DWINGELAND: Tegenspraak is ongewenst

interview-andy-en-koen
Andy Arnts spreekt Coen de Jong (rechts) over zijn boek Dwingeland.

Op 15 juni verscheen het indringende boek Dwingeland, waarin auteur Coen de Jong de verontrustende overeenkomsten blootlegt tussen de wereld waarin we nu leven en de beroemde toekomstroman 1984 van George Orwell.

In een openhartig video-interview met Andy Arnts belicht De Jong de belangrijkste speerpunten van Dwingeland: dat we afstevenen op een maatschappij vol dwang, waarin Facebook en Google opinies verwijderen, inlichtingendiensten weten wat burgers zeggen en denken en politici voorschrijven welke woorden we wel of niet mogen gebruiken. En tegenspreken? Dat is, zeker sinds coronajaar 2020, niet de bedoeling.

De overheid als gedachtenpolitie

De afgelopen jaren klaagden politici steen en been over nepnieuws, desinformatie en vervelende burgers die in het stemhokje de verkeerde keuzes maakten. Dat moest maar eens veranderen, en om dat te bewerkstelligen diende het nieuws te worden gereguleerd.

Terwijl De Jong Dwingeland schreef, constateerde hij dat de coronacrisis die voorgenomen maatregelen in een stroomversnelling bracht: noodwetten, vrijheidsbeperkingen, gezagsgetrouwe media, opgelegde ideologie, opdringerig activisme, geschiedvervalsing en zelfs een Gedachtenpolitie die subtiel aanzette tot zelfcensuur en de angst om zelf in ongenade te vallen bij een afwijkende mening.

In zijn boek schrijft De Jong: ‘Een aantal Nederlandse politici wil toe naar een politiek klimaat zonder ongewenst nieuws, zonder klokkenluiders, zonder anti-overheidsdenken en zonder hoorbare oppositie, op basis van gelegenheidsargumenten als ‘veiligheid’ en ‘polarisatie’.

Onafhankelijke journalistiek in het gedrang

Saillant detail hierbij is dat politici daarin vaak bijval krijgen van een groot aantal journalisten. Dat zal deels uit overtuiging zijn, maar ook omdat een afwijkend (en dus verkeerd) geluid zomaar kan leiden tot baanverlies.

‘In 2021 ontslaan werkgevers personeelsleden vanwege een onschuldig grapje op sociale media over diversiteitsquota of een kritische opmerking over religie’, schrijft De Jong. ‘Ook veel Nederlanders houden hun mening angstvallig voor zich, soms zelfs binnen hun vriendenkring’.

In Amerika zagen we dezelfde ontwikkeling al toen radiomaker Grant Napear in juni 2020 werd ontslagen nadat hij ‘All lives matter’ had getwitterd. Hetzelfde lot trof Stan Wischnowski, redacteur van The Philadelphia Inquirer, toen hij boven een column van Inga Saffron – over de gebouwen die tijdens straatrellen in vlammen waren opgegaan – de kop ‘Buildings matter, too’ plaatste.

Aan het begin van de nieuwe roaring twenties dient scherpe, onafhankelijke journalistiek kennelijk te gehoorzamen aan een hoger belang: het niet nóg verder aanjagen van culturele spanningen.

De Waarheid is wat de bovenlaag vertelt

Door de voortschrijdende digitalisering en smartphones die alles van ons bijhouden, bereiken Big Tech en de regering in toenemende mate de machtspositie van Big Brother, het onfeilbare staatshoofd van Oceanië uit 1984, die altijd en overal kan meekijken en meeluisteren. In de woorden van De Jong is Dwingeland dan ook bedoeld voor iedereen die zich zorgen maakt over onze burgerrechten en vrijheden. ‘Want die zijn al lang geen vanzelfsprekendheid meer,’ zegt hij. ‘Orwell schreef niet voor niets in 1984 ‘freedom is slavery’, en zo beginnen meer van zijn voorspellingen in 2021 werkelijkheid te worden.

Zoals hoe in Nederland het Ministerie van Waarheid opereert: de Waarheid is wat de bovenlaag en hun spreekbuizen je vertellen. Zelf nadenken of tegenspraak is ongewenst – denk aan Orwells onsterfelijke quote ‘Ignorance is Strength’ – en voor dissidenten is geen plaats meer in het politieke en publieke debat. En juist daarin schuilt het grote gevaar, want als de macht geen tegenspel krijgt van het parlement en de burgers samen ook geen vuist kunnen maken, dan houdt niemand de uitvoerende macht nog tegen.’

Het videogesprek van Andy Arnts met Coen de Jong kunt u bekijken en beluisteren via de link op onderstaande foto. Als u abonnee wordt van Wynia’s Week TV, mist u nooit meer de columns en gesprekken op dit YouTube-kanaal!

Coen de Jong werd op 23 juni ook geïnterviewd in het NPO1-radioprogramma Blok & Toine. Dat gesprek kunt u HIER beluisteren.

Coen de Jong werd over zijn boek in De Telegraaf paginagroot geïnterviewd door Wierd Duk. Dat interview ziet u hieronder.