Draghi is nog lang niet af van Matteo Salvini

salvini-4-625x350
Matteo Salvini

Mario Draghi, super-Mario, de vroegere baas van de Europese Centrale Bank, de man op wie de Italianen in coronatijd al hun hoop hadden gevestigd, de premier die leiding moest gaan geven aan een stabiele regering, die Draghi dus, moet het sinds februari zien te rooien met een kamerbreed kabinet, een kabinet van ‘nationale eenheid’. En de stabiliteit waarop zo gehoopt werd is ver te zoeken.

Giuseppe Conte, tot afgelopen januari nog de partijloze, neutrale premier van het vorige kabinet, heeft zich vorige week aangesloten bij de links-populistische Vijfsterrenbeweging en hij blijkt het goed te kunnen vinden met Enrico Letta, leider van de centrum-linkse Partito democratico. Zo lijkt er op links een steviger machtsblok te ontstaan. 

Die linkse partijen in het kabinet Draghi raken voortdurend slaags met hun uiterst rechtse coalitiegenoot, de Lega, de partij van de populistisch twitterende Matteo Salvini. Ook al maakt Salvini zelf geen deel uit van dat kabinet – hij geeft leiding aan de Lega-fractie in het parlement – toch blijft hij de grote stoorzender.

Online-petitie tegen de avondklok

Het grote twistpunt vormen op dit moment de versoepelingen die afgelopen week zijn ingegaan: in delen van Italië waar de besmettingsgraad wat lager is geworden en nu een code geel geldt, zijn de scholen en ook de horeca weer open gegaan, er mag weer buiten gesport worden, maar nog steeds geldt er vanaf tien uur ’s avonds overal een avondklok. Zo hebben Draghi en de centrumlinkse partijen dat besloten.

Draghi zit klem tussen twee kampen. Links is huiverig voor al te snelle versoepelingen. Rechts daarentegen is fel tegen de avondklok. Die heeft in rechtse ogen geen zin, want waarom zouden – nu het warmer wordt – de straten ’s avonds leeg moeten zijn, terwijl overdag het openbaar vervoer en de scholen vol zitten? En die avondklok, zo vrezen de ondernemers, zal ook de toeristen weghouden uit Italië.

Een online-petitie van Salvini tegen de avondklok werd binnen 24 uur door zo’n 60.000 mensen getekend. Die petitie heeft hij niet toevallig op 25 april on-line gezet, de dag dat in Italië de bevrijding van het fascisme wordt gevierd. En ‘vrijheid’ is wat Salvini met zijn petitie beoogt te bereiken.

‘Vast van plan in de regering te blijven’

De linkse coalitiegenoten van de Lega zijn er woedend over en verwijten Salvini dat hij nu al campagne voert. Enrico Letta van de centrumlinkse Partito Democratico (Pd) vindt dat de Lega dan beter uit de huidige regering kan stappen.

Maar daar wil Salvini niks van weten: ‘Ik ben vast van plan om in de regering te blijven. Ook als de Pd van Letta ons eruit wil hebben.’ Want, zo laat Salvini op Twitter weten: ‘De leider van de Pd, Letta, vertrouwt de Italianen niet en hij wil ze nog langer in huis opsluiten. Ik vertrouw de Italianen wel en ik wil dat ze weer gaan leven, werken en lachen. #nocoprifuoco (#nee tegen de avondklok)’. Nu wordt de soep niet zo heet gegeten, want ondanks die 100.000 ondertekenaars heeft Salvini ingestemd met Draghi’s plan om pas half mei te kijken of die avondklok kan worden opgeheven. Hij wil de regering Draghi nog niet kwijt.

Salvini weigerde schepen met migranten de toegang

Een ander struikelblok is het immigratieprobleem. De linkse partijen benadrukken dat medemenselijkheid bij hen voorop staat en dat Italië schepen met vluchtelingen niet mag weigeren. Deze week zijn 130 vluchtelingen voor de Libische kust verdronken toen hun rubberboot tijdens een storm verging. Salvini is van mening dat een ferm beleid met gesloten havens zulke migranten ervan zal weerhouden om in die gammele bootjes te stappen. Zijn beleid zou juist mensenlevens redden, benadrukt hij.

Tot augustus 2019 was Salvini minister van binnenlandse zaken in een van de vorige kabinetten. In die functie heeft hij schepen vol migranten uit Noord-Afrika de toegang tot de Italiaanse havens ontzegd.

Voor de rechter

Hij ging daarbij zo voortvarend te werk dat bijvoorbeeld de Open Arms, een Spaans hulpverleningsschip met 147 migranten aan boord, 19 dagen op open zee heeft moeten wachten alvorens het alsnog in Lampedusa mocht aanmeren.

Nu moet Salvini zich in september voor de rechter verantwoorden voor zijn besluit als minister om dat schip te weren. Hem wordt gijzeling van de opvarenden ten laste gelegd. De celstraf van 15 jaar die hem daarmee boven het hoofd hangt, zal er wel niet van komen, en Salvini maakt op de sociale media duidelijk wat zijn standpunt is: ‘De verdediging van het vaderland is de heilige plicht van de burger.’

Voorlopig is premier Draghi nog niet van hem af en zal de ruzie in de coalitie voortduren.