Dossier Corona: impressie coronavirus 1-15 april 2021

Britse Variant Coronavirus
De Britse mutatie van het Coronavirus

Landen kunnen hun burgers verplichten zich te laten inenten, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Nieuw Zeeland verplicht grenspersoneel reeds daartoe. Europa vaccineert volgens de Wereldgezondheidsorganisatie onacceptabel laag. En in Nederland is de vaccinatiegraad in de zorg zelfs schokkend. Daar wordt gekibbeld over het al of niet openen van horecaterrassen.

Er is nog steeds gedoe over het AstraZeneca-vaccin. Dat leidt soms tot ruzie tussen werelddelen.

Met een huidprik kan men mogelijk vijf keer meer mensen vaccineren met dezelfde voorraad vaccin.

De Britse variant van het coronavirus blijkt besmettelijker maar niet dodelijk. De Braziliaanse variant lijkt nog besmettelijker. In de Verenigde Staten stopt vaccinatie met het Janssenvaccin voorlopig.

1 april 2021: Amerikaanse studie: na vaccinatie kun je corona nauwelijks overdragen.

Een hoopgevende studie van het CDC, het Amerikaanse RIVM. Uit de resultaten blijkt dat mensen die zijn ingeënt, het coronavirus over het algemeen niet meer bij zich kunnen dragen. Dat betekent dat zij anderen dus ook nauwelijks kunnen besmetten. De studie van het Centers of Disease Control and Prevention is gedaan onder bijna 4.000 mensen die één of twee prikken van Pfizer of Moderna hebben gehad. Deze groep mensen hebben tussen half december en half maart iedere week een coronatest gedaan. Eén prik van een vaccin van Pfizer of Moderna vermindert de kans op besmetting met 80%. De tweede inenting verhoogt de bescherming naar 90%.

1 april 2021: Coronasituatie op Curaçao heel ernstig volgens premier: ‘Ziekenhuis is vol’.

Stijging van het aantal coronabesmettingen op Curaçao zorgt voor een enorme druk op de medische zorg. Minister-president Eugene Rhuggenaath zei dat de situatie “heel ernstig” is. 104 mensen met coronabesmetting liggen in het ziekenhuis, 32 op de ic. In het ziekenhuis zijn 33 ic-bedden.

1 april 2021: Europa vaccineert ‘onacceptabel traag’, zegt WHO.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft kritiek geuit op de vaccinatiecampagnes in Europese landen. Die komen veel te traag van de grond, zegt regiodirecteur Hans Kluge. Dat is onacceptabel. Hij pleit ervoor “iedere dosis die we op voorraad hebben” onmiddellijk te gebruiken. Ook moet de vaccinproductie volgens hem omhoog. Kluge waarschuwt dat de huidige vaccinatiecampagnes mensen en overheden een “vals gevoel van veiligheid” kunnen geven. De WHO noemt de situatie in Europa “zorgelijker dan we in maanden hebben gezien”. Het virus zou weer sneller om zich heen grijpen binnen alle leeftijdsgroepen, met uitzondering van mensen boven de 80. Ouderen worden vaak met voorrang gevaccineerd. Dat lijkt nu positieve gevolgen te hebben. Veel andere Europeanen moeten nog wachten op hun inenting. “10 procent van de totale bevolking van de regio heeft 1 dosis van een vaccin gehad”, zegt de WHO. 4 procent van de inwoners van de regio zou beide prikken hebben gehad. Die regio Europa van de WHO bestaat onder meer uit EU-lidstaten als Nederland, maar ook uit landen als Kazachstan en Oezbekistan in Centraal-Azië. De organisatie wijst vlak voor Pasen ook op de risico’s bij religieuze feestdagen. Dan gaan mensen naar verwachting vaker op pad en wordt ook meer afgesproken. Ook speelt mee dat de Britse variant nu dominant is in de regio.

1 april 2021: Duitse politie bezorgd omdat mensen regels niet meer accepteren.

De Duitse politie staat voor “moeilijke en gevaarlijke paasdagen”, omdat mensen coronabeperkingen niet langer accepteren. Dit vreest de voorzitter van de Duitse politievakbond. Jürgen Köhnlein van de politiebond in Beieren is bang dat de politie de kop van Jut wordt, wanneer mensen hun onvrede over politici en coronamaatregelen tegenover agenten gaan uiten.

1 april 2021: Duizenden vaccins versneld naar Curaçao wegens situatie op eiland.

Nederland stuurt vrijdag versneld duizenden extra vaccins tegen het coronavirus naar Curaçao wegens de alarmerende situatie op het eiland. Door een stijging van het aantal coronabesmettingen neemt de druk op de zorg daar enorm toe. Minister-president Eugene Rhuggenaath noemde de situatie woensdag “heel ernstig”. Het gaat om een levering van 30.000 vaccins, die behalve voor Curaçao ook bestemd is voor Aruba. Ook volgende week staat een lading gepland voor de eilanden.

1 april 2021: Huisartsen krijgen meer AstraZeneca geleverd, GGD’en minder.

Huisartsen krijgen meer doses van het coronavaccin van AstraZeneca. Zo kunnen ze meer mensen inenten. De beschikbare voorraad wordt anders verdeeld, omdat de GGD’en bijna klaar zijn met het vaccineren van mensen die in de langdurige zorg werken. Die diensten krijgen daarom minder doses.

“Hoe meer doses naar huisartsen gaan, hoe sneller deze mensen aan de beurt komen. Huisartsen zijn nu volop aan het vaccineren, dit is een groep die nu echt snel gevaccineerd moet worden. We zien ook dat de ruimte voor afspraken bij de GGD’en minder makkelijk wordt volgeboekt. Dan is het logisch daar de schuif in te maken”, aldus een woordvoerder van het ministerie. GGD-baas André Rouvoet had opgeroepen om nieuwe groepen uit te nodigen voor vaccinatie, zodat de voorraad AstraZeneca-vaccins sneller opgemaakt zou kunnen worden. Dat gebeurt nu niet.

1 april 2021: RIVM: Coronagemiddelde loopt nog iets op.

Het aantal nieuwe coronagevallen loopt nog op, maar het gaat de laatste dagen niet zo snel. Er zijn 7.882 positieve tests geregistreerd door het RIVM, iets meer dan op woensdag en iets meer dan de vorige donderdag. In de afgelopen zeven dagen zijn 52.071 nieuwe gevallen gemeld. Dat is het hoogste peil sinds begin januari. Gemiddeld zijn er 7.439 positieve tests per dag geregistreerd. In de week tot aan woensdag stond het gemiddelde op 7.413 gevallen, tot dinsdag was het gemiddelde 7.400. In de afgelopen weken was het gemiddelde juist fors opgelopen. Nederland komt wel voor de 200e achtereenvolgende dag boven de zogeheten signaalwaarde uit. De grens waarbij alarmbellen afgaan en eventueel maatregelen nodig zijn. De grens staat op 7 gevallen per 100.000 inwoners. De laatste keer dat Nederland onder die limiet bleef, was op 13 september.

2 april 2021: Bloedproppen bij 30 Britten na inenting met AstraZeneca-vaccin.

Britse gezondheidsautoriteiten hebben tot nu toe 30 gevallen geïdentificeerd, waarbij bloedproppen ontstonden nadat iemand was ingeënt met het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Dat zijn er 25 meer dan vorige maand werd gemeld. In 22 gevallen kreeg een ingeënt persoon te maken met bloedstollingen (trombose). Bij de overige 8 gevallen was sprake van een tekort aan bloedplaatjes. Volgens het bureau zijn er geen gevallen bekend waarbij mensen bloedproppen kregen, nadat ze waren ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech.

2 april 2021: Eén prikafspraak voor mensen die corona hebben gehad.

Mensen die afgelopen 6 maanden positief zijn getest op corona, kunnen dat aangeven bij het maken van een vaccinatieafspraak. Zij hoeven dan nog maar één afspraak te maken. Dat meldt het RIVM, dat daarmee aansluit op een advies van de Gezondheidsraad. Die gaf eerder al aan dat mensen die afgelopen half jaar Covid-19 hebben gehad voorlopig aan één dosis van het vaccin genoeg hebben.

2 april 2021: Nederland stopt voorlopig met vaccin AstraZeneca bij mensen onder de 60.

Het coronavaccin van AstraZeneca wordt de komende tijd alleen ingezet bij mensen van 60 of ouder. Dat heeft minister Hugo de Jonge besloten in overleg met de Gezondheidsraad, het RIVM en het medicijnagentschap CBG. Het besluit is genomen vanwege mogelijke bijwerkingen van het vaccin.

De pauze geldt in eerste instantie tot 7 april, volgende week woensdag. Er moeten per direct 10.000 prikafspraken worden geschrapt. Tot nu toe zijn zo’n 400.000 mensen ingeënt met AstraZeneca.

Het gaat om mensen tussen de 60 en 64 jaar en zorgmedewerkers.

2 april 2021: België meent piek derde golf achter de rug te hebben.

België heeft de piek van de derde golf van de corona-epidemie waarschijnlijk achter de rug. Het virus wordt de laatste tijd bij minder mensen vastgesteld. “We lijken een nieuw kantelpunt in de epidemie bereikt te hebben”, aldus viroloog Steven Van Gucht. Dat is net op tijd. Binnenkort liggen ruim 800 of mogelijk zelfs 900 coronapatiënten op de ic’s van de ziekenhuizen en de situatie is er nu al zwaar.

Het virus greep de afgelopen tijd weer zo om zich heen dat België vorige week weer verder op slot ging. Maar de verspreiding van het virus neemt inmiddels weer in kracht af. Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis wordt opgenomen groeit volgens Van Gucht nog nauwelijks en bovendien steeds trager. Het virus is in sommige provincies zozeer in kracht afgenomen dat mensen het virus er aan minder dan één ander doorgeven. Dat betekent dat de epidemie steeds kleiner wordt.

2 april 2021: Huisartsen houden AstraZeneca-vaccin over: Je mag het iemand in wachtkamer geven.

Huisartsen hebben afgelopen week AstraZeneca-vaccins overgehouden. Huisartsenverenigingen LHV en NHG: het is absoluut niet de bedoeling dat die worden weggegooid. “Elke arm die geprikt kan worden, moet geprikt worden”, zegt een woordvoerder van Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Het beleid is gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en het ministerie van VWS. Dat betekent dat, als er aan het einde van de dag doses uit een aangebroken flacon over zijn bij de huisarts, die mogen worden gebruikt bij andere mensen of worden aangeboden aan andere huisartsen. Ook aan mensen die in de wachtkamer zitten of een familielid van een personeelslid, zolang diegene maar AstraZeneca mag krijgen. Huisartsen zijn verplicht om een minimum aantal vaccins te bestellen per keer: in het geval van AstraZeneca 10 flacons, minstens 110 doses. Voor een huisarts met minder patiënten betekent dat dus dat er over kan blijven. Sommige mensen komen niet opdagen bij hun afspraak. Volgens de LHV is de opkomst 85%. Volgens een van de huisartsen kan men veel beter het hele vaccineren bij huisartsen aanpakken. “Organiseer het op een centrale plek en laat daar de huisartsen heenkomen om te prikken. Het is nu ontzettend rommelig.”

3 april 2021: Duitse minister pleegde contractbreuk met miljoen mondmaskers.

De Duitse gezondheidsminister Jens Spahn heeft 1 miljoen mondmaskers besteld bij een zoon van voormalig bondskanselier Helmut Kohl, maar er is na de levering nooit een cent voor betaald.

3 april 2021: Ruim 10.000 ‘dwarsdenkers’ demonstreren in Stuttgart.

Meer dan 10.000 personen – de meesten zonder mondkapje en te dicht op elkaar – hebben zaterdag in Stuttgart gedemonstreerd tegen het corona-beleid van de Duitse overheid. Ze reageerden op een oproep van de nationale beweging van ‘dwarsdenkers’. De betoging verliep zonder problemen.

4 april 2021: 15 miljoen vaccins in prullenbak, VS grijpt in bij fabriek.

De Amerikaanse overheid heeft ingegrepen bij een vaccinfabrikant in Baltimore waar 15 miljoen doses van het Johnson & Johnson-vaccin moesten worden weggegooid na fouten tijdens het productieproces. De fabriek is eigendom van Emergent BioSolutions. Dat maakte daar vaccins voor zowel AstraZeneca als Johnson & Johnson. Onlangs werd bekend dat het bedrijf de ingrediënten van de twee verschillende anti-coronamiddelen per ongeluk door elkaar haalde waardoor 15 miljoen doses moesten worden vernietigd. Farmaceut Johnson & Johnson krijgt de touwtjes in handen en in de fabriek mogen geen vaccins meer van AstraZeneca worden geproduceerd. Als gevolg van de productiefout is de distributie van de Johnson & Johnson-vaccins in de VS nu aanzienlijk vertraagd. Buitengewoon pijnlijk voor de farmaceut. Gehoopt werd dat het Johnson & Johnson-vaccin, waarvan één prik volstaat, het vaccinatieprogramma in de VS aanzienlijk zou gaan versnellen.

4 april 2021: Britse proef met ‘coronapaspoort’ begint deze maand.

Een proef met coronapaspoorten moet nog deze maand van start gaan in het Verenigd Koninkrijk. Britten moeten straks kunnen laten zien of ze gevaccineerd zijn en of ze recent een negatieve uitslag hebben gehad. Als burgers in de laatste zes maanden positief hebben getest, kan in zo’n paspoort ook worden opgetekend dat ze natuurlijke immuniteit hebben opgebouwd. Ministers benadrukken dat nog wordt overlegd met experts over welke regels op termijn gaan gelden. Er moet bijvoorbeeld een uitzonderingspositie komen voor mensen die niet ingeënt kunnen worden. Ruim 31 miljoen Britten hebben ondertussen al wel een eerste prik gehad. Dat is bijna de helft van de bevolking.

4 april 2021: Reiziger uit Nederland moet negatieve test kunnen tonen bij binnengaan Duitsland.

Mensen die vanuit Nederland naar Duitsland reizen, moeten een recente negatieve coronatest kunnen tonen als ze de grens oversteken. De maatregel gaat dinsdag in. Voor grenswerkers geldt een uitzondering. Er komen vooralsnog geen strenge grenscontroles, wel kunnen mensen langs de kant worden gezet door de politie voor controle. Ze moeten hun reis online aanmelden. Duitsland duidt Nederland aan als hoogrisicogebied vanwege het “bijzonder hoge” aantal coronabesmettingen. Nederland is na Tsjechië, Polen en Frankrijk het 4e buurland van Duitsland dat als hoogrisicogebied wordt gezien. Dat gebeurt bij meer dan 200 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in 7 dagen.

4 april 2021: Trombose-experts boos over tijdelijke stop AstraZeneca-vaccinatie.

Trombose-experts zijn verbijsterd dat is besloten tot een tijdelijke prikstop met het AstraZeneca-vaccin op basis van incomplete gegevens en zonder dat deskundigen zijn geraadpleegd. „Als je alle deskundigen passeert, dan komt dat in de buurt van arrogantie”, zegt hoogleraar Hugo ten Cate. „Ik word steeds bozer over hoe dit is gegaan.” Vrijdag werd bekend dat het vaccin voorlopig niet meer aan mensen onder de 60 jaar wordt gegeven omdat nu ook in Nederland bij vijf vrouwen trombose is vastgesteld. Maar vooralsnog wijst niets op het verdachte ziektebeeld waar nu zoveel om te doen is, zeggen de experts. „Dit is ontluisterend”, zegt Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie, gespecialiseerd in trombose. „Dit moet wel een politiek besluit zijn, uit angst dat er meer gevallen bij komen en dat de overheid dan een lakse houding wordt verweten.” Volgens vasculair geneeskundige en hoogleraar Pieter Willem Kamphuisen is het besluit om tijdelijk te stoppen met vaccineren vooral genomen op basis van emotie en niet op basis van wetenschap. „Je moet eerst gegevens analyseren en dán pas conclusies trekken.

4 maart 2021: Duitse minister Spahn belooft gevaccineerden meer vrijheid.

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn stelt zijn landgenoten die zich hebben laten vaccineren tegen Covid-19 meer vrijheden in het vooruitzicht. Spahn zegt dat Duitsers die volledig zijn ingeënt stapsgewijs meer mogelijkheden moeten kunnen krijgen om bijvoorbeeld te winkelen en naar de kapper te gaan. Mensen die beide prikken hebben gehad met een van de beschikbare vaccins – met het binnenkort leverbare middel van de Nederlandse farmaceut Janssen is één dosis voldoende – hoeven ook niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met geïnfecteerde personen. Dat is het standpunt van Robert Koch Instituut (RKI) gebaseerd op tests.

4 april 2021: Derde golf sneller voorbij dan gedacht.

De derde golf lijkt korter en minder hevig te worden dan eerder gevreesd. Volgens een nieuwe voorspelling lijkt de piek op de intensive care al medio april te worden bereikt, eerder dan Jaap van Dissel voorspelde. Van Dissel vertelde in de Tweede Kamer eerder nog dat de derde coronagolf tot begin mei aan kracht zou blijven winnen, maar een nieuwe prognose ziet er veel gunstiger uit, zo melden meerdere OMT-bronnen. Half april zouden 800 coronapatiënten op de ic liggen. Dat lijkt de piek te gaan worden – een piekje, maar zeker niet zoveel als de angstscenario’s ons voorschotelden. Wel zijn er grote onzekerheidsmarges in de modellen, zoals altijd. Op dit moment liggen er 730 mensen op de ic. Dat aantal zal dus nog ietsjes stijgen, maar ’code zwart’, waarbij mensen een bed moet worden geweigerd, lijkt er weer niet van te komen. In de coronacrisis lijken modellen aardig te kloppen, maar deels omdat grote onzekerheidsmarges worden aangehouden. Wel zijn er enkele grote rekenfouten gemaakt. Worst case-scenario’s komen nooit uit.

5 april 2021: Franse justitie onderzoekt luxe restaurants ‘waar covid niet bestaat’.

In Frankrijk is commotie ontstaan na een reportage over luxe restaurants in Parijs, die in het geheim hun deuren openen. Nog een saillant detail: in de reportage van de zender M6 zegt een man, die de organisator van een van de etentjes zou zijn, dat meerdere ministers de restaurants bezoeken. Om welke ministers het zou gaan, is niet bekend. De reportage werd gefilmd met een verborgen camera. Een onherkenbaar gemaakte medewerker van het restaurant zegt dat niemand een mondmasker draagt: “Als je hier door de deuren loopt, bestaat covid niet meer”. Fransen tonen verontwaardiging over de getoonde scènes. Volgens correspondent Frank Renout wordt de onvrede steeds groter. Alle horeca is sinds eind oktober gesloten. Sinds dit weekend is een derde lockdown van kracht. Politie treedt regelmatig op tegen jongeren die samenkomen en feestjes organiseren. “Door dit soort reportages ontstaat een beetje het beeld: wij gewone Fransen mogen niets, en jullie politici zitten illegaal aan de champagne en de kaviaar”, zegt Frank Renout.

5 april 2021: Britten krijgen twee keer per week gratis sneltest.

Britten kunnen vanaf 9 april twee keer per week een gratis coronasneltest doen. Inwoners krijgen de tests thuisbezorgd, of ze kunnen ze via hun werk of bij lokale teststraten aanschaffen. Ook worden tests op scholen afgenomen. Tot op heden konden Britten alleen een gratis sneltest krijgen als ze tot een risicogroep behoren of hun huis moeten verlaten om naar hun werk te gaan. Met het uitgebreide testprogramma hoopt de regering snel uitbraken op te sporen en bijvoorbeeld besmettingen te vinden bij personen die geen symptomen hebben. Via sneltests ruim 120.000 besmettingen gedetecteerd, die anders niet waren gevonden. De sneltests moeten in combinatie met het vaccinatieprogramma versoepelingen van maatregelen mogelijk maken. Premier Boris Johnson zal coronamaatregelen aanpassen en plannen bekendmaken voor de heropening van de economie in het land. Verwacht wordt dat niet-essentiële winkels en kappers op 12 april weer open mogen. Meer duidelijkheid zal worden gegeven over de proef met ‘coronapaspoorten’ die op 16 april begint.

5 april 2021: Eerste Duitse militaire vaccinatiecentrum 24 uur per dag open.

Het eerste Duitse vaccinatiecentrum dat wordt gerund door de Bundeswehr werkt sinds zondag 24 uur per dag. Met 110 militairen kan het centrum dagelijks tot duizend prikken zetten. Tot mei zijn er ongeveer 14.000 nachtelijke vaccinatieafspraken gemaakt in het centrum. Het centrum is opgezet in militaire barakken in de deelstaat Saarland. De premier van Saarland had enkele dagen geleden al een “vaccinatiemarathon” afgekondigd omdat zijn staat 81.900 extra doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin had ontvangen. De Bundeswehr heeft nu ook een vaccinatiefaciliteit in Berlijn.

5 april 2021: Duitse huisarts ontmaskerd die valse coronavrij-verklaringen verkoopt op Mallorca.

Vakantiegangers op Mallorca die voor hun terugreis geen negatieve test kunnen laten zien, moeten in een quarantainehotel op het eiland verblijven. De coronatestcentra op Mallorca worden overspoeld en zijn helemaal volgeboekt. Een Duitse arts zag daar wel brood in en verstrekt tegen betaling valse verklaringen van negatieve coronatests aan wanhopige landgenoten op Mallorca. Zonder te testen geeft hij vakantievierende landgenoten een negatief testcertificaat. Zelfs vakantiegangers, die besmet zijn met het coronavirus, kunnen zo gewoon terugvliegen naar Duitsland.

5 april 2021: Portugal gaat weer een beetje verder open.

Na bijna drie maanden lockdown gaan in Portugal de middelbare scholen, musea en caféterrassen weer open. Er blijven wel beperkingen gelden zoals maximaal vier personen aan een terrastafeltje. Ook wordt het groepsgewijs sporten nog niet toegestaan. Verwacht wordt dat het onderwijs op universiteiten 19 april kan worden hervat en dat er ook weer zalen voor voorstellingen opengaan. Begin mei heropenen volgens de planning van de regering de restaurants hun deuren.

5 april 2021: RIVM: 5.365 nieuwe besmettingen, ruim 1.500 minder dan gisteren.

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5.365 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1.535 minder dan gisteren. Gemiddeld over een week daalt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 6.929 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 6% vergeleken met de week ervoor. In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 2,8 miljoen prikken gezet. Minder gevaccineerden dan is gepland.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2.374 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2.317), van wie 746 op de IC (gisteren: 730), zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. De laatste keer dat er méér coronapatënten op de IC lagen dan vandaag was op 30 april 2020. Bij het RIVM werden 8 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 16. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 23 doden per dag, tegen 26 doden per dag een week eerder. Het gemiddelde ligt op hetzelfde niveau als in oktober vorig jaar.

6 april 2021: Nieuw-Zeeland opent reisbubbel met Australië op 19 april.

Mensen die tussen Nieuw-Zeeland en Australië reizen hoeven vanaf 19 april niet meer in quarantaine na aankomst. Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland zei, dat dan de reisbubbel tussen de twee landen in zal gaan. Mensen met verkoudheids- of griepsymptomen mogen niet tussen de landen reizen. Reiziger mag in de 14 dagen voor vertrek geen positieve coronatestuitslag hebben gehad.

6 april 2021: Oproep: met smart wachten op een prik?

Er zijn honderdduizenden vaccins tegen het coronavirus beschikbaar, maar wie graag zo snel mogelijk een prik wil krijgen komt meestal van een koude kermis thuis. Het lukt blijkbaar niet om mensen die er behoefte aan hebben – maar nog niet aan de beurt zijn – alvast te vaccineren, ook al zijn niet alle GGD-locaties volledig bezet en zijn er mensen die afzeggen of even wachten met hun inenting. Het systeem lijkt niet berekend op aanpassingen in het prikschema, de afsprakenlijn is in veel gevallen nagenoeg onbereikbaar. Dat heeft gevolgen voor de crisis waarin we nog steeds zitten.

6 april 2021: België komt met vaccinatie-reservelijst.

Mensen in België kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor een vaccinatie-reservelijst. Als er op een vaccinatielocatie overschotten zijn, kunnen zij op het laatste moment worden opgeroepen om een prik te halen. Je kunt pas worden uitgenodigd via de reservelijst als ook de doelgroep waartoe je behoort al aan de beurt is. Een gezonde twintiger kan dus nu nog niet worden ingeënt. Men kan dus “geen groepen voorbijsteken”. In Nederland is er geen reservelijst. Overgehouden vaccins moeten worden gebruikt om medewerkers in teststraten en vaccinatiecentra van de GGD’s in te enten.

6 april 2021: EMA-bestuurder: verband tussen vaccin AstraZeneca en trombose.

Er bestaat inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Maar de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico’s, zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). “Er is een verband met het vaccin. Maar wat deze reactie veroorzaakt, dat weten we nog niet”, zegt Cavaleri. Het is nog niet duidelijk of het aan het vaccin van AstraZeneca zelf ligt, of aan het soort vaccin, maar volgens Cavaleri blijft het zo dat de zeldzame combinatie van klachten “onder jonge gevaccineerden vaker voorkomt dan we zouden verwachten.

6 april 2021: EU blokkeerde export 3 miljoen coronavaccins naar Australië.

De Europese Unie heeft de export geblokkeerd van ruim 3 miljoen vaccins van AstraZeneca naar Australië. Dat heeft volgens een bron binnen de Australische regering pas 300.000 doses van het middel ontvangen. Daardoor loopt de vaccinatiecampagne verdere vertraging op. In eigen land ligt

de Australische regering onder vuur omdat het vaccineren volgens critici veel te traag verloopt. De autoriteiten hebben volgens lokale media tot dusver ruim 854.000 doses van de vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca toegediend, fors minder dan gepland. De autoriteiten hadden eerder de verwachting uitgesproken dat de teller eind maart op 4 miljoen prikken zou staan.

Premier Scott Morrison wees dinsdag met een beschuldigende vinger naar het buitenland. “Begin januari hadden we nog verwacht dat we de 3,1 miljoen vaccins zouden ontvangen. Die zijn niet geleverd aan Australië”, zei hij tegen de pers. Minister van Landbouw David Littleproud zei eerder al dat zijn land nog 3 miljoen vaccins tegoed heeft van de EU. Australië had voorheen alleen geklaagd over een blokkade van 250.000 AstraZeneca-vaccins in Italië. De EU heeft nog niet bevestigd dat reeds 3 miljoen vaccins zijn tegengehouden. In Europa bestaat frustratie omdat AstraZeneca minder levert dan afgesproken. Brussel scherpte vorige maand de exportregels voor coronavaccins aan.

Australië behoort tot de westerse landen die de coronacrisis relatief het beste hebben doorstaan. De 25 miljoen inwoners tellende eilandstaat heeft ruim 900 sterfgevallen toegeschreven aan het virus, fors minder dan het kleinere Nederland. Daar staat het officiële dodental op ruim 16.000.

6 april 2021: Bijna 2.500 coronapatiënten, grootste stijging sinds 4 januari.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is sinds maandag gestegen tot 2.495, het hoogste aantal sinds half januari. Afgelopen etmaal kwamen er 121 nieuwe patiënten bij. Dat is de grootste toename sinds 4 januari. Op de intensive cares liggen nu 750 coronapatiënten, wat opnieuw een stijging is ten opzichte van een dag eerder. De laatste keer dat er zoveel patiënten op de ic’s lagen, was 30 april vorig jaar. De nieuwe coronagevallen kwamen vooral op de verpleegafdelingen terecht. Daar kwamen 117 nieuwe coronapatiënten bij, wat het totaal op 1.745 brengt. In totaal is nu ruim de helft (56%) van de 1.336 ic-bedden bezet door coronapatiënten. 199 (15% ) zijn leeg.

6 april 2021: Kuipers acht openen terrassen verstandig mits naleven coronaregels verbetert.

Mocht het heropenen van terrassen leiden tot een betere naleving van de coronamaatregelen, dan is dat “verstandig beleid”, vindt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). De ziekenhuisbestuurder reageert dinsdag welwillend op het voorstel van burgemeesters. Die zien liever open terrassen dan overvolle parken. De openbare ruimte is namelijk schaars, stellen zij. Door terrassen te openen, is de buitenruimte volgens de bestuurders beter te handhaven. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag meent dat 21 april de snelste optie zou zijn.

6 april 2021: Keukenhof, Blijdorp en Artis open, wel met een toegangstest.

Diverse musea, poppodia en attractieparken gaan deze maand weer open. Bezoekers kunnen naar binnen met een negatieve coronatest. Het kabinet begint een grootschalige proef met testbewijzen. Zo mogen per dag 5.000 mensen naar binnen bij de Keukenhof en dierenpark Artis. Bezoekers moeten voordat ze een van de locaties op de lijst bezoeken een sneltest laten doen bij een teststraat van de Stichting Open Nederland. Met een negatief testresultaat kunnen ze vervolgens naar binnen.

6 april 2021: Biden: alle volwassen Amerikanen kunnen snel prik krijgen.

Alle volwassenen in de VS komen binnenkort in aanmerking voor coronavaccinatie. Streefdatum is 19 april. Inenting is dan niet meer afhankelijk van leeftijd of gezondheidstoestand. Het Amerikaanse vaccinatieprogramma is fors uitgebreid. Amerikanen kunnen steeds vlugger een inenting krijgen. Gemiddeld 3,1 miljoen per dag. Afgelopen weekeinde waren het voor het eerst meer dan 4 miljoen.

6 april 2021: Kuipers en Gommers: verantwoord evenement met toegangstest helpt.

De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers en de voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers vinden starten met evenementen waar alleen mensen met een recente negatieve testuitslag voor het coronavirus naar binnen mogen een goede ontwikkeling. Maar dan moet het wel verantwoord gebeuren, zeggen de artsen. Gommers zegt dat de ziekenhuizen vollopen en dat medisch personeel niet meer weet hoe ze dat volhouden. “Daarom mag er geen verhoogd risico zijn en moeten alle maatregelen worden gehandhaafd.” Als de controle goed is, kan het volgens de arts zelfs besmettingen tegengaan, doordat minder mensen dan samenkomen op dezelfde plek. Kuipers ziet de beperkte heropening als een goede kans om gegevens te verzamelen. “Dit biedt een goede mogelijkheid onder gecontroleerde omstandigheden”, aldus Kuipers. “Het zal veel belangrijke kennis genereren en tevens een aanzet zijn om in de komende langere periode zo veel en snel als mogelijk te versoepelen.”

7 april 2021: Brazilië: voor het eerst meer dan 4.000 coronadoden in 24 uur.

Brazilië heeft dinsdag de grimmige mijlpaal van meer dan 4.000 coronadoden in één etmaal voor het eerst gepasseerd. In de afgelopen 24 uur zijn 4.195 overlijdens geregistreerd. Na de VS heeft het land met 212 miljoen inwoners het hoogste aantal coronadoden ter wereld; ongeveer 370.000. Ook qua aantal besmettingen staat Brazilië op de tweede plek na de VS. In totaal is het coronavirus in Brazilië al bij ruim 13 miljoen personen vastgesteld. In het afgelopen etmaal kwamen er daar nog eens bijna 87.000 bij. Het coronavirus grijpt fors om zich heen in Brazilië. In de afgelopen weken wordt het ene na het andere treurige record verbroken. In de laatste 6 dagen alleen zijn er meer dan 15.000 coronadoden geregistreerd. Deze maand zijn dat er gemiddeld 2.757 per dag. Braziliaanse ziekenhuizen zijn in de meeste plaatsen inmiddels overvol. In de miljoenenstad São Paulo worden bussen die normaliter dienen voor scholierenvervoer gebruikt om lijken mee te vervoeren. Op de begraafplaatsen heeft men het er zo druk dat er ook ‘s nachts begrafenissen zijn om de constante toestroom van doden nog aan te kunnen.

7 april 2021: Een derde coronapatiënten houdt mentale en neurologische klachten.

Een derde van de patiënten die Covid-19 overleven, kampt zes maanden later met aantoonbare geestelijke of neurologische problemen, stellen wetenschappers. Het onderzoek, dat woensdag is verschenen in het vakblad The Lancet Psychiatry, is het omvangrijkste tot dusver naar de mentale schade van zogeheten ‘long Covid’, waarbij klachten langere tijd blijven aanhouden. Volgens de auteurs van de studie hebben zij aangetoond dat de kans op hersenschade bij Covid-19 aanzienlijk groter is dan bij andere luchtwegontstekingen. Na het bestuderen van 230.000 patiëntdossiers concludeerden de onderzoekers dat 34% 6 maanden later was gediagnosticeerd met neurologische of psychiatrische aandoening. Daarvan kwamen angststoornissen (17% van alle patiënten) het meest voor, gevolgd door problematische stemmingswisselingen (14%. Voor 13% van de patiënten betrof het de eerste diagnose van een geestelijke aandoening. Het risico op neurologische aandoeningen zoals hersenbloedingen (0,6%), beroertes (2,1%) en dementie (0,7%) is aanzienlijk lager dan het risico op psychiatrische problemen maar de kans op hersenaandoeningen is duidelijk verhoogd bij personen die ziek zijn geworden van het coronavirus. De wetenschappers achter de studie onderzochten ter vergelijking de dossiers van 100.000 grieppatiënten en 236.000 dossiers van mensen met luchtweginfecties. Bij corona bleek de kans op mentale of neurologische aandoeningen 44% hoger te zijn dan bij griep, en 16% hoger dan bij andere luchtwegontstekingen. Paul Harrison, de aan de Universiteit van Oxford verbonden hoofdauteur, stelt dat het geestelijke effect van het coronavirus op de wereldbevolking “aanzienlijk” kan worden, ondanks het feit dat het individuele risico op schade betrekkelijk laag is. “Veel van deze aandoeningen zijn chronisch.”

7 april 2021: Vooral veel vrouwen melden bijwerkingen vaccins, maar we weten niet waarom.

Het overgrote deel van de mensen met klachten na toediening van het coronavaccin is vrouw. Hoe dat kan? Dat weten we niet. Farmaceuten hebben in het onderzoek niet gekeken naar sekse. Dat blijkt uit onderzoek van Investico. “Een gemiste kans.” Volgens Investico kwamen er bij het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb tot nu toe 26.000 meldingen binnen waarbij 152.000 bijwerkingen zijn gemeld. Van de melders was 86,6% vrouw. Wereldwijd is hetzelfde beeld te zien.

Krijgen vrouwen andere bijwerkingen? Daar is dus geen onderzoek naar gedaan. Een van de verklaringen zou kunnen zijn dat tot nu toe veel jonge, vrouwelijke gezondheidsmedewerkers zijn gevaccineerd. Maar wellicht is er meer aan de hand. Zo zouden vrouwen mogelijk beter af zijn met een kleinere dosis. Volgens Investico bewees onderzoek naar een griepvaccin begin deze eeuw dat jonge vrouwen veel meer vaccin ontvingen dan nodig. Voor dezelfde werkingsgraad hadden ze genoeg aan een halve dosering, met minder bijwerkingen. De WHO adviseerde in 2010 fysiologische verschillen tussen mannen en vrouwen mee te nemen in onderzoek.

7 april 2021: Britten opgeroepen zich te laten inenten met AstraZeneca.

De Britten worden opgeroepen zich te laten inenten met het AstraZeneca-vaccin en zich niet te laten afschrikken door berichten dat het mogelijk bloedproppen veroorzaakt. De gezondheidsautoriteiten wijzen erop dat slechts 30 verdachte bloedpropgevallen zijn geconstateerd na 18 miljoen vaccinaties.

7 mensen zijn in Groot-Brittannië kort na vaccinatie als gevolg van bloedstolsels overleden. Het is niet aangetoond dat er een verband bestaat tussen het Brits-Zweedse vaccin en de bloedstolsels.

Professor Calum Semple van de Strategische Adviesgroep van Deskundigen zei tegen Britse media dat de universiteit van Oxford enkel uit buitengewone voorzichtigheid is gestopt met een proef het vaccin toe te dienen aan kinderen. “De kans dat een man van middelbare leeftijd met overgewicht overlijdt is 1 op 13.000 en de kans dat iemand aan dergelijke zeldzame bloedstolsels bezwijkt, die mogelijk helemaal niets met het vaccin te maken hebben, is 1 op een miljoen”, aldus de professor. “Het is beter het vaccin te krijgen dan het niet te krijgen en we kunnen pauzeren met het toedienen aan kinderen, omdat die toch geen risico lopen aan Covid-19 te overlijden.”

7 april 2021: Spaanse regio stopt met toediening AstraZeneca-vaccin.

De Spaanse regio Castilië en León schort het gebruik van het AstraZeneca-vaccin op op grond van zorgen over bloedstolsels en een verlaagd aantal bloedplaatjes bij gevaccineerden. Castilië en León, dat zo’n 2,4 miljoen inwoners heeft, wil wachten totdat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een rapport uitbrengt over de veiligheid van het vaccin. Vanwege de zorgen over de mogelijke bijwerkingen werden de AstraZeneca-vaccinaties vorig maand in heel Spanje en in veel andere Europese landen tijdelijk stilgelegd. De inentingen werden na korte tijd weer hervat nadat het EMA opnieuw had geoordeeld dat het middel veilig en effectief was.

7 april 2021: Coronahulplijn voor jongvolwassenen.

Jongvolwassenen kunnen vanaf vandaag bellen met een speciale coronahulplijn. Tussen 14.00 en 22.00 uur kan iedereen tussen de 18 en de 24 jaar anoniem bellen met getrainde vrijwilligers om te praten over mentale klachten. De Alles Oké? Supportlijn, is een initiatief van De Kindertelefoon en is opgezet omdat jongvolwassenen relatief zwaar gebukt gaan onder de coronamaatregelen. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) constateerde dat jongvolwassenen door de pandemie minder goed in hun vel zitten. Het aantal studenten dat mentale klachten ervaarde, was volgens het SCP in 2019 nog een kwart, vorig jaar steeg dat tot een derde. De bijna honderd vrijwilligers die voor de jongeren klaarstaan, hebben een meerdaagse training gehad in gesprekstechnieken, om zonder oordeel te kunnen luisteren. Het is niet de bedoeling dat de hulplijn de plaats van professionele gezondheidszorg inneemt. “Met de hulplijn willen we voorkomen dat mentale klachten verergeren. Als onze vrijwilligers merken dat een luisterend oor onvoldoende is, verwijzen we de jongvolwassene door voor specialistische hulp.”

7 april 2021: Israël betaalt niet, Pfizer stopt levering vaccins.

Pfizer heeft een lading vaccins onderweg naar Israël tegengehouden omdat het land de vorige lading van 2,5 miljoen vaccins nog niet betaald zou hebben. Onenigheid binnen de overgangsregering van premier Benjamin Netanyahu zou de oorzaak zijn dat de vaccins nog niet betaald zijn. Israël begint door zijn vaccinvoorraad heen te raken en is daarom op zoek naar zo’n 36 miljoen extra doses, voor zijn volwassen bevolking maar mogelijk ook voor kinderen. Een nieuwe vaccindeal met Pfizer zou last minute zijn afgeblazen na een ruzie tussen Netanyahu en de minister van defensie Benny Gantz, die direct effect heeft op de leveringen. Zo had er al een lading van 700.000 doses moeten komen.

7 april 2021: Vaccinatietempo opnieuw veel lager door prikpauze AstraZeneca.

Het vaccinatietempo valt opnieuw veel lager uit dan geraamd. Waar dinsdag op het coronadashboard van de rijksoverheid nog werd gemeld dat deze week bijna 625.000 mensen zouden worden ingeënt, is dat woensdagochtend bijgesteld naar iets minder dan 500.000.

7 april 2021: Merkel hamert op totale lockdown in heel Duitsland.

Bondskanselier Angela Merkel wil dat heel Duitsland in een strenge nationale lockdown gaat. Ze wil in een korte periode zo veel mogelijk activiteiten in heel het land lamleggen. Volgens haar kan de stijging van het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames dan tot staan worden gebracht. Het zou onder meer gaan om nieuwe schoolsluitingen en uitgaansverboden. Merkels partijgenoot Armin Laschet, behalve premier van Noordrijn-Westfalen nieuwe leider van de christendemocraten, heeft in de paasdagen de naam ’overbruglockdown’ gelanceerd. Die zou in heel de bondsrepubliek een periode van twee tot drie weken moeten zijn waarin de bevolking heel veel beperkingen worden opgelegd en heel veel mensen zouden worden ingeënt.

7 april 2021: Plan kabinet: eind april versoepelingen horeca, winkels en onderwijs.

Het kabinet werkt aan een breed openingsplan voor Nederland. De eerste mogelijke versoepelingen op 21 april zijn het openen van de terrassen en winkels. Daarnaast wordt de avondklok opgeheven en de huidige bezoekregeling verruimd. Een concept-openingsplan is voorgelegd aan deskundigen om in vijf tot zes stappen te versoepelen naar een zomer zonder coronamaatregelen. Het doel is dat in de zomerperiode geen coronamaatregelen gelden of alleen nog de basismaatregelen, zoals het afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Het concept-plan wordt nu beoordeeld door de experts van het Outbreak Management Team (OMT). In het openingsplan wordt het aantal

bezoekers thuis wordt verruimd, van 1 naar 2 personen. Buitenschoolse opvang en het voortgezet en middelbaar onderwijs worden geopend Daarnaast kan het hoger onderwijs weer aan de slag met toegangstesten. Deze versoepelingen zouden op 21 april kunnen ingaan. “Eindelijk een beetje lucht voor de samenleving”, verzucht een vooraanstaand politicus. Volgens een ingewijde kiest het kabinet ervoor eerst alles buiten te openen. “Buiten is er immers veel minder besmettingsgevaar.” Inmiddels ligt het zogenoemde reproductiegetal op 1,01. Dat betekent dat het aantal nieuwe besmettingen ongeveer gelijk blijft. Ook stijgt het aantal mensen dat inmiddels corona heeft gehad en antistoffen in het lichaam heeft. Volgens bloedbank Sanquin heeft inmiddels 20% van de bevolking antistoffen.

Berekeningen van RIVM zouden nog optimistischer zijn en erop uitkomen dat 30% van de bevolking inmiddels immuun is. Dat is ook goed nieuws omdat het betekent dat iemand met corona maar twee op de drie mensen kan besmetten. Op 13 april heeft het kabinet weer een persconferentie gepland. Dan worden de versoepelingen aangekondigd voor 21 april. Vervolgens wordt een persconferentie verwacht op 28 april. Een week eerder dan gepland vanwege de dodenherdenking op dinsdag 4 mei.

7 april 2021: Meer coronapatiënten in ziekenhuizen, minder besmettingen.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw toegenomen. Inmiddels staat de teller op 2.558, dat zijn er 60 meer dan dinsdag. Het gaat om het hoogste aantal sinds 12 januari. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen nu 776 coronapatiënten op de intensive cares, een stijging van 26 ten opzichte van de voorgaande dag. De laatste keer dat de bezetting op ic’s zo hoog was, was eind april vorig jaar.

7 april 2021: EMA: mogelijk verband zeldzame trombose AstraZeneca, voordelen vaccin zwaarder.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft in een nieuw oordeel gemeld dat er een mogelijk verband is tussen de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes en het AstraZeneca-vaccin. De gecombineerde problemen moeten als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter worden gezet. Volgens het EMA wegen de voordelen van het vaccin op tegen de nadelen.

7 april 2021: EMA: drie meldingen van trombose als bijwerking van Nederlandse Janssen-vaccin.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) meldt dat er 3 gevallen bekend zijn waarbij trombose als bijwerking van het Janssen-vaccin optreedt.

7 april 2021: Geen afstand meer in verpleeghuis met veel gevaccineerden.

Verpleeghuizen waar minstens 80% van de bewoners is gevaccineerd tegen het coronavirus, kunnen de coronamaatregelen versoepelen. Een volledig gevaccineerde bewoner kan op de eigen kamer een of meerdere vaste bezoekers ontvangen, waarbij het dragen van een mondneusmasker en afstand houden niet langer nodig zijn. De bezoekers moeten wel negatief zijn getest of gevaccineerd. Ook kunnen activiteiten met grotere groepen weer worden opgestart en kunnen er bijvoorbeeld weer meer vrijwilligers en kappers aan het werk in het verpleeghuis. Onder bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg is een half miljoen prikken gezet. Daardoor daalt het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens “heel sterk” op deze locaties.

8 april 2021: ‘Overheid communiceert selectief en negatief over coronapandemie’.

De overheid communiceert selectief en te negatief over het verloop van de coronapandemie, zegt viroloog Louis Kroes. Positieve cijfers worden naar de achtergrond verdreven, terwijl negatieve ontwikkelingen extra worden benadrukt. Kroes is hoofd Medische Microbiologie en hoogleraar Klinische Virologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Volgens hem krijgen de al maanden dalende sterftecijfers amper aandacht, in tegenstelling tot het oplopend aantal besmettingen. “We zien dat de sterfte sinds begin dit jaar een continue daling vertoont. Als dat als gegeven een meer centrale plaats krijgt, krijgt ook het hele beloop van de epidemie een ander perspectief.” Volgens de viroloog kun je mensen beter laten zien dat het de goede kant opgaat en maatregelen iets opleveren.

8 april 2021: Mensenrechtenhof: land mag vaccinatie verplichten.

Landen kunnen hun burgers verplichten zich te laten inenten, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Bijvoorbeeld als zij tot de conclusie komen dat de volksgezondheid dat vraagt.

Het hof in Straatsburg sprak zich uit over de vaccinatieplicht die in Tsjechië geldt. Kinderen moeten daar tegen negen ziektes worden ingeënt. Ouders die weigeren, riskeren een boete. Hun kind mag soms niet naar de kleuterschool. Mensen hebben in principe recht op „respect voor privé-, familie- en gezinsleven”, stelt het mensenrechtenhof. Maar landen hebben veel ruimte om te beoordelen of het nodig is om dat recht op dit punt wat in te perken. Tsjechië blijft daarbinnen. De inentingsplicht kan volgens het hof als noodzakelijk worden beschouwd voor het welzijn van kinderen, en dat moet de doorslag geven. De maatregel is ook geen te zwaar middel met buitensporige gevolgen. Zo kunnen kinderen zonder prik weliswaar niet naar de kleuterschool, wel naar de basisschool. Uitspraken van dit Europese Hof gelden ook voor Nederland, waar een prik volgens het kabinet vrijwillig is.

8 april 2021: Scholen krijgen, ondanks regeling, de ventilatie niet op orde.

De subsidieregeling die de ventilatie in klaslokalen moet verbeteren, functioneert niet. Het ministerie van Onderwijs trok 360 miljoen euro uit, maar voor veel scholen blijft  ventilatie onbetaalbaar.

8 april 2021: OMT-leden waarschuwen voor te vroege opening terrassen: ‘In no time terug bij af’.

Het is onverstandig om de terrassen al op 21 april te openen, omdat de huidige epidemiologische situatie nog te instabiel is. Dat zeggen meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT).

“We zitten op dit moment met hoge getallen en overvolle ziekenhuizen en puur vanuit de medische kant is het nog een maand te vroeg”, zegt Andreas Voss, arts-microbioloog van het Radboudumc.

“Het grote probleem is dat er ook gereisd gaat worden als de terrassen opengaan. We kunnen echt geen opleving van het aantal infecties en ziekenhuisopnames gebruiken”, zo zegt arts-microbioloog Marc Bonten. Diederik Gommers en microbioloog Menno de Jong sluiten zich bij Bonten aan

8 april 2021: Advies Gezondheidsraad: gebruik andere vaccins dan AstraZeneca voor 60-minners.

De Gezondheidsraad adviseert om mensen onder de 60 jaar te vaccineren met een ander vaccin dan AstraZeneca. De raad kwam met een spoedadvies over het vaccin op verzoek van Hugo de Jonge.

De mensen die al een eerste inenting hebben gehad met het AstraZeneca-vaccin krijgen als het aan de raad ligt de mogelijkheid om nog een tweede prik te halen. Als het advies wordt opgevolgd door minister De Jonge, zal dit impact hebben op de vaccinatiestrategie. Het is alleen de vraag hoe groot de impact is, omdat de komende weken sowieso al veel meer vaccins worden geleverd van een ander vaccin, dat van Pfizer. Ook is het Janssen-vaccin naar waarschijnlijkheid nog deze maand beschikbaar in Nederland. Het advies van de Gezondheidsraad gaat dus in tegen het EMA-advies.

8 april 2021: Nederland wil toegangstesten, Duitsland doet het allang.

Nederland wil komend weekend gaan ’toegangstesten’, Duitsland doet het al lang. Bij het consequent testen loopt ons land mijlenver achter. In Berlijn krijgen alle ouders tien tests. Twee keer per week moet het kroost getest worden, zodat ze in halve klassen naar school mogen. In Saarland gingen deze week de terrassen weer open. Elke bezoeker met een negatieve zelftest kan daar weer vrijuit winkelen, of lekker een biertje met vrienden drinken. Uit de rest van Duitsland klonk kritiek. Duitse corona-getallen zijn twee keer lager dan die in Nederland. Kanselier Merkel blijft nog voorzichtig.

9 april 2021: Steun voor coronapaspoort, bezoekregeling minder goed nageleefd.

Er lijkt in de samenleving een breed draagvlak te zijn voor een coronapaspoort: 7 op de 10 mensen zien het zitten om er toegang mee te krijgen tot evenementen, culturele locaties, werk en onderwijs. Dat melden het RIVM en de GGD’en op basis van hun continue onderzoek. Sociale beperkingen blijven de mensen zwaar vallen. Met een ‘paspoort-app’ zouden mensen kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of een recente negatieve testuitslag hebben. Een paspoort dat aantoont dat ze Covid-19 hebben gehad, om zo toegang te krijgen, zien veel minder mensen zitten (4 op de 10).

De onderzoeksdeelnemers beschouwen het virus onverminderd als risico voor zichzelf en anderen en geloven dat de maatregelen effectief het virus remmen. Toch daalde het aantal mensen dat in de afgelopen week (volgens maatregelen) niet meer dan 1 bezoeker per dag heeft ontvangen van 81% naar 72%. Nog maar 47% zegt achter die maatregel te staan, dat was 6 weken geleden 57%.

9 april 2021: Fransen krijgen na AstraZeneca-prik tweede prik met ander vaccin.

Frankrijk heeft besloten het AstraZeneca-vaccin alleen nog te geven aan mensen vanaf 55 jaar. Wie al één dosis AstraZenecavaccin kregen, moeten een tweede injectie krijgen van een ander vaccin.

9 april 2021: De Jonge tegen ziekenhuizen: we gaan geen domme dingen doen.

De ziekenhuizen kunnen erop rekenen dat “we in het zicht van de haven geen domme dingen gaan doen”. Dat zei minister De Jonge naar aanleiding van de onrust over mogelijke versoepelingen vanaf 21 april. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) toonde zich gisteren stomverbaasd over een plan dat er ligt om de terrassen en winkels weer te openen en de avondklok af te schaffen. De koepelorganisatie wees erop dat het aantal patiënten, ook op de ic’s, nog toeneemt en dat een groot deel van het personeel nog niet is gevaccineerd. De Jonge vindt de noodkreet heel begrijpelijk, maar zegt ook het gevoel in de samenleving goed te snappen. “Veel mensen zijn coronamoe. Dat ben ik zelf ook. En dat is ook de reden dat we perspectief moeten bieden.”

9 april 2021: Brussel wil nog eens 1,8 miljard Pfizer-vaccins in 2022 en 2023.

De Europese Commissie wil nog eens 1,8 miljard coronavaccins bestellen, hoogstwaarschijnlijk van vooral Pfizer-BioNTech. Die zouden in 2022 en 2023 moeten worden geleverd. De commissie heeft de plannen voorgelegd aan de EU-lidstaten en de meeste lopen daar wel warm voor. De EU heeft al meer dan genoeg vaccins besteld, 2,6 miljard doses, om iedere inwoner in te enten. Maar mogelijk blijkt het nodig om de prik te herhalen of duiken er virusmutanten die een extra dosis vergen. Daarop wil de commissie voorbereid zijn. En de EU wil in de toekomst ook kinderen en jongeren vaccineren.

9 april 2021: Vaccinatieachterstand in zorg is schokkend.

De vaccinatieachterstand bij het zorgpersoneel in Nederland is immens. Er moet zo snel mogelijk een versnelling komen bij deze beroepsgroep. Het inlopen van de vaccinatieachterstand onder zorgverleners is cruciaal om de personeelscapaciteit in de zorg zoveel mogelijk overeind te houden. Zeker nu er ziekenhuizen zijn die op code zwart afkoersen. V&VN-voorzitter Bianca Buurman: „Een groot deel van de zorgprofessionals is nog niet ingeënt. In de ziekenhuizen is maar 17% van de zorgverleners gevaccineerd. Ik vind dat schokkend. Er liggen steeds meer Covid-patiënten op de ic’s en de verpleegafdelingen. En ook de druk op de wijkverpleging en andere onderdelen van de zorg neemt toe. Het vaccineren van zorgprofessionals loopt verschrikkelijk achter op schema. Het ziekteverzuim in de zorg stijgt en dat kunnen we ons niet permitteren. Het is tijd om door te prikken.”

Al eerder stelde zorgbestuurder Marc Nelissen van MC Wetering in Amsterdam het onbegrijpelijk te vinden dat zorgpersoneel moet wachten op vaccinatie, terwijl besmettingsgevaar en ziekteverzuim in de zorg bovengemiddeld hoog is. Dat ligt nu op 8% in de zorg, terwijl het landelijk gemiddelde op nog geen 5% ligt. Er zijn ziekenhuizen waar onder de verpleegkundigen het ziekteverzuim nog hoger is.

10 april 2021: In Duitsland 42 zeldzame trombosegevallen na vaccinatie AstraZeneca.

In Duitsland zijn tot nog toe 42 gevallen bekend van mensen die na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin bloedstolsels in de hersenen kregen. Bij 23 mensen was ook sprake van een laag aantal bloedplaatjes. In de meeste gevallen ging het om vrouwen tussen de 20 en 63 jaar. Daarbij moet worden opgemerkt dat het middel van AstraZeneca in Duitsland vaker aan vrouwen is toegediend.

8 mensen zijn overleden aan de gevolgen van de zeldzame bijwerking, 5 vrouwen en 3 mannen.

10 april 2021:  Zo gaat het vaccineren: twee miljoen Nederlanders hebben eerste prik gehad.

Meer dan 2 miljoen mensen hebben een eerste dosis van het coronavaccin toegediend gekregen. Ruim 800.000 personen hebben ook een tweede dosis gekregen. Tot 5 april waren ruim 2,8 miljoen prikken gezet. Niettemin bungelt Nederland onder aan de lijst van EU-landen.

10 april 2021: Grootste universiteitskliniek Duitsland slaat alarm om derde golf.

Het grootste ziekenhuis van Duitsland, het Charité in Berlijn, heeft grote zorgen over het verloop van de derde coronagolf. Het heeft de afgelopen twee weken fors meer patiënten op zijn ic zien belanden en vreest over te lopen. Het ziekenhuis ziet nu een stijging in het aantal ic-patiënten tussen de 30 en 60 jaar oud. Die zijn meestal nog niet gevaccineerd. De meeste ziekenhuismedewerkers zijn wel gevaccineerd, maar veel van hen zijn door de coronacrisis uitgeput, kampen met mentale klachten. Bij bijna 3 miljoen mensen is het virus gesignaleerd en er zijn ruim 78.000 sterfgevallen.

10 april 2021: 35.000 Janssen-vaccins versneld vrijgemaakt voor ziekenhuispersoneel.

Het kabinet maakt versneld 35.000 doses Janssen vaccins vrij voor het ziekenhuispersoneel. Het moet voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt. De vaccins zijn bestemd voor medewerkers die in direct contact komen met patiënten. Van dit vaccin is maar één prik nodig.

11 april 2021: Frankrijk wil vaccinatietempo omhoog en verlengt prikinterval.

Om het vaccinatietempo te versnellen, verlengt Frankrijk de periode tussen de eerste en de tweede coronaprik met Pfizer/BioNTech en Moderna van 4 naar 6 weken. Gezondheidsminister Olivier Veran zegt dat het AstraZeneca-middel voor alle 55-plussers beschikbaar komt, niet alleen voor mensen met onderliggend lijden. Ook het vaccin van het Leidse Janssen wordt ingezet voor 55-plussers. Frankrijk krijgt dan ongeveer 200.000 doses daarvan. Dagelijks worden in Frankrijk gemiddeld nog zo’n 40.000 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het land passeert deze week naar verwachting de grimmige mijlpaal van 100.000 coronadoden. In Nederland komt bij het Pfizer/BioNTech-vaccin de tweede prik na ongeveer zes weken, bij Moderna na vier weken en bij AstraZeneca na twaalf weken.

11 april 2021: China erkent lage effectiviteit eigen vaccins.

De hoogste gezondheidsautoriteit in China heeft bekendgemaakt dat de effectiviteit van de Chinese coronavaccins laag is. Uit onderzoek in Brazilië bleek dat de effectiviteit van Sinovac net boven de 50% uitkomt. Farmaceut Pfizer claimt voor het eigen vaccin een effectiviteit van 97%.

11 april 2021: Ruim helft van opgenomen coronapatiënten heeft half jaar later nog ernstige klachten.

Drie maanden na de opname blijken 4 op de 5 patiënten nog last te hebben. Klachten: schilferende huid, extreme vermoeidheid, ‘alsof een olifant op je borst zit’, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, koorts, depressies, vergeetachtigheid en een verlies van reuk- of smaakvermogen. Opgenomen patiënten hebben veel langduriger klachten dan mensen die thuis kunnen uitzieken, omdat het virus bij opgenomen en op ic liggende patiënten meer lichamelijke schade aanricht.

11 april 2021: China wil vaccins mengen in poging effectiviteit te verhogen.

China overweegt verschillende coronavaccins te mengen om te proberen de lage werkzaamheid van de bestaande opties te verbeteren. China gebruikt vier vaccins, waarvan werkzaamheidspercentages achterblijven bij die van westerse vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna. In Brazilië is gebleken dat het Chinese Sinovac in ongeveer 50 procent van de gevallen infectie voorkomt. De twee vaccins van Sinopharm hebben een effectiviteit van 79% en 72%, terwijl de score van CanSino 65% is.

11 april 2021: Huisartsen kwaad op Gezondheidsraad: ‘U draagt bij aan kelderend vertrouwen’.

Een groep huisartsen heeft een symbolische ‘motie van afkeuring’ gespijkerd op de deur van het gebouw van de Gezondheidsraad. De huisartsenactiegroep begrijpt niets van het advies om te stoppen met vaccineren met AstraZeneca bij 60-minners. “Niet alleen wordt het tempo van vaccineren opnieuw vertraagd, maar bovenal heeft u bijgedragen aan een kelderend vertrouwen in het AstraZeneca vaccin.” Veel 60 plussers, die dus nog wél met AstraZeneca, worden gevaccineerd, komen nu niet meer opdagen bij hun prikafspraak. Zeker voor hen staat buiten kijf dat de risico’s van een Covid-infectie veel groter zijn dan de risico’s van bijwerkingen.

11 april 2021: Kabinet: geen versoepelingen tot zeker 28 april.

De komende twee weken komen er nog geen versoepelingen in de coronamaatregelen. Tot zeker 28 april blijven alle maatregelen van kracht. Op 28 april hoopt het kabinet alsnog de eerste stappen te zetten richting een ‘meer normale zomer’. Mogelijke versoepelingen zijn de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden.

11 april 2021: Teleurstelling en opluchting nu kabinet versoepelingen uitstelt.

De burgemeesters van de vier grote steden reageren teleurgesteld op het nieuws dat het kabinet de coronamaatregelen niet per 21 april wil versoepelen. In een gezamenlijke verklaring doen ze opnieuw een dringend beroep op het kabinet om terrassen weer te openen. “In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig”, zeggen de burgemeesters Halsema (Amsterdam), Dijksma (Utrecht), Aboutaleb (Rotterdam) en Van Zanen (Den Haag). “Zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan. Juist om besmettingen te voorkomen door ongeregelde samenkomsten en voor de geloofwaardigheid van het coronabeleid is beheerste openstelling van de buitenruimten noodzakelijk.” Overigens zijn versoepelingen per 21 april nooit officieel aangekondigd. Dat het kabinet overwoog om de terrassen en winkels te heropenen, was een uitgelekt plan dat nog niet vaststond. Vrijdag temperde minister De Jonge de verwachtingen al.

12 april 2021: Eerste doses Janssen-vaccin worden geleverd.

De eerste 79.200 vaccins van farmaceut Janssen uit Leiden bestemd voor Nederland arriveren

maandag bij het bedrijf Movianto in Oss. Het is nog niet bekend wanneer het Janssen-vaccin voor het eerst wordt toegediend, maar zaterdag heeft het kabinet besloten dat 35.000 doses naar de ziekenhuizen gaan. Het moet voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt.

Nederland heeft in totaal 11,3 miljoen doses besteld. De Gezondheidsraad adviseert het vaccin van Janssen eerst aan 60-plussers en aan medische risicogroepen te geven.

12 april 2021: Nieuw-Zeeland komt met vaccinatieplicht voor grenswerkers.

Nieuw-Zeeland geeft grenspersoneel tot het eind van de maand om zich te laten vaccineren. Weigeraars riskeren overgeplaatst te worden, zegt premier Jacinda Ardern. Die reageert op de coronabesmetting van een medewerker van een quarantainecentrum. Die had twee gelegenheden voorbij laten gaan om zich te laten inenten met een vaccin tegen het virus. De besmetting van de grensmedewerker leidde tot bezorgde reacties. Het land heeft de verspreiding van het virus feitelijk een halt toegeroepen. De autoriteiten hebben de grenzen gesloten voor veel reizigers. Wie nog wel naar het land mag reizen, moet eerst een negatieve coronatest tonen en bij aankomst in quarantaine.

12 april 2021: Apothekers verkochten zeker 200.000 coronazelftests.

De sinds kort verkrijgbare coronazelftests zijn in trek, merken de apothekers. “Sinds de zelftests verkrijgbaar zijn bij de apotheek zijn er zeker 200.000 verkocht’’, zegt voorzitter Aris Prins van apothekersorganisatie KNMP. “Sommige mensen kopen er meteen vier of vijf, voor het hele gezin.”

12 april 2021: Gezondheidsraad: kabinet kan tijd tussen prikken verlengen, maar effect is gering.

Volgens de Gezondheidsraad kan het interval tussen de eerste en tweede dosis van de vaccins van Pfizer en Moderna verlengd worden naar twaalf weken. Dat zou op termijn kunnen leiden tot iets minder ziekenhuisopnames, concludeert de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad benadrukt dat het effect gering is en minimaal zes weken op zich laat wachten. “Het effect is in het gunstigste geval ongeveer vijf ziekenhuisopnames per dag minder.”

12 april 2021: Deskundigen: week later versoepelen kan écht verschil maken.

Zeven dagen uitstel van dat o zo gewenste terrasje. Zou dat nou écht verschil maken? Hoogleraar klinische epidemiologie Frits Rosendaal was er in ieder geval tevreden over. “Nu hebben we meer tijd om te kijken hoe de ziekenhuisopnames zich ontwikkelen.” Rosendaal werkt in het Leids Universitair Medisch Centrum en zag de intensive care in zijn ziekenhuis volstromen. Hij denkt niet dat de ic op 28 april zomaar leeg is, maar het geeft wel tijd, die zomaar eens goud waard kan zijn. Als de stijging verder doorzet, dan komt 28 april voor de versoepelingen ook te vroeg, zegt Rosendaal. “Op onze ic liggen voornamelijk 50-plussers. Als je die groep hebt gevaccineerd, dan loopt de ic leeg. Daarom is het ook zo ongelukkig dat we zijn gestopt met prikken met AstraZeneca.” Viroloog Gorben Pijlman denkt dat het uitstel van de versoepelingen wel zinvol kan zijn. De nieuwe datum strekt namelijk voorbij Koningsdag. Dag van gezelligheid, drukte, en dus kans op besmetting. “Als mensen naar buiten gaan en op de regels letten, dan kan het goed gaan. Maar als het minder lekker weer is, mensen op elkaar gepakt gaan staan en gaan feesten in boten of langs de kade, dan kan zo’n dag flinke gevolgen hebben.” Gevolgen die tot een gevreesde ‘code zwart’ zouden kunnen leiden.

12 april 2021: Kuipers: advies Gezondheidsraad ‘fantastisch, goed nieuws’.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), is blij met het advies van de Gezondheidsraad om de tijd tussen de eerste en de tweede prik te verlengen zodat er genoeg vaccin is om meer mensen de eerste prik te geven. “Fantastisch, goed nieuws”, zei hij in zijn eerste reactie.

Het kan zelfs leiden tot “aanzienlijk” minder opnames, schat hij. “Vaccineren, vaccineren, vaccineren” is de uitweg, zei hij. Echt inzetten op die eerste prik. Dat is de weg naar daling in aantal opnames.

12 april 2021: Met huidprik vaccineren we mogelijk vijf keer meer mensen met dezelfde voorraad.

In de huidige vaccinatiecampagne tegen COVID-19 krijgen mensen het vaccin toegediend in de spier Met een kleinere hoeveelheid vaccin in de huid is er potentieel ook goede bescherming. Dankzij een crowdfundingsactie kan Anna Roukens (LUMC) de veiligheid en de werking van een huidvaccinatie onderzoeken. Deze maand start start internist en infectioloog van het LUMC Anna Roukens haar onderzoek naar het toedienen van het Moderna-vaccin in de huid. Welk voordeel heeft dat boven een normale vaccinatie? Roukens: ‘Een zeer groot probleem is dat er op dit moment te weinig voorraad is om iedereen tegelijk te vaccineren. Met huidvaccinatie kunnen we meer mensen vaccineren met dezelfde hoeveelheid vaccin. Mensen komen dus sneller aan de beurt. Huidvaccinaties zijn niet nieuw. We gebruiken deze methode al langer bij inentingen tegen hondsdolheid en gele koorts. Het is een uitstekende manier om zo zuinig mogelijk met vaccin om te gaan. We willen nu onderzoeken of het Moderna-vaccin ook geschikt is voor huidinenting. Hiervoor gaan we eerst de veiligheid testen. Daarna kijken we hoeveel vaccin er nodig is voor een goede bescherming. De huid zit tjokvol met dendritische cellen. Deze zijn een soort bewakers van het immuunsysteem. Wanneer dendritische cellen een virus detecteren, waarschuwen ze andere afweercellen die het virus vervolgens verder aanpakken. Met de huidvaccinatie lever je een kleine hoeveelheid van het vaccin af, precies op de plek waar deze bewakers zitten. Op deze manier gaat geen vaccin verloren. De dendritische cellen nemen het vaccin op en zwengelen de afweerreactie aan. Dit moet beschermen tegen het virus.’

13 april 2021: Studie: Britse variant coronavirus toch niet dodelijker.

De Britse coronavariant is volgens een nieuwe studie toch niet dodelijker dan zijn voorgangers. Ook klachten die de Britse variant kan veroorzaken zijn niet ernstiger. Wel is die variant besmettelijker.

In The Lancet Infectious Diseases en The Lancet Public Health zijn twee nieuwe onderzoeken over de Britse variant verschenen. Bij een daarvan bekeken de onderzoekers de gegevens van 341 coronapatiënten die eind vorig jaar positief testten in het zuidoosten van Engeland toen daar de Britse variant bezig was aan een opmars. Van die patiënten had ruim de helft de Britse variant onder de leden. Van hen raakte 36% ernstig ziek of overleed zelfs. Bij de andere groep was dat volgens de onderzoekers 38%. Patiënten met de Britse variant waren veelal jonger en besmettingen kwamen vaker voor bij etnische minderheden. De onderzoekers keken ook naar de besmettelijkheid door de gegevens van PCR-testen te analyseren. Ze constateerden dat de wattenstaafjes van patiënten met de Britse variant veelal grotere hoeveelheden virusdeeltjes bevatten dan de andere wattenstaafjes.

In de andere studie zijn de gegevens van 36.920 positief geteste Britten bekeken die gebruikmaakten van een app waarin ze hun symptomen doorgaven. Volgens die studie is de Britse variant 1,35 keer zo besmettelijk als eerdere varianten, maar ook deze onderzoekers zagen geen bewijs dat de Britse variant iemand zieker maakt. Over het gevaar van de gemuteerde Britse versie zijn uiteenlopende analyses verschenen. Meerdere daarvan duiden op een hoger sterfterisico. Het Nederlandse RIVM zag in eerste instantie geen aanwijzingen dat deze mutatie dodelijker zou zijn, maar die inschatting heeft het instituut later bijgesteld. „Inmiddels is uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk duidelijk geworden dat mensen die daar besmet raken met de Britse variant zieker werden en vaker kwamen te overlijden dan het geval was bij de ’oude’ varianten”, staat te lezen op de website van het RIVM.

13 april 2021: Vier op de tien 60-plussers willen geen AstraZeneca.

AstraZeneca is niet in trek bij 60-plussers. Meer dan vier op de tien mensen in deze leeftijdsgroep (42%) willen niet met dit vaccin worden ingeënt. 55% is nog wel bereid om het AstraZeneca-vaccin te nemen. Zo’n 92% van de 60-plussers is bereid om een prik met Pfizer te krijgen. Ook bij de jongere leeftijdsgroepen is Pfizer het meest gewilde vaccin. Moderna heeft een draagvlak van minstens 75%.

13 april 2021: India keurt Russisch vaccin Spoetnik-V goed.

De autoriteiten in India hebben gebruik van het Russische coronavaccin Spoetnik-V goedgekeurd. Via een noodprocedure is goedkeuring verleend. Het circa 1,4 miljard inwoners tellende India sluit zich daarmee aan bij tientallen andere landen die de weg hebben vrijgemaakt voor het gebruik van Spoetnik-V. Het Russische staatsinvesteringsfonds heeft deals gesloten met Indiase bedrijven voor de productie van 852 miljoen doses. India nam eerder al twee andere coronavaccins in gebruik. Van AstraZeneca en het lokale bedrijf Bharat Biotech. Inmiddels zijn al 108 miljoen doses toegediend aan Indiërs. Die moeten met de huidige vaccins twee keer worden ingeënt om volledig beschermd te zijn. Spoetnik-V is al in 60 landen goedgekeurd. Indiase steden zijn door het stijgende aantal patiënten genoodzaakt meer ziekenhuisbedden te regelen. Drie noodziekenhuizen met duizenden bedden worden neergezet in Mumbai. Twee derde van de nieuwe coronapatienten jonger is dan 45 jaar.

ADVERTENTIE

13 april 2021: Aandeel Braziliaanse variant in Nederlandse coronabesmettingen neemt toe.

De Braziliaanse variant van het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. Eind maart werd bij 1,5% van de tests in de Nederlandse teststraten de Braziliaanse P1-variant waargenomen. Begin maart was dat aandeel nog 0,5%. “Deze cijfers lopen altijd een week of twee achter, maar die 1,5%  is het cijfer van week twaalf”, aldus RIVM. “We zien het aandeel van de Braziliaanse variant wel toenemen, als het ware de concurrentie aangaan met de Britse variant.” Het merendeel van de positieve tests in Nederland betreft nog altijd de Britse variant, die in meer dan 90% van de gevallen aangetroffen wordt. Het RIVM maakt zich echter zorgen over de opmars van de Braziliaanse variant, omdat die meer resistent tegen vaccins lijkt en waarschijnlijk besmettelijker is. “Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins helemaal niet werken. Er is meer onderzoek nodig.”

13 april 2021: Advies in VS: stop voorlopig met gebruik coronavaccin Janssen.

Gezondheidsinstituten in de Verenigde Staten willen dat het land voorlopig stopt met het gebruik van het coronavaccin Janssen. Sinds twee weken wordt het vaccin ingespoten bij Amerikanen. Er zijn 7 miljoen prikken gezet, en 6 gevallen van ernstige trombose gemeld. Food and Drug Administration (FDA) en de Centers for Disease Control (CDC) willen onderzoek doen naar de veiligheid van het vaccin, en tot die tijd het prikken op pauze zetten. Het CDC is de Amerikaanse versie van het RIVM, en de FDA is de Amerikaanse toezichthouder voor vaccins. Zeker 6 vrouwen tussen de 18 en 48 jaar hebben in de Verenigde Staten last gekregen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Een van hen is eraan overleden en een tweede vrouw bevindt zich in kritieke toestand. Ongeveer 7 miljoen mensen in de VS hebben het vaccin gekregen. In federale vaccinatielocaties wordt het vaccin niet meer gebruikt.

13 april 2021: Recordaantal doden en honger: Brazilië krijgt corona maar niet onder controle.

Het aantal besmettingen, vooral het aantal doden loopt razendsnel op. Grotendeels komt dat door de trage vaccinatiecampagne. Als er niets verandert, zal Brazilië volgens experts in juli een half miljoen doden hebben. Die enorme toename komt onder andere door de Braziliaanse variant van het virus. Die is besmettelijker en ook dodelijker. 60 tot 80% van het aantal besmettingen is met die variant. De andere grote reden: de trage vaccinatiecampagne. Vorig jaar augustus kreeg Brazilië de mogelijkheid om 70 miljoen doses van het Pfizer-vaccin in te slaan. Dat gebeurde niet. Nu zijn 100 miljoen doses van dat vaccin besteld. Er zijn 38 miljoen Janssenvaccins. Noodhospitalen liggen nagenoeg vol. Datzelfde geldt voor begraafplaatsen. Er vallen zelfs zoveel doden, dat er ‘s nachts mensen moeten worden begraven. Bijna 10% van de inwoners heeft honger, een verdubbeling ten opzichte van 2018.

14 april 2021: De Jonge houdt voet bij stuk: periode tussen 1e en 2e prik Pfizer niet verlengd.

Om de vaccinatieplanning niet verder in de war te gooien, besluit minister Hugo de Jonge de tweede prikken van Pfizer en Moderna niet later te zetten. De Gezondheidsraad had eerder laten weten dat dat wel kon. Volgens minister De Jonge zou het tot te veel onrust en onduidelijkheid leiden als de GGD’s nu honderdduizenden afspraken voor een tweede prik zouden moeten afzeggen en opnieuw moeten inplannen. Het risico bestaat dan dat een deel van deze groep dan zou kunnen afzien van de tweede prik. Daarom wil hij niet tornen aan gemaakte prikafspraken met vooral 70-plussers. Pfizer beklemtoont dat de effectiviteit van het vaccin optimaal is met een interval van slechts drie weken. Er zitten mitsen en maren aan het vergroten van de tussenperiode. De overheid heeft ook praktische overwegingen om nu niet weer de planning om te gooien. Uit de vaccinatiestops met het vaccin van AstraZeneca is duidelijk geworden dat zulke aanpassingen van beleid tot een hoop gedoe kunnen leiden, en bijvoorbeeld de callcentra van de GGD’s dan overbelast kunnen raken. De GGD’s hebben hun handen al vol nu komende 2 weken 68- tot 73-jarigen worden uitgenodigd zich te laten prikken..

14 april 2020: Studie: wie weinig beweegt, loopt hoger risico op dood aan corona.

Wie een grotendeels zittend leven leidt, of anderzijds weinig beweegt, loopt een groter risico om te overlijden aan een coronabesmetting of een ernstiger ziekteverloop, stellen de auteurs van een studie onder 50.000 personen die verscheen in het vakblad British Journal of Sports Medicine.

Tot dusver werden het mannelijk geslacht, gevorderde leeftijd, suikerziekte, obesitas en hart- en vaatziekten al in verband gebracht met een hogere sterfkans. Daar is een tekort aan beweging nu dus bij gekomen. Mensen die in de twee jaar voor de uitbraak van de coronapandemie fysiek inactief leefden, maken meer kans om te moeten worden opgenomen, om op de intensive care terecht te komen en om te sterven, concluderen de onderzoekers. Hoge leeftijd of een orgaantransplantatie in het verleden zijn sterkere indicatoren die een ernstig ziekteverloop voorspellen. Fysieke inactiviteit is ernstiger voor het ziekteverloop bij een corona-infectie dan roken, obesitas of een hoge bloeddruk.

48.440 volwassenen die tussen januari en oktober 2020 in de Verenigde Staten besmet zijn geraakt met het coronavirus zijn onderzocht De gemiddelde leeftijd was 47 jaar. Zo’n 60% waren vrouwen. De gemiddelde body-mass index bedroeg 31, iets boven de drempelwaarde voor obesitas. Het bleek dat Covid-patiënten die niet of weinig bewegen twee keer zoveel kans lopen om in het ziekenhuis te moeten worden opgenomen dan de meest actieve groep. Het risico op de intensive care te belanden is 73% hoger. Fysiek inactieve patiënten hebben 2,5 keer meer kans om te bezwijken aan Covid-19. Ze hebben 20% meer kans dan actieve patiënten om te worden opgenomen in het ziekenhuis, 10% meer kans om op de ic te belanden en 32% meer kans om aan Covid-19 te overlijden.

14 april 2021: Pfizer belooft regering VS meer doses coronavaccin in eind mei.

Pfizer heeft de productie van de coronavaccins “opgeschroefd”, stelt Pfizer-topman Albert Bourla. Pfizer kan voor eind mei zo’n 10% meer doses coronavaccin aan de Verenigde Staten leveren dan gepland was. Volgende maand kunnen daarmee zo’n 220 miljoen doses geleverd worden. De doelstelling van 300 miljoen doses eind juli kan al twee weken eerder worden gehaald.

14 april 2021: Inspectie: 1.700 ic-bedden vrijwel zeker niet haalbaar.

Verdere uitbreiding van de capaciteit op de intensive care naar 1.700 bedden in de strijd tegen het coronavirus is “vrijwel zeker niet haalbaar”. Het zorgsysteem piept en kraakt al onder de huidige opschaling van 1.450 naar 1.550 bedden. Uitbreiding van de ic-capaciteit zit er niet in wegens met name uitval van zorgverleners en beperkte mogelijkheden om meer zorgverleners in te zetten.

14 april 2021: Braziliaanse variant gaat 49 procent sneller rond, schat het OMT.

De Braziliaanse variant (P1) van het coronavirus verspreidt zich volgens een schatting van het Outbreak Management Team (OMT) bijna de helft sneller dan de ‘klassieke’ versie van het virus. Over de exacte hoogte van het reproductiegetal van P1 bestaat nog “grote onzekerheid”, maar vooralsnog gaat men uit van 49% meer besmettelijkheid. De Braziliaanse variant zou daarmee nog besmettelijker zijn dan de Britse variant, die nu goed is voor 9 op de 10 besmettingen in Nederland. Voor de Britse variant wordt het reproductiegetal 33% hoger ingeschat dan voor de oudere versie.

De Braziliaanse variant geldt als “zorgelijk”, wellicht beter bestand tegen vaccins en antistoffen.

14 april 2021: Ademtesten meer ingezet in teststraten GGD.

De GGD’s gaan de komende maanden op steeds grotere schaal ademtesten gebruiken in de coronateststraten. In het tweede kwartaal moet volgens koepelorganisatie GGD GHOR op 65 locaties de ademtest worden gebruikt. In juni moeten ruim 500 ademtestapparaten beschikbaar zijn.

Bij deze testen moeten mensen een aantal keer uitademen in een apparaat, dat direct daarna een uitkomst geeft. De apparaten kunnen volgens proeven goed vaststellen dat iemand het virus niet bij zich draagt. Als de ademtest een besmetting niet uitsluit, is een andere test nodig. “Snellere testen gaan een steeds belangrijker aandeel hebben in het tweede kwartaal, het aantal van de PCR-testen zal kleiner worden”, zegt GGD GHOR-voorzitter Rouvoet. Eind juni moet 50% van de coronatesten een snelle test zijn. Van dit soort testen moeten de ademtesten dan het meest gebruikt worden.

14 april 2021: EU richt zich bij aankoop vooral op vaccins gebaseerd op mRNA-technologieën.

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, wil dat de EU zich bij de aankoop van coronavaccins voortaan vooral richt op vaccins gebaseerd op mRNA-technologieën. Zowel het vaccin van Moderna als het vaccin van Pfizer zijn gebaseerd op mRNA-technologie. Von der Leyen maakt daarop bekend dat farmaceut Pfizer zijn levering van 50 miljoen vaccins aan de Europese Unie gaat vervroegen. De doses waren bedoeld voor het tweede kwartaal maar door de problemen met vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson wordt de nood op deze manier enigszins gelenigd. De Duitse onderstreepte dat dit niet betekent dat er geen contracten in de toekomst meer worden getekend met producenten die geen mRNA-technologie gebruiken, zoals AstraZeneca en Johnson & Johnson voor het Janssen-vaccin. Mogelijke zeldzame bijwerkingen met bloedproppen na inenting met vaccins van deze twee fabrikanten worden momenteel onderzocht.

14 april 2021: Coronadashboard meldt vier miljoenste coronaprik.

Aantal op het coronadashboard: 4.020.836 aan eerste inentingen en herhaalprikken bij elkaar.

14 april 2021: Vaccinatie ouderen vertraagd door prikvoorrang huisartsen.

De vaccinatie van ouderen en kwetsbaren is vertraagd door fouten bij het RIVM en de voorrang die is gegeven aan zorgverleners. Door de keuze van het ministerie om de schaarse vaccins van Moderna in te zetten om 14.000 huisartsen te prikken, liep de vaccinatie in zorginstellingen vertraging op.

Kinderen van overleden bewoners noemen de dood van hun ouders onnodig – juist omdat “het beschermen van de meest kwetsbaren” een speerpunt is van de vaccinatiecampagne in Nederland.

15 april 2021: Geen keuze uit vaccins om vertraging te voorkomen.

Er komt voorlopig geen mogelijkheid om te kiezen welk vaccin je wilt. “Vrije keuze zou vertragend kunnen werken”, zegt Jaap van Delden van het RIVM. “Dit is in ieder geval zo tot en met juni en juli. Ik zie voor die tijd geen ruimte voor mensen om te kiezen. Ik wil de snelheid van het vaccineren niet belemmeren door mensen de keuze te geven. Dit is bij de griepprik ook niet zo. De Gezondheidsraad bepaalt welk vaccin voor wie beschikbaar komt, daar wil ik me aan houden.”

15 april 2021: Alle vaccins AstraZeneca zijn tot eind mei nodig voor 60-plussers.

Met de coronavaccins van AstraZeneca die Nederland de komende tijd geleverd krijgt, kunnen tot eind mei 60-plussers worden gevaccineerd. “Het is niet zo dat ik er niets mee kan, ze blijven gewoon nodig”, zegt Jaap van Delden, die bij het RIVM de leiding heeft over de coronavaccinaties. Het vaccin wordt uit voorzorg niet gegeven aan mensen onder de 60 jaar wegens uiterst zeldzame bijwerkingen. Mensen tussen de 60 en 65 jaar krijgen het nog wel, worden minder getroffen door bloedproblemen die zich soms voordoen én zij lopen veel meer risico op ernstige ziekte of overlijden door Covid-19.

Mensen boven de 65 jaar krijgen in principe het Pfizer/BioNTech-vaccin aangeboden. Als doses van AstraZeneca over zijn, mogen huisartsen die eventueel ook aan 65-plussers aanbieden.

15 april 2021: Zweedse artsen slaan alarm over spermatekorten tijdens pandemie.

De coronacrisis heeft in Zweden ook grote gevolgen voor vrouwen die kunstmatig zwanger willen worden. Spermadonors blijven weg bij klinieken. Gemiddelde wachttijd voor kunstmatige inseminatie vorig jaar liep op van zes tot ongeveer dertig maanden. Het sperma van nieuwe donoren kan niet direct worden gebruikt. Dat kan zo’n acht maanden duren omdat mannen met allerlei testen te maken krijgen. Gedoneerd sperma mag in Zweden bovendien bij maximaal zes vrouwen worden gebruikt.

15 april 2021: Van Dissel: piek aantal besmettingen ongeveer nu bereikt.

De piek in het aantal besmettingen zou nu ongeveer moeten zijn bereikt, al bestaat daarover nog grote onzekerheid. Het RIVM gaat ervan uit dat de opname- en bezettingscijfers begin augustus grotendeels zijn uitgedoofd. Of de maatregelen nu worden voortgezet, of ze per 21 april worden afgebouwd, of dat alleen de avondklok of de bezoekregel verdwijnt: in al die gevallen gaan de opname- en bezettingscijfers van coronapatiënten na 1 augustus richting nul. Meer dan 20 procent van de bloeddonoren heeft inmiddels antistoffen. Doorgerekend naar de totale populatie betreft dat ongeveer 4 miljoen mensen. Opgeteld bij de revaccineerden zijn dat zo’n 6 miljoen mensen.