Dossier Corona: Impressie coronavirus 1-15 augustus 2021

president-joe-biden-van-de-VS-hier-met-vicepresident-kamala-harris
President Joe Biden van de VS, hier met vicepresident Kamala Harris

Eind juli zag het er naar uit dat de coronapandemie op korte termijn zou eindigen. Begin augustus steeg het aantal ziekenhuisopnames niet meer. De piek was bereikt. Later in augustus greep de Delta-variant om zich heen. Veel mensen raakten besmet op vakantie. Enkele gebieden gingen in totale lockdown. Ongevaccineerden lijken bijna nergens meer welkom te zijn.

President Joe Biden wil gevaccineerde toeristen uit bijna de hele wereld in de VS toelaten. Tegen verplichte vaccinatie groeit evenwel het verzet. Gevreesd wordt dat de controle in de cafés en restaurants niet te handhaven zal zijn. Denemarken stopt met de mondkapjesplicht. Niet ieder land heeft thans voldoende vaccins. In die landen, waar ze er wel genoeg van hebben, lijken nieuwe prikken komend najaar waarschijnlijk.

1 augustus 2021: Meer dan 700 coronapatiënten in ziekenhuizen.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is gestegen tot 719. Dat is het hoogste aantal sinds 11 juni. Het gaat om een toename van 36 patiënten vergeleken met de dag ervoor.

2 augustus 2021: Coronaregels voor evenementen minder streng dan OMT adviseerde.

Het Outbreak Management Team (OMT) had liever een strenger coronatestbeleid voor evenementen gezien en stelde voor om meezingen tijdens evenementen te ontraden.

3 augustus 2021: Minder dan 1 procent volledig gevaccineerden raakt besmet met coronavirus.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat tot nu toe minder dan 1% van de volledig gevaccineerde Amerikanen besmet raakt met het coronavirus. 2 weken na vaccinatie is de kans om door het virus te belanden in het ziekenhuis minimaal: 0,004%. De kans om eraan te sterven is met 0,001% nog veel kleiner. Na vaccinatie van 163 miljoen Amerikanen zijn volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zo’n 6.700 volledig gevaccineerden ernstig ziek geworden door het virus.

3 augustus 2021: Proef met antistoffen tegen coronavirus: ‘Lichaam maakt ze zelf niet aan’.

Een grote groep Nederlanders, naar schatting 500.000-1.000.000, maakt zelf geen of onvoldoende antistoffen aan. Zelfs na twee coronaprikken kunnen zij nog steeds flink ziek worden. Het Erasmus MC in Rotterdam heeft nu een behandeling met monoklonale antistoffen om deze groep te helpen.

3 augustus 2021: Aantal ziekenhuisopnames stijgt niet meer: ‘De piek is bereikt’.

De piek in het aantal ziekenhuisopnames in Nederland is bereikt, zo blijkt uit de weekcijfers van het RIVM. Voor het aantal ic-opnames wordt die piek volgende week verwacht.

3 augustus 2021: Relatief veel mensen besmet geraakt op vakantie.

Van de mensen die vorige week positief testten op het virus, zijn er zeker 776 besmet geraakt tijdens de vakantie. Van lang niet alle mensen die positief testen is de besmettingsbron bekend. Dat doordat GGD’en te weinig mensen hebben om bij iedereen bron- en contactonderzoek te doen. Bovendien zijn er veel mensen die niet weten waar ze het virus hebben opgelopen.

3 augustus 2021: EU haalt VS in op vaccingebied, helft bevolking volledig ingeënt.

De helft van de bevolking van de Europese Unie is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om bijna 224 miljoen mensen in 27 lidstaten. De EU heeft daarmee op vaccinatiegebied de Verenigde Staten ingehaald. Spanje is koploper onder de grote landen in Europa. Ruim 58% van de bevolking is volledig gevaccineerd. Dan volgen Italië (54,4%), Frankrijk (52,9%), Duitsland (52,2%).

3 augustus 2021: Vaccinatiebewijs verplicht voor restaurants New York.

De Amerikaanse stad New York maakt het tonen van een vaccinatiebewijs verplicht als mensen binnenactiviteiten willen doen. De ‘coronapas’ wordt nodig om naar restaurants, sportscholen en optredens te kunnen. New York kampt met een snelle verspreiding van de Delta-variant.

3 augustus 2021: Ongevaccineerde Duitsers straks nergens meer welkom.

In de strijd tegen de vierde coronagolf wil de Duitse regering dat ongevaccineerden „nergens meer naar binnen mogen.” Volgens de Duitse krant Bild staat dat in de coronaplannen van Berlijn voor de herfst en winter. Het dagblad spreekt over snoeiharde maatregelen. Het strengere beleid voor de miljoenen burgers die niet zijn ingeënt heeft wel als gevolg dat „zo’n drastische lockdown als in de tweede en derde golf naar alle waarschijnlijkheid niet meer nodig zal zijn”, aldus Bild.

4 augustus 2021: Biden maant leiders Florida en Texas Covid-richtlijnen te volgen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft er vandaag bij de Republikeinse leiders in de staten Florida en Texas op aangedrongen de Covid-richtlijnen van de gezondheidsdienst (CDC) te volgen – of anders “uit de weg te gaan”. Florida en Texas zijn samen goed voor ongeveer een derde van alle nieuwe Amerikaanse coronabesmettingen. De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft zich meermaals verzet tegen strikte Covid-beperkingen. Vrijdag blokkeerde hij nog mondkapjesplichten op scholen. De gouverneur van Texas, Greg Abbott, vaardigde afgelopen voorjaar een decreet uit dat boetes oplegt voor mondkapjesplichten. Biden zei, zonder de gouverneurs bij naam te noemen: “Ik zeg tegen deze gouverneurs: als jullie niet willen helpen, ga dan tenminste uit de weg.” Volgens de gezondheidsdienst waren er sinds zaterdag ongeveer 72.000 nieuwe coronabesmettingen per dag in de Verenigde Staten, een stijging van 44% ten opzichte van de voorgaande week.

4 augustus 2021: Frankrijk verscherpt coronamaatregelen Corsica, Bretonse kust.

Gezondheidsfunctionarissen in Frankrijk hebben op verschillende plaatsen de coronamaatregelen aangescherpt, in reactie op het toenemende aantal besmettingen door de Delta-variant. In enkele bij toeristen populaire kustgebieden is de mondkapjesplicht heringevoerd, minder dan twee maanden na opheffing van die beperking. Zoals in delen van Bretagne en aan de grens met Spanje. Op Corsica is een noodplan geactiveerd. Maatregelen zijn vooral bedoeld om medisch personeel te ondersteunen. In Bastia, een van de twee grote steden van het eiland, is meer dan 79% van de ziekenhuisbedden bezet. De situatie op Corsica is waarschijnlijk verergerd door de golf van vertrek en aankomst van vakantiegangers eind juli. In het afgelopen weekend waren op Corsica meer dan 130.000 mensen onderweg. In heel Frankrijk stuwt de Delta-variant het aantal ziekenhuisopnames op. Het aantal patiënten op de intensive care is nu 1.331, het aantal dodelijke slachtoffers ligt boven de 112.000.

4 augustus 2021: Onderzoek: leerlingen met coronaklachten gaan toch naar school.

Leerlingen met coronagerelateerde klachten komen nog vaak naar school. Daarbij lijkt de ventilatie in een groot deel van de scholen nog steeds niet op orde. Aldus CNV Onderwijs na onderzoek onder bijna 1.500 leden van de bond. Blijf thuis bij klachten is al sinds het begin van de coronacrisis een basisregel, geeft de vakbond aan. Van de leden die op middelbare scholen werken geeft 53% echter aan toch leerlingen te zien die met coronagerelateerde klachten op school verschijnen. In het mbo is dat 52%. Bij universiteiten 35%, in het hbo 28% en in het basisonderwijs 42%. Sinds deze zomer is goed ventileren aan het rijtje basismaatregelen toegevoegd. Maar het onderzoek wijst uit dat maar een klein deel van het personeel denkt dat de ventilatie in orde is. In het primair onderwijs gaat het om 33%, in het voortgezet onderwijs om 34%, in het mbo om 23%, in het hbo om 32% en om 37% in het wetenschappelijk onderwijs. “Dat zijn gewoon schokkende cijfers, na anderhalf jaar coronacrisis.”

4 augustus 2021: PO-Raad: scholen krijgen geld voor ventilatie vaak niet rond.

Het lukt basisscholen vaak niet om het geld bij elkaar te krijgen voor aanpassing van de ventilatie in de gebouwen. Dat zegt de PO-Raad, de koepel van de basisscholen. Het Rijk stelt geld beschikbaar voor verbetering van de ventilatie, maar betaalt 30% van de rekening. Schoolbesturen en gemeente moeten de resterende 70% betalen. Voor veel scholen en gemeentes is dat een probleem. Het geld van de overheid is alleen bestemd voor aanpak van ventilatie. “Ventileren is slechts één probleem. Het gaat om het hele binnenklimaat. Het is bijvoorbeeld ook het licht en de temperatuur. In de zomer wordt het enorm warm, vooral in gebouwen met een plat dak, in de winter heel koud. Dat los je niet op met ventilatie. Alsof je nieuwe ruitenwissers op je oude auto zet terwijl de motor niet in orde is.”

4 augustus 2021: Steeds minder mensen worden nog gevaccineerd.

Het aantal mensen dat per week wordt gevaccineerd tegen het coronavirus daalt verder, nu zo’n 85% van de volwassen Nederlanders één keer is gevaccineerd en 2 op de 3 volledig zijn ingeënt.

4 augustus 2021: Reizigers vanuit België per zondag gecontroleerd op coronabewijs.

Reizigers die vanuit België terug naar Nederland reizen kunnen vanaf zondag gecontroleerd worden op hun coronabewijs. Reizigers die tijdens een controle geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro. In de grensregio aan de grens van Duitsland wordt niet gecontroleerd, omdat de risicogebieden vooral in het zuiden van Europa liggen.

4 augustus 2021: Kennisinstituut IFV: Nederland moet beter leren improviseren bij pandemie.

De les van de coronacrisis is dat Nederland het heil niet primair moet zoeken in meer draaiboeken en scenario’s, maar beter moet leren improviseren. Dat constateren onderzoekers van het IFV, Instituut Fysieke Veiligheid, het kennisinstituut dat veiligheidsregio’s en andere hulpdiensten ondersteunt bij rampenbestrijding en crisisbeheersing. Het IFV heeft een tussenbalans opgemaakt van de omgang met de coronacrisis tot medio 2021. Een pandemie gold bij veiligheidsregio’s en andere hulpdiensten al jaren als de meest denkbare en waarschijnlijke crisis en daar werd geregeld op geoefend. En toch werd Nederland in februari 2020 verrast en moesten er onvoorbereide, ingrijpende besluiten worden genomen als lockdowns. “Chinese of Italiaanse toestanden zouden hier niet voorkomen. Maar de werkelijkheid van de coronapandemie was een totaal andere dan in plannen was voorzien.”

4 augustus 2021: Brits onderzoek: 50% minder kans op delta-besmetting na volledige vaccinatie.

Mensen die volledig gevaccineerd zijn hebben 50 tot 60% minder kans om besmet te raken met de deltavariant van het coronavirus dan niet-gevaccineerde mensen. Dit blijkt uit een studie door het Imperial College in Londen. Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen die twee prikken hebben gehad minder kans hebben om covid-19 door te geven aan anderen. Hoewel ze dus wel besmet kunnen raken met het virus, dragen ze door de vaccinatie minder virusdeeltjes bij zich. De studie onderzocht de PCR-tests van 98.000 Britse vrijwilligers. Daaruit blijkt dat kinderen en jongeren in de leeftijd van 5 tot 24 jaar verantwoordelijk waren voor de helft van de besmettingen in Groot-Brittannië, terwijl ze maar ongeveer een kwart van de bevolking uitmaken.

4 augustus 2021: Aantal opgenomen coronapatiënten voor het eerst in drie weken gedaald.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is vandaag voor het eerst in drie weken gedaald, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er zijn nu 662 covidpatiënten opgenomen, 57 minder dan gisteren. Op de verpleegafdelingen liggen nu 470 coronapatiënten, 50 minder dan gisteren. Op de ic’s daalde het aantal met 7 naar 192.

4 augustus 2021: Europese Commissie sluit contract voor Novavax-vaccins.

De Europese Commissie heeft een contract afgesloten voor het coronavaccin van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Novavax. Het vaccin is nog niet door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) goedgekeurd. Volgens commissievoorzitter Ursula von der Leyen is onder meer voor Novavax gekozen omdat het bedrijf al “met succes zijn vaccin test op bescherming tegen nieuwe varianten die zich verspreiden in Europa.” De lidstaten kunnen naar verwachting vanaf eind dit jaar in totaal 100 miljoen doses bestellen, en er bestaat nog een optie voor 100 miljoen doses tot in 2022.

4 augustus 2021: WHO roept op tot tijdelijke stop op ‘vaccinbooster’.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot een tijdelijke stop op het toedienen van boostervaccins, die de bescherming tegen het coronavirus en zijn varianten op peil moet houden. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus pleit voor een moratorium tot minstens eind september zodat er meer vaccins beschikbaar komen voor armere landen. Israël geeft sinds kort boosters aan patiënten met een zwak immuunsysteem. Ook landen als de VS, Duitsland en Hongarije hebben aangekondigd bepaalde groepen een extra prik te geven, mede om de Delta-variant te lijf te gaan.

De WHO heeft wel begrip voor de zorgen van deze overheden, maar sprak zich al eerder uit tegen dit ‘boosterbeleid’ vanwege de grote achterstand die armere landen hebben qua inentingen.

4 augustus 2021: Nederlandse studie: deltavariant vier keer besmettelijker dan Wuhan-virus.

De deltavariant van het coronavirus blijkt besmettelijker dan eerdere varianten, maar veel minder besmettelijk dan tot voor kort werd gedacht. Tot die conclusie komen Nederlandse onderzoekers. Positief geteste personen dragen vier keer zo veel virusdeeltjes bij zich als mensen die eerder de oorspronkelijke Wuhan-variant hadden. Vorige maand kwamen Chinese onderzoekers nog tot een veel verontrustender conclusie. Dat patiënten tot duizend keer meer virusdeeltjes bij zich dragen dan bij het oorspronkelijke Covid-19-virus. “Dat lijkt niet waar”, zegt hoogleraar Medische Microbiologie Paul Savelkoul van het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

5 augustus 2021: Brits onderzoek: coronabesmetting kan intelligentie aantasten.

De langetermijneffecten van een besmetting met het coronavirus kunnen mogelijk de intelligentie aantasten, blijkt uit onderzoek onder de bevolking van Groot-Brittannië. In de ergste gevallen daalde het IQ bij mensen die herstelden van een besmetting met zeven punten. Wetenschappers houden een slag om de arm totdat de gevolgen van corona in de hersenen in beeld kunnen worden gebracht.

5 augustus 2021: Recordaantal besmettingen in Sydney na zes weken lockdown.

Het aantal coronabesmettingen en doden als gevolg van het coronavirus hebben een nieuw record in de Australische stad Sydney bereikt, ondanks een bijna zes weken durende lockdown. Autoriteiten kunnen de uitbraak met de Delta-variant van het virus moeilijk onder controle krijgen. Het baart hen grote zorgen dat dagelijks zo’n 20% van de besmette personen in de gemeenschap is geweest en het virus zo verder heeft kunnen verspreiden. Een einde van de lockdown lijkt niet in zicht, ondanks de ambitie om voor het einde van de maand ruim zes miljoen inwoners te hebben gevaccineerd.

5 augustus 2021: Frankrijk geeft risicogroepen vanaf september derde vaccinatie.

Frankrijk gaat met de ingang van september mensen in risicogroepen een derde vaccinatie tegen het coronavirus geven. President Emmanuel Macron zegt dat een derde prik hoogstwaarschijnlijk nodig is voor ouderen en mensen met gezondheidsproblemen. Steeds meer landen geven mensen in risicogroepen de mogelijkheid om een derde prik te halen om zo nog beter beschermd te zijn tegen het coronavirus. De zogeheten booster wordt al aangeboden in Israël. Duitsland en de Verenigde Staten zijn van plan die te gaan aanbieden. De derde dosis wordt aangeboden vanwege de erg besmettelijke Delta-variant van het virus. Macron zei dat een derde vaccinatie voor sommige mensen nodig is, omdat het aantal antilichamen na verloop van tijd afneemt. De kans op ernstig ziekteverloop of sterfte neemt toe bij mensen in risicogroepen. Een derde inenting kan dat tegengaan.

5 augustus 2021: Duitsland bereidt coronamaatregelen voor herfst en winter voor.

De Duitse regering voorziet in het najaar een vierde golf van het coronavirus en bereidt zich erop voor de bevolking in herfst en winter weer beperkingen op te leggen. Maar een ingrijpende lockdown zoals een jaar geleden kan waarschijnlijk worden voorkomen dankzij de vaccinatiecampagne.

De regering vindt dat de regels over het afstand houden, de mondkapjes en andere hygiënische voorschriften gehandhaafd moeten blijven op bepaalde plaatsen. Dat zijn plekken waar veel mensen in afgesloten ruimten bijeen zijn, waar kwetsbaren aanwezig zijn, of waar niet bekend is wie er is ingeënt. De mondkapjes moeten naar het zich laat aanzien tot in het voorjaar van 2022 gedragen worden in onder meer het openbaar vervoer en in winkels, ook door mensen die zijn gevaccineerd of die zijn genezen van het virus.

Het ministerie van Gezondheid wil met inentingen en coronatesten blijven voorkomen dat mensen, die een besmettingsgevaar vormen omdat ze niet zijn gevaccineerd zijn, ruimten betreden waar veel mensen zijn. Vanaf begin of half september zou in heel het land bij grote evenementen, binnen of buiten, in de horeca, sport en bij bepaalde vormen van dienstverlening van persoon tot persoon, de verplichting moeten gelden dat bezoekers of deelnemers gevaccineerd, genezen of getest zijn. Dit heet de 3G-regel (gevaccineerd, genezen, getest). De regel is dan overal van kracht, ongeacht het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week in de regio.

Het ministerie ziet, behalve een naderende vierde golf van het virus, ook dat het gedrag van mensen erg begint te lijken op dat van voor de pandemie. Het weer in herfst en winter zal ook van invloed zijn. Nu moet volgens het ministerie beslist worden hoe straks de vierde golf kan worden ingedamd.

5 augustus 2021: Slecht nieuws voor vakantiegangers in Italië: reisadvies wordt geel.

Het reisadvies voor Italië verandert morgen van groen naar geel. Dit betekent dat vakantiegangers die vanaf zondag terugkomen, een negatieve coronatest of vaccinatiebewijs moeten laten zien. Dit maakt het Ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Naast Italië gaat ook het reisadvies voor de Noord-Egeïsche eilanden in Griekenland, Estland, IJsland, San Marino en Vaticaanstad naar geel.

5 augustus 2021: RIVM: coronavaccins beschermen tegen overdracht Alfa-variant.

Mensen die gevaccineerd zijn tegen corona en toch besmet raken, kunnen de Alfa-variant van het virus een stuk minder makkelijk doorgeven dan ongevaccineerde mensen met een besmetting. Dat stelt het RIVM op basis van onderzoek. De studie werd uitgevoerd met gegevens uit het bron- en contactonderzoek tussen februari en eind mei 2021, dus voordat de extra besmettelijke Delta-variant van het virus dominant raakte. Hoe het zit met de overdracht van die variant is nog onduidelijk.

5 augustus 2021: VS willen gevaccineerde toeristen uit bijna hele wereld toelaten.

De Verenigde Staten willen vrijwel alle buitenlandse toeristen gaan toelaten, als deze maar zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. De regering van president Joe Biden werkt aan een plan voor dit systeem, dat pas in werking kan treden wanneer de huidige reismaatregelen worden opgeheven. Het is nog onduidelijk wanneer dat kan gebeuren.

5 augustus 2021: Moderna: effectiviteit coronavaccin neemt na halfjaar amper af.

De bescherming die het vaccin van biotechnoloog Moderna tegen het coronavirus biedt, neemt na een halfjaar nauwelijks af. Zes maanden na het zetten van de tweede prik is de effectiviteit van het coronavaccin 93%. Dat ligt vrijwel op hetzelfde niveau als de 94% effectiviteit die Moderna bij zijn eerste klinische onderzoeken naar het middel meldde. Het door Pfizer en BioNTech ontwikkelde vaccin is na zes maanden 84% effectief, tegenover 96% op het hoogtepunt.

5 augustus 2021: Marechaussee sluit controles grensregio Duitsland niet uit.

De Koninklijke Marechaussee sluit steekproefsgewijze controles bij de Duitse grens vanaf zondag niet uit. Eerder is gemeld dat reizigers die vanuit België terug naar Nederland rijden kunnen worden gecontroleerd op een coronabewijs, omdat veel risicogebieden in het zuiden van Europa liggen. België, delen van Frankrijk, Spanje en delen van Portugal zijn geel. Omdat de kleurcode van Italië vrijdag op geel springt, worden mogelijk ook reizigers vanuit Duitsland vanaf zondag gecontroleerd.

5 augustus 2021: Ook EU-lidstaat Malta begint in september met extra coronaprik.

EU-lidstaat Malta gaat kwetsbare groepen vanaf midden september een extra coronaprik geven. Mensen met een zwak immuunsysteem en ouderen in verpleeghuizen komen dan in aanmerking voor zo’n ‘vaccinbooster’. De kleine eilandstaat Malta behoort internationaal tot de koplopers op vaccinatiegebied en heeft meer dan driekwart van de bevolking volledig gevaccineerd. Het land legt met die extra coronaprik een oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie naast zich neer.

6 augustus 2021: CNN ontslaat drie medewerkers die ongevaccineerd naar werk kwamen.

De Amerikaanse zender CNN heeft drie medewerkers ontslagen die ongevaccineerd naar kantoor kwamen. Eerder dit jaar kondigde CNN aan dat medewerkers zich verplicht moeten laten vaccineren als ze terug willen komen naar de bedrijfspanden. Andere grote Amerikaanse bedrijven, zoals Microsoft, Alphabet, het moederbedrijf van Google, en Facebook, stelden vaccinaties ook al verplicht.

6 augustus 2021: Deltavariant is gevaarlijker voor zwangere vrouwen.

De deltavariant van het coronavirus lijkt gevaarlijker voor zwangere vrouwen. De afgelopen weken zijn meer zwangere vrouwen met een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen. “Deze vrouwen zijn niet gevaccineerd en hebben geen onderliggend lijden. Toch worden ze heel ziek”, zegt hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp (UMC Utrecht). “In het ergste geval wordt hun baby zelfs eerder gehaald, terwijl de moeder aan de beademing op de IC ligt.” In Engeland, was de deltavariant eerder dominant en is die trend al langer te zien. Het is sinds dit voorjaar duidelijk dat zwangeren met een coronabesmetting meer risico lopen om ernstig ziek te worden. De deltavariant blijkt zwangere vrouwen nog vaker ernstig ziek te maken. Tijdens de eerste coronagolf kreeg 24% van de Britse zwangeren ernstige klachten, bij de deltavariant loopt dat percentage op tot 45%. In Engeland werden vorige week ongeveer 200 zwangere vrouwen met covid-19 in het ziekenhuis opgenomen.

6 augustus 2021: Nog twee bijwerkingen Janssen-vaccin vastgesteld: oorsuizen en duizelingen.

Er zijn twee nieuwe bijwerkingen van het coronavaccin van Janssen vastgesteld. Oorsuizen en duizelingen. Daarom heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bepaald dat die klachten op de bijsluiter moeten komen te staan. De voordelen van het vaccin blijven groter dan de nadelen.

Er zijn bijna 1.200 meldingen binnengekomen van mensen die duizelig werden na vaccinatie en iets meer dan honderd meldingen dat gevaccineerden last kregen van een piep of een suis in hun oren.

6 augustus 2021: Bijna 3.000 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt verder.

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 2.951 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is lager dan de vorige vrijdagen. Daardoor daalt het gemiddelde aantal positieve tests verder. Precies een week geleden registreerde het RIVM ruim 3.400 nieuwe positieve tests. De vrijdag ervoor waren het er bijna 6.400 en nog een vrijdag eerder meer dan 11.000. In de afgelopen zeven dagen zijn 18.722 mensen positief getest op het coronavirus. Dat komt neer op gemiddeld 2.675 gevallen per dag. Het laagste niveau in bijna een maand tijd. Het gemiddelde daalt voor de achttiende dag op rij.

6 augustus 2021: Aantal coronadoden wereldwijd 1,4 keer hoger dan gerapporteerd.

Wereldwijd ligt het aantal coronadoden veel hoger dan tot nu toe is gerapporteerd. Sommige autoritaire regimes houden de aantallen bewust laag, of er wordt simpelweg slecht geregistreerd. Hierdoor zijn de precieze aantallen onbekend. Het totale aantal is doden is zeker 5,9 miljoen, in plaats van de 4,2 miljoen die de Wereldgezondheidsorganisatie rapporteert. Dat berekenden de onderzoekers Ariel Karlinsky uit Israel en Dmitry Kobak uit Duitsland. Voor dit onderzoek vergeleken ze wereldwijde data van oversterfte met het aantal gerapporteerde coronadoden. In sommige landen zitten er enorme verschillen tussen die twee getallen. De oversterfte is heel hoog in Rusland. Daar overleden tijdens corona vier en een half keer zoveel mensen dan normaal.

6 augustus 2021: Duitsland ziet Nederland niet meer als hoogrisicogebied.

Duitsland versoepelt de regels voor Nederlanders die naar het land willen reizen. Nederlanders hoeven vanaf zondag middernacht niet meer in quarantaine als ze niet gevaccineerd zijn en ze hoeven ook niet van tevoren gegevens over hun gezondheidssituatie te verstrekken. Het Robert Koch Institut (RKI heeft bepaald dat Nederland niet langer een hoogrisicogebied is. Nederlanders die naar Duitsland willen, moeten aan de grens nog wel een test-, vaccinatie- of herstelbewijs laten zien.

7 augustus 2021: Viroloog: topwetenschapper China besmet met corona in lab.

Een topwetenschapper verbonden aan de Chinese overheid is begin 2020 besmet geraakt met het SARS-CoV-2-virus in een prestigieus laboratorium in Peking. Dat stellen althans wetenschappers in uitgelekte privégesprekken. Als het verhaal van de virologen klopt, gaat het om het eerste bekende laboratoriumlek met het nieuwe coronavirus. De infectie kwam aan het licht in een serie e-mails die uitlekten dankzij FOIA-verzoeken van de denktank US Right To Know. Die staat erom bekend talloze vragen bij de overheid in te dienen waarmee overheidsdocumenten zijn op te vragen, vergelijkbaar met de WOB-verzoeken in Nederland. In Amerika zijn ook e-mailwisselingen op te vragen van aan door de staat gefinancierde universiteiten werkende wetenschappers. Dat ’trucje’ is nu uitgehaald.

Het gaat om een gesprek van de virologen Shan-Lu Liu (Staatsuniversiteit Ohio), Lishan Su (Universiteit van North Carolina) en Shan Lu (Universiteit van Massachusetts Medical School).

In de e-mails vroeg Shan Lu de andere onderzoekers om mee te schrijven aan een commentaar in een wetenschappelijk tijdschrift dat banden heeft met China, Emerging Microbes & Infections. Shan Lu is daarvan hoofdredacteur. Hij wilde een artikel schrijven waarin de theorie dat Sars-CoV-2 in een lab ontstond, werd onderuitgehaald. Gaandeweg het gesprek, kwam aan het licht dat Shan-Lu Liu, een andere wetenschapper, wist dat zijn voormalig directeur bij een Chinese overheidsorganisatie „is geïnfecteerd met Sars-CoV-2”. In een tweede mail, bevestigt hij: „Ja, hij werd geïnfecteerd in het lab!”

In reactie daarop schrijft Shan Lu, de hoofdredacteur, dat hij „eigenlijk heel bezorgd is” over de „mogelijkheid van infectie bij labpersoneel.”

Laboratoria deden inmiddels graag onderzoek met corona en dat zou risico’s opleveren. Het incident zou zijn voorgevallen in het National Institute for Viral Disease Control and Prevention (NIVDC), wat onderdeel is van het Chinese Center for Disease Control and Prevention, de evenknie van de Amerikaanse versie, de hoogste wetenschappelijke organisatie van het land. Wanneer de infectie plaats heeft gevonden, is niet bekend, maar de mailwisseling komt uit februari 2020. Tamelijk in het begin van de pandemie. Het gaat niet om de eerste besmetting ooit. Maar „de onthulling dat een ervaren wetenschapper is geïnfecteerd met SARS-CoV-2 terwijl hij in een vooraanstaand lab in Peking werkte, onderschrijft de zorgen over gezondheidsgevaar rond het onderzoeken van ziektes met pandemische potentie door biolabs”, aldus US Right To Know. Het NIVDC is nooit naar buiten getreden met de besmetting. Dat werpt meer vragen op, zegt de organisatie, ook over de eventuele reactie van de Chinese overheid in het hypothetische geval dat corona ontstond na een lablek in het Wuhan Institute of Virology.

7 augustus 2021: In Engeland kan het wel: nachtclubs open zonder explosie besmettingen.

Heel even konden we in Nederland weer genieten van het nachtleven. Maar toen het aantal besmettingen twee weken later uit zijn voegen barstte, werd er toch weer teruggekrabbeld. In Engeland gaat het wel goed: daar zijn de nachtclubs open en blijven de coronacijfers binnen de perken. Hoe doen ze dat? Eén duidelijk antwoord op die vraag is er volgens immunoloog Ger Rijkers niet. ”Maar in Engeland is de deltavariant al langer dominant dan bij ons”, zegt hij. ”Het is goed mogelijk dat de Engelse jongeren daardoor al eerder in contact zijn geweest met het virus, en het ergste al achter de rug hadden op het moment dat de maatregelen stopten.”

7 augustus 2021: India keurt Leids Janssen-vaccin goed.

India heeft via een noodprocedure goedkeuring gegeven voor het gebruik van het Leidse Janssen-vaccin. “Dit geeft een nieuwe impuls aan de gezamenlijke strijd in ons land tegen Covid-19”, zei minister van Volksgezondheid Mansukh Mandaviya, Vijf coronavaccins zijn inmiddels goedgekeurd in zijn ruim 1,3 miljard inwoners tellende land. Het land krijgt voor eerst de beschikking over een vaccin waarmee mensen maar één keer geprikt hoeven te worden.

7 augustus 2021: Frans protest tegen coronapas groeit: ‘Nooit gedacht in zo’n tijd te zullen leven’.

Met 237.000 Fransen die volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken de straat opgingen uit protest tegen verscherpte coronamaatregelen zoals de gezondheidspas en de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel, wint het protest aan kracht. Het is voor het vierde opeenvolgende weekend dat actiegevoerd wordt in Frankrijk, maar niet eerder waren er zoveel mensen op de been. Afgelopen week was met 204.000 duizend mensen – een schatting – tot nu toe de grootst. Media melden demonstraties in Parijs, Nice en Montpellier en vele andere steden. Er worden protestborden meegedragen met teksten als „nee tegen dictatuur” en de Fransen scanderen leuzen als „Macron, we willen je gezondheidspas niet.”

8 augustus 2021: Geen QR-code: bejaarde met gele boekje geweigerd bij Ajax-PSV.

Een oudere man is zaterdagavond geweigerd bij de wedstrijd Ajax-PSV omdat hij geen QR-code kon tonen. Hij had wel zijn gele boekje bij zich maar dat volstond niet.

8 augustus 2021: Saudi-Arabië ontvangt weer buitenlandse pelgrims.

Saudi-Arabië gaat weer geleidelijk pelgrims uit het buitenland toelaten die Mekka willen bezoeken voor de umrah, een islamitische bedevaart die het hele jaar door gemaakt kan worden. Het aantal bedevaartgangers, dat per maand welkom is, zal van 60.000 oplopen tot 2 miljoen. De pelgrims die de umrah willen verrichten, moeten wel gevaccineerd zijn.

8 augustus 2021: Eerste delen van Nederland kleuren oranje op Europese coronakaart.

Het aantal coronagevallen in Nederland blijft dalen, en dat is ook komende week te zien op de Europese coronakaart. Vier provincies kleuren hoogstwaarschijnlijk oranje, het op een na laagste niveau, en twee andere provincies komen daar mogelijk bij. De laatste keer dat delen van Nederland zo’n lage waarschuwingskleur hadden, was ongeveer een maand geleden. De provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland hebben zo weinig nieuwe coronagevallen, dat ze komende week vrijwel zeker dalen naar oranje. Utrecht en Gelderland zitten nog net boven de grens, de kaart van donderdag komt misschien net iets te vroeg voor ze. Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en Flevoland blijven vrijwel zeker op rood staan.

8 augustus 2021: LCPS: aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stabiel.

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen vandaag 673 coronapatiënten. Drie minder dan een etmaal eerder, blijkt uit cijfers van het LCPS, het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Op de intensivecareafdelingen liggen nu 200 mensen met Covid-19. Een patiënt minder dan zaterdag.

9 augustus 2021: Wachten op masterplan coronabeleid.

Experts willen dat het kabinet zo snel mogelijk duidelijkheid verschaft over coronabeleid. „Je kunt niet eeuwig doorgaan met schadelijke maatregelen.” Voor viroloog Louis Kroes van het Leidse LUMC is het duidelijk. „Je moet alleen maatregelen nemen als de zorg het niet meer aankan of de sterfte substantieel oploopt. Besmettingsaantallen zeggen weinig. Dat is onlangs wel gebleken. Het aantal infecties schoot omhoog, maar in de zorg is niets onbeheersbaars gebeurd.” Hij keek daarom met argusogen naar het kabinetsbesluit om de coronamaatregelen weer aan te scherpen. „De eerder geschetste primaire doelen van beheersing van de zorgbelasting en bescherming van de kwetsbaren kwamen eigenlijk niet in gevaar.” Tegelijkertijd begrijpt Kroes het wel. „Er dreigde vakantieschade. Je kunt zeggen dat er een nieuw gezegde ontstond: nu gaat er niemand meer dood, maar doen we het voor code rood.” Maar de viroloog zou het slecht vinden als de besmettingsaantallen leidend blijven. Hij stelt dat we ieder jaar al met infecties, zoals influenza, kampen die effect hebben op ziekte en zorgbelasting. „Dat hebben we altijd geaccepteerd. Het aantal besmettingen zal dit najaar weer toenemen, maar dankzij vaccinatie is de kans groot dat de ziekenhuisbezetting beheersbaar blijft. Je kunt niet eeuwig doorgaan met schadelijke maatregelen, waarmee je meer aanricht dan je voorkomt. Het virus kun je niet volledig uitroeien.”

Dat beaamt Marcel Levi, tot voor kort directeur van een groep Londense ziekenhuizen, voorzitter van onderzoeksfinancier NWO. „We zijn op het punt gekomen dat we het beleid moeten sturen op de ziekenhuisopnames. Het misleidende is dat je nu eenmaal meer besmettingen vaststelt als je meer test.” Volgens Levi bewijst de situatie in Engeland dat versoepelen op korte termijn verantwoord is. Ondanks stoppen met afstand houden, heropening van nachtclubs en het opheffen van maximumaantallen bij zaken als bruiloften, sportwedstrijden en bioscopen, blijven de besmettingen daar dalen. „En ze lopen daar nog maar iets voor met vaccineren. Wel houden ze daar vast aan handen wassen en mondkapjes.” Viroloog Ab Osterhaus vindt daarentegen dat ons land beter had kunnen overgaan op een strategie om besmettingsaantallen te minimaliseren, in plaats van te jojoën tussen aanscherpingen en versoepelingen. „Dat is veel lastiger voor mensen. Als je een langere lockdown instelt, zoals in Australië, verdwijnt het virus bijna en is de kans kleiner dat je versoepelingen moet terugdraaien.” Hij benadrukt dat besmettingen op zich niet ongevaarlijk zijn. „Er blijven Nederlanders bij wie het immuunsysteem minder werkt, waardoor vaccinatie niet afdoende beschermt, en er bestaat het gevaar van Long Covid. Dit najaar kunnen we er ook zomaar influenza overheen krijgen als we te veel loslaten. Dat kan toch een forse zorgbelasting opleveren.”

9 augustus 2021: Gratis coronazelftest voor alle Nederlanders.

Iedereen die dat wil, kan binnenkort twee gratis zelftesten bestellen. “Testen blijft belangrijk want zonder dat je het zelf weet, kun je andere mensen besmetten met het coronavirus, ook als je geen klachten hebt”, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Alle Nederlandse huishoudens krijgen deze maand een brief met een code in de bus, waarmee ze de twee gratis zelftesten kunnen bestellen. Scholieren en studenten kunnen de gratis zelftesten ook krijgen via hun school, universiteit of andere opleiding. Meer dan 2 zelftesten kan men kopen bij de supermarkt, drogist en apotheek.

9 augustus 2021: China straft lokale bestuurders om uitbraak Delta-variant.

De Chinese autoriteiten hebben ruim dertig functionarissen gestraft die verantwoordelijk worden gehouden voor de verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus. Volgens staatsmedia zou het onder meer gaan om burgemeesters, bestuurders van gezondheidsdiensten en directeuren van ziekenhuizen en vliegvelden. China wist de binnenlandse verspreiding van het virus vorig jaar nog tot bijna nul terug te brengen. Het land heeft al maanden geen sterfgevallen door corona meer gemeld, maar kampt inmiddels wel weer met een nieuwe uitbraak. Die heeft zich verspreid naar tientallen steden en is gelinkt aan schoonmakers op een vliegveld in Nanjing. De autoriteiten vertrouwen niet alleen op vaccinaties, maar leggen ook lokaal strenge lockdowns op en testen massaal mensen.

9 augustus 2021: Nu ook coronapas verplicht in Franse cafés en restaurants. Hof gaf groene licht.

In Frankrijk is het nu ook verplicht bij een bezoek aan cafés en restaurants en bij lange trein- of busreizen aan te tonen dat men is gevaccineerd, negatief getest of van het coronavirus is hersteld. Ook zijn zorgmedewerkers nu verplicht zich te laten vaccineren. De omstreden ‘coronapasplicht’ en vaccinatieverplichting die maandag zijn ingegaan vormen een uitbreiding van de coronamaatregelen die al van kracht waren. Zo was de pas al verplicht in musea, bioscopen en gelegenheden voor grote evenementen. Er is veel politiek verzet gerezen en er is massaal betoogd, vooral tegen de verplichte inenting. Het constitutionele hof gaf echter vrijdag het groene licht, omdat de maatregelen de grondwet niet zouden schenden, maar een redelijk resultaat zijn van een noodzakelijke afweging tussen de volksgezondheid en de grondrechten. Het hof torpedeerde wel de mogelijkheid dat zorgmedewerkers die weigeren zich te laten inenten en geen negatieve test willen tonen, kunnen worden ontslagen. Ze worden geschorst. De maatregelen gelden tot minstens 15 november.

9 augustus 2021: Tunesië zet tijdens ‘open dag’ half miljoen prikken.

Tunesië heeft in een dag meer dan een half miljoen prikken gezet. Zondag werden 551.000 mensen ingeënt tegen corona, nadat alle veertigplussers door president Kais Saied waren opgeroepen om op deze “open dag” een prik te halen in een van de meer dan 300 vaccinatiecentra. Veel mensen in het land zijn ontevreden over de aanpak van de crisis en de traagheid van de vaccinatiecampagne. Na vijf maanden zijn 1,3 miljoen Tunesiërs volledig ingeënt. IC-afdelingen van de ziekenhuizen liggen vol met coronapatiënten en artsen klagen over de werkdruk en het tekort aan zuurstof voor patiënten.

Het land heeft 6 miljoen vaccins gekregen van andere landen en krijgt er volgens de president nog eens 6 miljoen. Saied hoopt dat half oktober minstens de helft van de bijna 12 miljoen inwoners een eerste prik heeft gehad. Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn meer dan 610.000 besmettingen vastgesteld. Zeker 20.000 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden. Tunesië telt een van de hoogste aantallen doden als gevolg van corona per hoofd van de bevolking ter wereld. Het land worstelt met de economische gevolgen van de pandemie en verkeert het in een politieke crisis.

De president stuurde de premier weg en schortte werkzaamheden van het parlement 30 dagen op.

9 augustus 2021: Rutte roept mensen op om zelftest te doen bij terugkomst in Nederland.

Nederlanders die de komende tijd terugkomen van vakantie doen er goed aan een zelftest op corona te doen. Die oproep doet demissionair premier Rutte. „Het aantal besmettingen is gedaald en het aantal ziekenhuisopnames is op dit moment niet stijgend. Willen we de situatie houden zoals die is, is testen belangrijk en zelftesten ook.” Het ministerie van Volksgezondheid gaat daarom naar iedereen een brief sturen waarmee ze gratis twee zelftesten kunnen bestellen. Rutte roept op om die tests na de vakantie te gebruiken: „Voor de eerste keer dat je weer echt onder de mensen komt, ook als je gevaccineerd bent.” Wie nog niet gevaccineerd is, krijgt het advies om zich op dag 2 én dag 5 na terugkomst te testen, bij de GGD of met een zelftest. De premier noemt het aanbieden van zelftests ’een bewustwordingscampagne’ voor mensen om zich te laten testen. „Het is niet zo dat de overheid verantwoordelijk is voor de verspreiding van zelftesten.”

9 augustus 2021: Brieven voor gratis zelftests op de post, ‘strategie onduidelijk’.

“De strategie is mij volkomen onduidelijk”, zegt epidemioloog Amrish Baidjoe. “Er liggen nog heel veel tests ongebruikt klaar. Misschien moeten ze van de tests af omdat de houdbaarheidsdatum bijna verstrijkt. Je zou ze bijvoorbeeld aan werkgevers kunnen geven. Of je zou een teststraat op Schiphol kunnen inrichten en daar alle mensen die terugkomen, ter plekke testen. Dan kun je die mensen meteen goed advies geven en ze nog een tweede test meegeven voor thuis.”

9 augustus 2021: Kabinet: nu geen nieuwe coronamaatregelen.

Het kabinet vindt dat er nu geen extra maatregelen nodig zijn om de coronacrisis te bestrijden. Demissionair premier Rutte wees er na overleg met andere bewindslieden op dat het aantal besmettingen is gedaald en dat het aantal ziekenhuisopnamen niet stijgt. Het kabinet wacht nog op een advies van het Outbreak Management Team. Vrijdagavond is er weer een persconferentie.

9 augustus 2021: Laagst aantal nieuwe coronagevallen in ruim een maand.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is voor de vierde dag op rij gedaald. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 2.077 positieve coronatests geregistreed, het laagste aantal sinds 5 juli.

9 augustus 2021: Vaccinatie verplicht voor 1,3 miljoen Amerikaanse militairen.

Het Pentagon wil 1,3 miljoen Amerikaanse militairen verplichten een coronavaccinatie te nemen. De maatregel moet uiterlijk half september ingaan, als de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA de voorlopige goedkeuring van het vaccin van Pfizer en BioNtech omzet in een volledige. Vooralsnog is naar schatting nog maar de helft van het defensiepersoneel in de Verenigde Staten gevaccineerd. President Biden riep militairen al op om zich te laten vaccineren, omdat vaccinatie de enige manier is voor de strijdkrachten om wereldwijd veilig hun werk te doen.

10 augustus 2021: Opnieuw recordaantal coronabesmettingen in Australische staat.

Ondanks een al weken durende strenge lockdown krijgt de Australische deelstaat New South Wales met miljoenenstad Sydney de corona-uitbraak niet onder controle. De gezondheidsautoriteiten maakten dinsdag bekend dat er een recordaantal van 356 nieuwe besmettingen zijn geregistreerd. Vier ouderen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, geen van allen was ingeënt.

Grote delen van New South Wales, waaronder Sydney, zijn al sinds eind juni in strikte lockdown. De maatregelen duren in ieder geval tot eind augustus.

10 augustus 2021: Aantal nieuwe coronabesmettingen Israël boven de 6.000.

In Israël zijn de afgelopen 24 uur 6.275 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. De eerste keer in een half jaar dat dit aantal boven de 6.000 ligt. Israël begon voortvarend aan de vaccinatiecampagne begin dit jaar en had lange tijd te maken met lage besmettingscijfers als gevolg daarvan. Momenteel is 58% van de bevolking volledig ingeënt. Door de opkomst van de Delta-variant schiet het aantal besmettingen omhoog. De regering zei eerder dat de werking van het vaccin van Pfizer/BioNTech flink zakt na een aantal maanden. Het zou voor 39% beschermen tegen een besmetting. Zondag zijn de coronamaatregelen aangescherpt in Israël. Zo geldt op veel plekken weer een mondkapjesplicht en is voor elke bijeenkomst een vaccinatiebewijs of een negatieve test nodig om toegang te krijgen, ook voor kinderen. Verdere maatregelen worden niet uitgesloten.

10 augustus 2021: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stabiel.

Er liggen al een week minder dan 700 coronapatiënten in de ziekenhuizen, maar van een duidelijke afname is nog geen sprake. Op de intensivecare-afdelingen is het wel iets drukker geworden.

10 augustus 2021: Aantal positieve tests daalt minder hard, wel minder opnames.

Het aantal positieve coronatests daalde de afgelopen week opnieuw, hoewel de daling minder snel gaat. De afgelopen week daalde het aantal positieve tests met 14,1% naar iets meer dan 18.000. Een week geleden bedroeg de daling nog 43,8 procent. Opvallend is dat het percentage positieve tests hoog blijft. De meeste besmettingen vinden nog steeds plaats onder 20 tot 24-jarigen (16,3 %), gevolgd door 15 tot 19-jarigen (13,8 %). 11,6% van de positieve gevallen van afgelopen week is het gevolg van een buitenlandse reis, vooral naar Griekenland, Spanje en Frankrijk. Het reproductiegal blijft met 0,79 ruim onder de 1. In de ziekenhuizen is de situatie stabiel.

10 augustus 2021: Coronadoden in Wit-Rusland 17 keer hoger dan gemeld.

Het aantal coronadoden in Wit-Rusland in 2020 ligt 17 keer hoger dan wat door de autoriteiten is gemeld. Dat schrijft het Russischtalige Current Time, dat vanuit Tsjechië opereert, op basis van statistieken van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Die gegevens zijn door de Wit-Russische actiegroep Cyberpartizanen gehackt. Current Time zegt op basis van steekproeven de echtheid van de gehackte database te hebben gecontroleerd. Volgens de officiële coronastatistieken zijn vorig jaar in Wit-Rusland 1.424 mensen overleden. Maar de oversterfte in 2020 blijkt op 25.000 te liggen. Daaruit concludeert Current Time dat het sterftecijfer als gevolg van het coronavirus 17 keer hoger is dan gemeld. Als dat klopt, hoort Wit-Rusland gerekend naar het aantal inwoners tot de tien zwaarst getroffen landen door het coronavirus ter wereld.

10 augustus 2021: Weer honderden mensen besmet geraakt op vakantie.

Weer zijn honderden mensen met het coronavirus teruggekeerd van hun vakantie. Relatief veel mensen waren in Griekenland, Spanje en Frankrijk, maar daarnaast zijn meer positief geteste mensen in landen als Kroatië, Italië, Turkije, Hongarije en Marokko geweest, meldt het RIVM.

10 augustus 2021: Duitsland zet ongevaccineerden verder onder druk.

.

De Duitse autoriteiten gaan ongevaccineerden verder onder druk zetten. Vanaf 11 oktober zijn de coronatests niet meer gratis. Met de stap moeten ongevaccineerden worden overgehaald zich alsnog te laten inenten. Voor ongevaccineerden wordt een negatieve test een noodzaak, want het is de bedoeling dat binnenkort de zogenoemde 3G-regel (gevaccineerd, genezen of negatief getest) algemeen gaat gelden. Zonder te voldoen aan een van de drie voorwaarden kom je niet meer binnen in de horeca of bij de kapper en andere contactberoepen. Ook sporten of evenementen binnen en grote evenementen binnen of buiten zouden taboe worden.

10 augustus 2021: Opkomst van 12 tot 17-jarigen bij vaccinaties stijgt verder.

De opkomst van 12 tot 17-jarigen bij de vaccinatiestraten blijft volgens het RIVM stijgen. Van die groep had afgelopen week 43% een eerste prik gehad. De opkomst valt iets hoger uit wanneer wordt meegewogen dat nog niet alle jongeren geboren in 2009 al een vaccinatie-afspraak kunnen maken. Om geprikt te worden moeten zij 12 jaar zijn. Verder meldt het RIVM dat tot en met 8 augustus naar schatting 21,6 miljoen prikken zijn gezet. Het ging om ruim 12,3 miljoen eerste vaccinaties en ruim 9,2 miljoen tweede prikken. Het instituut schrijft dat naar schatting ruim 71% van alle 18-plussers inmiddels volledig is gevaccineerd. Verder meldt het RIVM dat van alle 51-plussers ruim 84% volledig geprikt is. Onder 76 tot 80-jarigen is een vaccinatiegraad van 91% bereikt.

10 augustus 2021: Gratis zelftesten voor ieder huishouden: ‘Te laat na de vakantie’.

Grote kans dat er een dezer dagen een brief van de Rijksoverheid op de mat valt. Daarin vind je een unieke code om twee zelftesten te bestellen. Dat moet helpen de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen. Maar deskundigen vragen zich af of dit wel de beste manier is. Je ontvangt de brief van het ministerie tussen 10 augustus en 1 september. De unieke code voer je online in en na het invullen van je gegevens ontvang je de 2 zelftesten na zeven tot tien dagen in de brievenbus.

Veldepidemioloog Amrish Baidjoe zet vraagtekens bij dit beleid. Zeker als het om vakantiegangers gaat. “Als je geen besmette reizigers binnen wil halen, kun je beter tests uitdelen op Schiphol. Het heeft weinig zin om pas tien dagen na je vakantie een test thuis te ontvangen.”

10 augustus 2021: Honderden meldingen over oorsuizen na coronaprikken.

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb kreeg zo’n 600 meldingen binnen over oorsuizen na coronavaccinaties. Over duizeligheid na een coronavaccinatie kwamen meer dan 4.000 meldingen binnen. De meldingen hebben betrekking op alle vier de coronavaccins, een exacte onderverdeling is er niet. Volgens Lareb hebben sommige mensen kortstondig last van oorsuizingen en andere een langere periode. Het bijwerkingencentrum heeft hier geen cijfers van. Ook zijn er geen details bekend over duizeligheid. Lareb geeft de meldingen door aan het Europees Geneesmiddelenbureau EMA.

11 augustus 2021: Dit wisten we een jaar geleden nog niet over het coronavirus – en nu wel.

Over het mondmasker werd ruim een jaar geleden druk gediscussieerd. Het RIVM voelde weinig voor een draagplicht omdat het weinig zou helpen tegen verspreiding van het virus. Bovendien zou het een vals gevoel van zekerheid geven, waardoor mensen onvoorzichtiger zouden worden.

Inmiddels wordt daar anders over gedacht, met dank ook aan de deltavariant, zegt hoogleraar Huckriede van de Rijksuniversiteit Groningen. “De deltavariant van het coronavirus is een heel ander virus dan dat we vorig jaar hadden. Deze variant verspreidt zich veel sneller. Dat komt omdat het virus zich heel snel vermenigvuldigt in de luchtwegen van een besmet persoon. Dat zorgt ervoor dat een besmet iemand 1000 keer meer virusdeeltjes bij zich draagt dan bij de eerdere variant. Daardoor wordt het ook veel makkelijker overgedragen. De consequentie is dat een mondmasker belangrijker is om te voorkomen dat het virus wordt verspreid.” Een coronamaatregel die inmiddels wel lijkt verdwenen, is het schoonmaken van voorwerpen waar andere mensen aan hebben gezeten, zoals winkelwagentjes en -mandjes. “We begrijpen dat de overdracht van het virus nauwelijks plaatsvindt via voorwerpen. De overdracht via de lucht speelt juist een veel grotere rol. Door het uitademen of proesten van grote en kleine druppels wordt het virus overgedragen. En dus is ventilatie van ruimtes veel belangrijker dan dat we een jaar geleden dachten. Door ramen en deuren open te zetten breng je de lucht in beweging en dat is belangrijk om de virusdeeltjes te laten ‘verwateren’.” Verder blijft het volgens Huckriede belangrijk dat mensen zich nog steeds aan de maatregelen houden. Dus nog steeds elkaar geen handen geven, 1,5 meter afstand in acht nemen en regelmatig handen wassen.

11 augustus 2021: Melbourne verlengt zijn zesde lockdown met een week,

De Australische stad Melbourne heeft zijn zesde lockdown met een week verlengd tot 19 augustus. Aanleiding voor verlenging is dat nog steeds nieuwe besmettingen aan het licht komen. De premier van de deelstaat Victoria vraagt begrip voor de maatregel. “Als we weer open zouden gaan, zouden we aantallen besmettingen zien zoals die zich nu in Sydney voordoen.” Nu is bijna een kwart van de Australiërs tegen corona gevaccineerd. Pas als 70% van de bevolking is gevaccineerd, zijn bij het aan het licht komen van nieuwe besmettingen lockdowns niet meer nodig, zeggen de autoriteiten.

11 augustus 2021: Verzet Amerikaanse scholen tegen mondkapjesverbod van gouverneurs.

Scholen in Florida en Texas verzetten zich tegen het verbod dat de gouverneurs van deze staten hebben ingesteld op het dragen van mondkapjes in scholen. Het zijn scholen die in gebieden liggen waar weinig mensen zijn gevaccineerd en het deltavirus zich snel verspreidt. De Republikeinse gouverneur van Florida dreigt de salarissen niet uit te betalen voor personeel van scholen die het verbod trotseren. President Biden, een Democraat, overweegt deze scholen te hulp te komen als de gouverneur voet bij stuk houdt. In Florida, Louisiana en Arkansas verspreidt het virus zich het snelst, Texas blijft daar niet ver bij achter. In Florida is bijna een derde van ziekenhuisbedden bezet door coronapatiënten. De meeste van deze patiënten waren niet gevaccineerd. In Texas is discussie over de vraag of de gouverneur (ook een Republikein) wel de bevoegdheid heeft om scholen een mondkapjesverbod op te leggen. Daarover zou alleen het lokale bestuur kunnen beslissen.

11 augustus 2021: Deel Australische atleten moet maand in quarantaine na verblijf in Tokio.

Het Australisch Olympisch Comité (AOC) protesteert tegen de strenge coronamaatregelen voor atleten die na hun verblijf in Tokio naar de deelstaat South Australia terugkeren. Mensen die naar Australië willen, moeten na aankomst twee weken in een quarantainehotel doorbrengen. South Australia doet daar nog eens twee weken bovenop voor reizigers die via de oostelijke deelstaten Victoria, Queensland of New South Wales naar de deelstaat doorreizen. In het oosten van Australië zijn naar verhouding meer coronabesmettingen. De maatregel geldt ook voor de 72 leden van het olympisch team die op die manier naar South Australia terugkeren of al teruggekeerd zijn.

“Terwijl andere landen de terugkeer van hun atleten vieren, geven wij onze atleten een wrede behandeling”, zei AOC-directeur Matt Carroll. “Ze worden gestraft voor het vertegenwoordigen van hun land.”

De Australische atleten zijn volledig gevaccineerd en hebben hun tijd in Tokio in een goed afgeschermde bubbel doorgebracht, waar ze wekenlang elke dag getest werden. Het verzoek van het AOC om voor Tokiogangers een uitzondering te maken is afgewezen, zonder nadere uitleg.

11 augustus 2021: Russische minister: Spoetnik-V 83 procent effectief tegen Delta-variant.

Het Russische coronavaccin Spoetnik-V beschermt volgens de Russische autoriteiten goed tegen de Delta-variant van het coronavirus. Minister van Volksgezondheid Michail Moerasjko zei dat het een effectiviteit van ongeveer 83% heeft tegen die zeer besmettelijke mutant. Dat percentage ligt lager dan een eerder schatting van de vaccinmakers. Die verklaarden in juni nog dat ingeënte mensen met Spoetnik-V voor 90% zijn beschermd tegen besmetting met de Delta-variant. Moerasjko zei zich te baseren op de meest recente onderzoeksresultaten. Gevaccineerde mensen zijn volgens hem wel voor 95% beschermd tegen een ernstig ziekteverloop als ze besmet raken met de variant. In het circa 144 miljoen inwoners tellende Rusland zijn tijdens de pandemie meerdere coronavaccins ontwikkeld, waaronder Spoetnik-V. Dat vaccin wordt ook aan veel andere landen geleverd. In de Europese Unie nam Hongarije het middel in gebruik, hoewel het nog niet was goedgekeurd door de Europese vaccinwaakhond EMA.

11 augustus 2021: Ruim 70 % volwassenen volledig gevaccineerd.

Ruim 84% van de volwassenen heeft tot en met afgelopen zondag ten minste één vaccinatie tegen het coronavirus gekregen, aldus het RIVM. 71% van alle volwassenen is volledig gevaccineerd. Van alle 51-plussers is ruim 84% volledig ingeënt, 91% van de 76- tot 80-jarigen. Van tieners geboren tussen 2004 en 2009 heeft tot en met zondag 43% een eerste vaccinatie gehad. Ruim 21,6 miljoen prikken zijn gezet, waarvan bijna 12,4 miljoen eerste prikken, inclusief die met het Janssenvaccin.

11 augustus 2021: Internationaal onderzoek of drie medicijnen tegen corona helpen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) begint een grote internationale proef met drie medicijnen om te zien of die de toestand verbeteren van opgenomen coronapatiënten. Artesunaat, imatinib en infliximab zullen worden getest op patiënten in meer dan zeshonderd ziekenhuizen in 52 landen.

Het vinden van effectievere en toegankelijkere therapieën voor Covid-19-patiënten blijft een cruciale behoefte, aldus WHO-baas Tedros. Artesunaat is een behandeling voor ernstige malaria. Imatinib is een geneesmiddel gebruikt voor bepaalde vormen van kanker. Infliximab is een behandeling voor aandoeningen van het immuunsysteem zoals de ziekte van Crohn en reuma. De medicijnen, door hun fabrikanten beschikbaar gesteld voor het onderzoek, worden naar ziekenhuizen verscheept.

12 augustus 2021: Nieuw-Zeelandse premier houdt grenzen nog tot volgend jaar dicht.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft op aangekondigd dat de grenzen van het land voorlopig nog hermetisch gesloten blijven. Mogelijk worden de maatregelen aan de grens pas vanaf volgend jaar versoepeld. Al sinds het begin van de coronacrisis kunnen alleen Nieuw-Zeelanders huiswaarts keren. Zij moeten direct na aankomst verplicht 14 dagen in quarantaine in een hotel.

Nieuw-Zeeland is een van de weinige landen ter wereld waar nauwelijks coronamaatregelen gelden. Door een strenge lockdown aan het begin van de pandemie zijn er in het land slechts 26 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Pas 17% van de 5 miljoen inwoners is volledig gevaccineerd, maar alle inwoners kunnen vanaf 1 september een afspraak maken voor een vaccinatie.

12 augustus 2021: Australische hoofdstad Canberra in lockdown na coronabesmetting.

De Australische hoofdstad Canberra gaat een week in lockdown nadat de eerste coronabesmetting sinds juli 2020 is vastgesteld. Voor ongeveer 400.000 inwoners van de stad gaan donderdag vanaf 17.00 uur de beperkende maatregelen in. De eerste minister van de regio Canberra, Andrew Barr, noemt de besmetting “de grootste gezondheidscrisis in de regio dit jaar. We hebben ook virusdeeltjes aangetroffen in rioolwater. Een korte en strenge lockdown is de beste manier om grotere schade en langdurige lockdowns te voorkomen.”  Momenteel zitten meer dan 10 miljoen Australiërs in een lockdown. In grote steden als Melbourne en Sydney zijn de meeste coronagevallen vastgesteld. In Sydney zijn sinds het begin van de huidige uitbraak halverwege juni 6.500 besmettingen vastgesteld. In totaal zijn er 37.500 coronagevallen vastgesteld in Australië sinds het begin van de virusuitbraak.

12 augustus 2021: Leraren Californië moeten gevaccineerd of getest zijn.

De Amerikaanse staat Californië gaat leraren verplichten zich te vaccineren, of zich wekelijks te laten testen. Dat heeft de gouverneur bekendgemaakt. “Om ouders het vertrouwen te geven dat hun kinderen veilig volledig naar school terug kunnen keren, dringen we er bij alle schoolmedewerkers op aan dat ze zich laten vaccineren. Met vaccins beëindigen we deze pandemie.”

12 augustus 2021: Peiling: ruim helft verpleegkundigen tegen vaccinatieplicht.

55% van verpleegkundigen die een peiling van beroepsvereniging NU’91 heeft ingevuld, ziet een vaccinatieplicht voor hun beroepsgroep niet zitten. 5% is wel voorstander. De overige ondervraagden zeggen dat een vaccinatieplicht zou moeten gelden voor de hele samenleving, áls er al een plicht komt. Of ze zeggen dat ze niet voor een plicht zijn, maar zich er niet tegen keren.

12 augustus 2021: Datadiefstal GGD veel groter dan gemeld, gedupeerden niet geïnformeerd.

De datadiefstal bij de GGD treft veel meer mensen dan het aantal gedupeerden dat de organisatie publiekelijk meldt. Ook zijn burgers van wie gegevens zijn gestolen en mogelijk doorverkocht niet door de GGD geïnformeerd. Volgens de GGD zijn de privégegevens van zo’n 1250 Nederlanders uit de coronasystemen onbevoegd ingezien, gestolen en mogelijk doorverkocht. Deze personen hebben van de GGD een excuusbrief ontvangen. Het daadwerkelijke aantal gedupeerden is veel groter.

12 augustus 2021: WHO-onderzoeker: virus mogelijk in lab van vleermuis op mens.

Het is goed mogelijk dat het coronavirus in een laboratorium van een vleermuis op een mens is overgegaan. Het hoofd van de WHO-onderzoeksmissie in China, Peter Ben Embarek, zegt dat het mogelijk gaat om een labmedewerker die onderzoek deed naar vleermuizen. Embarek was de voorzitter van de onderzoeksmissie die begin dit jaar onderzoek deed naar het ontstaan van het coronavirus, samen met o.a. de Nederlandse Marion Koopmans. De Deen zei na de reis dat het virus waarschijnlijk niet in een lab is ontstaan, maar dat het van dieren naar mensen is overgegaan. Nu zegt Embarek dat het goed mogelijk is dat de oorsprong wel in een lab ligt, maar dat het wel via een vleermuis ging. Volgens hem is het waarschijnlijk dat een onderzoeker besmet raakte toen hij werkte met vleermuizen, in het lab of tijdens veldexpedities. Hij ziet dit als een logische theorie, omdat de onderzoekers in Wuhan veel in contact kwamen met vleermuizen en er dus een grotere kans is op besmetting dan voor andere bewoners van de stad. Direct bewijs heeft hij niet voor deze theorie. Tijdens de onderzoeksmissie in China konden Embarek en zijn collega’s moeilijk onderzoek doen naar de herkomst. Zo kregen ze geen documenten uit het laboratorium te zien en hebben ze niet kunnen vaststellen wat voor onderzoek werd gedaan. De Deen vindt meer onderzoek nodig naar de herkomst van het virus, maar de Chinese autoriteiten lijken dat tegen te houden, zo zegt hij.

12 augustus 2021: Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland terug naar oranje.

Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland kleuren vanaf nu oranje op de Europese coronakaart.

Het aantal positieve tests daalt daar snel genoeg. De rest van het land blijft nog op rood staan.

12 augustus 2021: 22 miljoen coronaprikken gezet, Nederland in top 10 Europa.

Donderdag wordt de 22 miljoenste coronaprik gezet. Het gaat zowel om eerste als tweede prikken.

In Nederland heeft 84,3% van de volwassenen tenminste één coronaprik gehad.  Ons land staat daarmee op plek acht in Europa. Een aantal weken geleden stond Nederland nog op de derde plek. 71% van de volwassen Nederlanders is volledig gevaccineerd. Nederland staat daar op plek zeven.

12 augustus 2021: Hogescholen en universiteiten mogen begin collegejaar open, zonder 1,5 meter.

De universiteiten en hogescholen mogen aan de start van het nieuwe collegejaar weer open, zonder dat er 1,5 meter afstand gehouden hoeft te worden. Wel gaat er een maximumaantal studenten per collegezaal gelden. Dat maakt het kabinet morgen op de coronapersconferentie bekend, melden bronnen. De eerste hbo-opleidingen beginnen op 30 augustus, de universiteiten openen hun deuren op 6 september. Er hoeft in de onderwijsinstellingen dan geen 1,5 meter afstand meer gehouden te worden. Wel lijkt het erop dat er per collegezaal maximaal 75 tot 100 studenten aanwezig mogen zijn. Voor massacolleges bij studies als psychologie of economie is dat een forse beperking.

12 augustus 2021: Rusland meldt recordaantal coronadoden.

Rusland meldt een recordaantal nieuwe coronadoden sinds het begin van de pandemie 1,5 jaar geleden. In een etmaal bezweken 808 mensen aan het virus, zeiden de autoriteiten. Al wekenlang zijn er hoge sterftecijfers, ondanks het lagere aantal nieuwe besmettingen. Tot nu toe stierven in Rusland, dat zo’n 146 miljoen inwoners telt, ruim 168.000 mensen aan Covid-19. Algemeen wordt aangenomen dat het daadwerkelijk aantal sterfgevallen door corona nog hoger is. Volgens de laatste cijfers van het statistiekbureau Rosstat stierven tussen januari en juni bijna 422.000 meer mensen dan er werden geboren. De bevolkingskrimp was bijna 60% hoger dan in de eerste helft van 2020.

Bijna 27% van het volk heeft al minstens één coronaprik gehad. Fors minder dan in West-Europa.

12 augustus 2021: Curaçao voert opnieuw avondklok in.

Curaçao voert opnieuw een avondklok in als gevolg van het toenemende aantal coronabesmettingen. Elke dag worden meer coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. De ic is bijna helemaal vol.

12 augustus 2021: Hoe gaan we verder na het vaccineren? ‘Kabinet, neem de regie’.

Moeten patiënten de keuzemogelijkheid krijgen zich alleen te laten behandelen door gevaccineerd personeel? Onder welke voorwaarden mogen studenten naar fysiek hoger onderwijs? En, bij welke vaccinatiegraad is het aanvaardbaar om alle maatregelen los te laten? Durf als politiek nu antwoord te geven op dit soort moeilijke vragen. Dat zeggen deskundigen. Ook publieke instellingen – zoals ziekenhuizen, gehandicapteninstellingen en onderwijsinstellingen – geven aan dat antwoorden op de dilemma’s van nu, snel nodig zijn. “Vier weken geleden waren Mark Rutte en Hugo de Jonge er als de kippen bij om maatregelen los te laten. Maar dat is een makkelijke boodschap. De enige die nu de regie kan nemen, is De Jonge en die neemt hij niet. We dreigen regieloos het najaar in te gaan.”

13 augustus 2021: Marokko stijgt op lijst van landen waar reizigers besmet uit terugkeren.

Nog geen twee maanden nadat Marokko weer toeristen toeliet, schieten de besmettingscijfers in het land omhoog. Begin juli lag het gemiddeld aantal besmettingen nog rond de 1.000 per dag, nu is dat bijna 10.000. Bijkomend gevaar: de vaccinatiegraad erg laag is in Marokko en onder Marokkanen in Nederland. Half juni opende Marokko de grenzen weer voor bezoekers en ontstond er een run op tickets naar Marokko. Mensen die naar het land reisden liepen een groot risico besmet terug te keren in Nederland. Dat is intussen ook te zien in de cijfers. Marokko stijgt de afgelopen tijd flink in de lijst van landen van waaruit veel reizigers besmet terugkeren. Het aantal reizigers dat besmet vanuit Marokko terugkeerde steeg vorige week van 46 naar 61 en steeg deze week door naar 150.

13 augustus 2021: Ernst Kuipers: niet weer te snel en overal tegelijk versoepelen.

“Als de coronamaatregelen te snel en tegelijkertijd worden losgelaten of versoepeld kunnen er dit najaar weer pieken komen in de bezetting van de ic’s van ziekenhuizen.” Die vrees uitte voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Dat het kabinet enkele weken geleden besloot om onder meer grootschalige evenementen weer toe te staan met Testen voor Toegang, is volgens hem “niet handig geweest”. “Er liggen nu 200 coronapatiënten op de ic-afdelingen van ziekenhuizen, vorig jaar rond deze tijd waren dat er 20, een factor 10 lager.” Het aantal dagelijks besmettingen ligt rond de 2.000 per dag. “We kruipen nu tegen een vaccinatiegraad van 85% aan. We moeten meer vaccineren. Iedere procent extra helpt.” De vaccinatiegraad van bijna 85% betekent dat nog steeds zo’n 2 miljoen Nederlanders van 12 jaar en ouder niet zijn gevaccineerd. Dat baart hem zorgen.

13 augustus 2021: FDA: derde prik voor mensen met verzwakt immuunsysteem.

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft een extra coronaprik voor kwetsbare patiënten goedgekeurd. Amerikanen met een verzwakt immuunsysteem komen in aanmerking voor een extra vaccindosis Pfizer of Moderna. Volgens schattingen van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft 2,7% van de Amerikaanse volwassenen een verlaagde immuniteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die behandeld worden voor kanker, patiënten met hiv of mensen die een orgaandonatie hebben ondergaan. De FDA meldt dat volledig gevaccineerden die geen verzwakt immuunsysteem hebben, voorlopig niet in aanmerking komen voor een boostervaccin.

13 augustus 2021: Advies aan zwangeren: laat je vaccineren want deltavariant is schadelijker.

Gynaecoloog Hans Duvekot van de werkgroep Covid-19 & Zwangerschap adviseert zwangere vrouwen die niet gevaccineerd zijn alsnog een vaccin te halen. De deltavariant blijkt schadelijker voor zwangeren dan varianten die zich eerder in Nederland verspreidden. “In eerste instantie leek het er niet op dat gezonde zwangeren meer risico lopen op een ernstiger verloop van corona dan vrouwen die niet zwanger zijn. Maar inmiddels is dat veranderd”, zegt Duvekot. Liesbeth van Leeuwen van de Nederlandse Vereniging voor Gynaecologie zei vorige maand dat naar schatting minder dan de helft van de zwangeren in Nederland zich laat vaccineren. Deze week belandden minstens vijf zwangere vrouwen met corona op de IC’s. “Deze vrouwen zijn niet gevaccineerd en hebben geen onderliggend lijden. Toch worden ze heel ziek”, zei hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp van UMC Utrecht. “In het ergste geval wordt hun baby gehaald, terwijl de moeder aan de beademing op de IC ligt.”

13 augustus 2021: China weigert nieuw ’politiek onderzoek’ naar oorsprong coronavirus.

China wil nog altijd geen nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO naar de oorsprong van het in Wuhan in 2019 opgedoken coronavirus. De WHO heeft opgeroepen tot een nieuw onderzoeksteam, maar de onderminister van Buitenlandse Zaken Ma Zhaoxu zei dat de Volksrepubliek „geen politieke inspanningen” wenst om de herkomst van het virus te achterhalen en houdt zo de gelederen gesloten. Dat komt het land al sinds het begin van de crisis op kritiek te staan.

13 augustus 2021: Vrijwel zeker ook geen toeschouwers bij Paralympische Spelen.

Net als de olympische atleten zullen ook de meeste paralympische atleten het in Tokio moeten doen zonder toeschouwers. Een officieel besluit valt vandaag op een bijeenkomst van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en de Japanse regering. De Spelen beginnen op 24 augustus en de coronasituatie ziet er niet goed uit. Sinds het begin van de Olympische Spelen, op 23 juli, is het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen in Tokio vooral door toedoen van de deltavariant meer dan verdubbeld. Gisteren bijna 5.000. Volgens ministerie van Volksgezondheid steeg het aantal patiënten met “ernstige symptomen” naar een recordhoogte van bijna 1.500 gevallen. Een team van experts, dat de situatie in Tokio onderzocht, spreekt van een catastrofe die niet onder controle is.

13 augustus 2021: Denemarken stopt helemaal met mondkapjesplicht.

Op de laatste plekken waar in Denemarken nog mondkapjes op moesten, is dat niet meer verplicht. Vanaf zaterdag is het niet meer nodig een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer of op de veerboten als passagier zonder zitplaats. De verplichting afstand te houden (1,5 meter) was eerder al gesneuveld en passagiers met een zitplaats hoefden ook geen mondkapje meer voor. Uitzondering blijft het vliegverkeer, omdat dat volgens het ministerie onder internationale regels valt.

13 augustus 2021: Weinig animo voor vaccinatieplicht op werk of in onderwijs.

Ruim de helft van de werkgevers en werknemers voelt niets voor een vaccinatieplicht op het werk. 7 op de 10 studenten zien zo’n verplichte prik niet zitten in het onderwijs. Dat komt naar voren uit een onderzoek van EenVandaag waaraan 17.536 leden van het EenVandaag Opiniepanel meededen.

13 augustus 2021: De Jonge: duizenden kunnen nog in ziekenhuis belanden.

Ondanks de hoge vaccinatiegraad zijn er nog 1,8 miljoen mensen in Nederland die geen immuniteit tegen het coronavirus hebben opgebouwd. Van die groep zouden er nog duizenden in het ziekenhuis kunnen belanden. Dat zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie.

De Jonge bleef hameren op het belang van vaccinatie. De experts van het Outbreak Management Team hebben berekend dat van die 1,8 miljoen mensen nog 16.000 tot 22.000 duizend mensen in het ziekenhuis zouden belanden, van wie 3400 op de intensive care.

13 augustus 2013: Anderhalvemetermaatregel implodeerde al, afschaffen is symbolisch belangrijk.

“Terug naar normaal, dat gaat ons uiteindelijk lukken.” Rutte gaf op de coronapersconferentie twee belangrijke streefdata. Als de situatie het toelaat, vervallen op 20 september de anderhalve meter afstand en de mondkapjesplicht. Vanaf 1 november kunnen onder voorbehoud overige maatregelen van tafel. Het zal volgens gedragswetenschapper Arie Dijkstra (Rijksuniversiteit Groningen) voor veel mensen aanvoelen als het naderende einde van de coronacrisis, al is de pandemie nog niet voorbij. “Want het begon allemaal met die anderhalve meter afstand houden. Dat was de hoofdmaatregel van het ‘nieuwe normaal’. Dat maakt het een belangrijk symbool om straks af te schaffen.”

13 augustus 2021: Woedende reacties horeca en evenementenbranche op verlenging coronaregels.

De verlenging van coronaregels voor horeca en evenementen heeft woedende reacties opgeleverd.

De Koninklijke Horeca Nederland spant zelfs een kort geding aan tegen de sluiting van nachtclubs.

14 augustus 2021: Mississippi-ziekenhuis behandelt Covid-patiënten in parkeergarage.

Het medische centrum van de University of Mississippi (UMMC) heeft een veldhospitaal met twintig bedden in zijn parkeergarage geopend om de overvloed van Covid-patiënten te kunnen opvangen. Ook is het van plan een mobiele ziekenhuistent te openen, bemand door een medisch team dat het ministerie van Volksgezondheid toegezegde te sturen. De Republikeinse gouverneur Tate Reeves van Mississippi zei dat de federale regering zijn verzoek had afgewezen om een hospitaalschip van de Amerikaanse marine te sturen. Reeves had specifiek om de hulp van de USNS Comfort verzocht, het schip dat in maart 2020 in New York aanmeerde om de plaatselijke ziekenhuizen te helpen, toen New York was het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus in de Verenigde Staten. Vrijdag registreerde Mississippi het recordaantal van 5.023 nieuwe Covid-besmettingen op een dag. Een dag eerder werden er 1.578 Covid-patiënten opgenomen in het ziekenhuis, het hoogste aantal sinds de pandemie vorig jaar begon. Meer dan 90% van de IC-bedden waren bezet. En ziekenhuisopnames stegen met 142%. Het aantal dagelijkse gevallen in het hele land verdubbelde afgelopen twee weken en bereikte het hoogste punt in 6 maanden. Dagelijkse sterfgevallen stegen in 2 weken met 85%.

14 augustus 2021: New South Wales in Australië meldt recordaantal coronagevallen.

De Australische staat New South Wales rapporteerde zaterdag een recordaantal van 466 nieuwe coronagevallen. Louter lokale besmettingen. Grote steden hebben al sinds eind juni een lockdown.

Ambtenaren waarschuwden dat het aantal besmettingen de komende dagen verder kan toenemen. De afgelopen dagen heeft de staat qua nieuwe gevallen record op record gebroken.

14 augustus 2021: Canada stelt vaccinatieplicht in voor federaal overheidspersoneel.

De Canadese regering heeft vandaag aangekondigd alle federale werknemers te verplichten zich te laten vaccineren tegen Covid-19. In de komende weken wordt een deadline voor inentingen voor zo’n 300.000 ambtenaren bekendgemaakt, zei minister Dominic LeBlanc van Binnenlandse Zaken. De vaccinatieverplichting is volgens hem “bedoeld om Canada te helpen een minimaal dekkingsniveau te bereiken dat nodig is om de economie volledig te heropenen en open te houden, en om duizenden werknemers te beschermen.” De aankondiging van de plicht komt minder dan een maand voor de heropening van de Canadese grenzen voor gevaccineerde buitenlandse reizigers op 7 september.

14 augustus 2021: Vanaf vandaag vier weken wachten op vinkje na Janssen-prik.

Wie vanaf vandaag geprikt wordt met het coronavaccin van Janssen moet vier weken wachten op een groen vinkje in de CoronaCheck-app. Dat was aanvankelijk twee weken.

14 augustus 2021: Controle cafés en restaurants niet te handhaven, vreest Veiligheidsberaad.

Cafés en restaurants moeten vanaf 20 september weer bezoekers controleren, als ze er meer dan 75 willen ontvangen. Het Veiligheidsberaad vreest dat dit moeilijk te handhaven zal zijn. Het overleg van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s, is bang voor capaciteitsproblemen bij het controleren van de negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs. “Een nieuwe valse start van dit systeem moeten we zien te voorkomen”, zegt voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

Bruls doelt daarmee op de problemen eind juni, toen op grote schaal met toegangsbewijzen werd gesjoemeld. Eenmaal binnen liepen veel bezoekers het coronavirus op. Zo begon de huidige golf.

14 augustus 2021: Vanaf vandaag mogen kleine evenementen weer, maar met veel restricties.

Vanaf vandaag mogen eendaagse evenementen en meerdaagse evenementen zonder overnachting weer doorgaan. Maar er geldt een flink aantal voorwaarden. Zoals een maximum van 750 bezoekers en met een coronatoegangsbewijs. De regels duren in ieder geval tot en met 19 september.

15 augustus 2021:  Weer meer coronapatiënten in het ziekenhuis.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is vandaag opnieuw iets toegenomen: In totaal liggen nu 671 besmette mensen in een ziekenhuis. Op de intensive cares liggen nu 200 ernstig zieke coronapatiënten. Dat zijn er twee meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen 471 mensen met Covid-19, 17 meer dan zaterdag. Toen lagen daar 454 mensen met Covid-19.

15 augustus 2021: Polen verkoopt miljoen doses coronavaccin aan Australië.

Polen verkoopt een miljoen doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech aan Australië, dat nog maar weinig mensen heeft gevaccineerd.

15 augustus 2021: Kamer debatteert woensdag tijdens zomerreces over corona.

De Tweede Kamer debatteert aankomende woensdag over de huidige stand van zaken rondom corona. Afgelopen vrijdag kondigden demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge op een persconferentie versoepelingen aan voor het hoger onderwijs, en mogelijk meer vrijheden vanaf 20 september. Het kabinet hoopt dat vanaf 20 september de meeste coronaregels vervallen, zoals het thuiswerkadvies, de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en het houden van 1,5 meter afstand. De afstandsregel verdwijnt eerder al in het mbo en hoger onderwijs. Vanaf het nieuwe studiejaar hoeven studenten daar geen afstand meer te houden, maar moeten wel een mondkapje op als ze niet zitten. Ook is het aantal studenten per ruimte beperkt tot maximaal 75.

Nog niet alles kan na 20 september, meldden Rutte en De Jonge. Het nachtleven blijft tot dan dicht. Voor horeca, evenementen, sportwedstrijden en kunst- en cultuursector geldt dat een toegangstest of vaccinatiebewijs verplicht is vanaf 75 aanwezigen. Het kabinet hoopt per 1 november de maatregelen af te kunnen schaffen; die datum is volgens Rutte “heel erg met potlood in de lucht geschreven”.