Impressie coronavirus 1-15 maart 2021

testinfectieziekten
‘Nieuw apparaatje dat alle infectieziekten meteen kan diagnosticeren’

Het virus gaat de wedstrijd winnen, zegt een viroloog. Het enige wat helpt is snel vaccineren. Maar er liggen nog steeds vaccins op de plank. Er is veel gedoe over het AstraZeneca-vaccin. Nederland is een grijze middenmoter op de Europese vaccinatieranglijst. Gelukkig is er nu dan het Jansenvaccin. Hugo de Jonge hoopt dat begin juli 2021 alle Nederlanders ten minste één keer zijn geprikt. Je kunt natuurlijk zelf proberen je eigen prik sneller te regelen, zoals Maarten van Rossem succesvol deed. Dan is er nog een nieuw apparaatje, dat alle infectieziekten meteen kan diagnosticeren. En Brussel krijgt half maart het idee dat er voor de zomervakantie van 2021 een vaccinatiepas moet komen.

1 maart 2021: Europese Commissie komt nog deze maand met plan inentingsbewijs

De Europese Commissie komt nog deze maand met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen dat hij is ingeënt tegen het coronavirus. Zuidelijke EU-landen dringen al langer aan op een ‘vaccinatiepaspoort’, zodat ze komende zomer toeristen hopen te kunnen verwelkomen. Andere lidstaten hebben over zo’n certificaat echter nog veel vragen, vooral over wat je dan mag.

1 maart 2021: Zorgmedewerkers klappen nu voor ‘opletten en niet-besmetten’

Medewerkers van het Isala ziekenhuis in Zwolle klappen nu, op hun beurt, voor iedereen die zich aan de coronaregels houdt. Voor mensen “die opletten en niet besmetten”, zegt een van hen op een speciaal gemaakte video. De medewerkers hopen dat hun actie Dóórzetters bedankt! navolging krijgt. “Na het applaus vanuit de samenleving voor de zorg, tijdens de eerste golf, vindt Isala het belangrijk óók waardering en respect te tonen voor alle mensen die al zo lang bereid zijn zich aan de maatregelen te houden”, aldus een woordvoerster van het hospitaal. “Maar de boodschap is ook: houd vol!”, vult Isala-voorzitter Rob Dillmann aan. Het ziekenhuis is iedereen die volhoudt dankbaar.”

1 maart 2021: Kuipers: geen ruimte voor verdere versoepeling coronamaatregelen

Vanuit het oogpunt van de ziekenhuizen is er momenteel geen ruimte voor verdere versoepeling van coronamaatregelen, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Hij vindt dat politici er verstandig aan doen zich terughoudend op te stellen in de verkiezingscampagne. “Je kunt van alles beloven, maar de ruimte is zeer beperkt”, aldus Kuipers, die ook bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC. De voorman van de acute zorgsector vindt het “niet logisch” om al meer maatregelen te versoepelen, terwijl het effect van de versoepelingen die net zijn ingegaan nog niet duidelijk is. Pas over enkele weken kan worden bepaald of daar ruimte voor is, stelt Kuipers.

1 maart 2021: Brussel: EU-landen moeten opschieten met inenten

De EU-landen moeten hun inentingscampagne tegen het coronavirus opvoeren, dringt de Europese Commissie aan. Ze moeten voorkomen dat er oponthoud ontstaat en vaccins ongebruikt blijven, zegt Eurocommissaris Stella Kyriakides (Gezondheid). De commissie moest de afgelopen weken veel kritiek incasseren op de gezamenlijke aankoop van coronavaccins. Ze zou veel te traag te werk zijn gegaan en machteloos moeten toekijken hoe leveringen tegenvielen. Maar nu verschuiven de schijnwerpers naar de nationale regeringen, vulde Kyriakides’ collega Margaritis Schinas aan na overleg van de twee met de zorgministers van de EU-lidstaten. “Het zwaartepunt ligt nu niet langer bij de Europese aankoop van de vaccins, maar bij de uitvoering in de lidstaten.” Mensen hebben te vroeg geoordeeld over het optreden van de commissie, vindt hij. In landen als Nederland lijkt het inenten op stoom te komen, maar her en der gaat het nog moeizaam. Zo lag afgelopen week 80% van de vaccins van AstraZeneca die aan de EU zijn geleverd nog op de plank.

1 maart 2021: Burgemeesters: besmettingen nog te hoog om te versoepelen

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad temperen de roep om versoepelingen. De besmettingscijfers moeten eerst gaan dalen. “Ik roep iedereen op om vol te houden. Hoe zwaar het ook is”, zo zegt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. Hij denkt dat er richting mei, juni meer ruimte is om bijvoorbeeld de horeca weer open te gooien. Andere burgemeesters staan hier anders in. Zij vertrouwen erop dat de horecazaken zich netjes aan de gemaakte afspraken gaan houden. Als er toch gasten op het terras gaan zitten, dan gaan de burgemeesters handhaven. “Dat weten zij”, benadrukt Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer. Zij beseft zich heel goed dat het “water de ondernemers aan de lippen staat”. “Ik begrijp dat zij echt iets moeten.” Volgens haar denken de burgemeesters echter eerst aan het onderwijs, voordat de terrassen weer open mogen.

1 maart 2021: Slowakije koopt 2 miljoen Russische vaccins

De Slowaakse regering heeft twee miljoen doses van het Russische Spoetnik V-vaccin gekocht. Slowakije is na Hongarije de tweede EU-lidstaat die het Spoetnik-vaccin gaat gebruiken om zijn bevolking in te enten tegen het coronavirus. Het Russische vaccin is geen onderdeel van de vaccinatiestrategie van de EU en de medicijnwaakhond EMA heeft het niet beoordeeld. Slowakije ziet de besmettingscijfers de laatste tijd hard oplopen. Premier Matovic zei dat de aankoop het vaccinatietempo met 40% moet doen toenemen.

1 maart 2021: Engels onderzoek: ook AstraZeneca beschermt veel ouderen

Een eerste prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech beschermt 70-plussers voor 57 tot 61% tegen het coronavirus, het middel van AstraZeneca tussen de 60 en 73%. Vier weken na de vaccinatie is dat vogens de Engelse gezondheidsautoriteiten gebleken. Bij 80-plussers heeft een injectie met een van de vaccins bij ruim 80% een ziekenhuisopname voorkomen. AstraZeneca leek minder goed te werken dan andere goedgekeurde vaccins. Sommige landen besloten het daarom niet te gebruiken bij ouderen. Frankrijk is daarvan teruggekomen. Ook 50-plussers, inclusief mensen tussen de 65 en 75 jaar met bepaalde medische aandoeningen komen voortaan in aanmerking voor het vaccin.

1 maart 2021: Winkelpersoneel bezorgd over veiligheid bij heropenen winkels

Winkelmedewerkers uit de achterban van vakbond FNV roepen werkgevers en kabinet op om hun veiligheid centraal te stellen bij een heropening van de winkels. Zelfs bij een minimale openstelling, zoals het winkelen op afspraak dat mogelijk is bij veel winkels, vrezen medewerkers dat de agressie tegen hen weer zal toenemen, net als eerder tijdens de coronacrisis. Bijna alle winkelmedewerkers hebben volgens FNV al het nodige meegemaakt: Ze vinden daarom dat werkgevers maatregelen moeten nemen om agressie richting winkelpersoneel uit te sluiten.

1 maart 2021: Pfizer-vaccin mogelijk veel minder effectief bij mensen met obesitas

Italiaanse wetenschappers ontdekten dat mensen met obesitas bij de tweede prik maar de helft van het aantal antilichamen produceerden in vergelijking met gezonde mensen. Volgens de onderzoekers zou dat kunnen betekenen dat deze mensen in de toekomst een extra ‘boostdosis’ nodig hebben om voldoende beschermd te zijn. Op dit moment is het nog te vroeg om dit met zekerheid te zeggen. Het gaat om een eerste voorlopige studie, die nog niet peer reviewed is (door vakgenoten gecontroleerd). 

2 maart 2021: FNV: alle coronasteun moet ook echt naar culturele sector

Van de 150 miljoen euro coronasteun die bedoeld is voor de culturele sector moet ook elke euro daar terechtkomen, stelt FNV Media & Cultuur. “De 150 miljoen is nu geoormerkt als algemeen geld en daardoor kunnen gemeenten het ‘vrij’ besteden. Als het ministerie het labelt als doeluitkering kan elke euro naar de culturele sector”, aldus Martin Kothman, bestuurder van FNV Media & Cultuur.

2 maart 2021: Veel onveilige mondkapjes, gels en uv-lampen uit de markt gehaald

Onvoldoende beschermende mondkapjes, levensgevaarlijke desinfecterende middelen en uv-sterilisators die huidirritatie veroorzaakten maakten in 2020 deel uit van consumentenproducten waarover de autoriteiten in de EU alarm sloegen. Van de 5.377 gevaarlijke niet-eetbare producten, die uit de markt werden gehaald, was 9% aan het coronavirus gerelateerd.  

2 maart 2021: Lareb: 87 sterfgevallen gemeld na coronaprik

Bijwerkingencentrum Lareb kreeg 87 meldingen van overlijden na inenting met coronavaccins. Dat zijn er 22 meer vergeleken met een week geleden. Volgens het centrum gaat het om 71 ouderen van 80 jaar en ouder en 14 ouderen tussen de 65 en 79 jaar. Van twee is de precieze leeftijd niet bekend.

“Allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege heel uiteenlopende ernstige onderliggende gezondheidsproblemen en/of hoge leeftijd. Zij overleden binnen één tot 26 dagen na de vaccinatie”, zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb. Zij wijst erop dat overlijden na vaccinatie niet betekent dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden.

2 maart 2021: Corona vaker bij kappers en in de horeca

Het aantal mensen dat in de horeca werkt en corona heeft gehad, ligt aanzienlijk hoger dan gemiddeld bij de rest van de bevolking. Ook onder kappers en hun medewerkers blijkt corona vaker voor te komen, blijkt uit een studie van GGD West-Brabant. In een onderzoek uit Chicago staat de horeca bovenaan als plaats waar mensen besmet zijn. Dat onderzoek is gepubliceerd in Nature.  

2 maart 2021: Bijwerkingencentrum Lareb: koorts vaker als hevig ervaren na prik met AstraZeneca

Klachten zoals koorts en rillingen worden na een prik met het vaccins van AstraZeneca iets vaker als hevig ervaren dan bij de andere coronavaccins, zegt Lareb na meldingen tot 28 februari.  

2 maart 2021: RIVM past folder aan: pas op, je bent niet meteen beschermd na vaccinatie

Het RIVM gaat duidelijker na vaccinatie communiceren wanneer je volledig beschermd bent tegen corona. De eerste weken na de vaccinaties zijn mensen niet optimaal beschermd tegen het virus.

De eerste prik van een vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca zet het afweersysteem aan. Na twee weken merk je hier iets van, maar het duurt een tot twee weken na de tweede prik voordat de maximale bescherming wordt bereikt. Bij het Janssen-vaccin wordt na 28 dagen de maximale bescherming bereikt. Dat betekent dus dat je niet alleen tússen de prikken niet optimaal beschermd tegen corona bent, maar ook de weken erna.

2 maart 2021: Koolmees: geen aparte steunregeling voor sekswerkers

Sekswerkers kunnen niet rekenen op een aparte steunregeling van het kabinet, omdat ze een bijzondere rechtspositie hebben. “Het lastige aan deze groep is dat ze geen zelfstandigen zijn en ook niet in loondienst zijn”, zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) na crisisoverleg over corona.

Sekswerkers voeren later dinsdagmiddag actie vlak bij de Tweede Kamer, omdat ze het er niet mee eens zijn dat zij nog niet aan de slag mogen. De andere contactberoepen mogen vanaf woensdag wel weer de deuren openen voor klanten.

De sekswerkers vinden dat ze hun diensten veilig genoeg kunnen verlenen met de juiste beschermingsmaatregelen. Ze klagen dat ze buiten de voorwaarden voor financiële coronasteun vallen. Het is volgens Koolmees voor het kabinet echter “niet uitvoerbaar om voor één specifieke groep een speciale regeling te maken”. Hij wijst erop dat er alleen generieke steunmaatregelen voor mensen en bedrijven zijn. “Ik kan weinig voor ze betekenen, eerlijk gezegd”. Koolmees verwijst de betrokkenen naar de gemeenten waar ze reguliere bijstand kunnen aanvragen.

2 maart 2021: Corona-epidemie neemt weer toe, RIVM noemt vooruitzichten nog niet goed

In vergelijking met vorige week zijn er de afgelopen zeven dagen weer meer mensen besmet geraakt met het coronavirus. De afgelopen week zijn er 31.984 nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 29.977 Een toename van bijna 7%, maar wel minder dan een week geleden toen de groei nog 19% was. Het reproductiegetal ging fors omhoog: van 0,99 op 5 februari naar 1,14 op 12 februari. De epidemie neemt toe. Het RIVM noemt de vooruitzichten ‘niet goed’.

2 maart 2021: Pfizer verdubbelt aantal leveringen aan Nederland: half miljoen doses per week

BioNTech en Pfizer leveren fors meer vaccins dan verwacht. Vanaf april ontvangt Nederland iedere week een half miljoen vaccindoses. Aanvankelijk weden ruim 200.000 doses per week verwacht.

Het ministerie van Volksgezondheid en Pfizer melden dat de versnelde leveringen niets veranderen aan de beloofde hoeveelheid vaccins in het tweede kwartaal: dat blijven er 7,8 miljoen. Volgens de woordvoerders is alleen meer duidelijk geworden over hoe snel deze vaccindoses verwacht worden.

3 maart 2021: Vier op de tien studenten gebruikt meer drugs sinds coronacrisis

Het gebruik van verdovende middelen is sinds het begin van de coronacrisis sterk toegenomen onder studenten. 4 op de 10 studenten geeft aan meer drank of drugs te gebruiken. Dat komt naar voren uit onderzoek onder ruim 7.000 studenten uitgevoerd door Lieve Mark, een initiatief van studenten uit Leiden, Delft en Utrecht. Van de studenten die hun leven op dit moment een onvoldoende geven, gebruikt 50% meer drank of drugs. Bij de rest van de studenten is dit 31%. Zelda Geels, een van de onderzoekers: “Studenten lopen al zo lang op hun tenen dat zij drank of drugs als uitweg zijn gaan zien om zich toch iets beter te voelen. Dat is heel zorgelijk.” Verveling is genoemd als belangrijkste reden voor het toegenomen gebruik van verdovende middelen. Toch geeft meer dan een op de drie studenten aan dat zij ook meer gebruiken, omdat anderen om hen heen dat ook doen. Onderzoeker Chris Vellenga: “De keuze om wel of niet mee te drinken is er niet meer. Als je huisgenoten besluiten om te gaan drinken, doe je maar mee. Je kunt de sociale druk niet meer ontlopen zoals voorheen.”

De onderzoekers stellen voor meer Fieldlabs-experimenten op te zetten in de maatschappij. Op die manier kan onderzocht worden hoe bijvoorbeeld terrassen, sportclubs en verenigingen veilig open kunnen.

3 maart 2021: Texas gooit de boel open: alle coronamaatregelen van tafel

Inwoners van Texas hoeven vanaf volgende week geen mondkapjes meer te dragen. Alle bedrijven mogen de deuren openen, zónder beperkingen. De gouverneur van de staat heeft besloten dat alle coronamaatregelen worden opgeheven: “Het virus is niet plotseling verdwenen, maar maatregelen zijn niet langer nodig.” Dat vertelde de Texaanse gouverneur Greg Abbott gisteren. De gouverneur van de Amerikaanse staat Mississippi, Tate Reeves, volgde het voorbeeld van Abbott op. Ook hij besloot alle maatregelen in zijn staat op te heffen. Vanaf morgen zijn mondkapjes al niet meer nodig in Mississippi. In Texas gelden de versoepelingen vanaf volgende week woensdag. “Het is tijd om Texas honderd procent te openen”, zei Abbott. In de staat zijn meer 42.000 mensen overleden aan het coronavirus. “Maar er zijn teveel inwoners door de maatregelen aan de zijlijn geraakt”, vertelde Abbott. “Er zijn teveel ondernemers die hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Dit moet stoppen.” Omdat het aantal gevaccineerden afgelopen tijd flink is toegenomen en er betere behandelmethoden voor coronapatiënten zijn, bevindt Texas zich volgens de gouverneur in een ‘goede positie’ om te versoepelen. 1 op de 20 inwoners van Texas is al gevaccineerd. “Opheffen van de maatregelen betekent niet dat je geen persoonlijke verantwoordelijkheid meer hebt voor je naasten”, benadrukt Greg Abbott. “Maar de mensen en bedrijven hebben de staat niet nodig om ze te vertellen hoe ze zich moeten gedragen.” Ook in de Amerikaanse staat Florida worden de coronamaatregelen niet serieus genomen. Bijna niemand draagt een mondkapje. In supermarkten wordt het ontmoedigd.

3 maart 2021: Kabinet vraagt advies inzetten vaccin AstraZeneca bij 65-plussers

Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad gevraagd te onderzoeken of het AstraZeneca-vaccin  ook kan worden ingezet bij mensen van 65 jaar en ouder. Wanneer de Gezondheidsraad met het advies komt is nog niet bekend. Het vaccin wordt momenteel ingezet bij mensen tussen 60 en 64 jaar. Ook zorgmedewerkers en mensen met Down of obesitas krijgen de prik van AstraZeneca. Duitsland wil dit vaccin ook gaan gebruiken bij 65-plussers. De Duitse minister Jens Spahn heeft daarover advies gevraagd, omdat uit onderzoek in Engeland en Schotland blijkt dat het vaccin bij deze leeftijdsgroep ook heel goed werkt.

3 maart 2021: Gezondheidsraad: onduidelijk of extra vitamine D helpt bij voorkomen corona

Omdat niet te beoordelen is of extra vitamine D bijdraagt aan voorkomen van een coronabesmetting, wordt slikken van dat soort supplementen niet aangeraden door de Gezondheidsraad. Volgens de raad is er nog te weinig bruikbaar onderzoek om te kunnen concluderen dat extra vitamines helpen tegen besmetting. Een groep medische experts had in december kritiek op de afwachtende houding van de overheid over vitamine D. Volgens die groep zouden steeds meer studies aantonen dat vitamine D ervoor zorgt dat de kans om corona op te lopen, kleiner wordt. Ook zou de ziekte door de vitamine milder verlopen. Maar de Gezondheidsraad concludeert dat er nog te weinig onderzoek van voldoende kwaliteit bestaat om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen. De raad wijst er op dat er nu een aantal onderzoeken wordt uitgevoerd, maar dat de resultaten daarvan nog niet beschikbaar zijn.

Voor een aantal groepen bestaat in Nederland al het advies om vitamine D-supplementen te nemen, met name voor een goede botgezondheid. Kinderen tot 4 jaar, mensen die te weinig vitamine D in de huid aanmaken omdat zij weinig zonlicht krijgen of een donkere huid hebben, zwangere vrouwen, vrouwen van boven de 50 en mannen van boven de 70 jaar. De raad vraagt speciaal aandacht voor mensen die niet of nauwelijks buiten komen vanwege de coronapandemie. Zij kunnen zonder dat ze het zelf doorhebben, nu wel onder de risicogroep vallen van mensen die te weinig zonlicht krijgen. Over vitamine D en de preventie van acute luchtweginfecties is voldoende onderzoek beschikbaar. Er zijn aanwijzingen dat extra vitamine D zulke luchtweginfecties kunnen helpen voorkomen, maar vooral bij kinderen tussen de 1 en 16 jaar die meestal toch al niet ernstig ziek worden. De raad ziet onvoldoende aanleiding iedereen te adviseren vitamine D te slikken tegen andere luchtweginfecties.

3 maart 2021: Coronamaatregelen isoleren ernstig slechthorenden

Ernstig slechthorenden ervaren door de huidige coronamaatregelen veel extra gehoorproblemen. Maatregelen als het dragen van een mondkapje en afstand houden, beperken hun communicatie sterk en leiden tot een isolement voor deze groep. Ook beeldbellen dat normaalhorenden veel voordeel oplevert, biedt slechthorenden geen soelaas. Ruim een derde van de goedhorenden verstaat mensen met een mondkapje onvoldoende. Met plastic scherm is dit 23%, op anderhalve meter afstand 11%. Bij slechthorenden liggen deze percentages hoger. Bijna 90% van de ernstig slechthorenden kan mensen met een mondkapje slecht tot heel slecht verstaan, terwijl 62% door een plastic scherm gehinderd wordt en 60% door de anderhalve meter. Van de matig slechthorenden zegt 59% door het mondkapje moeite met verstaan te hebben, 37% door het plastic scherm en de 1,5 meter hindert 31%. Onderzoeker Marieke van Wier: “Vóór de invoering van coronamaatregelen waren deze communicatieproblemen meestal goed op te vangen met een hoortoestel en aanvullende communicatiestrategieën. Nu gaat dat niet meer en slechthorenden voelen zich nu echt gehandicapt. Ook voor de mensen die eerder zonder hoortoestel nog net voldoende konden horen, zijn de problemen nu groter geworden.” 45% van de mensen met een gehoorbeperking meldt dat hun slechthorendheid meer impact op hun leven heeft dan voor het begin van de pandemie. Ook blijkt het mondkapje niet goed samen te gaan met dragen van een hoortoestel: 67% van hoortoesteldragers zegt dat het mondkapje hen daarbij hindert. Een deelnemer gaf aan zijn hoortoestel kwijt te zijn. Deze was samen met het mondkapje in de vuilnisbak beland. Om onderling contact te houden is Nederland massaal gaan beeldbellen. Voor ernstig slechthorenden is dit geen ideale oplossing. Ze maken wel meer gebruik van beeldbellen om contact te houden met familie en vrienden, maar ze kunnen hun gesprekspartner minder goed verstaan en vinden videobellen ook minder plezierig.

3 maart 2021: Heel Nederland weer op hoogste risiconiveau coronavirus

In heel Nederland geldt weer het hoogst mogelijke risiconiveau voor de uitbraak van het coronavirus. Alle 25 regio’s hebben de status ‘zeer ernstig’. Omdat het aantal nieuwe coronagevallen oploopt, is het risiconiveau verhoogd voor regio’s die tot nu toe nog niet de status ‘zeer ernstig’ hadden.

3 maart 2021: Duitsland wil ook ouderen gaan inenten met vaccin AstraZeneca

Duitsland wil het vaccin van AstraZeneca gaan gebruiken voor ouderen boven 65 jaar. In Duitsland blijven veel doses van het AstraZeneca-vaccin echter op de plank liggen, mede omdat sommige burgers liever ingeënt wil worden met vaccins die ze als effectiever zien. Andere Europese landen kampen met vergelijkbare problemen. In Frankrijk bleek dinsdag dat 75% van de beschikbare doses van dat middel niet waren gebruikt. Ook Frankrijk diende het vaccin eerst alleen toe aan mensen onder de 65, maar daar komt verandering in. Minister van Volksgezondheid Olivier Véran zei dat die leeftijdsgrens wordt opgerekt. Mensen tussen de 65 en 75 kunnen worden ingeënt met het middel van AstraZeneca als ze kampen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een hoge bloeddruk.

3 maart 2021: Geduld is op: meerdere Europese landen kopen Chinese en Russische vaccins

Verschillende Europese landen rekenen niet meer alleen op de Europese Unie voor coronavaccins. De goedkeuring van nieuwe vaccins duurt te lang en de levering van de huidige vaccins gaat veel te traag, vinden ze. Hongarije was de eerste die op eigen houtje vaccins uit China en Rusland regelde. Slowakije volgde. En nu zoeken ook Polen, Tsjechië, Denemarken en Oostenrijk hun heil elders.

4 maart 2021: Britten gaan aangepaste coronavaccins versneld goedkeuren

De Britse medische toezichthouder zal vaccins tegen nieuwe varianten van het coronavirus versneld goedkeuren. Farmaceuten die een coronavaccin aanpassen dat al is goedgekeurd, hoeven daarna niet ook nog langdurig onderzoek te doen om aan te tonen dat het middel werkt. Gevreesd wordt dat sommige bestaande vaccins minder effectief zijn tegen nieuwe varianten uit Brazilië en Zuid-Afrika. De nu gebruikte coronavaccins zijn al ongekend snel ontwikkeld. Dat duurde minder dan een jaar. Aanpassen van vaccins als het coronavirus muteert, moet nog sneller gaan. Tijdens de versnelde goedkeuringsprocedure wordt gekeken naar antistoffen die na de vaccinatie worden aangemaakt. Zo wordt gemeten hoe effectief het vaccin is. Duidelijk moet zijn dat het middel veilig is.

4 maart 2021: Brazilië krijgt coronavirus maar niet onder controle, wat is er aan de hand?

De Braziliaanse gezondheidsautoriteiten meldden voor de tweede dag op rij een recordaantal coronagerelateerde overlijdens. Terwijl bijna de hele wereld is begonnen met vaccineren, blijft het grootste Zuid-Amerikaanse land achter en zijn er nog nauwelijks mensen ingeënt. Afgelopen etmaal overleden 1.910 mensen aan het coronavirus. Totaal dodental is 260.000. Alleen in de Verenigde Staten overleden meer mensen aan het virus. Brazilië is het enige land dat nog recordaantallen overlijdens meldt. Ook het aantal nieuwe infecties blijft onverminderd stijgen. De reden is mogelijk de nieuwe coronavirusvariant P1, die zich vanuit de Amazone verspreidt naar andere delen van het land en inmiddels ook al in tal van andere landen is opgedoken. Deze variant lijkt ook mensen te kunnen besmetten die eerder al het coronavirus opliepen.

In Brazilië zijn nauwelijks maatregelen getroffen en komt de vaccinatiecampagne ook maar niet van de grond. Terwijl veel landen haast zetten achter de vaccinatiecampagne, is in Brazilië nog nauwelijks gevaccineerd. Bijna 3% van de bijna 210 miljoen inwoners kreeg ten minste één prik van het Chinese vaccin CoronaVac of het AstraZeneca-vaccin. Onduidelijk is hoe goed die vaccins werken tegen de P1-variant. De regering is van plan om 100 miljoen doses van Pfizer aan te schaffen en 38 miljoen van de Leidse farmaceut Janssen. Bij het uitblijven van landelijke maatregelen heeft de gouverneur van de dichtstbevolkte staat São Paulo een lockdown afgekondigd in zijn staat. Gemiddeld komt daar elke twee minuten een nieuwe patiënt bij op de intensive care. President Bolsonaro keurde de lockdown af. 13 gouverneurs beschuldigden de regering van Bolsonaro dit weekend van misleiding en willen zelf deals maken met vaccinbedrijven.

4 maart 2021: Steun voor coronabeleid regering loopt terug

De steun voor het coronabeleid van de regering is gedaald van 75% eind januari naar 62%. Vooral de economische maatregelen, zoals het beperkt openen van de winkels en het sluiten van de horeca kan op steeds minder steun rekenen. In januari stond 53% van de ondervraagden daar nog achter, nu is dat 42%. 6 op de 10 Nederlanders vindt dat de terrassen open kunnen. De steun voor strengere maatregelen neemt voor het eerst af. Eerder nam het vertrouwen juist af als er versoepelingen werden doorgevoerd, nu lijken de mensen de strenge maatregelen niet langer op grote schaal te steunen. 59% van de mensen vindt dat er versoepelingen moeten komen en 10% wil zelfs helemaal geen lockdown meer. Daartegenover staat dat 9% juist voor een aanscherping van de regels is.

4 maart 2021: EU-medicijnagentschap gaat Russisch vaccin Sputnik versneld beoordelen

De Europese toezichthouder (EMA) gaat het Russische vaccin Sputnik V versneld beoordelen. Bij een zogeheten ‘rolling review’ kijkt het EMA naar de onderzoeksresultaten, terwijl het onderzoek bij mensen nog in volle gang is. Zulk onderzoek wordt ingezet in noodsituaties als de coronapandemie.

Sputnik V is ontwikkeld door het laboratorium Gamaleya. Dat had al een ontmoeting met het EMA.

4 maart 2021: WHO ziet opleving coronavirus in Europa na zes weken afname

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afdeling Europa constateert opleving van het coronavirus na zes weken van afname van het aantal besmettingen. Afgelopen week is het aantal besmettingen met 9% toegenomen. In meer dan de helft van de landen zijn meer besmettingen met varianten van het oorspronkelijke virus vastgesteld. Elke keer dat een virus ‘intrekt bij een gastheer’, begint het zich te reproduceren, maar het maakt daarbij veel fouten die tot de varianten leiden. De meeste van deze vergissingen zijn erg schadelijk voor het virus zelf en niet voor de besmette ‘gastheer’. Veel variaties hebben geen enkel afwijkend effect. In zeldzame gevallen kan een variant een sterkere versie zijn.  

4 maart 2021: Frankrijk schrapt corona-advies om ouderen binnen te houden

Ouderen in Franse verzorgingstehuizen hoeven niet meer binnen te blijven wegens corona. Franse rechters hebben met onmiddellijke ingang het regeringsadvies geschrapt om de bewoners niet uit te laten. De Raad van State, de hoogste rechtbank voor bestuurskwesties, verwerpt de “gedwongen opsluiting” omdat die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Volgens de rechters is maandenlang verbod op alle uitstapjes “onevenredig”. In reactie op een klacht van familie van een bewoner zei de raad dat langdurige opsluiting “de fysieke en psychologische toestand” van veel bewoners zou kunnen schaden, “zoals uit talrijke onderzoeken is gebleken”. De raad merkte verder op dat de meeste bewoners van verzorgingstehuizen al zijn ingeënt tegen het virus en daarom geen risico meer lopen. Op 1 maart had 82% van de bejaarden in tehuizen de eerste prik gekregen en ruim de helft een tweede. De regering gaat de verwanten van bewoners en juridische en medische experts nu raadplegen over nieuwe aanbevelingen. Bij het begin van de pandemie vorig jaar verbood Frankrijk, net als veel andere landen, bezoek voor bewoners van verzorgingstehuizen. Het verbod werd later ingetrokken nadat het door velen als onmenselijk werd bestempeld.

4 maart 2021: Zwitserse farmaceut Novartis gaat Duits coronavaccin produceren

De Zwitserse farmaceut Novartis gaat vaccins tegen het coronavirus van de Duitse biofarmaceut CureVac produceren. De twee bedrijven verwachten dit jaar maximaal 50 miljoen doses te kunnen maken, die Novartis vanaf de zomer zou kunnen leveren. Volgend jaar moet de krachtenbundeling 200 miljoen doses opleveren. Het coronavaccin van CureVac is nog niet goedgekeurd. Wel kijkt het Europees Geneesmiddelenbureau al mee met de lopende onderzoeken, om zo versneld een oordeel te kunnen vellen over het middel. De Europese Unie heeft al 225 miljoen doses van het CureVac-vaccin besteld, mits dat wordt goedgekeurd. Daarvan gaan er zo’n 8,7 miljoen naar Nederland.

4 maart 2021: EU houdt voor het eerst export AstraZeneca-vaccins tegen

Voor het eerst is uitvoer van een vracht coronavaccins van AstraZeneca uit de EU tegengehouden. Een partij van 250.000 vaccins mag van Italië en de Europese Commissie niet naar Australië worden geëxporteerd. AstraZeneca levert al geruime tijd minder aan de Europese Unie dan is afgesproken. Ook de leveringen komend voorjaar dreigen tegen te vallen. Als een vaccinfabrikant niet aan zijn verplichtingen voldoet, kunnen EU-landen en de Europese Commissie de export blokkeren. Een fabrikant moet het EU-land waar het opereert inlichten over een geplande export. Dat land, in dit geval Italië, legt zijn besluit aan de commissie voor, die het laatste woord heeft.

5 maart 2021: Adviseurs gouverneur New York pasten aantal coronadoden aan

Topadviseurs van Andrew Cuomo, de gouverneur van de Amerikaanse staat New York, hebben er met succes op aangedrongen dat de lokale gezondheidsautoriteiten een te laag aantal coronadoden onder verpleeghuisbewoners meldden. In een openbaar rapport werden minder sterfgevallen onder deze bewoners gemeld dan officieel was vastgesteld. Verschillende oorzaken werden onderzocht van de verspreiding van het coronavirus in verpleeghuizen. Het rapport richtte zich echter alleen op bewoners die in het verpleeghuis kwamen te overlijden. Bewoners die in het ziekenhuis overleden, nadat ze in hun verpleeghuis ziek waren geworden, werden niet meegeteld. Zodoende meldde het rapport 6.432 coronadoden onder bewoners van verpleeghuizen. In werkelijkheid zouden er tot juni meer dan 9.000 mensen zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19, maar Cuomo’s adviseurs wilden dat aantal niet openbaar maken. Uit interviews en documenten zou blijken dat de adviseurs het rapport herschreven om de daadwerkelijke cijfers weg te halen. Uit data van het ministerie van Gezondheid blijkt dat het werkelijke aantal sterfgevallen in verpleeghuizen zelfs zo’n 50% hoger ligt.

5 maart 2021: Overheid betaalt dubbel voor laboratoriumtests

Acht grote laboratoria krijgen al maanden vergoedingen voor testcapaciteit die niet wordt benut. Tegelijk worden in kleinere laboratoria, bijvoorbeeld van ziekenhuizen, dagelijks duizenden tests geanalyseerd waarvoor de overheid nog eens apart 65 euro per test betaalt. Het ministerie van Volksgezondheid heeft in het najaar contracten afgesloten met acht grote laboratoria die samen zo’n 120.000 tests per dag kunnen verwerken. Die acht krijgen een vergoeding voor een gegarandeerd aantal tests, of ze die nu verwerken of niet. Het gaat om 55% van het totaal aantal testen. Er worden ruim 45.000 tests per dag afgenomen en dat is minder dan verwacht. Er zijn garanties aangegaan om er zeker van te zijn dat er genoeg laboratoriumcapaciteit zou zijn.

6 maart 2021: Complicaties en overlijden bij patiënten door uitgestelde zorg

In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk heeft uitgestelde zorg vanwege de coronacrisis bij minstens 68 patiënten complicaties opgeleverd. Zeven patiënten zijn overleden.

Artsen maken een notitie in het elektronische patiëntendossier als zij complicaties zagen die naar hun inschatting werden veroorzaakt door uitstel van zorg. In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om patiënten met kanker. Een 80-jarige vrouw met bloed in de ontlasting kreeg eind februari te horen dat haar onderzoek maanden later zou zijn. Bij dat onderzoek bleek dat ze een darmtumor had die was uitgezaaid naar haar blaas. Ze was te zwak om haar nog te behandelen en overleed later.

6 maart 2021: Van Dissel: naleving coronaregels loopt terug

Van Dissel: „Ongeveer de helft van de respondenten zegt thuis te blijven bij klachten en 36% zegt zich te laten testen bij klachten. Dat zijn toch wel verontrustende getallen. Blijkbaar laten minder mensen met covidachtige klachten zich testen.” Afgelopen twee weken zijn meer mensen naar de teststraten gekomen en het percentage positieve testen is gedaald. „Maar dat blijft zo’n 9%.”  

7 maart 2021: Viroloog OMT: ’Terrassen open zou goed effect kunnen geven’

Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het OMT, ziet wel wat in het openen van de terrassen als dit leidt tot minder samenscholen in bijvoorbeeld het Vondelpark in Amsterdam

7 maart 2021: ‘Volgende winter hebben we geen lockdown nodig, dankzij vaccins’

Geen avondklok. Geen lockdown. Restaurants en winkels volledig open. Als het een beetje meezit, ziet de volgende winter er heel anders uit dan de afgelopen maanden, verwacht Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Of we al terug gaan naar handen schudden en zoenen weet ik niet, maar tegen de herfst wordt het weer redelijk normaal.”

8 maart 2021: GGD wil vanaf mei 1,5 miljoen vaccinaties per week kunnen geven

De GGD is zich aan het voorbereiden om vanaf half mei anderhalf miljoen vaccinaties per week te kunnen verrichten. Er komen fors meer priklocaties en per locatie meer priklijnen. De openingstijden worden verruimd en de vaccineerders gaan meer prikken per uur zetten. Een mega-prikoperatie.

8 maart 2021: Meerdere coronabesmettingen op afdeling LUMC

Op een verpleegafdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn medewerkers en enkele patiënten besmet met het coronavirus. Tot nog toe hebben 8 medewerkers en 3 patiënten positief getest. Mensen die risico op besmetting hebben gelopen, worden “zo snel mogelijk getest”. Vanwege de situatie is de behandeling van “een klein aantal patiënten” uit voorzorg uitgesteld. Het gaat om de afdeling voor keel-, neus- en oorheelkunde, kaak- en aangezichtschirurgie, huidziekte, oogheelkunde en gynaecologie. “Deze situatie duurt totdat duidelijk is hoe deze besmetting heeft plaatsgevonden en er zekerheid is dat patiënten en medewerkers geen risico meer lopen.”   

8 maart 2021: Gevaccineerden VS mogen zonder mondkapje bij elkaar

Tegen corona gevaccineerde mensen in de Verenigde Staten mogen zonder mondkapje in kleine groepjes bij elkaar komen. Ze mogen ook anderen bezoeken die nog niet zijn geprikt maar geen groot risico lopen bij een coronabesmetting. Het gaat dan om personen uit één ander huishouden.

De Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC heeft er geen bezwaar meer tegen als dergelijke personen elkaar binnen ontmoeten en geen afstand meer houden. In het openbaar moeten de gevaccineerden nog wel mond- en neusbescherming dragen.

8 maart 2021: Ziekenhuizen Parijs schalen reguliere zorg af vanwege corona

Alle ziekenhuizen in de regio Parijs moeten 40% van de reguliere zorg en operaties afschalen om de coronapandemie. Coronapatiënten bezetten bijna alle beschikbare bedden op de intensive cares.

9 maart 2021: Onderzoek wijst uit: ernstig hartfalen en corona funest

Corona en hartziektes gaan niet goed samen. Van alle mogelijke hartziektes hebben coronapatiënten met ernstig hartfalen de grootste kans te overlijden in het ziekenhuis. Coronapatiënten met andere hartaandoeningen, waaronder een eerder hartinfarct, hartritmestoornissen of hartklepaandoening, lijken minder risico te lopen. Los van de leeftijd en geslacht hebben coronapatiënten met ernstig hartfalen 43% meer kans om te overlijden dan andere coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat hebben onderzoekers gepubliceerd op medRxiv.org. De Hartstichting financierde het onderzoek.

9 maart 2021: China geeft mensen vaccinatiepaspoort na coronaprik

China geeft mensen die zijn ingeënt tegen het coronavirus een vaccinatiepaspoort, zodat ze weer naar het buitenland kunnen reizen. Steeds meer landen voeren dit in om de economie te heropenen.

9 maart 2021: Vanaf eind maart minstens 600.000 coronavaccins per week

Vanaf eind maart gaat het tempo vaccineren rap omhoog. Volgens coronaminister Hugo de Jonge zullen in de week van 22 maart 638.790 vaccins worden geleverd. Een week later is dat al 783.790.

In de week van 22 maart worden 638.790 vaccinaties geleverd van Pfizer, Moderna en AstraZeneca.

De verwachting is dat daar de vaccins van Janssen ook nog bijkomen. Nederland krijgt in het tweede kwartaal 3 miljoen doses van het Janssen-vaccin. Als de verwachte leveringen van coronavaccins doorgaan, zullen volgens minister Hugo de Jonge begin juli alle Nederlanders die het vaccin willen, minstens één keer geprikt zijn. De minister baseert zich op de volgende cijfers: van de 14 miljoen volwassen Nederlanders is zo’n 85% bereid zich te laten inenten. Dat zijn 12 miljoen Nederlanders. Twee derde daarvan, 8 miljoen, is begin juli helemaal gevaccineerd. De rest had dan één prik.

9 maart 2021: Nederland grijze middenmoter op Europese vaccinatieranglijst

Leggen we het vaccinatietempo van Nederland langs de Europese meetlat, dan is er nog weinig reden tot juichen. Een week geleden stond ons land wat betreft eerste prikken op plek vier in Europa, maar sindsdien zijn we afgezakt naar de dertiende plek. 8,1% van de volwassenen heeft die eerste prik gehad, blijkt uit data van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Wat betreft de tweede prik is dat nog maar 2,7%. 14 landen doen het beter dan Nederland als het gaat om het aantal mensen dat met twee prikken ‘volledig’ gevaccineerd is.

Een Europees land dat flinke stappen zet bij het vaccineren is bijvoorbeeld Denemarken. 1 op de 9 volwassenen heeft een eerste prik gehad. Ook is het aantal tweede prikken hoger dan bij ons. De Deense overheid bracht vorige maand naar buiten dat alle volwassen Denen die dat willen, circa 4,8 miljoen, op 27 juni volledig gevaccineerd zijn. Maar ook daar vallen vaccinleveringen inmiddels tegen: dit weekend werd duidelijk  dat deze datum zeker met nog eens enkele weken vertraagd is tot 18 juli. Ondertussen blijkt wel dat vaccineren een duidelijk effect heeft. Het aantal besmettingen bij 70-plussers neemt af. Mensen van die leeftijd behoren nu tot de groep met het laagste aantal besmettingen per 100.000 inwoners.

10 maart 2021: Eén test voor alle infectieziekten: nieuw apparaatje maakt het mogelijk

Eén alomvattende test voor alle bekende infectieziekten. Een testkit op zakformaat en een laptop zijn genoeg om overal ter wereld iemand met ziekteverschijnselen in één keer te testen op elke infectieziekte waarvan het genetisch profiel bekend is. De testkit, de MinION, is een heel krachtige en klein apparaat dat de genen van ziekteverwekkers (bacteriën, virussen, parasieten, schimmels) identificeert. Tegelijkertijd herkent het apparaatje mutaties die ziekteverwekkers ongevoelig maken voor vaccins of medicijnen tegen infecties. Daarvoor is alleen een beetje lichaamsmateriaal nodig. Van wat sputum wordt een preparaat gemaakt dat geschikt is om te verwerken in het apparaat. Dat kan in elke gezondheidspost, hoe klein ook, of bij elke arts. De MinION heeft veel rekenkracht en kan in een paar uur de genetische samenstelling van de aangetroffen ziekteverwekker vergelijken met de duizenden profielen van infectieziekten die al genetisch in kaart zijn gebracht. Via een laptop wordt de testkit aangesloten op een internationale database met die informatie. Allerlei infectieziekten – tuberculose, soa’s, hiv, covid-19, bacteriële infecties – kunnen dankzij deze nieuwe techniek meteen worden gediagnosticeerd en op de juiste manier behandeld.

10 maart 2021: Dit is CoronaCheck, de app die de samenleving weer ‘open’ moet krijgen

De overheid wil met een app de samenleving weer open krijgen. In de app, CoronaCheck, kun je laten zien dat je recent negatief bent getest. Komend weekend wordt de app eerst uitgeprobeerd.

De app is volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een ‘tijdelijk instrument’ voor ‘niet-essentiële sectoren’ als sport, horeca, culture instellingen en evenementen. Zij kunnen dan aan de deur om een negatief testbewijs vragen, dat je toont via de app. Met de CoronaCheck-app kun je een afspraak maken om jezelf op corona te laten testen als je geen klachten hebt, bijvoorbeeld als je in het weekend een voetbalwedstrijd of festival wil bezoekent. Daarvoor komen speciale teststraten beschikbaar. De uitslag van de test wordt  voorzien van een code die je in de app invoert. Dan krijg je een tweede code op het telefoonnummer dat bij het maken van de test is geregistreerd. Na invullen van beide codes krijg je het negatieve testbewijs in de app te zien. Het negatieve testbewijs wordt vervolgens omgezet in een QR-code die een medewerker van het festival, restaurant of museum met een andere app kan scannen. Is de test geldig, negatief en minder dan 48 uur geleden afgenomen, laat de scan-app, die offline werkt en geen data doorstuurt, een groen scherm zien. Is hij niet geldig, te oud of zelfs positief is, dan toont de app een rood scherm. Dat betekent overigens niet dat degene besmet is met corona, maar dat het testbewijs gewoonweg niet geldig is. Commerciële testlocaties kunnen ook worden aangesloten op de app. Tot 1 mei zijn alle testen voor een negatief testbewijs voor CoronaCheck gratis, daarna betalen de deelnemende sectoren een deel van de kosten.  

10 maart 2021: Studie: Britse variant coronavirus is vaker dodelijk

Nieuw Brits onderzoek duidt erop dat de Britse variant van het coronavirus tientallen procenten dodelijker is dan eerdere verschijningsvormen van het virus. Volgens resultaten van een studie, verschenen in het British Medical Journal (BMJ) , ligt het risico op overlijden tussen de 32 en 104%  hoger met de Britse variant. De onderzoekers vergeleken het aantal sterfgevallen onder bijna 55.000 mensen die de Britse variant hadden opgelopen met de sterfte onder een even grote en vergelijkbaar samengestelde groep die Covid-19 had gekregen door een oudere variant. In de groep met de gemuteerde versie waren 28 dagen na een positieve test 227 patiënten overleden. In de groep met een oudere virusvariant telden de wetenschappers in een net zo lang tijdsbestek 141 sterfgevallen.

Over het gevaar van de gemuteerde versie verschenen afgelopen maanden uiteenlopende analyses. Meerdere daarvan duiden op een hoger sterfterisico, maar niet allemaal. Het RIVM zag in eerste instantie geen aanwijzingen dat de Britse mutatie dodelijker zou zijn, maar die inschatting heeft het instituut later bijgesteld. “Inmiddels is uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk duidelijk geworden dat mensen die daar besmet raken met de Britse variant zieker werden en vaker kwamen te overlijden dan het geval was bij de ‘oude’ varianten”, zo staat te lezen op de website van het RIVM. Het Britse onderzoek duidt weliswaar op een hoger sterfterisico, maar de onderzoekers van onder meer de University of Exeter benadrukken tegelijkertijd dat veruit de meeste mensen die besmet raken het overleven. Het sterfterisico komt volgens de studie met de Britse variant neer op 4,1 overlijdens per 1.000 besmettingen. Met de varianten die al langer rondgingen, stond dat cijfer op 2,5 per 1.000.

11 maart 2021: Vier op de tien artsen: te veel nadruk op zorg in coronacrisis

Een aanzienlijke groep Nederlandse artsen vindt dat de overheid tijdens de coronacrisis “te veel nadruk legt op de zorg en te weinig op andere maatschappelijke gebieden, zoals economie en onderwijs”. Met die stelling is ruim vier op de tien van de ondervraagden (44%) het eens. Een net iets grotere groep (47%) is het ermee oneens. Aan de enquête deden 6.809 artsen, voormalige artsen en geneeskundestudenten mee. De jongste respondenten vinden het vaakst dat te veel nadruk op de zorg ligt, oudere artsen zijn daar vaker tevreden over. Dat artsen verdeeld zijn over de nadruk op de zorg, wil niet zeggen dat ze vinden dat het kabinet de coronacrisis slecht aanpakt. 81% is het eens met  het kabinetsbeleid: “Niet alles gaat goed, maar ik bewonder hoe ze deze crisis bestrijden.”

11 maart 2021: Denemarken legt vaccineren met AstraZeneca stil om mogelijke bijwerkingen

Denemarken stopt voorlopig met het vaccineren van mensen met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat heeft volgens de autoriteiten te maken met mogelijke bijwerkingen. De Denen trekken aan de bel na ’verschillende ernstige gevallen van bloedstolsels’ onder gevaccineerden. Het is niet duidelijk of er direct verband bestaat tussen het vaccin en de klachten.

11 maart 2021: De Jonge: Nederland blijft prikken met vaccin AstraZeneca

Nederland gaat door met vaccineren met het middel van farmaceut AstraZeneca. Minister Hugo de Jonge: “Ik ben niet de baas van de vaccinatieoperatie in Denemarken, ik ben verantwoordelijk voor de vaccinatieoperatie in Nederland. En wat ik te doen heb is afgaan op onze experts. Op basis van wat zij zeggen kan ik alleen maar zeggen: het is verstandig om gewoon door te gaan met prikken.”

11 maart 2021: Nederlandse toezichthouder: Janssenvaccin werkt goed bij ouderen

Het Nederlandse coronavaccin van Janssen blijkt goed te werken bij ouderen. De effectiviteit bij mensen van 65 jaar en ouder ligt rond de 80%. “Het middel geschikt om te gebruiken bij ouderen”, zegt klinisch beoordelaar Ingrid Schellens van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) donderdag. Bij de totale groep zit de werkzaamheid rond de 67%. Het vaccin voorkomt ernstige Covid-19. De ziekte verloopt milder en het aantal ziekenhuisopnames is klein. Het middel blijkt ook te werken tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Van de Britse variant is dat nog onbekend.

Volgens Schellens is van het vaccin relatief makkelijk een nieuwe variant te maken.  

11 maart 2021: Europese Commissie staat gebruik coronavaccin Janssen in EU toe

Het coronavaccin van het Leidse Janssen mag in de Europese Unie verkocht en toegediend worden. De Europese Commissie laat het vaccin toe na positief advies van toezichthouder EMA.

11 maart 2021: Pfizer kan dit jaar fors meer vaccins maken dan geraamd

Pfizer en BioNTech kunnen dit jaar 20% meer coronavaccins leveren dan oorspronkelijk geraamd. De Amerikaanse farmaceut en het Duitse biotechbedrijf verwachten in 2021 wereldwijd 2,3 tot 2,4 miljard doses te kunnen produceren. Tegen het vierde kwartaal is de productiecapaciteit opgevoerd tot jaarlijks 3 miljard doses. Dat aantal wordt in 2022 gehaald. Pfizer verwacht, zoals toegezegd, de Amerikaanse regering eind deze maand 120 miljoen doses te hebben geleverd. Daarvoor moeten er de komende weken nog 60 miljoen worden bezorgd. Die zijn al gemaakt, maar worden nog getest.  

11 maart 2021: Novavax claimt dat zijn coronavaccin bij 96 procent werkt

De Amerikaanse farmaceut Novavax claimt dat zijn coronavaccin in ruim 96% van de gevallen werkt om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek in Groot-Brittannië.

Tegen infectie met de besmettelijkere zogenoemde Britse variant van het coronavirus biedt Novavax 86% bescherming. Bij een test in Zuid-Afrika bleek het slechts 55,4% effectief tegen de dominante variant daar. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA in Amsterdam buigt zich al over het vaccin.

12 maart 2021: Biden hoopt dat normale leven in VS in juli weer deels is teruggekeerd

De Amerikaanse president Joe Biden hoopt dat op 4 juli, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, het normale leven in de Verenigde Staten weer deels is teruggekeerd. De president waarschuwde wel dat hij hiervoor de hulp nodig heeft van het Amerikaanse volk. “Als we niet blijven opletten en de situatie weer gaat verslechteren, dan kan het zijn dat we opnieuw restricties moeten invoeren om terug te komen op het juiste pad. Dit is niet het moment om op te geven.” Alle volwassen inwoners van de Verenigde Staten komen uiterlijk 1 mei in aanmerking voor vaccinatie tegen het coronavirus. 

12 maart 2021: AstraZeneca levert 10 miljoen doses minder dan verwacht aan EU

Het lukt AstraZeneca niet om voor het eind van de maand de eerder beloofde 40 miljoen doses vaccin te leveren aan de Europese Unie. Naar verwachting blijft de teller steken op 30,1 miljoen vaccins die dit kwartaal worden geleverd. Voor Nederland zou dat zo’n 400.000 prikken minder betekenen. Al maanden is er gedoe over de hoeveelheid vaccins die de Brits-Zweedse farmaceut aan de EU levert. Oorspronkelijk zou AstraZeneca 180 miljoen doses leveren in het tweede kwartaal, maar die verwachting werd eind vorige maand al teruggeschroefd naar minder dan 90 miljoen. In april denkt het bedrijf 20 miljoen doses te leveren. Over mei en juni doet het geen uitspraken meer.

12 maart 2021: EMA: coronavaccin AstraZeneca kan allergische reactie veroorzaken

Het coronavaccin van AstraZeneca kan een allergische reactie veroorzaken. Dat moet daarom op de bijsluiter komen te staan, aldus de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. In het Verenigd Koninkrijk hebben ongeveer 5 miljoen mensen het vaccin van AstraZeneca toegediend gekregen. Van hen kregen 41 mensen last van anafylaxie, de medische naam voor een allergische reactie. De veiligheidscommissie van het EMA “vindt een verband met het vaccin in zeker enkele gevallen waarschijnlijk”. Het is niet bekend hoeveel allergische reacties binnen de Europese Unie zijn gemeld. Dat mensen allergisch kunnen reageren op vaccins, is wel bekend. Daarom moeten mensen het eerste kwartier na de vaccinatie ook in de gaten worden gehouden door medici, die kunnen ingrijpen wanneer iemand klachten krijgt. Het EMA doet nog onderzoek naar meldingen dat sommige mensen na vaccinatie weinig bloedplaatjes in het bloed hadden.

12 maart 2021: Opnieuw flinke tegenvaller met levering vaccin AstraZeneca

Farmaceut AstraZeneca levert ook de komende weken fors minder vaccins aan Nederland dan gepland. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat tussen nu en eind april om een nieuwe tegenvaller van 450.000 doses. Het ministerie heeft daarnaast nieuwe informatie gekregen over het tweede kwartaal. Op basis daarvan verwacht het nu in de eerste helft van het jaar in totaal 4 miljoen vaccins van AstraZeneca te krijgen. Circa een kwart minder dan oorspronkelijk was beloofd.   

12 maart 2021: Ook Wereldgezondheidsorganisatie keurt coronavaccin Janssen goed

Het coronavaccin van Janssen heeft ook goedkeuring van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het vaccin mag in alle landen een noodvergunning krijgen en naar ontwikkelingslanden gaan, waar de WHO een speciaal vaccinatieprogramma heeft opgezet. De Verenigde Naties hebben 500 miljoen doses van het Janssen-vaccin besteld voor het COVAX-programma. De WHO wil helpen bij de vaccinatie van mensen in 92 ontwikkelingslanden die zelf geen geld hebben voor coronavaccins.

12 maart 2021: Mijlpaal in de VS: 100 miljoen vaccinaties toegediend

Uit jongste cijfers blijkt dat gezondheidsmedewerkers in de VS  101.128.005 prikken hebben gezet.

13 maart 2021: Viroloog: het virus gaat de wedstrijd winnen

Een derde coronagolf is niet meer af te wenden. Die vrees spreekt viroloog Bert Niesters van het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Als we eind volgende week niet lagere cijfers hebben dan nu, hebben we een groot probleem.” Volgens hem is er sprake van “een wedstrijd: het vaccin tegen het virus. En het virus gaat die wedstrijd winnen”. De zeer besmettelijke Britse variant maakt volgens Niesters inmiddels zo’n 90% uit van alle positieve tests. Wat hem betreft is er maar één remedie: sneller vaccineren. “Ik hoor alleen maar geluiden dat er vaccins op de plank blijven liggen. Er is nog steeds geen goede regie.” Zo loopt het vaccineren van ouderen en gehandicapten in zorginstellingen trager dan de bedoeling is. Als de besmettingscijfers zich blijven ontwikkelen zoals nu, is een verdere toename van het aantal ziekenhuisopnames “een kwestie van tijd”, zegt Niesters.

13 maart 2021: Maarten van Rossem regelt gewoon eigen coronaprik

Historicus, schrijver en tv-persoonlijkheid Maarten van Rossem (77) heeft zonder oproep al zijn eigen coronavaccinatie geregeld, vertelt hij in een podcast. Binnenkort krijgen zijn vrouw en hij de eerste prik en eind april de tweede. Een paar telefoontjes op eigen initiatief waren voldoende, vertelt hij.

Hij is gewoon gaan bellen met het afsprakennummer van de GGD, naar aanleiding van een tip van een kennis. Eerst kreeg hij te horen dat hij niet aan de beurt was, maar hij probeerde het opnieuw, waarop hem werd verteld dat het wel kon. Maar omdat hij het burgerservicenummer van zijn vrouw eerst nog moest opzoeken, moest hij opnieuw bellen en daarna kon het weer niet. Van Rossem belde nogmaals en toen kon het weer wel. Volgens Van Rossem blijkt hieruit dat het een chaos is bij de organisatie die de toediening van de prikken regelt.

13 maart 2021: Gebruik kortere teststaafjes voor kinderen ook bij de GGD’en

Ook de GGD’en zouden allemaal kortere teststaafjes moeten gebruiken om kinderen tot en met de basisschoolleeftijd zo zachtzinnig mogelijk te controleren op het coronavirus. In de ziekenhuizen is het kortere staafje al volop in gebruik. Dat zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Het gebruiken van deze kinderstaafjes biedt voldoende zekerheden over de eventuele besmettingen, zegt Illy. “Je mist er wel eens een, maar dat gaat dan om een kind met zo weinig virus, dat het ook geen risico’s oplevert voor een ander.” Omdat het zo belangrijk is dat iedereen bij een vermoedelijke besmetting getest wordt en kinderen dan niet bang hoeven te zijn, moeten deze weinige en vrij onschuldige missers op de koop toe worden genomen, denkt Illy.  Hij vergelijkt het gevoel dat een kort staafje oplevert met dat van neuspeuteren. In ziekenhuizen worden op beperkte schaal ook sabbelwatjes gebruikt voor kleine kinderen, maar die zijn in de praktijk niet erg handig. Het speeksel zo gewonnen moet men heel snel controleren. Dat is niet altijd mogelijk.

13 maart 2021: Suriname worstelt jaar na eerste besmetting met start vaccinatiecampagne

Precies een jaar geleden stelde Suriname de eerste coronabesmetting in het land vast. Hoewel het aantal besmettingen stabiel laag is stokt de vaccinatiecampagne door de kritieke financiële situatie. Suriname heeft namelijk geld nodig om de vaccinatiecampagne te kunnen lanceren.

13 maart 2021: Een jaar corona: zware economische crisis, veerkracht en risico’s

Een jaar na de eerste lockdown zitten we midden in een zware economische crisis. Sommige mensen voelen de economische pijn elke dag, maar aan anderen gaat hij bijna geruisloos voorbij. Wat heeft een jaar corona aangericht, en wat ligt er nog op de loer? “Het valt mee, en het valt tegen”, zegt Laura van Geest, voorzitter van toezichthouder op de financiële markten AFM. “We kregen een jaar geleden een hele harde klap, en in het najaar kwam daar nog een harde klap overheen. Maar de veerkracht van de economie lijkt beter dan tijdens de financiële crisis in 2008.” Hoofdeconoom ING Marieke Blom: “Na een nieuw dieptepunt in januari, zijn we weer begonnen met de weg naar boven. De economie staat te popelen door te starten, we lijken de goede beweging gevonden te hebben.”

Uit de ING-pinbestedingen hierboven afgebeeld blijkt dat de totale bestedingen schommelen rond het gemiddelde in deze tijd. De extra bestedingen hangen samen met versoepelingen door het kabinet.

13 maart 2021: Vijf EU-landen willen overleg over ‘scheve’ verdeling vaccins

Oostenrijk, Tsjechië, Slovenië, Letland en Bulgarije morren dat de coronavaccins niet eerlijk tussen de landen van de Europese Unie worden verdeeld. De regeringsleiders van de EU moeten zich zo snel mogelijk over de “grote ongelijkheid” buigen, vinden ze. Als de oneerlijke verdeling van vaccins doorgaat, ontstaan er tegen de zomer volgens de vijf lidstaten grote verschillen tussen de EU-landen. “Sommige landen zouden kudde-immuniteit kunnen bereiken, terwijl andere op grote achterstand liggen”, schrijven ze. De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz beschuldigde een aantal lidstaten met geheime deals extra vaccins te bemachtigen. Er is een heuse geheime “bazaar” ontstaan, klaagt hij.

13 maart 2021: Huisartsen moeten extra ruimte huren en overuren maken voor coronaprik

Huisartsen gaan in totaal zo’n 4,5 miljoen Nederlanders vaccineren, ruim een derde van het totaal.

Veel huisartsen zijn kritisch en ongerust over hun rol in de vaccinatiestrategie. Het vaccineren levert hen 5 tot 10 keer meer werk op, door administratieve rompslomp als registratie, gezondheidscheck, wachttijd en afstandsregels. En dat drukt op de reguliere zorg, die gewoon doorgaat. Bovendien is er een praktisch probleem: veel huisartsenpraktijken blijken te klein behuisd. Gevaccineerde personen moeten na de prik 15 minuten blijven ter observatie. Als je als praktijk een flink aantal patiënten wil vaccineren op één dag, dan zit de wachtruimte zó vol. De meeste praktijken prikken daarom op zaterdagen op GGD-locaties, of huren zelf bijvoorbeeld een gymlokaal.

14 maart 2021: Timmermans erkent fouten EU bij bestellen vaccins

De Europese Unie heeft fouten gemaakt bij het bestellen van coronavaccins, erkent vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie. In de huidige situatie moet je ervoor zorgen dat heel Europa vaccins krijgt, zegt de PvdA’er. De Commissie kreeg eerder veel kritiek over de gezamenlijke inkoop van vaccins. Er zouden in eerste instantie te weinig vaccins zijn besteld en ook klagen sommige regeringsleiders over de volgens hen oneerlijke verdeling over de EU-landen.

Timmermans zegt dat hij na afloop van de coronacrisis de balans wil opmaken van de fouten.

14 maart 2021: Brussel streeft naar ‘coronavrij bewijs’ voor zomervakantie

Brussel streeft voor de zomervakantie naar invoering van een pas, waarop staat of je al gevaccineerd bent, corona hebt gehad of een negatief getest bent. Wie zo’n coronavrij bewijs heeft, kan dan reizen binnen de Europese Unie. Tegen de zomervakantie moet de vaccinatiepas rond zijn, zegt de Franse Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt). “We werken eraan om dit voor juni klaar te hebben.” Hij noemde het van cruciaal belang er alles aan te doen het toeristisch hoogseizoen te redden. “Het zal in elektronische of papieren vorm zijn”, zegt Breton, om ook mensen ‘te respecteren die dit niet op hun smartphone willen zetten’. Volgens de Eurocommissaris zal de pas ‘geldig zijn in alle landen van de Europese Unie’.

De Europese Commissie wil de plannen woensdag voorleggen. Vorige maand bleken veel landen huiverig voor invoering van zo’n pas. De Nederlandse Gezondheidsraad schreef eerder: “Een dergelijke maatregel vraagt altijd een afweging van belangen en mag niet leiden tot verboden uitsluiting, discriminatie of schending van privacyregels.”

14 maart 2021: Rellen en aanhoudingen bij protest op Malieveld, politie bekogeld met vuurwerk

Aan de randen van het Malieveld in Den Haag, waar werd gedemonstreerd tegen het kabinetsbeleid, zijn rellen uitgebroken. Politie werd bekogeld met vuurwerk en heeft verschillende mensen opgepakt. Met charges waarbij politiepaarden zijn ingezet, zijn de relschoppers van het Malieveld verwijderd.

Eerder op de middag had de burgermeester besloten de demonstratie te ontbinden. Daarop werd het Malieveld omsingeld door tientallen leden van de Mobiele Eenheid. Op de laatste zondag voor de Tweede Kamerverkiezingen demonstreerden tegenstanders van het kabinetsbeleid op het Malieveld. De demonstratie is georganiseerd door Nederland in Verzet, weg met dit kabinet. De demonstratie zou rond 14.00 uur beginnen en er mochten maximaal 200 mensen komen. Maar een uur daarvoor waren er al ruim meer dan 200 demonstranten aanwezig, wat daarna opliep tot enkele duizenden.

“Dit is locatie A. Als we hier worden weggeslagen, gaan we naar locatie B”, zei organisator Michel Reijinga van Nederland in Verzet voorafgaand aan de demonstratie. Om welke locatie het hierbij gaat, zegt hij niet. Eerder vandaag verliep het rustig. De aanwezigen hielden onvoldoende afstand.

15 maart 2021: De Jonge: AstraZeneca-vaccin is veilig, pauzeknop uit voorzorg ingedrukt

Demissionair minister De Jonge noemt het AstraZeneca-vaccin veilig, maar zegt dat er “uit voorzorg nu op de pauzeknop gedrukt moet worden”. Tot en met 28 maart stopt Nederland met het inenten met dat vaccin. De Jonge is geïnformeerd door medicijnautoriteit CBG. “Er zijn zes gevallen gemeld in Denemarken en Noorwegen waarvoor nader onderzoek nodig is.” Het gaat om een zeldzame combinatie van trombose (stolselvorming) aan de ene kant en aan de ander kant een verlaagd aantal bloedplaatjes, waarbij juist bloedingen kunnen ontstaan. Ton de Boer van het CBG zegt dat wie al is ingeënt met AstraZeneca-vaccin en geen klachten heeft, zich geen zorgen hoeft te maken. Het is niet bewezen dat de oorzaak bij het vaccin ligt. AstraZeneca moet naar de nieuwe gevallen kijken.

15 maart 2021: Bijna 289.000 AstraZeneca-prikafspraken moeten afgezegd worden

Het besluit om in de komende twee weken, tot en met zondag 28 maart, geen prikken te zetten met het vaccin van AstraZeneca, betekent dat er bijna 289.000 prikafspraken afgezegd worden. Dat blijkt uit cijfers van het Coronadashboard van de Rijksoverheid. Op 28 maart zouden er in Nederland 639.075 ingeënt zijn met het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut, tegen 350.284 momenteel, zo luidt de prognose op het dashboard. Het verschil, 288.791 prikken, kunnen niet gezet worden door de beslissing. Eerder op zondag liet de GGD GHOR weten dat de GGD’en in de komende twee weken 43.000 prikafspraken moeten afzeggen. Maar ook huisartsen dienen het vaccin toe. Vaccinatie met vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna gaan wel gewoon door. De prognose is dat er op 28 maart in totaal 2.349.824 mensen gevaccineerd zijn tegen corona, terwijl dat er 2.638.615 geweest zouden zijn als prikken met AstraZeneca wel doorgang had gevonden. Het is nog niet bekend of mensen die de komende twee weken geen AstraZeneca-prik krijgen een ander vaccin kunnen krijgen. Op dit moment zijn er in Nederland 1.865.547 coronavaccinaties toegediend.

15 maart 2021: New York staat stil bij 30.000 coronadoden

In New York, hard is getroffen door het coronavirus, is stilgestaan bij de 30.258 doden die gevallen zijn sinds het virus een jaar geleden daar zijn intrede deed. “We hebben meer New Yorkers verloren dan in de Tweede Wereldoorlog, Vietnam, de orkaan Sandy en 9/11 bij elkaar”, zo zei burgemeester Bill de Blasio tijdens een virtuele ceremonie op de iconische Brooklyn Bridge.  

15 maart 2021: Aantal dagelijkse coronadoden Brazilië bijna gehalveerd

In Brazilië zijn de afgelopen 24 uur 1.127 mensen overleden aan de ziekte Covid-19. Dat zijn er bijna de helft minder dan de voorgaande dagen, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Op zaterdag werden voor de 3e dag op rij meer dan 2.200 doden geregistreerd. Het aantal coronabesmettingen was met 43.000 beduidend lager dan een etmaal eerder toen ruim 85.000 nieuwe infecties werden gemeld. Dat was het op een na hoogste aantal dagelijkse besmettingen tot nu toe. In totaal zijn nu ruim 278.000 Brazilianen aan Covid-19 overleden en zijn bijna 11,5 miljoen mensen besmet geraakt.

Brazilië kampt de laatste tijd met een forse heropleving van het longvirus. Een in Brazilië ontdekte besmettelijkere mutatie van het coronavirus is daar grotendeels verantwoordelijk voor.

15 maart 2021: FNV wil overheidsfonds voor met corona besmette zorgmedewerkers

De FNV wil dat er een fonds van de overheid komt voor zorg- en welzijnsmedewerkers die grote persoonlijke schade ondervinden van een coronabesmetting. Van de medewerkers die in de eerste golf, in het voorjaar van 2020, Covid-19 opliepen, zegt 90% nog klachten te ondervinden. Ruim een kwart, 27%, heeft financiële gevolgen of verwacht die, aldus de FNV verwijzend naar een enquête van de bond onder ruim 3.600 zorgverleners.

Ruim de helft (55%) van de deelnemers aan het onderzoek wil compensatie voor financiële schade voor de getroffen collega’s. Een meerderheid van 57% van de besmette medewerkers denkt de infectie op het werk te hebben opgelopen. In de verzorgings- en verpleeghuizen denkt zelfs bijna driekwart op het werk besmet te zijn geraakt.

“Vooral tijdens de eerste coronagolf heeft de overheid onvoldoende verantwoordelijkheid genomen en waren er te weinig beschermingsmiddelen beschikbaar”, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. “Bovendien hebben wij bij het ministerie van VWS maandenlang gewezen op de onduidelijke richtlijnen van het RIVM, waarachter minister Van Ark en haar voorgangers zich steeds verschuilden. Veel werkgevers weigerden hun medewerkers van de nodige beschermingsmiddelen te voorzien, als zij hier wel om vroegen, omdat dat volgens de toen geldende richtlijnen niet noodzakelijk was.”

15 maart 2021: Zodra AstraZeneca mag worden gebruikt, wordt er extra geprikt

Wanneer het coronavaccin van AstraZeneca weer mag worden gebruikt, zullen er meer afspraken worden ingepland om de achterstand weg te werken. Huisartsen en GGD’en krijgen dan extra doses geleverd, laat het RIVM weten. De GGD’en zeggen dat ze genoeg mensen op de vaccinatielocaties hebben om de extra prikken toe te dienen en “de opgelopen vertraging versneld in te halen”. GGD’en geven het coronavaccin van AstraZeneca aan mensen die in verpleeghuizen, revalidatiecentra en de gehandicaptenzorg werken. Huisartsen geven het o.a. aan 60- tot 64-jarigen. Het is niet mogelijk om die mensen zomaar een ander vaccin te geven, van Pfizer/BioNTech of Moderna. Vooralsnog heeft de prikpauze nog geen directe gevolgen voor hen, die reeds een eerste prik kregen. Het vaccin van AstraZeneca is half februari voor het eerst in Nederland toegediend en de herhaalprik is na twaalf weken, dus op zijn vroegst half mei. Mensen die een prik van AstraZeneca hebben gekregen en onverwachte of onbekende klachten krijgen, als kleinere blauwe plekjes (puntbloedingen) in de huid, wordt geadviseerd direct contact op te nemen met een arts.

15 maart 2021: 5.549 nieuwe besmettingen, aantal ziekenhuispatiënten boven de 2.000

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5.549 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 447 minder dan gisteren en ongeveer gelijk aan het gemiddelde van afgelopen week, toen per dag gemiddeld 5.555 mensen positief getest werden. In ziekenhuizen is de bezetting toegenomen. Er liggen nu 2.019 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat is het hoogste aantal sinds 8 februari en het is voor het eerst sinds 9 februari dat het aantal boven 2.000 ligt. Op de IC liggen 564 patiënten, gisteren waren dat er 554. Bij het RIVM werden 18 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 24. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 33 doden per dag.

15 maart 2021: Italië neemt partij vaccins AstraZeneca in beslag na dood muziekleraar (57)

Justitie in Italië neemt een partij vaccins van AstraZeneca in beslag voor onderzoek naar de dood van een man. Het zou gaan om een partij die in de noordelijke regio Piedmont werd gebruikt. De regio schortte het gebruik op na de dood van de 57-jarige muziekleraar Sandro Tognatti. Hij overleed in het weekend kort nadat hij was ingeënt. Het is niet opgehelderd waarom en daarom is justitie tot de inbeslagname overgegaan. Op Sicilië werden afgelopen week al kleinere partijen van het vaccin in beslag genomen in een afzonderlijk onderzoek naar twee sterfgevallen kort na een vaccinatie.

15 maart 2021: Ook Duitsland staakt toediening AstraZeneca-vaccin

In navolging van onder meer Nederland stopt ook Duitsland voorlopig met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Het ministerie van Volksgezondheid in Berlijn heeft dat uit voorzorg besloten.

De overheid volgt een aanbeveling van het Paul Ehrlich Institut, zei een woordvoerder van het ministerie. Na nieuwe meldingen van trombose van de hersenaders acht het instituut voor de goedkeuring van vaccins en biomedische geneesmiddelen nader onderzoek noodzakelijk.  

15 maart 2021: Ook Spanje stopt met toedienen van AstraZeneca-vaccin

Ook Spanje stopt zeker 15 dagen met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca.

15 maart 2021: België blijft doorgaan met AstraZeneca-vaccin

België blijft het coronavaccin van AstraZeneca voorlopig toedienen. Een opschorting, zelfs tijdelijk, is volgens de Belgische experts nadelig voor de vaccinatiecampagne in het algemeen. Volgens de Gezondheidsraad komt het aantal gevallen met bloedstolsels net zo vaak voor bij AstraZeneca als bij het Pfizer-vaccin. Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat de gevallen van bloedproppen vaker voorkomen wanneer met AstraZeneca wordt gevaccineerd dan in een niet-gevaccineerde populatie.

15  maart 2021: Britse premier staat vierkant achter vaccin AstraZeneca

Het coronavaccin van AstraZeneca is veilig en de Britse regering heeft alle vertrouwen in de inentingscampagne met het middel van de Brits-Zweedse farmaceut. “Ja, dat kan ik”, zei Johnson op de vraag of hij mensen gerust kon stellen. Hij wees op de Britse medicijnwaakhond die volgens hem een van de meest stevige en ervaren toezichthouders ter wereld is. Die ziet volgens de premier “geen enkele reden” het vaccinatieprogramma in zijn land te staken.

15 maart 2021: Canada beschouwt vaccin AstraZeneca als veilig

Gezondheidsdeskundigen in Canada beschouwen alle vaccins die in het land worden toegediend als veilig en effectief, inclusief dat van AstraZeneca. Premier Justin Trudeau zei dat nadat tal van EU-landen het gebruik van het middel uit voorzorg hadden opgeschort na meldingen van bijwerkingen.

Canada kijkt vanzelfsprekend naar wat er aan de hand is met “een specifieke partij” in Europa, aldus Trudeau, die zijn landgenoten verzekerde dat in Canada geen doses uit die partij zijn geleverd. Het AstraZeneca-vaccin werd vorig maand goedgekeurd in Canada. Het land heeft 20 miljoen doses besteld, en krijgt er half mei nog 2 miljoen extra. In de Verenigde Staten is het middel nog niet goedgekeurd. De resultaten van een grote laatste klinische test worden momenteel beoordeeld.

Over ongeveer een maand zou het AstraZeneca-vaccin in de VS een noodtoelating kunnen krijgen.