een verhoging van het algehele risico op bloedstolsels. Het kan mogelijk in verband worden gebracht met zeer zeldzame gevallen van bloedstolsels die gepaard gaan met trombocytopenie, een laag aantal bloedplaatjes. Er moet wel een bijsluiter bij om zorgprofessionals en publiek bewust te maken van mogelijke signalen, zodat ze bijtijds actie kunnen ondernemen. “Er is geen bewijs voor een verband tussen de zeven gevallen van zeldzame complicaties en het vaccin, maar het is wel mogelijk dat dat er is. Dat moet onderzocht worden”, zegt EMA-directeur Emer Cooke. De Duitse gezondheidsautoriteiten meldden dat in hun land zeven mensen na vaccinatie werden getroffen door een beroerte. Drie van hen zijn overleden.

Op 5 miljoen prikken gaat het om een klein aantal meldingen. Trombose komt ook vaak voor en EMA zei al dat er niet meer gevallen lijken te zijn onder mensen die met AstraZeneca zijn gevaccineerd. Het vaccin voorkomt in de meeste gevallen dat mensen ernstig ziek worden of sterven aan het virus.

19 maart 2021: Meer dan 2.700 coronadoden in Brazilië, op één na dodelijkste dag.

In Brazilië zijn 2.724 nieuwe coronadoden geregistreerd. De op één na dodelijkste dag voor het land sinds de uitbraak van het coronavirus. Dinsdag werd een recordaantal van meer dan 2.800 In totaal zijn er al circa 11,7 miljoen besmettingen met het longvirus vastgesteld. De Duitse luchtmacht gaat 80 beademingsapparaten naar Brazilië gaat vliegen om het land bij te staan bij de behandeling van patiënten. Het land van 214 miljoen inwoners telt nu ruim 8.300 mensen die in kritieke toestand in ziekenhuizen zijn opgenomen als gevolg van een coronabesmetting. 1,1 miljoen mensen zijn wel besmet maar niet erg ziek. Brazilië telt circa 66.000 intensivecare-units, verdeeld over de publieke gezondheidszorg en particuliere gezondheidsinstellingen. In het land zijn echter niet overal de door de federale gezondheidsautoriteiten voorgeschreven aantallen ic-apparatuur beschikbaar.

19 maart 2021: Een uur rijden, of tien minuten? Afspraak coronatest lijkt een kwestie van geluk.

Op sociale media regent het klachten over de afsprakenwebsite coronatest.nl. “Alles is anderhalf uur rijden vanuit mijn regio”, schrijft iemand. Een ander: “Mijn partner krijgt wel datums te zien en ik niet”. Het lijkt wel een loterij óf en wáár je een testafspraak kan krijgen. Een snel experiment met een aantal postcodes geeft hetzelfde beeld: bij een postcode uit Noord-Holland verschijnen als opties Rotterdam en Naaldwijk, bij Den Haag, op bijna 90 kilometer afstand. Een tweede poging voor de Noord-Hollander levert een mogelijkheid in Almere op, nog steeds bijna een uur rijden. Maar na een paar pogingen verschijnt ineens een optie in Uitgeest, nog geen tien minuten verderop. Een postcode in Zuid-Limburg levert in eerste instantie zelfs geen enkele testmogelijkheid op. Een paar minuten later kan iemand met dezelfde postcode ineens op drie plekken in de buurt terecht. Een afspraak maken op de website lijkt dus een kwestie van geluk, en veel pogingen wagen. Wie geen geschikte afspraak ziet, kan ook bellen met het landelijke afsprakennummer. Maar ook daar kost het moeite om er door te komen. “Hang je al een half uur aan de lijn om een afspraak te maken voor een coronatest, wordt de verbinding verbroken.” Anderen lukt het überhaupt niet om in de wachtrij te komen. “Zo druk dat er geen vrije lijnen zijn”, schrijft iemand. “Of ik het over een half uur nog een keer wil proberen.”

 De afgelopen weken is het aantal mensen dat zich laat testen flink toegenomen. Eind januari werden er zo’n 30.000 testen per dag afgenomen, nu meer dan 80.000 per dag. Volgens GGD GHOR laat de toename zien dat de derde golf van coronabesmettingen in volle gang is. Ook de verspreiding van de besmettelijkere Britse variant speelt daarbij mee. Bovendien zijn de scholen weer open, worden er veel meer testen uitgevoerd bij kinderen. De afgelopen week werden ruim tien keer zoveel kinderen (van 4 tot 12) getest als eind januari. Maar testcapaciteit is niet het probleem. “Er is ruim voldoende capaciteit om iedereen te testen. In elke regio is het elke dag mogelijk om een afspraak te maken.” Wel is het ontzettend druk. “De meeste mensen willen ‘s ochtends een afspraak maken, online of aan de telefoon. Aan het begin van de dag hangen er 15.000 mensen aan de lijn. Als je er niet doorkomt, probeer het dan later. Je kan altijd binnen 24 uur in de buurt terecht. Het systeem is ingericht om zo snel mogelijk een afspraak te maken, de site toont daarom niet de dichtstbijzijnde mogelijkheid.”

19 maart 2021: Huisartsen en GGD’s plannen nieuwe prikafspraken.

Huisartsen en de GGD’s kunnen alle ruim 200.000 afgezegde afspraken voor een AstraZeneca-prik weer inplannen. Alleen huisartsen in Flevoland, Utrecht en Gelderland waren al begonnen met het prikken met AstraZeneca of hadden al afspraken ingepland. “Er moeten nu 87.000 nieuwe afspraken worden gemaakt”, zegt voorzitter Kalsbeek van huisartsenvereniging LHV. “Daarvoor hebben we nog wel een weekje nodig.” Kalsbeek zegt dat huisartsen niet overspoeld zijn met vragen van patiënten.

De GGD’s moeten 43.000 afspraken opnieuw inplannen om zorgpersoneel te vaccineren.

19 maart 2021: Landen prikken AstraZeneca vandaag, vrijdag, al, Nederland pas a.s. woensdag.

Veel Europese landen gaan vandaag weer prikken met het vaccin van AstraZeneca. In Duitsland, Frankrijk en Italië worden de vaccinaties vandaag weer opgestart. Wel komen er op het vaccin zelf waarschuwingen te staan over mogelijke bijwerkingen. Nederland begint pas volgende week met AstraZeneca-vaccinaties. Volgens de GGD moeten alle afspraken opnieuw worden ingepland. Waar minister Hugo de Jonge sprak van een ‘vaccinatie-pauze’, is in feite namelijk alles stopgezet. Daarom moet de GGD weer van vooraf aan beginnen en moeten mensen een nieuwe afspraak inplannen.

In Duitsland is dat heel anders gegaan: daar zijn de afspraken per dag geannuleerd. Dat betekent dat de mensen die vandaag voor een vaccinatie aan de beurt zijn, vandaag al daarvoor terecht kunnen. In Nederland moeten de mensen die vandaag aan de beurt waren, wachten op een nieuwe afspraak. 

De GGD verwacht dat aanstaande woensdag de vaccinaties kunnen worden hervat. In Frankrijk en Groot-Brittannië worden mensen aangespoord om zich met het vaccin van AstraZeneca in te laten enten. De Britse premier Johnson doet dat vandaag. Volgens Johnson is het vaccin veilig.

19 maart 2021: Wie in Nederland het AstraZeneca-vaccin niet wil, komt achteraan in de rij.

Alleen personen die liever een ander vaccin willen, komen “achteraan in de rij te staan”.

20 maart 2021: Vaccins AstraZeneca en Pfizer beschermen tegen Braziliaanse coronavariant.

Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat de bestaande vaccins van AstraZeneca en Pfizer bescherming bieden tegen de Braziliaanse variant van het coronavirus. Brazilië werd al hard geraakt door de traditionele variant van het coronavirus. Met de opkomst van de nieuwe variant, die naar schatting 2,5 keer zo besmettelijk is, breekt het land coronarecords met tegen 3.000 nieuwe coronadoden per dag. Ook in Europa is de Braziliaanse variant P1 aangetroffen. De onderzoekers bestudeerden bloedmonsters van 50 patiënten die besmet waren met de Braziliaanse variant, nadat ze gevaccineerd waren met het vaccin van AstraZeneca of Pfizer. De resultaten zijn veelbelovend. De vaccins werkten beiden net zo effectief tegen de traditionele, de Britse en de Braziliaanse variant.

20 maart 2021: Von der Leyen: EU kan export vaccins AstraZeneca verbieden.

Als AstraZeneca niet genoeg coronavaccins levert aan de Europese Unie, kan de EU de export ervan aan andere landen verbieden. Dat dreigement heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen nog eens duidelijk geuit. Volgens de commissievoorzitter is in het eerste kwartaal van dit jaar slechts 30% geleverd van 90 miljoen contractueel overeengekomen doses. Tegelijkertijd voldeed AstraZeneca in het Verenigd Koninkrijk wél aan alle verplichtingen.

20 maart 2021: 1.500 vrijwilligers melden zich om nieuw vaccin te testen.

Binnen twee dagen hebben ruim 1.500 vrijwilligers zich gemeld bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) om een nieuw coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Akston Biosciences te testen. Het ziekenhuis heeft in de proef ruimte voor 176 deelnemers. De vrijwilligers worden volgens de eisen van het onderzoek willekeurig gekozen. Deelnemers zijn tussen de 18 en 65 jaar, gezond en nog niet eerder besmet geweest met het coronavirus. Ook hebben ze nog geen vaccinatie gehad.

De belangstelling om mee te doen aan deze proef is volgens woordvoerder Joost Wessels wel te verklaren. “Door mee te doen kunnen mensen eerder een vaccin krijgen.” De deelnemers verliezen niet het recht om later ook nog een ander coronavaccin te krijgen.

20 maart 2021: Rio de Janeiro sluit stranden, inwoners gevraagd thuis te blijven.

De stranden van Rio de Janeiro zijn verboden terrein voor de inwoners. De nijpende toestand, die de coronapandemie veroorzaakt, deed burgemeester Eduardo Paes mensen oproepen thuis te blijven. Langs de beroemde stranden van onder meer Copacabana en Ipanema staan zaterdag agenten.

20 maart 2021: China meldt 70 miljoen coronavaccinaties.

In China zijn tot nog toe 70 miljoen doses van coronavaccins toegediend. China heeft de beschikking over 5 vaccins van eigen makelij. Op de totale bevolkingsomvang is het aantal toegediende prikken nog wel relatief laag: China heeft tegen de 1,4 miljard inwoners.

20 maart 2021: Gemeente Amsterdam verplaatst omsingelde coronabetogers met bussen.

De gemeente Amsterdam zet zaterdagmiddag een grote groep betogers op de Leidsekade in het centrum in bussen om hen te verplaatsen. De groep van ongeveer duizend demonstranten tegen de coronamaatregelen werd op de kade ingesloten door de mobiele eenheid (ME). Eén voor één worden zij in de aangerukte stadsbussen geladen. De gemeente zegt niet waar de demonstranten naartoe worden gebracht. Meestal is dat naar een gebied aan de rand van de stad.

Het Museumplein raakte in de loop van de middag leeg. De groep zette zich in beweging nadat de politie meldde dat iedereen zou worden aangehouden. Op het moment dat de eerste betogers werden opgepakt, liepen honderden personen in de richting van de Van Baerlestraat. De menigte was op het Museumplein bijeengekomen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Aangezien het protest niet was aangemeld, werd het verboden en greep de politie in met onder andere waterkanonnen.

21 maart 2021: Alarmerende stijging coronabesmettingen op Curaçao.

Het aantal coronabesmettingen op Curaçao is afgelopen dagen alarmerend gestegen. Op zaterdag werden 1.000 actieve besmettingen geregistreerd. Een week eerder waren dat er nog 324, de week daarvoor ging het om 97 gevallen. De snelle stijging heeft vooral te maken met de aanwezigheid van de Britse variant. Er liggen momenteel 19 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 6 op de ic. 4 daarvan zijn afkomstig uit Bonaire. Het aantal besmettingen daar is flink toegenomen, waardoor patiënten naar Curaçao moeten worden gebracht. In totaal zijn sinds maart 2020 23 coronapatiënten op Curaçao overleden. Op het eiland gelden momenteel strenge coronamaatregelen zoals het verplicht dragen van een mondkapje en het houden van afstand. Ook geldt er een avondklok.

21 maart 2021: Avondklok in Miami Beach

Miami Beach stelt een avondklok in op stranden en uitgaansgebied daaromheen om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. De afgelopen tijd waren er steeds meer feestjes van toeristen, studenten en ander uitgaanspubliek die uit de hand liepen. Mondkapjes waren daar amper te zien en er werd ook nauwelijks afstand gehouden. De avondklok duurt waarschijnlijk zeker drie weken. Verder zijn winkels, restaurants en clubs gesloten.

21 maart 2021: Rechter Israël: gemeente mag vaccinatie of test eisen van leraar.

Israëlische gemeenten mogen van leerkrachten eisen dat ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus óf een negatieve coronatest laten zien voordat ze op school verschijnen. De rechtbank in Tel Aviv heeft bezwaren daartegen van een klassenassistent afgewezen. Ze was het er niet mee eens dat ze iedere week een coronatest moest doen, of zich moest laten inenten, om voor de klas te mogen staan. De rechter vindt dat het recht op leven en gezondheid van de leerlingen, ouders en medewerkers van de school in dit geval zwaarder weegt dan de belangen van de vrouw, maar roept  de politiek tegelijkertijd wel op wetgeving op te stellen die „duidelijkheid en eenduidigheid” verschaft.

In Israël gaat het hard met de vaccinaties.

In drie maanden tijd hebben al ruim 5 miljoen van de 9,3 miljoen inwoners een vaccinatie gekregen. De grote meerderheid van deze mensen is al twee keer geprikt met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech en daarmee maximaal beschermd tegen het virus. Israël heeft een speciaal contract met Pfizer, waarin onder meer is afgesproken dat de fabrikant de beschikking krijgt over een grote hoeveelheid onderzoeksgegevens. In ruil daarvoor zijn in relatief korte tijd miljoenen doses vaccin geleverd aan het land. Sommige mensen maken zich zorgen over een tweedeling in de samenleving. Wie zich heeft laten vaccineren, krijgt een zogeheten groene pas, die toegang geeft tot bijvoorbeeld horeca of sportfaciliteiten. Een negatieve test geeft die toegang ook, maar niet langer dan 72 uur.

21 maart 2021: De Jonge mag uit thuisquarantaine na negatieve coronatest.

Demissionair minister Hugo de Jonge mag na vier dagen weer uit thuisquarantaine. Hij moest sinds woensdag binnenblijven, nadat hij via de app CoronaMelder een melding kreeg van mogelijk contact met een besmet persoon. Zaterdagavond bleek dat hij zelf niet besmet was.

21 maart 2021: Coronamaatregelen niet versoepeld, ook avondklok blijft.

De coronamaatregelen worden voorlopig niet versoepeld. De mogelijke aanpassingen die het kabinet twee weken geleden aankondigde, gaan niet door. Ook de avondklok blijft voorlopig van kracht. Het kabinet vindt dat de coronacijfers zich niet goed genoeg ontwikkelen: de besmettingscijfers zijn te hoog, en ook het aantal mensen dat door één coronapatiënt wordt besmet moet naar beneden.

22 maart 2021: Avondklok in Miami Beach verlengd tot 12 april.

De avondklok die zaterdag is ingesteld voor de befaamde stranden van Miami en het uitgaansgebied daaromheen is verlengd tot 12 april. De avondklok werd ingevoerd in om te voorkomen dat feestjes van studenten en andere bezoekers uit de hand lopen en het coronavirus zich verder verspreidt. Het artdecodistrict met cafés, restaurants en clubs zijn vanaf 20.00 uur afgesloten. Niet alleen winkels moeten dicht, ook de snelwegen naar het populaire en warme gebied in Florida gaan op slot. In de afgelopen weken was Miami Beach toneel van vechtpartijen, grote mensenmassa’s en confrontaties tussen feestgangers en de politie. Er zijn veel meer mensen zijn dan in voorbije jaren. Voor een deel omdat elders in het land veel plekken zijn gesloten en de vluchten niet duur zijn. Sinds februari zijn er meer dan duizend arrestaties verricht en ten minste vijf agenten gewond geraakt. In Florida zijn op een relatief oude bevolking van ruim 21 miljoen mensen 2 miljoen coronabesmettingen vastgesteld.

22 maart 2021: Coronavaccin AstraZeneca voor 79 procent effectief in studie VS.

Het coronavaccin van AstraZeneca is volgens een studie in de Verenigde Staten voor 79% effectief bij het voorkomen van ziekte. De farmaceut publiceerde maandag de eerste resultaten van het onderzoek waar zo’n 30.000 proefpersonen aan meededen. Het middel was volgens die gegevens 100% effectief bij het voorkomen van ziekenhuisopnames en sterfgevallen. De uitkomst van het onderzoek is ook goed nieuws voor ouderen. Zo’n 20% van de deelnemers aan het onderzoek was 65 jaar of ouder. AstraZeneca zegt dat de effectiviteit van het vaccin binnen die groep 80% is.

22 maart 2021: Kabinet krijgt advies zich te laten testen na coronabesmetting Mona Keijzer.

Het kabinet heeft het advies gekregen zich te laten testen, nu bekend is dat staatssecretaris Mona Keijzer besmet is met het coronavirus. Het kabinet hoeft niet in quarantaine. Keijzer was vrijdag aanwezig in de ministerraad, gisteren niet bij het overleg van een deel van het kabinet met het OMT.

22 maart 2021: Uitbreiding proef met sneltesten van studenten in Groningen.

Een proef met coronasneltesten voor het hoger en middelbaar beroepsonderwijs in Groningen wordt uitgebreid. Het aantal locaties voor sneltesten gaat van één naar drie, om studenten en docenten praktijkonderwijs te laten volgen en geven.

22 maart 2021: RIVM: 6.340 nieuwe besmettingen, Kuipers vreest nieuwe ziekenhuispiek.

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6.340 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 662 minder dan gisteren, maar op weekbasis blijft de stijging van het aantal positieve tests wel stevig: 17% ten opzichte van de week daarvoor. Ziekenhuisbezetting stijgt, hoewel niet in hetzelfde tempo als bij eerdere pieken. Nu 2.193 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2.073), van wie 638 op de IC (gisteren: 611). Op weekbasis is er in de ziekenhuizen een stijging van zo’n 9%.

Volgens voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is het grootste probleem dat er nu sprake is van een stijging “vanaf een hoog niveau”, de bezetting is nooit onder de 1.800 bedden geweest, ook niet toen de cijfers lange tijd daalden. Er dreigt daarom er als de huidige trend doorzet een piek in de ziekenhuizen die vergelijkbaar is met die van begin januari. Toen lagen er bijna 2.900 covid-patiënten in het ziekenhuis en moesten sommige operaties worden uitgesteld. Hij herhaalde zijn pleidooi voor een vaccinatiebeleid in lijn met dat in het Verenigd Koninkrijk, waar zoveel mogelijk ouderen een eerste prik krijgen, zodat ze al redelijk zijn beschermd. De tweede dosis komt dan later. “Dat zou je moeten doen bij 55-plussers, want in die groep zijn de meeste ziekenhuisopnames.”

Ter vergelijking, in het Verenigd Koninkrijk werd vandaag een recordaantal van bijna 900.000 prikken gemeld op één dag. In Nederland was dat afgelopen week gemiddeld ruim 29.000 per dag.

 22 maart 2021: Risico op coronamutaties in Afrika omdat Westen vaccins inslaat.

Veel landen in Afrika zijn de afgelopen weken begonnen met inenten tegen het coronavirus. En dat is hard nodig, zeggen twee deskundigen in Kenia. In vergelijking tot de rijkere landen in de wereld, lopen veel landen in Afrika nog flink achter. “Zolang we corona niet wereldwijd een halt toeroepen, blijven nieuwe varianten opduiken”. Na maanden van kalmte schrikt Kenia weer wakker: het aantal coronabesmettingen neemt voor het eerst sinds afgelopen najaar razendsnel toe.

22 maart 2021: Verdubbeling besmettingen in Frankrijk in een week tijd.

In Frankrijk is het aantal nieuwe coronabesmettingen in een week tijd meer dan verdubbeld. Vandaag werden 15.792 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste aantal op maandag sinds begin november. Vorige week maandag waren het er 6.471. Ook het aantal patiënten op de ic’s bereikte het hoogste aantal in vier maanden tijd: 4.548. In Frankrijk zijn nu bijna 6,5 miljoen mensen gevaccineerd. Bijna 12% van alle volwassenen. Om vaccinaties te versnellen, zal het leger worden ingezet. Gisteren vierden in Marseille duizenden jongeren carnaval op straat. Veel van hen droegen geen mondkapje.

22 maart 2021: De seksclubs zijn dicht, maar meldingen van illegale prostitutie zijn verdubbeld.

Seksclubs mogen – in tegenstelling tot kappers en massagesalons – nog niet open, en dat leidt tot een hoop illegale prostitutie. Een deel van de sekswerkers gaat door in hotels, vakantieparken en woningen. Meld Misdaad Anoniem constateert verdubbeling van het aantal meldingen van illegale prostitutie. Defence for Children herkent dit geluid. “Mensen gaan op andere plekken zoeken en de hotelkamers zijn nu goedkoper dan vóór corona, dat maakt het interessanter.”

23 maart 2021: Gezondheidsexperts VS kritisch over nieuwe studie AstraZeneca.

De resultaten van een studie naar de effectiviteit van het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca zijn mogelijk gebaseerd op oude data. Dat kan een “incompleet beeld” geven van de effectiviteit van het vaccin. Aldus een groep van gezondheidsexperts van de Data Safety Monitoring Board (DSMB).

23 maart 2021: Nederlanders met lager inkomen hadden grotere kans op sterfte door corona.

Een hoge leeftijd, een laag inkomen en een migratieachtergrond zijn enkele eigenschappen die de kans om aan COVID-19 te overlijden tijdens de eerste golf vergrootten. Het beeld past bij de ongelijkheid tussen groepen als het gaat om de sterftekans bij andere doodsoorzaken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor personen onder de zeventig jaar in de laagste inkomensgroep was het risico om aan COVID-19 te overlijden bijna drie keer zo groot als voor mensen in de hoogste inkomensgroep. De leefstijl van mensen met een laag inkomen is gemiddeld ongezonder dan die van mensen met een hoog inkomen. Dat heeft invloed op hun sterftekans. Roken, ongezondere voeding en overgewicht spelen hierbij een belangrijke rol. Obesitas en diabetes leiden tot een ernstig verloop van COVID-19. Dat het coronavirus lage inkomensgroepen harder treft, is volgens het CBS “niet verrassend”. Inwoners met een migratieachtergrond liepen een groter risico om aan COVID-19 te overlijden dan andere inwoners. Vooral personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Het risico nam toe naarmate de eerste golf zich verplaatste door Nederland.

23 maart 2021: Vaccinprogramma COVAX legt noodvoorraad coronavaccins aan.

Het internationale programma COVAX gaat maximaal 5% van de coronavaccins die het bemachtigt opzij zetten. Zo moet een “buffer” worden opgebouwd die gebruikt kan worden bij ernstige uitbraken of humanitaire noodsituaties. Het COVAX-programma is bedoeld om te zorgen dat ook de minder welvarende landen toegang krijgen tot coronavaccins. Het wordt aangestuurd door partijen als de Wereldgezondheidsorganisatie en vaccinalliantie GAVI. Overheden, internationale organisaties en bedrijven werken daarin samen. Het aanleggen van een voorraad kan tot gevolg hebben dat dit jaar 100 miljoen doses van coronavaccins opzij worden gelegd, meldt GAVI. Die kunnen dan bijvoorbeeld worden gebruikt in conflictgebieden waar overheden zelf niet kunnen vaccineren. Noodvoorraad kan in de toekomst ook worden ingezet voor vaccinatie bij een ernstige uitbraak en in hoger tempo.

23 maart 2021: Poetin wordt ingeënt, maar naam vaccin blijft geheim.

De Russische president Vladimir Poetin wordt vandaag ingeënt tegen het coronavirus. Geheim blijft welk vaccin hij krijgt. Het Kremlin wil alleen kwijt dat het een middel is dat in Rusland is ontwikkeld.

23 maart 2021: Duitse coronatop kweekt enkel boze burgers.

De Duitse leiders die het coronabeleid uitstippelen staan volgens de krant Bild steeds verder van de realiteit. Het zou ze duidelijk moeten zijn dat je “enkel bange en boze burgers kweekt” als je elke drie weken bijeen komt om “telkens nieuwe maximale aantallen besmettingen vast te stellen om dan toch weer met meer verboden te komen.” Het weekblad Der Spiegel noemt het nachtelijke topberaad ‘de chaos corona club’. De Rheinische Post noemt het vertwijfeling van Merkel. De lockdown duurt al vijf maanden en was aangekondigd als een lockdown van één maand. Het beleid zou zich niet moeten concentreren op verbieden, maar op snel testen, vaccinatie en mondkapjes. De regering komt wel met lockdowns maar niet met verstandige aanpak van het coronavirus en faalt met de inentingen.

23 maart 2021: AstraZeneca erkent verouderde data.

AstraZeneca erkent dat de conclusies van gisteren inderdaad gebaseerd zijn op een tussentijdse analyse op 17 februari. De meest recente data en resultaten wil men nu binnen 48 uur presenteren.

23 maart 2021: Lareb ziet grote zwellingen na prik Pfizer/BioNTech.

Mensen gevaccineerd met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kunnen een grote zwelling op de prikplek krijgen. De zwelling is mogelijk pijnlijk. kan zich uitbreiden tot over de schouder of elleboog. “Er is meestal geen sprake van een infectie of een allergische reactie. Behandeling is niet nodig. De klachten verdwijnen vanzelf, meestal binnen vier tot vijf dagen. Koelen kan helpen”, zegt Lareb.

23 maart 2021: Minister: fysiek hoger onderwijs echt op zijn vroegst eind april.

Studenten kunnen waarschijnlijk op korte termijn toch nog niet naar de universiteit of hogeschool voor fysieke les of college. Demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Hoger Onderwijs) was er vorige week nog “optimistisch” over, nu zegt ze dat het op zijn vroegst eind april lijkt te worden. “Veel eerder dan dat hebben we niet de capaciteit in orde. Dit is echt zo snel als het kan.” Voordat studenten weer op locatie les kunnen krijgen, moeten er namelijk genoeg snel- en zelftesten zijn.

Op dit moment worden hier proeven mee gedraaid. “Waar ik wel hoopvol op ben, is dat we de pilot sneltesten die we hebben opschalen en verbreden”, zegt Van Engelshoven. Eind april moeten er naast de sneltesten ook voldoende testen zijn die studenten thuis zelf kunnen afnemen.

23 maart 2021: Fors meer besmettingen onder jeugd, RIVM ziet situatie verslechteren.

Het RIVM zag over de afgelopen week alle cijfers stijgen: niet alleen het aantal besmettingen en de opnames in de ziekenhuizen, maar ook het percentage positieve testen. Besmettingscijfers gingen lange tijd gingen wel omhoog, maar dat leek voor een deel te verklaren door het feit dat ook steeds meer mensen zich lieten testen. De voorbije week echter liep ook het percentage mensen dat positief getest werd licht op: van 7,7 naar 8,1%. Opnieuw waren het de jongste leeftijdsgroepen waar de grootste toename te zien is, met name die tussen 0 en 12 en 13 en 17 jaar. Maar ook in de oudere groepen lopen de cijfers op. Waarschijnlijk door de dominantie van de besmettelijkere Britse variant.

23 maart 2021: Kabinet verlengt maatregelen tot 20 april: ‘Ik begrijp, dit valt tegen’.

Vanwege de toename van het aantal besmettingen, meer ziekenhuisopnames en de R boven de 1, kunnen de coronamaatregelen niet verder worden versoepeld. Dat zei demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie over de aanpak van het coronavirus. “Het is logisch dat we het zat zijn”, zei Rutte. “Maar ons eigen gedrag blijft de snelste weg naar versoepeling.” De avondklok gaat vanaf 31 maart een uur later in, om 22:00 uur. Het negatieve reisadvies zal worden verlengd tot halverwege mei, dus ook tijdens de meivakantie. Blijf in de vakantie van 1 –  9 mei in Nederland.

23 maart 2021: Brussel wil export vaccin al blokkeren als aanvoer even tegenvalt.

De Europese Commissie wil export van coronavaccins al onmiddellijk tegenhouden als de fabrikant niet op tijd levert. De belofte om de vertraging nog in hetzelfde kwartaal in te lopen, is straks niet meer genoeg om vaccins te mogen verschepen naar het Verenigd Koninkrijk. De strengere regel is er een uit een pakket waarmee de commissie haar greep op de aanvoer van vaccins wil verstevigen. Nu kan Brussel export alleen blokkeren als de vaccinmaker over het hele kwartaal in gebreke blijft.

Met de maatregel zou de commissie kunnen voorkomen dat het Janssen-vaccin volgende maand vanuit de EU naar andere landen wordt verscheept. Johnson & Johnson zou de eerste weken van het tweede kwartaal minder te kunnen leveren. Maar kan dat diezelfde drie maanden, goed maken.

23 maart 2021: Recordaantal testafspraken door Mona-effect.

De GGD’en hebben volgens Hugo de Jonge een recordaantal van 115.000 aanvragen gekregen van mensen die een coronatest willen afnemen. Die piek heeft volgens hem te maken met bekendmaking van staatssecretaris Mona Keijzer dat ze positief was getest op corona. De Jonge verwoordde de golf van aanvragen voor de test tijdens de persconferentie over het coronavirus als het “Mona-effect.” De staatssecretaris van Economische Zaken maakte haar testuitslag maandag publiek via Twitter. Ze liet weten zich goed te voelen en haar werk de komende tijd via de digitale weg vanuit huis te doen.

Volgens De Jonge gaat het om “een absoluut record” aan gemaakte testafspraken binnen een dag.

24 maart 2021: Janssen-vaccins op komst.

Farmaceut Janssen levert in april een kleine 170.000 coronavaccins. Daarmee kunnen eenzelfde aantal mensen een volledige vaccinatie krijgen, want bij Janssen is één prik voldoende. Half april is er levering van 84.750 doses, eind van de maand nog eens eenzelfde aantal. Komende maanden worden 3 miljoen Janssen-vaccins verwacht, Nederland heeft in totaal meer dan 11 miljoen besteld.

24 maart 2021: GGD’s hebben vaccinaties met AstraZeneca-vaccin hervat.

Vandaag hebben de GGD’s de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin hervat. Onderzoekers uit Duitsland denken de oorzaak en een oplossing te hebben gevonden voor deze uiterst zeldzame bijwerking, dat na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin zich de combinatie van trombose en een plotseling tekort aan bloedplaatjes ontwikkelt. Deze mensen moeten worden behandeld met andere antistollingsmiddelen dan het veelgebruikte heparine.

24 maart 2021: Merkel voert strenge paaslockdown toch niet door na felle kritiek.

Bondskanselier Angela Merkel gaat een zeer strenge paaslockdown toch niet doorvoeren. Ze schrapt dit plan een dag nadat het was aangekondigd. Het plan ontketende een storm van kritiek. Premier Markus Söder van deelstaat Beieren zei dat als ‘essentiële besluiten’ worden genomen tussen 01.00 en 03.00 uur ‘s nachts, het risico bestaat dat sommige details niet goed zijn uitgewerkt. Ook vanuit het bedrijfsleven klonk kritiek. Het risico bestaat dat mensen nu massaal voor de paasdagen zouden gaan winkelen. Duitsers zitten al sinds eind december in lockdown. Snelle verspreiding van het virus, met name door de komst van de Britse variant, maakt dat het land zich nauwelijks versoepelingen kan permitteren. Duitsland is bezig met een race tegen de klok om alle inwoners te vaccineren.

24 maart 2021: RIVM-directeur: het zijn de vaccins die het vaccineren vertragen.

De levering van vaccins bepaalt hoe snel er in Nederland kan worden gevaccineerd. “Het zijn de vaccins die het vaccineren vertragen”, zegt Jaap van Delden, het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus voor het RIVM leidt. Van Delden is vooral kritisch over AstraZeneca. Die levering is “zeer instabiel”, niet alleen in hoeveel het bedrijf levert, maar ook wanneer dat komt. De grafieken van die leveringen zijn volgens Van Delden “een chaos”. Daarom houdt Nederland voor de zekerheid een grotere voorraad van dat middel achter de hand dan bij Pfizer, dat stabieler levert. De AstraZeneca-voorraad is nu groter dan het RIVM zou willen, omdat Nederland een grote levering had gekregen vlak voordat de vaccinatie met AstraZeneca werd stilgelegd. Tijdens die prikpauze kwam bovendien nog een levering binnen. Komende periode zullen die worden ingezet en wordt de voorraad kleiner.

24 maart 2021: Politieoptreden tegen demonstranten Museumplein kostte al 5,5 miljoen euro.

De politie kwam de afgelopen 3 maanden 11 keer in actie bij demonstraties op het Museumplein in Amsterdam. De politieoptredens kostten gezamenlijk al ruim 5,5 miljoen euro. Sinds 17 januari komen vaak honderden mensen op zondag bij elkaar op het Museumplein om te protesteren.

24 maart 2021: Coronazelftest van twee bedrijven goedgekeurd.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft twee tests goedgekeurd waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Het departement verwacht de eerste zelftests half april te ontvangen. Die zullen dan beschikbaar worden gesteld aan het onderwijs, en aan werkgevers die hun werknemers willen testen. Omdat de testen formeel medische hulpmiddelen zijn, moest het ministerie eerst een ontheffing verlenen. Dat is nu gebeurd voor de testen van de Roche en Biosynex. Het gaat om antigeentesten, die veel sneller een uitslag geven dan de PCR-test die vooral in de teststraten van de GGD wordt gebruikt. Mensen moeten de testen ook kunnen kopen in apotheken en supermarkten.

25 maart 2021: Inmiddels meer dan 300.000 coronadoden in Brazilië.

Het totale aantal sterfgevallen in Brazilië is meer dan 300.000. Het land is verantwoordelijk een kwart van het wereldwijde aantal doden door het coronavirus. De uitbraak in Brazilië is erger dan ooit als gevolg van een zeer besmettelijke gemuteerde variant en een haperend vaccinatieprogramma.

25 maart 2021: Nieuwe resultaten AstraZeneca VS: vaccin 76 procent effectief.

Het coronavaccin van AstraZeneca is in proeven in de Verenigde Staten voor 76% effectief gebleken in het voorkomen van symptomatische coronabesmettingen, meldt de Brits-Zweedse farmaceut.

25 maart 2021: Ziekte onder zorgpersoneel stabiel, langdurig verzuim stijgt.

Het ziekteverzuim in de zorgsector is in februari stabiel gebleven. Dagelijks waren gemiddeld 70.000 werknemers niet inzetbaar in februari, ongeveer hetzelfde aantal als in januari (71.000 werknemers). Zorgmedewerkers blijken wel langer ziek. Afgelopen maand waren er relatief minder ziekmeldingen. Op basis van onderzoek bij circa 400 zorginstellingen is het landelijk verzuimpercentage in februari berekend op 7,59%. Hoger dan het gemiddelde verzuim over het hele coronajaar 2020 (6,83%), toen gemiddeld 63.000 medewerkers per dag ziek thuisbleven. Teken dat het langdurig verzuim stijgt.

25 maart 2021: Coronavaccinatie voor operatie kan veel sterfgevallen voorkomen.

Door patiënten voorafgaand aan een operatie te vaccineren tegen het coronavirus, kunnen veel meer levens worden gered. Vaccinatie voor een planbare operatie „kan wereldwijd mogelijk duizenden sterfgevallen na operaties als gevolg van het virus voorkomen”, aldus het UMCG in Groningen. Mensen die in de maand na een operatie besmet raken, lopen een veel hoger risico op een ernstig ziekteverloop. Het risico op overlijden blijkt dan 4 tot 8 keer zo hoog, schrijven de onderzoekers, die zich baseren op gegevens van ruim 140.000 chirurgische patiënten uit 116 landen. Als preoperatief vaccineren wereldwijd de standaard zou worden, dan zou dat in een jaar ongeveer 58.000 aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen voorkomen, zo schatten de onderzoekers.

26 maart 2021: Vaccinatietempo mogelijk hoger: tot half jaar na infectie is één prik genoeg.

Het ministerie van Volksgezondheid vraagt Nederlanders die in het afgelopen half jaar positief getest zijn op het coronavirus om maar één vaccinatieafspraak te maken. Eén vaccindosis zou de mensen, gepaard met de opgebouwde immuniteit door de recente besmetting, beschermen tegen het virus.

Nederlanders die het afgelopen half jaar een coronabesmetting doormaakten en al één vaccindosis ontvingen, wordt verzocht de tweede afspraak te annuleren om verspilling van vaccins te voorkomen.

Kwetsbare mensen, van wie het immuunsysteem is aangetast, zijn uitgezonderd van dit advies.

26 maart 2021: GGD stopt met diepe neustest bij kinderen.

Alle GGD’en stoppen vanaf 4 april met de diepe coronaneustest bij kinderen. Vanaf dat moment krijgen kinderen tot twaalf jaar een ondiepe neustest, samen met een keeltest.

26 maart 2021: Corona leidt tot grootste sterfte in Italië sinds 1945.

Het coronavirus heeft in Italië geleid tot de grootste sterfte sinds de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar telde het Zuid-Europese land het hoogste aantal doden na 1945, met ruim 100.000 doden meer dan gemiddeld de laatste jaren. Het nationale bureau voor de statistiek Istat constateert een ingrijpende verandering van het Italiaanse bevolkingsplaatje door de Covid-19-sterfgevallen. In 2020 was het totale aantal doden 746.146, het hoogste aantal ooit geregistreerd sinds de laatste wereldoorlog.

Italië was het eerste Europese land dat met de volle kracht van de coronapandemie geconfronteerd werd geconfronteerd. De noordelijke regio’s, die het eerst en het hardst werden getroffen, zagen de grootste stijgingen van de zogenoemde oversterfte. Daarnaast kampt Italië met een laagterecord bij het aantal geboorten. De bevolking daalde in 2020 daardoor met ongeveer 384.000 mensen. “Alsof een grote stad als Florence is verdwenen”, aldus Istat.

26 maart 2021: BioNTech/Pfizer mag minder koud bewaard worden, oordeelt het EMA.

Op basis van nieuw onderzoek oordeelde het Europees Medicijn Agentschap (EMA) vandaag dat het BioNTech/Pfizer-vaccin in de toekomst minder koud bewaard hoeft te worden. Nu duidelijk geworden is dat de vaccins ook bij -25 tot -15 bewaard kunnen worden, zouden ook huisartsen met het Pfizer-vaccin kunnen gaan prikken. Het RIVM onderzoekt de mogelijkheden daartoe in Nederland.

Tot nu toe vaccineerden huisartsen alleen met het AstraZeneca-vaccin, maar de levering daarvan is onvoorspelbaar gebleken. Het Pfizer-vaccin werd wel geleverd, maar kon alleen worden bewaard in speciale vriezers bij een temperatuur van 60 tot 90 graden onder nul. Het middel wordt daarom alleen op centrale locaties toegediend, hoofdzakelijk door de GGD.

27 maart 2021: EU en Groot-Brittannië dichtbij deal over coronavaccins.

De Europese Unie en Groot-Brittannië staan op het punt een overeenkomst te sluiten die moet voorkomen dat EU-landen de export van coronavaccins naar Groot-Brittannië kunnen blokkeren.

Groot-Brittannië ziet dan af van een bestelde levering van AstraZeneca-vaccins die op lange termijn vanuit Nederland zou worden geëxporteerd. Centraal in de meest recente ruzie over de vaccinaties is een farmaceutische fabriek in Nederland, Halix in Leiden, die volgens Boris Johnson vaccins van AstraZeneca moet maken voor de Britten. Dat wordt op het continent betwist. De fabriek van Halix in Leiden is vrijdag officieel goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA.

27 maart 2021: Britse regering wil vanaf september derde prik toedienen.

De Britse regering wil zijn inwoners voor de derde keer gaan inenten tegen Covid-19. Dit om de bevolking te beschermen tegen nieuwe varianten van het coronavirus. Al in september zouden 70-plussers zo’n “boostervaccin” kunnen krijgen. Ook zorgpersoneel en bepaalde risicopatiënten komen als eerste aan de beurt. Tegen de herfst zijn acht verschillende coronavaccins beschikbaar. Vooral jongeren hoopt met te overtuigen door drive-through vaccinatiecentra geopend, waarbij mensen in hun auto kunnen worden gevaccineerd. Alle volwassenen zullen tegen eind juli minstens één dosis van een coronavaccin krijgen. Tot nu toe kregen ongeveer 30 miljoen mensen, meer dan de helft van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk, een eerste dosis en ruim 3 miljoen mensen een tweede.

27 maart 2021: Duitse IC-artsen: voer twee weken een harde lockdown in.

Volgens de Duitse vereniging van intensivecare-artsen is een harde lockdown van twee weken de enige manier om ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen niet worden overspoeld. Die oproep doen de artsen aan bondskanselier Merkel. Het hoofd van de vereniging, Christian Karagiannidis, acht “een mix van een harde lockdown, vaccinaties en tests” nodig. Hij roept op alle geplande versoepelingen meteen te stoppen. “Ik vraag de politici om het ziekenhuispersoneel niet in de steek te laten.”

27 maart 2021: Het wachten beu halen Nederlanders een zelftest over de grens.

Veel Nederlanders zijn het wachten op de zelftest beu. Ze gaan de grens over en kopen een setje zelftests bij de supermarkt of de drogist in Duitsland. “Het is toch te gek dat wij in Nederland moeten wachten totdat er iets gaat gebeuren. Dat kan toch niet”, zegt een Nederlander. Hij is naar het Duitse grensdorp Kranenburg vlak bij Groesbeek gereden om een paar zelftests te kopen, “Nu kun je testen en er zeker van zijn of het goed zit of niet.”

Afgelopen woensdag zei minister De Jonge dat hij twee tests heeft goedgekeurd waarmee mensen zelf kunnen nagaan of ze besmet zijn. Het gaat om tests van de Roche en Biosynex. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de eerste tests half april in de Nederlandse supermarkten in de schappen liggen. Dat duurt veel mensen echter te lang. “Typisch Nederland. Daar wordt alleen maar gepraat. De handjes laten wapperen, dat kennen ze niet. Ze lopen alleen maar achter de feiten aan”, moppert een oudere Nijmegenaar in Kranenburg.

Hij heeft net een aantal zelftests (5 euro per stuk) gekocht bij de Aldi. De zelftests uit de Duitse supermarkt geven vooral een indicatie, zegt arts-microbioloog Heiman Wertheim van Radboudumc in Nijmegen. Volgens hem zijn ze voor 80% betrouwbaar. Bij een positieve test kun je ervan uitgaan dat je besmet bent. Maar ben je negatief getest, dan geeft dat dus nog geen zekerheid.

27 maart 2021: Samen eten en yoga zonder mondkapje: in dit tehuis leven ze alsof corona voorbij is.

Een yogales met de groep, samen eten in het restaurant en tijdens een koud boottochtje gezellig tegen elkaar aankruipen. Voor de 28 gevaccineerde ouderen in woonzorginstelling Nieuw Rollecate in Deventer is dit allemaal alweer realiteit. Het vaste zorgpersoneel draagt er standaard geen mondkapje meer, want ook die hebben vrijwel allemaal twee keer een prik gehad.

27 maart 2021: Geen angst voor vaccin, maar voor de naald: ‘Je moet ze een goed gevoel geven’.

Zeker 35% van de Nederlanders hebben last van prikangst. De meesten zetten zich eroverheen, maar bij zeker 15.000 Nederlanders zit de angst zo diep dat ze behandeld worden. Bij jongeren zijn de beschermingsreflexen het actiefst. Evolutionair bepaald. Je moet mensen een goed gevoel geven.

28 maart 2021: Mensen met langdurige coronaklachten voelen zich beter na vaccinatie.

Ernstige vermoeidheid, benauwdheid, conditieverlies en hoofdpijn: veel ex-coronapatiënten hebben maanden of nog langer last van klachten. Nu klinkt er voorzichtig hoopvol geluid uit het buitenland. Een vaccin zou ook hiervoor mogelijkheden kunnen bieden. De coronaklachten zouden verminderen na een vaccinatie. Volgens Daniel Griffin, arts infectiezieken aan de Columbia University, ervaart ongeveer 40% van de coronapatiënten met langdurige klachten verbetering na het vaccin. Het is nog niet duidelijk hoe het komt dat sommige mensen last blijven hebben van chronische symptomen. Een oorzaak zou kunnen zijn dat delen van het virus in het lichaam blijven hangen. “Bij sommige vormen van chronische klachten is de oorzaak dat het virus niet helemaal verdwenen is”, legt hoogleraar vaccinologie Ben van der Zeijst uit. “Een vaccinatie geeft dan zo’n boost aan het immuunsysteem, dat ook die laatste virusdeeltjes verdwijnen.” Dat kan een verklaring zijn waarom mensen zich na een vaccinatie beter voelen. Het coronavaccin is geen medicijn, maar kan wel mensen beter maken. “Dat komt niet vaak voor. Of het vaccin echt werkt voor de langdurige klachten is nog onzeker.”

28 maart 2021: Kerkgangers in Krimpen en Urk vallen verslaggevers aan.

Bij kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel, die ondanks de coronacrisis de deuren weer openden voor alle leden, zijn verslaggevers aangevallen. In Krimpen aan den IJssel gaf een kerkganger een verslaggever een trap en klap. In Urk werd een verslaggever geschopt, geslagen en aangereden.

28 maart 2021: Servië geeft zakenlui uit buurlanden en hun familieleden coronaprik.

Servië heeft dit weekend duizenden mensen uit buurlanden Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Montenegro en Kroatië gevaccineerd tegen het coronavirus. In Belgrado worden in totaal ruim 19.000 prikken gezet bij buitenlanders. De regering heeft een speciaal vaccinatieprogramma opgezet voor zakenlui uit de regio om handelsrelaties in het gebied een duwtje in de rug te geven. Veel ‘zakenlui’ namen hun familieleden hadden mee om ingeënt te worden. Die werden niet geweigerd.

28 maart 2021: Aantal patiënten op Franse ic’s neemt toe, artsen zijn bezorgd.

Het aantal coronapatiënten dat in Frankrijk op de intensive care ligt, is opgelopen tot 4.872. Dat is het hoogste aantal tot nu toe in 2021. Tientallen artsen waarschuwen dat ziekenhuizen een derde golf niet aankunnen. Het huidige aantal patiënten op de ic’s is bijna even hoog als tijdens de laatste piek in november vorig jaar. In april vorig jaar lag het aantal nog hoger. Zo’n 7.000 patiënten.

29 maart 2021: WHO rapport: virus naar mens vermoedelijk via twee diersoorten.

De WHO-experts die het ontstaan van het coronavirus in China hebben onderzocht, vinden het waarschijnlijk dat het virus van een vleermuis naar een ander dier en vandaar naar de mens is overgegaan. Het is erg onwaarschijnlijk dat het in een laboratorium in Wuhan per ongeluk is overgesprongen. De experts vinden dat ze in Wuhan niet voldoende vrij hebben kunnen werken en willen meer onderzoek doen. De Chinese autoriteiten hebben eind 2019 geprobeerd feiten over het opgedoken virus geheim te houden en hebben klokkenluiders aangepakt. Toen er een epidemie in Wuhan ontstond, werd gewezen naar een markt waar onder meer dieren werden verkocht. Sindsdien wordt aangenomen dat het virus van een vleermuis kwam en op de mens is overgegaan. De WHO-experts menen in hun rapport dat dit niet rechtstreeks is gebeurd, maar via een ander dier.

29 maart 2021: Kuipers: ziekenhuizen gaan vanaf mei helpen met prikken.

Ziekenhuizen gaan vanaf mei waarschijnlijk helpen bij vaccineren van mensen tegen het coronavirus. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zijn er nog geen concrete afspraken gemaakt met het ministerie van Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). „Maar ik heb goede hoop dat het aantal beschikbare vaccins in mei dusdanig hoog zal zijn dat ziekenhuizen om hulp zal worden gevraagd.” Ziekenhuizen kunnen volgens Kuipers „met gemak” ongeveer 2 miljoen mensen per week vaccineren. „En als we het alleen op zaterdag en zondag zouden doen, kunnen we 600.000 prikken per week doen. Als het nodig is om te helpen, doen we het van harte. En als het niet nodig is, alle begrip.” De GGD’en willen hun capaciteit de komende tijd uitbreiden naar 1,5 miljoen vaccinaties per week. Huisartsen kunnen 250.000 mensen per week inenten.

29 maart 2021: Eerste prik beschermt 80 procent bij Pfizer/BioNTech en Moderna.

Wanneer iemand een enkele prik van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna krijgt, daalt de kans op besmetting met het coronavirus met 80%. De tweede inenting verhoogt de bescherming naar 90%. Dat concludeert de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), die het effect van de vaccins op 3.950 proefpersonen hebben bestudeerd. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, pleit ervoor in Nederland de tweede prik verder uit te stellen. De eerste prik is genoeg om het aantal ziekenhuisopnames te laten dalen. Als mensen later hun tweede prik krijgen, kunnen de vrijkomende doses worden gebruikt om anderen hun eerste inenting te geven, zodat ook zij bescherming tegen het coronavirus opbouwen. De meeste vaccins moeten twee keer worden toegediend, met een paar weken tussen de eerste en de tweede prik. De vaccins van Pfizer/BioNTech en van Moderna gebruiken de genetische code van de uitsteeksels van het virus, de zogeheten messenger-RNA (mRNA). Die code zit in geïnjecteerde kleine vetbolletjes. Sommige cellen gaan door instructies van de genetische code zelf het eiwit van de uitsteeksels produceren, waarna het afweersysteem antilichamen aanmaakt en de indringer later herkent, is de gedachte.

29 maart 2021: Veiligheidsberaad burgemeesters rekent op concreet openingsplan over twee weken.

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio rekent erop dat er over twee weken een concreet plan is voor de heropening van de maatschappij. De burgemeesters willen dat er dan een routekaart is met betrouwbare informatie over versoepelingen. “We hebben niks aan een routekaart die bij een tegenvaller weer aangepast moet worden. Het moet nu helder zijn”, zegt Hubert Bruls, voorzitter van het beraad, burgemeester van Nijmegen. Wanneer er mogelijk beperkingen worden losgelaten kon hij niet zeggen. De burgemeesters zijn optimistisch over het tempo waarmee gevaccineerd wordt. Volgens hen zijn de vaccinaties nu goed op gang gekomen. “De prognose is uitstekend en nu moeten we het tempo erin houden. De vaccinatiegraad moet nu echt een grote rol gaan spelen in beslissingen over lockdownmaatregelen”, vindt Bruls.

29 maart 2021: Biden: 90 procent volwassen Amerikanen kan coronaprik krijgen.

Binnen drie weken komt 90% van alle volwassen Amerikanen in aanmerking voor coronavaccinatie, kondigde de Amerikaanse president Biden aan. Hij zei eerder al dat op 30 april, als hij 100 dagen regeert, 200 miljoen Amerikanen moeten zijn ingeënt. Het Amerikaanse vaccinatieprogramma loopt op volle toeren en wordt verder uitgebreid, waardoor steeds sneller steeds meer Amerikanen een coronaprik kunnen krijgen. Het getal van 200 miljoen is een verdubbeling van Bidens oorspronkelijke streven. Ruim 52 miljoen van de ongeveer 330 miljoen inwoners zijn al volledig ingeënt.

29 maart 2021: Janssen-vaccin wordt vanaf 19 april aan Europa geleverd.

Het coronavaccin van Janssen (Johnson & Johnson) wordt vanaf 19 april aan Europa geleverd. Dat maakte het bedrijf maandag bekend. Nederland verwacht volgende maand bijna 170.000 Janssen-vaccins. Midden april komen de eerste 84.750 vaccins, meldde minister Hugo de Jonge onlangs al. De farmaceut wil in het tweede kwartaal in totaal 3 miljoen vaccins leveren.

29 maart 2021: Woordvoerder Sionkerk Urk vergelijkt journalisten met SS’ers en terroristen.

“De SS handelde vriendelijker in de oorlog. We hadden gisteren niet te maken met journalisten, maar met terroristen”, zegt woordvoerder en ouderling Wessel Snoek van de Sionkerk in een interview met De Stentor. Hij reageert daarin op de mishandeling van een journalist zondagmorgen in Urk.

30 maart 2021: Epidemiologen ongerust: coronavaccins mogelijk binnen jaar uitgewerkt.

Tientallen epidemiologen uit 28 landen luiden de noodklok, vrezen dat de bestaande coronavaccins binnen een jaar al niet meer effectief zijn. Dat komt omdat in heel veel landen nog nauwelijks wordt gevaccineerd, waardoor vaccinresistente mutaties kunnen optreden. Nu al kennen we de Britse, Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse en vele andere mutaties van het coronavirus. “Hoe meer het virus rondwaart, hoe waarschijnlijker het is dat er mutaties en varianten zullen opduiken, waardoor onze huidige vaccins niet doeltreffend zouden kunnen worden”, legt Devi Sridhar, hoogleraar Global Public Health aan de Universiteit van Edinburgh uit. “Doordat miljoenen mensen over de hele wereld met corona geïnfecteerd zijn, ontstaan iedere dag nieuwe mutaties resistenter dan hun voorgangers”, zegt Gregg Gonsalves, universitair hoofddocent epidemiologie aan de Yale University. “Het virus kent geen grenzen en nieuwe varianten, ergens op aarde, betekenen dat niemand van ons veilig is.”

30 maart 2021: AstraZeneca-vaccin krijgt nieuwe naam.

Het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heet voortaan Vaxzevria. Dat meldt het Zweedse geneesmiddelenagentschap op basis van gegevens van het EMA.

30 maart 2021: Pfizer en BioNTech willen kwart meer vaccins produceren in 2021.

Pfizer en BioNTech verwachten dit jaar fors meer vaccins te produceren dan eerder was voorspeld. “Op dit moment hebben we ons ingesteld op de productie van 2,5 miljard doses, maar in principe is er ruimte voor een verdere verhoging.” Mensen hebben twee doses nodig om volledig beschermd te zijn, dus met zo’n voorraad kunnen in principe een miljard mensen gevaccineerd worden.

30 maart 2021: Veel minder mensen gevaccineerd dan ministerie aankondigde.

Ongeveer 280.000 mensen zijn in de afgelopen week gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat zijn er aanzienlijk minder dan de ruim 400.000 coronavaccinaties die het ministerie van Volksgezondheid vorige week nog had aangekondigd. Eind februari en begin maart werden per week meer dan 300.000 mensen gevaccineerd. Nederland begon op 6 januari met vaccineren, als laatste land in de Europese Unie. Sindsdien hebben bijna 1,7 miljoen mensen de eerste prik gekregen. Van hen hebben zo’n 690.000 ook de herhaalprik gekregen, waarmee ze voorlopig beschermd moeten zijn.

30 maart 2021: De Jonge: we hebben de boot niet gemist met vaccins.

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid ontkent dat Nederland de kans op miljoenen Oxford-vaccins heeft laten lopen. Vandaag bleek dat ons land in het begin van de pandemie de mogelijkheid had om te investeren in grootschalige productie van het vaccin in de Halix-fabriek in Leiden. Het kwam niet tot een deal. Uiteindelijk ging Oxford met AstraZeneca in zee, met grote investeringen van de Britse regering. Volgens De Jonge is het niet zo dat Nederland een kans heeft laten lopen. “Toen de vraag kwam om te investeren zijn we onmiddellijk in gesprek gegaan met Halix. Er zijn verschillende gesprekken geweest, we hebben aangeboden om te investeren, maar het bleek al gauw niet meer nodig.” Het benodigde geld was al binnen vanuit het VK. Als het wél tot een deal was gekomen, zou Nederland nu niet meer vaccins hebben gehad. “Zo werkt dat niet. De Europese Commissie maakt namens ons afspraken met de leveranciers. Die moeten zich daaraan houden.”

30 maart 2021: Duitsland beperkt AstraZeneca-vaccinaties: alleen nog 60-plussers.

Duitsland beperkt het gebruik van het AstraZeneca-vaccin tot 60-plussers. De Duitse autoriteiten hebben dit besloten in een spoedberaad na een gelijkluidend advies van de vaccinatiecommissie. Onder de 60 jaar kan het alleen nog als een arts dat specifiek goedkeurt en na een persoonlijke analyse van de risico’s. Duitse media spreken over een ramp voor het vertrouwen in het Brits-Zweedse middel. Het gebruik was onderbroken geweest na meldingen over gezondheidsproblemen en sterfgevallen na een AstraZeneca-vaccinatie. En eerder was toediening alleen aangeraden voor personen van 18 tot 64 jaar. Door de beperking dreig vertraging van de Duitse vaccinatiecampagne.

De nationale minister van Volksgezondheid besloot samen met de collega’s uit de deelstaten tot de nieuwe richtlijn, die woensdag ingaat. Het beleid werd aangepast na “zeldzame, maar zeer ernstige bijwerkingen”, zoals bloedstolsels in het hoofd. Die traden vooral op bij vrouwen onder de 55 jaar. Sommige regio’s en steden hadden gebruik van AstraZeneca voor mensen onder de 60 al gestopt.

31 maart 2021: Hierdoor vaccineren de Amerikanen en de Britten veel sneller.

Het inenten tegen corona gaat in Nederland (14 prikken per 100 inwoners) een stuk langzamer dan bij de Amerikanen (44 prikken) en de Britten (50 prikken). Er is daar heel erg het gevoel dat Europa geen haast heeft gemaakt met vaccineren. Dat zij zo ver voor liggen, is te danken aan twee redenen. Allereerst: de inkoop van vaccins. Bij de Britten is het een soort vaccinatienationalisme, een politieke survivaltechniek van Boris Johnson. De VS heeft op vaccingebied een waar hamsterbeleid gevoerd. Amerika bezit straks meer vaccins dan het nodig heeft. Ze willen een voorraadje hebben, voor het geval dat. En ze gaan straks, net als China, vaccins uitdelen in de wereld. De tweede reden is dat al die vaccins ook worden gezet. Beide landen hebben allerlei manieren om het prikken op te schalen.

In Nederland kunnen ouderen tot 74 jaar tot dusver geen prik krijgen. Maar in New York zijn ze die fase al lang voorbij. “Het feest gaat los. Iedereen bereidt zich hier voor op een geweldige zomer.”

31 maart 2021: Eerste zelftesten nu bij apotheker beschikbaar.

De eerste zelftesten zijn sinds woensdag beschikbaar bij enkele apotheken. Ze kosten rond de € 9 en de verwachting is dat ze “op afzienbare termijn” bij alle apotheken te koop zijn. In de loop van april komen deze zelftesten ook bij supermarkten en drogisten te liggen. De uitslag van een zelftest is na een kwartier bekend. Het is wel nodig dat mensen die positief zijn na een test thuis alsnog een test doen bij de GGD, benadrukt Hugo de Jonge. Hij kocht een eerste zelftest bij een apotheek. De hoop is dat door de laagdrempelige zelftesten meer besmettingen worden ontdekt. De Jonge: “Potentiële vangst van het aantal positieve gevallen wordt zoveel groter dat het opweegt tegen die enkele keer dat een test slecht wordt afgenomen of dat een positieve testuitslag niet wordt gemeld bij de GGD”. Er komen ook zelftesten beschikbaar voor het onderwijs en het bedrijfsleven. De overheid betaalt de testen voor het onderwijs. Het kabinet draagt 250 miljoen euro bij aan de zelftesten voor bedrijven.

31 maart 2021: België moet van rechter coronamaatregelen intrekken.

België moet binnen dertig dagen zijn coronamaatregelen intrekken. Dat heeft een rechtbank in Brussel geoordeeld in een zaak die was aangespannen door de mensenrechtenorganisatie Liga voor Mensenrechten. Volgens de rechtbank ontbreekt een goede wettelijke basis. Als de regering de maatregelen niet intrekt, moet de staat per dag een dwangsom van 5000 euro betalen. Minister Verlinden van Binnenlandse Zaken bestudeert het vonnis. Volgens VRT Nieuws zijn de maatregelen op een aantal rampenplanwetten gebaseerd. Die zouden onvoldoende basis hebben om dergelijke drastische maatregelen te rechtvaardigen. De regering heeft dertig dagen om dat te repareren en kan nog in beroep tegen de uitspraak.

31 maart 2021: Coronavaccin werkt volgens Pfizer voor 100 procent bij 12- tot 15-jarigen.

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is 100% werkzaam bij kinderen van 12 tot 15 jaar. Dat melden de farmaceuten op basis van eigen onderzoek. Een volledig ingeënte volwassene is voor 95% procent beschermd. Aan de studie deden 2.260 adolescenten mee. Geen van de deelnemers die het vaccin toegediend kreeg, kreeg COVID-19, aldus de bedrijven. 18 kinderen die een placebo ontvingen, raakten besmet met het virus. Het Pfizer-vaccin is officieel alleen goedgekeurd voor mensen vanaf 16 jaar, maar de farmaceuten zijn van plan om een spoedvergunning aan te vragen bij de Amerikaanse toezichthouder. Daarmee hopen zij toestemming te krijgen begin volgend schooljaar de eerste Amerikaanse schoolkinderen van 12 tot 15 jaar in te enten.

31 maart 2021: Aantal nieuwe coronagevallen weer opgelopen.

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 7.684 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een woensdag is dat het hoogste aantal sinds 30 december. Vorige week woensdag kreeg het RIVM 7.569 meldingen van positieve tests. In de afgelopen zeven dagen zijn 51.938 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7.420 per dag, het hoogste niveau sinds 9 januari.

Sinds het begin van de uitbraak, ruim een jaar geleden, zijn bijna 1,3 miljoen Nederlanders positief getest. Van ruim 16.500 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.