Impressie coronavirus 15-28 februari 2021

Afbeelding1
Feest in het Vondelpark

Een 80-jarige man mag niet samen met zijn 79-jarige vrouw gevaccineerd worden, want ze is te jong. Zorginstellingen hebben niettemin alle mogelijke medewerkers van alle mogelijke leeftijdsgroepen gevaccineerd die niet in aanmerking komen voor vaccinatie omdat ze helemaal geen zorg verlenen.

Pfizervaccins worden bewaard in de koelkast naast kaas en melk. De ene expert beweert dat het deze zomer weer normaal is, de ander dat dat tot in 2023 duurt. Illegaal feesten doen we nog steeds.

Horeca, kermisbranche, sekswerkers en sportscholen hebben het wel gehad met het coronabeleid.

Gelukkig werpt eind februari versnelling van het Nederlandse vaccinatieprogramma vruchten af.

15 februari 2021: Helft voormalige ic-patiënten heeft jaar na opname nieuwe klachten

De helft van de mensen die opgenomen zijn geweest op een intensivecareafdeling heeft in het jaar na die opname last van nieuwe lichamelijke en mentale klachten. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen, dat duizenden patiënten volgde tot vijf jaar na hun ic-verblijf.

Het onderzoek betreft ic-patiënten in het algemeen, niet specifiek coronapatiënten. Lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, verminderde conditie en stijfheid in gewrichten, worden het vaakst genoemd door de 2.345 deelnemende ic-patiënten, opgenomen tussen juni 2016 en juni 2019.

Een deel van de voormalige ic-patiënten kampt ook met mentale klachten, zoals gevoelens van angst en depressie, maar ook met posttraumatische stressstoornissen. 12% heeft cognitieve problemen zoals geheugen- en concentratieproblemen. Klachten hebben een weerslag op het dagelijks leven van deze patiënten. Zo geeft ongeveer 40% aan dat ze door de klachten minder zijn gaan werken.

15 februari 2021: Grote corona-uitbraak verpleeghuis Amersfoort bewoners kregen eerste vaccinatie

Het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort heeft een grote corona-uitbraak. Van de 106 bewoners zijn er nu 70 bewoners positief getest. De uitbraak is vorige week begonnen en heeft zich snel verspreid. Op de gesloten locatie wonen ouderen met dementie of andere psychogeriatrische aandoening. Velen van hen hebben last van “bewegingsonrust en dwaalgedrag” waardoor het virus zich ook makkelijker kan verspreiden. Het aantal besmettingen onder het personeel mee. De zorg komt niet in de problemen. De uitbraak in het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis komt op een wrang moment, omdat de bewoners op zaterdag 30 januari hun eerste vaccinatie ontvangen hebben.

15 februari 2021: Vijf hartpatiënten Catharina Ziekenhuis overleden na uitbraak corona

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zijn 5 patiënten overleden die de Britse variant van het coronavirus hadden opgelopen. Dat gebeurde op de afdeling cardiothoracale chirurgie. Door een uitbraak van het virus op de afdeling raakten 13 patiënten besmet. 2 patiënten zijn overleden door de combinatie van een zeer zware hart/longoperatie en het coronavirus. Bij de 3 andere patiënten verwacht het Eindhovense ziekenhuis dat het coronavirus geen rol heeft gespeeld bij het overlijden.

“We onderzoeken hoe het coronavirus het ziekteverloop bij de 5 overleden patiënten heeft beïnvloed”, zegt bestuursvoorzitter Nardo van der Meer. Het ziekenhuis heeft extra maatregelen getroffen om zo veel mogelijk zorg te laten doorgaan. De afdeling cardiothoracale chirurgie is gesplitst in twee compartimenten. Beiden zijn om beurten volledig ontruimd voor een volledige schoonmaak. Positief geteste medewerkers en medewerkers met mogelijke coronaklachten zijn thuis in quarantaine. Positief geteste patiënten worden verpleegd conform de richtlijnen. “Deze uitbraak bewijst nog maar eens hoe onvoorspelbaar en besmettelijk de Britse variant van het coronavirus is. Ondanks het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en handhygiëne, grijpt het virus onverwachts en razendsnel om zich heen.” Nadat een aantal medewerkers en patiënten klachten kregen, zijn alle patiënten en vele honderden medewerkers van de afdeling uit voorzorg getest op het coronavirus. Deze tests zullen de komende dagen herhaald worden om er zeker van te zijn dat niemand positief is getest tijdens de incubatietijd.

15 februari 2021: GGD: Bellen voor prikafspraak zonder uitnodiging heeft geen zin

Het heeft geen zin de GGD te bellen voor een vaccinatieafspraak als je daar geen uitnodiging voor hebt gekregen, meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland maandag. Een woordvoerder vertelt dat vanwege een nieuwsitem zondagavond op het NOS Journaal een stuk meer mensen de GGD bellen om te vragen of zij eerder aan de beurt kunnen komen. Een vrouw op de vaccinatielocatie Schiphol vertelde de NOS dat zij een prikafspraak had gemaakt door rechtstreeks de GGD te bellen. Zij had volgens eigen zeggen geen uitnodiging gekregen en kwam ook nog niet in aanmerking voor een vaccinatie. Blijkbaar was deze vrouw “ertussen geglipt”, vermoedt de woordvoerder. “Laat dit dan een uitzondering zijn, want dit is absoluut niet de bedoeling. Er is geen ruimte voor mensen die nog niet aan de beurt zijn voor vaccinatie om “toegevoegd te worden” op de priklijst.” Voor echtparen die samen naar de priklocatie willen komen, maar van wie maar één persoon een uitnodiging heeft gekregen, kan soms wel een uitzondering gemaakt worden, aldus de gezondheidsdienst.

15 februari 2021: Veel meer verpleeghuizen de fout in met vaccinaties

Veel meer zorginstellingen hebben tegen de regels in medewerkers gevaccineerd die helemaal niet in aanmerking komen voor een vaccin. Bij een grote zorginstelling in Schiedam kregen het bestuur en de directie een vaccin. Bij een grote zorgorganisatie in Amsterdam kregen vrijwilligers, die al een jaar niet meer actief zijn, een uitnodiging. De 1.200 medewerkers van de Frankelandgroep kregen allemaal een uitnodiging. Ook directeuren, persvoorlichters en administratiemedewerkers. Dat ze ingaan tegen het bestaande beleid, vindt een woordvoerder geen probleem. “Zal me een zorg zijn”.

15 februari 2021: Corona uitgebroken in universitair ziekenhuis Groningen

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is een uitbraak van het virus vastgesteld. 11 patiënten en 9 medewerkers van een verpleegafdeling zijn positief getest. De eerste besmettingen moeten rond 8 en 9 februari hebben plaatsgevonden. De patiënten op de verpleegafdeling en die  naar de intensive care of naar andere ziekenhuizen zijn overgebracht worden verpleegd in een situatie van “strikte isolatie-plus”. Patiënten op andere afdelingen die in contact zijn geweest met een besmet persoon worden regelmatig getest. Medewerkers worden elke dag getest voordat ze werken.  

15 februari 2021: Tientallen Pfizer-vaccins bij arts tussen de kaas en de melk in de koelkast

RIVM: ,,Bewust te veel bestellen is absoluut niet de bedoeling.” Het RIVM is eveneens ontstemd over het feit dat tientallen Pfizer/BioNTech-vaccins bij een arts in de eigen koelkast zijn beland. ,,Dit is absoluut niet de bedoeling”, zegt een woordvoerder, die stelt dat dit indruist tegen de werkinstructie.

16 februari 2021: Wereldwijde besmettingen vijf weken op rij gedaald. WHO-baas optimistisch

Het aantal besmettingen wereldwijd is de 5e week op rij gedaald. “Tot dusver dit jaar is het aantal wekelijks gemelde besmettingen met bijna de helft verminderd”, twittert directeur-generaal van de Wereldgezondheidsdienst WHO Tedros Ghebreyesus. “Van vijf miljoen gevallen in de week van 4 januari tot 2,6 miljoen gevallen in de week van 8 februari. Het toont aan et aan dat “eenvoudige gezondheidsmaatregelen covid tegenwerken, zelfs andere varianten. Het gaat er om hoe we op deze trend reageren. Het vuur is nog niet gedoofd, maar we hebben de omvang ervan verkleind.”

16 februari 2021: RIVM: ook na vaccinatie afstand houden, mondkapje op en testen bij klachten

Een mondkapje op, anderhalve meter afstand houden, je laten testen bij klachten: zelfs als je bent gevaccineerd, is dat nog niet voorbij. RIVM doet een oproep aan Nederlanders die al gevaccineerd zijn om zich nog trouw aan alle coronamaatregelen te houden. Want ook na vaccinatie kun je nog corona krijgen en is het mogelijk aan anderen overdragen. Inmiddels zijn bijna 80.000 coronaprikken gegeven. Een klein deel ervan was al een tweede prik. Coronavaccins zijn niet voor 100% effectief.

Ze beschermen niet voor de volle 100% tegen het virus, dus is er nog altijd een kans dat je besmet raakt. Wanneer je het Pfzervaccin krijgt, is na één of twee weken effect te zien. Dus niet direct. Een week na de tweede prik heb je de optimale bescherming te pakken van boven 90%. Maar helemaal waterdicht is dat niet. De bedoeling is dat prikken ons twee dingen opleveren: dat we na vaccinatie niet of veel minder ziek worden, én dat we het virus niet overdragen als we toch door iemand besmet raken. Hoe goed de vaccins zijn in die tweede taak weten we nog niet, zegt het RIVM.

16 februari 2021: Britse variant mogelijk toch wél dodelijker, zeggen onderzoekers nu

Tot nu toe was de conclusie dat de Britse B.1.1.7.-variant besmettelijker is dan het oorspronkelijke coronavirus, maar toch zeker niet dodelijker. Daar komen wetenschappers nu op terug. Mogelijk is de kans op overlijden door deze mutatie wel aanzienlijk groter. In een nieuw rapport van het Britse adviespanel Nervtag, dat het aantal coronadoden in het Verenigd Koninkrijk onderzocht staat dat de variant ‘geassocieerd wordt met een toegenomen risico op ziekenhuisopname en sterfte.’ Dat zou te maken hebben met de hogere virale lading, die de Britse variant veroorzaakt. Er zijn wel mitsen en maren: de variant sloeg in Engeland vaker toe in verpleeghuizen, in de onderzoeksperiode kampte het land toch al met een besmettingspiek en er was maar bij minder dan 10% van de gevallen te achterhalen om welke virusstam het ging. Toch zijn de Britse autoriteiten erg bezorgd.  

16 februari 2021: Rechtbank Den Haag: avondklok moet per direct worden opgeheven

De Nederlandse staat moet de avondklok laten vervallen. Dat heeft de rechtbank Den Haag vandaag besloten. Als de staat in hoger beroep gaat, betekent dat volgens de rechtbank geen uitstel van het opheffen van de avondklok. Het zou kunnen dat een hoger beroep vandaag nog wordt behandeld. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt ‘de uitspraak te bestuderen’.

De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met Tweede en Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank was de avondklok geen noodsituatie ‘zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak’. Volgens de voorzieningenrechter in Den Haag maakt de avondklok ‘een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer’. Bovendien beperkt de regel ‘onder meer het recht op vrijheid van vergadering en betoging’. Het is nog niet bekend wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor de boetes die zijn opgelegd voor overtreding van de avondklok.

16 februari 2021: Immuniteit na corona blijft lang hangen

Mensen die Corona hebben gehad, blijven lang immuun tegen de ziekte. Dat is de uitkomst van een grote studie in Oostenrijk. De universiteit van Graz volgde een grote groep mensen die het virus hebben gehad gedurende langere tijd. Na negen maanden hebben ze nog steeds een 91% lager risico om de ziekte opnieuw te krijgen. In het European Journal of Clinical Investigation schrijven de Oostenrijkers dat mensen die de ziekte kregen tijdens de eerste golf, vrijwel geen last hadden van de tweede golf. Zowel zij die zwaar ziek waren als mensen met heel milde symptomen. Onderzoekers spreken van opbouwende immuniteit, omdat steeds meer mensen aan het virus zijn blootgesteld.

16 februari 2021: Is avondklok nu opgeheven? Of kan het aanvechten van Staat iets veranderen?

Volgens noodrechtspecialist Adriaan Wierenga betekent de uitspraak op dit moment dat de avondklok per direct niet meer geldig is. “Dat kan een rechter beslissen en dat is hierbij gebeurd.”

Volgens Wierenga is het wel een stevig oordeel, maar hij kan de gedachtegang van de rechter volgen. “Het is wel een pittige en gedurfde uitspraak, maar die bevoegdheid heeft de rechter indien een bevoegdheid niet rechtmatig wordt gebruikt.” De Nederlandse Staat gaat het opheffen van de avondklok door de rechter aanvechten. Via een zogeheten spoedappèl wordt de rechter gevraagd de uitspraak in afwachting van het hoger beroep te schorsen. Het verzoek om schorsing dient om 16.00 uur vanmiddag. “Deze uitspraak is zo erg van bijzonder belang dat er zelfs vanmiddag alweer een uitspraak zou kunnen zijn”, zegt Wierenga. Een hoger beroep kan zeker de uitspraak verwerpen, zegt Jerfi Uzman, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit van Utrecht. “Er is inhoudelijk een vrij grote kans dat deze uitspraak in hoger beroep van tafel wordt geveegd. De rechter doet namelijk iets wat hij helemaal niet hoeft te doen. Hij wenst geen inhoudelijke aanpassingen aan de avondklok, maar kiest meteen voor een buitenwerkingstelling. Dat is vrij rigoureus. Hij gaat op de stoel van de Tweede Kamer zitten, waarin zijn belangrijkste argument is dat die noodwet niet had mogen worden toegepast. Als de Tweede Kamer dat een probleem had gevonden, hadden ze zelf de uitvoering van de avondklok kunnen tegenhouden.” De rechter in het hoger beroep zou inderdaad de uitspraak kunnen verwerpen omdat de consequenties ‘te’ ingrijpend zijn, zegt Wierenga. “Maar van de andere kant klopt de uitspraak juridisch. Soms hoort het erbij dat een uitspraak vergaande consequenties heeft.” Hij denkt daarom dat de zaak ook in een hoger beroep kan blijven staan.

16 februari 2021: Leidse farmaceut Janssen vraagt om goedkeuring coronavaccin

Het farmaceutische bedrijf Janssen uit Leiden wil zijn coronavaccin op de markt brengen. Het heeft een voorwaardelijke toelating aangevraagd. Dat laat de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) weten. Als dat bureau een positief oordeel geeft, is het aan de Europese Commissie om het middel toe te laten. Dat oordeel komt waarschijnlijk half maart, laat het EMA weten, en meestal volgt het besluit van de Commissie snel. Nederland heeft 11,3 miljoen doses van het vaccin van Janssen besteld. Het EMA keek de afgelopen tijd al mee met proeven met het coronavaccin. De beoordelaars kunnen dan sneller een oordeel vormen over de werking en de veiligheid van het middel. Dat wordt een rolling review genoemd. Het vaccin uit Leiden bestaat uit een ander viruslichaam, een zogeheten adenovirus, waaraan de genetische code voor uitsteeksels van het coronavirus is toegevoegd. Die code zorgt voor het eiwit waardoor het coronavirus een cel vastgrijpt en het lichaam binnendringt. Het vaccin zorgt ervoor dat cellen proberen dat eiwit aan te maken, waarna het afweersysteem probeert die indringer aan te vallen. Zo kan de afweer het virus bij een volgende besmetting herkennen en bestrijden, is de gedachte. “Het adenovirus in het vaccin kan zich niet vermenigvuldigen en maakt mensen niet ziek”, benadrukt het EMA.

16 februari 2021: Avondklok blijft van kracht, uitspraak rechter geschorst in spoedappèl

De uitspraak van de Haagse rechtbank dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, is geschorst. Dat heeft het hof in Den Haag bepaald. Dat betekent dat er vanavond vanaf 21.00 uur wel een avondklok is. Het hof acht het belang van de Staat groter dan dat van actiegroep Viruswaarheid.

Het hof wil een jojo-effect voorkomen. “Nu is er een avondklok, en als wij als hof deze schorsing niet toewijzen, dan is de avondklok eraf. Wat gebeurt er wanneer wij in de bodemprocedure anders beslissen? Dan moet de avondklok er weer op. En anders gaat de avondklok een paar dagen later dan vandaag er weer af. Onder die omstandigheden vinden we het belang van de Staat zwaarder wegen”, zei de voorzitter van het hof.

17 februari 2021: Dit weten we over de kans dat je na de coronaprik alsnog besmettelijk wordt

Ontwikkelaars van de toegelaten coronavaccins hebben volgens het Europees Medicijnagentschap (EMA) bewezen dat hun vaccins beschermen tegen de ziekte die het coronavirus veroorzaakt én dat hun vaccin veilig is. Daarom zijn de vaccins toegelaten. De onderzoeken voor de toelating waren niet opgezet om ook het effect van de vaccins op de verspreiding van het coronavirus te onderzoeken. Dat effect is nog niet duidelijk. Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie aan het LUMC, acht het heel waarschijnlijk dat vaccinatie gaat helpen met het verminderen van de verspreiding van het coronavirus. “We weten dat de vaccins milde gevallen van COVID-19 voorkomen. Dit betekent dat als gevaccineerde mensen al last krijgen van een coronavirusinfectie, ze waarschijnlijk korter ziek zijn en minder hoesten en kuchen. Dit maakt de kans dat ze het coronavirus doorgeven kleiner.” Akiko Iwasaki, immunoloog aan Yale University, vertelde verwacht dat gevaccineerde mensen na een onverhoopte coronavirusinfectie minder besmettelijk zijn dan niet-gevaccineerden. Onderzoekers verzamelen steeds meer aanwijzingen dat dit inderdaad het geval is. Eén van deze onderzoeken is uitgevoerd in Israël. Een groot gedeelte van de bevolking heeft daar het Pfizer-vaccin toegediend gekregen. Ook Israël is begonnen met het vaccineren van ouderen. Het Pfizer-vaccin is voor circa 95% effectief. Dit betekent dat het vaccin bij zeer veel mensen voorkomt dat ze COVID-19 krijgen, maar niet bij iedereen. Toen het merendeel van de zestigplussers was ingeënt, was het gemiddelde aantal virusdeeltjes bij mensen met COVID-19 in deze leeftijdsgroep gedaald. Een dergelijke daling is niet geconstateerd bij leeftijdsgroepen die nog niet gevaccineerd waren. Op basis van onderzoek weten we dat mensen die weinig virus met zich meedragen minder vaak anderen aansteken. Het lijkt er dus op dat het Pfizer-vaccin mensen minder besmettelijk maakt. Ook Moderna heeft aanwijzingen dat het eigen vaccin helpt tegen de verspreiding van het virus.

17 februari 2021: Die golf van 170.000 besmettingen per dag was een rekenfout van het ministerie

Als de Britse variant van het coronavirus ons land zou overspoelen, moesten we rekening houden met 170.000 coronabesmettingen per dag. Aldus het ministerie van Volksgezondheid op 10 januari. Het zijn er in werkelijkheid veel en veel minder. Waar ging het mis? De Volkskrant zocht het uit.

Volgens de berekeningen die de ‘programmadirectie covid-19’ van het ministerie ronddeelde tijdens het Catshuisoverleg op die tiende januari zouden er op 17 januari al 25.600 besmettingen per dag moeten zijn. In werkelijkheid bedroeg het cijfer een vijfde daarvan. De rekenaars op het ministerie hadden een foutje gemaakt met de R-getallen. Ze gingen ervan uit dat op 8 januari plots 100% van de besmettingen met de Britse variant zou zijn. In werkelijkheid was dat nog maar 5%, zei ook Jaap van Dissel. Het R-getal van het virus was niet ineens 1,3 en ook geen 1,6. Het was nog maar 0,9.

Daarnaast rekende het ministerie ook nog eens met een te hoog aantal van 10.000 besmettingen per dag, terwijl het er toen gemiddeld rond de 7.600 waren. Zo vloog de grafiek omhoog en ontstonden de onwaarschijnlijk hoge aantallen van 170.000 besmettingen per dag. Ga je uit van de correcte beginsituatie dan kom je op 6.000 tot 10.000 besmettingen per dag in februari.

17 februari 2021: Kinderombudsvrouw sluit zich aan bij jongerenprotest: ‘open de scholen’

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer roept het kabinet op de middelbare scholen vanaf 1 maart volledig te openen. Daarmee sluit zij zich aan bij jongerenorganisaties, die voor de heropening van scholen demonstreren in Den Haag. In een brief aan Rutte schrijft Kalverboer dat sociaal-emotionele en mentale schade van de coronamaatregelen bij jongeren “dusdanig groot is dat het vanuit een ontwikkelingsperspectief niet verantwoord is middelbare scholen nog langer gesloten te houden”.

De Kinderombudsvrouw waarschuwt al langer voor de nevenschade van de lockdown bij jongeren. Door onderwijs op afstand “haken jongeren af, raken gedemotiveerd, hebben faalervaringen en belanden in een neerwaartse spiraal”. Het gaat niet alleen om jongeren die voor de coronapandemie al kwetsbaar waren. Ook is het voor docenten steeds lastiger om jongeren te bereiken.

17 februari 2021: Europa bestelt bij Pfizer/BioNTech nog 200 miljoen doses coronavaccin

De Europese Commissie koopt nog 200 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Die worden waarschijnlijk nog voor het einde van het jaar geleverd aan de 27 landen van de  EU, waaronder Nederland. Daarnaast heeft Brussel een optie om nog 100 miljoen doses te bestellen.

De commissie heeft de aankoop voorgelegd aan de EU-lidstaten namens wie ze onderhandelt. “Dit stelt ons in staat om over totaal 600 miljoen doses van dit vaccin te beschikken”, aldus de commissie. Volgens het dagelijks EU-bestuur worden de extra doses al vanaf het tweede kwartaal geleverd.

17 februari 2021: Europese Unie sluit deal met Moderna voor 150 miljoen extra coronavaccins

De Europese Commissie (EC) heeft ook een deal gesloten met Moderna. Dit jaar worden nog eens 150 miljoen extra doses van het Moderna-vaccin geleverd. Eerder vandaag sloot de EC ook al een deal met farmaceuten Pfizer en BioNTech over de levering van 200 miljoen extra doses met een optie op nog eens 100 miljoen doses. De Europese Commissie verdeelt de gekochte vaccins over de 27 EU-landen. Nederland krijgt volgens de huidige planning 19,5 miljoen doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech en 6,2 miljoen doses van het Moderna-vaccin. Van beide vaccins moeten twee doses worden toegediend. Nederland kan met die leveringen ongeveer 13 miljoen mensen inenten.

17 februari 2021: COVID-19 cases are dropping like a rock. Ook in de Verenigde Staten

On Monday, the number of new COVID cases recorded was the lowest since mid-October while recorded COVID-related deaths were the lowest since Nov. 30. Hospitalizations are down about 45% from their January peak. While the pandemic remains a very bad situation, it is getting better quickly.

7dma = seven day moving average, smoothing out irregularities of single-day figures.

17 februari 2021: Miljarden extra om leerachterstanden aan te pakken, collegegeld gehalveerd

Het demissionaire kabinet maakt 8,5 miljard euro vrij om de leerachterstanden aan te pakken die zijn ontstaan door de uitbraak van het coronavirus. Basisscholen krijgen gemiddeld 180.000 euro, voor middelbare scholen is dit 1,3 miljoen en wordt het collegegeld voor mbo, hbo en universiteit het volgende collegejaar gehalveerd. Een groot deel (6 miljard) zou naar het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs gaan. Leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs hebben een flinke leerachterstand opgelopen door de sluiting van de scholen. Daarnaast hebben zij ook nog last van de aangepaste lesvormen vanwege de corona-uitbraak. In het basisonderwijs worden leraren gevraagd om voor extra salaris extra lessen te geven aan het begin en aan het einde van de zomervakantie. Scholen moeten leerlingen die achterstanden hebben opgelopen de mogelijkheid geven om extra onderwijs te volgen in de zomervakantie. Er komt extra ondersteuning vanuit lerarenopleidingen.

Scholen in basis- en middelbaar onderwijs moeten per leerling een plan maken hoe achterstanden worden ingehaald. Zwakke scholen krijgen extra financiële middelen. In het mbo, hbo en aan de universiteiten wordt zo snel als mogelijk geprobeerd de komende maanden weer meer fysiek onderwijs te geven op 1,5 meter. Ook wordt de ov-kaart voor studenten die langer studeren door corona met 12 maanden verlengd. Daarnaast worden studenten intensiever begeleid.

17 februari 2021: Bij vaccins tegen nieuwe coronavarianten wil EU wél vooraan staan

De EU wil dat farmaceuten snel nieuwe vaccins beschikbaar stellen tegen nieuwe coronavarianten. Daarvoor gaat de Europese Commissie opnieuw met farmaceuten om tafel om contracten te wijzigen of nieuwe contracten af te sluiten. Hoeveel geld dat gaat kosten is nog onbekend, maar het budget is in principe onbeperkt. Commissievoorzitter Von der Leyen gaf vorige week al toe dat er fouten zijn gemaakt bij de aankoop van coronavaccins. De plannen van vandaag lijken bedoeld om dezelfde fouten niet nog eens te maken. Zo wil de Commissie met farmaceuten overleggen hoeveel geld ze nodig hebben om vaccins aan te passen op nieuwe coronavarianten. De aangepaste vaccins moeten ook snel op grote schaal worden geproduceerd. Nieuwe contracten met farmaceuten kunnen worden afgesloten. Dat er geen grenzen zitten aan het budget dat beschikbaar is, is een groot contrast met de vorige onderhandelingen met farmaceuten. Toen was er juist een sterke focus op de prijs. Nu zegt Von der Leyen: “Vergeleken met enorme economische kosten, is investering altijd te verantwoorden.”

Ook moet EMA de vaccins tegen de nieuwe coronavarianten sneller kunnen goedkeuren. Nu kost dat drie tot vier weken, straks moet dat binnen een paar dagen kunnen. De Europese Commissie wil de aansprakelijkheid voor bijwerkingen desnoods volledig bij overheden leggen. Farmaceuten lopen dan minder risico en kunnen wellicht sneller produceren. Ook dat is een grote koerswijziging, want tot nu toe stond de Europese Commissie er op dat de farmaceuten aansprakelijk bleven. Von der Leyen wil wel eerst een expliciete opdracht van de EU-regeringsleiders om deze koerswijziging in te zetten.

Von der Leyen zegt niets over het afnemen van patenten. In Brussel gaan steeds meer stemmen op farmaceuten via dwanglicenties te dwingen hun vaccins vrij te geven, zodat ook andere fabrikanten de vaccins kunnen maken. De Commissie wil niet zo ver gaan, maar probeert wel farmaceuten te verleiden samen te werken en zo sneller meer vaccins te produceren. Daarvoor is geld beschikbaar.

Tenslotte wil de Europese Commissie beter onderzoeken welke nieuwe varianten er in omloop zijn in Europa. Op dit moment wordt van een heel klein deel van alle positieve coronatesten geanalyseerd met welke variant de patiënt besmet is. Dat moet gaan gebeuren voor minimaal 5% van alle testen, zodat nieuwe varianten vroeg worden gevonden. Aan dat onderzoek geeft de EU 75 miljoen euro uit.

Voor de meeste mensen duurt het nog lang voordat ze daadwerkelijk aan de beurt zijn om een vaccin te krijgen. Toch waarschuwt Von der Leyen om niet zelf op zoek te gaan naar een vaccin op de zwarte markt. “Je hebt geen idee of die goed gekoeld zijn. Je spuit wel een geneesmiddel in een gezond mens. Ik kan alleen maar waarschuwen voor dit soort zogenaamde vaccins.”

17 februari 2021: Zuid-Afrika zet eerste prik met het Janssen-vaccin in strijd tegen mutatie

Zuid-Afrika is begonnen met het vaccineren van zorgpersoneel met het in Nederland ontwikkelde Janssen-vaccin. Opvallend is dat het coronavaccin nog niet is goedgekeurd. Dat Zuid-Afrika toch gaat prikken met het vaccin, komt omdat ze een implementatiestudie uitrollen met zorgpersoneel.

In Zuid-Afrika werd het Janssen-vaccin al getest in de laatste klinische fase. Nu breiden ze dat uit.

De eerste vaccins gaan naar grote ziekenhuizen, verspreid over het land. 80..000 doses kwamen gisteren aan. De komende tijd moeten dat er, in naam van onderzoek, een half miljoen worden. Het is het enige vaccin waarvan er nu data zijn die wijzen op bescherming tegen ernstige coronagevallen met de Zuid-Afrikaanse coronamutatie. Daarom wordt dat vaccin nu ingezet. Voor Zuid-Afrika is het uitrollen van de studie een manier om nu te kunnen beginnen met vaccineren. Het land gooide het roer in allerijl om, nadat bleek dat het AstraZeneca-vaccin, dat Zuid-Afrika in eerste instantie in wilde zetten, niet goed werkt tegen milde en gematigde symptomen van de Zuid-Afrikaanse variant. Of het werkt tegen ernstige coronaklachten bij de mutatie weten ze nog niet, maar het was genoeg voor de regering om de AstraZeneca-vaccins in de ijskast te zetten. Over de werking van het Janssen-vaccin tegen de Zuid-Afrikaanse variant is al meer bekend. De effectiviteit is 57%, maar het werkt 85% beter tegen ernstige gevallen en doet dus het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames sterk afnemen.   

18 februari 2021: Race tegen de klok: Nederland aan bijna 20 miljoen Pfizer-vaccins helpen

De hele wereld wacht met smart op voldoende coronavaccins. Als Launch Navigator bij Pfizer moet alumnus Dennis de Mik ervoor zorgen dat Nederland 19,8 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin krijgt. Hoe gaat dat? ‘Ons vaccin wordt in Europa in verschillende fasen en op diverse locaties geproduceerd en wereldwijd gaat het dit jaar om zo’n twee miljard vaccins. Met mijn collega’s zorg ik ervoor dat Nederland het rechtmatige deel krijgt, dat zijn 19.8 miljoen doses.  

18 februari 2021: Neusspray ontwikkeld, die 24 uur beschermt tegen corona

Er is een neusspray ontwikkeld die ervoor zorgt dat je 24 uur lang niet besmet kunt raken met het coronavirus. Het middel is ideaal voor reizen, concerten en festivals. De virusremmer is ontwikkeld door onderzoekers van Harvard en het Erasmus MC en voorkomt dat het virus de cellen van de neus en longen binnendringt. Daardoor kan het zich niet vermenigvuldigen. Het is een volstrekt veilig en ongevaarlijk middel. Het voorkomt infectie, maar is hooguit een dag werkzaam. Het is succesvol getest bij fretten, die net als nertsen erg gevoelig zijn voor virusoverdracht. Het duurt waarschijnlijk nog minstens een half jaar voor de spray getest kan worden op mensen.

18 februari 2021: Wetenschapper: ‘Geen Covid-uitbraken door volle stranden’

Na een jaar covidstress ziet een foto van een vol strand er levensgevaarlijk en zeer onverstandig uit. Maar raken en wel mensen besmet op volle stranden? “Er is nog nooit een uitbraak van Covid -19 geweest die verband houdt met een druk strand”, zei Professor Mark Woolhouse, hoogleraar epidemiologie. “In de zomer zagen we foto’s van overvolle stranden, en daar waren voorzichtige mensen kwaad over.” Volgens Woolhouse ten onrechte. “Er waren geen uitbraken die verband hielden met drukke stranden, er is voor zover ik weet nog nooit een uitbraak van Covid-19 geweest die verband hield met een strand, waar dan ook ter wereld.” Op stranden kun je afstand houden – dat wil iedereen altijd al. Omstandigheden zijn niet in het voordeel van het virus. “Ik denk dat we moeten begrijpen waar de echte risico’s zijn, zodat we zoveel mogelijk veilig kunnen doen.”

18 februari 2021: Ondernemers: testbewijs belangrijke stap bij heropenen economie

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden invoeren van een coronatestbewijs een belangrijke stap voor het weer veilig kunnen openen van de economie. De testcapaciteit is flink uitgebreid en wordt nog verder uitgerold, waarmee het invoeren van een testpaspoort operationeel mogelijk is. Daar zijn samenleving en ondernemers ook bij gebaat, zo klinkt het. VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen bevestigde dat het ministerie van Volksgezondheid bezig is met de ontwikkeling van een coronatestbewijs om versneld versoepelingen door te voeren. Dat bleek uit hernieuwd overleg. In Denemarken en Israël wordt ook al meer mogelijk door deze manier van werken.

18 februari 2021: Ademtest binnenkort weer in gebruik genomen

De ademtest die helpt corona te detecteren wordt op korte termijn weer in gebruik genomen. Dat zegt de GGD Amsterdam. Testen waren tijdelijk stilgelegd in verband met onduidelijke testuitslagen. De GGD Amsterdam meldt nu dat blijkt dat de ademtest zeer betrouwbaar is. “Wel blijkt dat bij het registreren en verwerken van uitslagen de kans bestaat op verkeerde interpretaties. Uit onderzoek blijkt dat de automatisering van het testproces en training van het personeel nog aandacht vragen.”

De ademtest is een alternatief voor het wattenstaafje diep in de neus. Je moet in een apparaat blazen en krijgt direct een uitslag. De bedoeling van sneltesten was dat bezoekers met een negatieve uitslag direct naar huis konden. Mensen met een positieve uitslag werden aanvullend getest.

18 februari 2021: Kabinet krijgt steun van Kamer voor spoedwet avondklok

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de spoedwet die het demissionaire kabinet heeft ingediend om de juridische grondslag voor de avondklok te verbeteren. Het uitgaansverbod in de avond en nacht staat gepland tot en met de vroege ochtend van 3 maart. Volgende week wil het kabinet beslissen over het al of niet verlengen ervan. Morgen dient het hoger beroep, maar voor de zekerheid diende het kabinet een spoedwetswijziging in. De avondklok wordt nu ondergebracht in de coronawet, waar ook de andere maatregelen in staan. Behalve de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie steunen in ieder geval SP, GroenLinks, PvdA en 50Plus die aanpak. Die partijen vormen ook een meerderheid in de Eerste Kamer, die morgen over de reparatiewet spreekt.

De Kamer wil wel zeker weten dat de avondklok nu wel juridisch houdbaar is.

19 februari 2021: Trouw: aanbesteding coronatestlijn niet op orde

De miljoenenaanbesteding door de GGD voor de coronatestlijn en de vaccinatielijn rammelt, schrijft Trouw. De krant kwam erachter dat de klus nooit openbaar is aangeboden en dat andere bedrijven die interesse hadden geen kans hebben gekregen. Beide klussen zijn onderhands naar het Franse bedrijf Teleperformance gegaan. Verder ontbreekt in de openbare documenten over de procedure een deel van de tekst. Volgens een hoogleraar Europees aanbestedingsrecht is de overeenkomst lastig te controleren. “Het is dus maar de vraag of de overheid hier heeft gekozen voor de partij die de samenleving het beste dient”, zegt ze in Trouw. Alleen bij Teleperformance is een prijsopgave aangevraagd. Dat andere bedrijven geen bod konden doen, is kwalijk voor de marktwerking, zegt de hoogleraar, maar burgers zijn pas echt de dupe van een slechte aanbesteding. “Het heeft direct effect op de bestrijding van het virus. Datalekken bij de GGD, een vaccinatieprogramma dat lang duurt, het hangt allemaal samen met hoe iets georganiseerd en aanbesteed is.” Volgens de GGD is er vanwege spoed voor een onderhandse aanbesteding gekozen, omdat Teleperformance, dat toen al verantwoordelijk was voor de coronatestlijn, al ervaring had met het systeem van de GGD. Het zou vertraging zou opleveren als het met een partij in zee zou gaan die het systeem nog niet kende.  

19 februari 2021: Chef AstraZeneca: ons middel werkt juist 100 procent

Het vaccin van AstraZeneca tegen Corona is de minst populaire optie van de drie beschikbare injecties. In sommige landen weigeren mensen zelfs een prik met het middel, of willen artsen het niet geven. Onterecht, zo zegt Klaus Hinterding, vice-president van het concern. Het werkt zelfs 100%.

Het ligt er alleen aan wat je meet. De effectiviteit bij het voorkomen van een infectie met Corona van het vaccin – ook wel bekend als het Oxford vaccin – is maar 60%. Maar het middel biedt wel een totale bescherming tegen een zwaar ziekteverloop, aldus Hinterding, die naar klinische studies verwijst. Dat is volgens hem waarvoor je het middel neemt. Hij noemde hij het middel ‘veilig en effectief’ en hij riep iedereen op om het te nemen. Alleen zo kunnen we de pandemie verslaan. Uitgerekend in Duitsland is de scepsis groot, vaccinatiecentra die het middel geven staan leeg.

19 februari 2021: Avondklok blijft nog van kracht: uitspraak hoger beroep pas volgende week

Het gerechtshof van Den Haag doet volgende week vrijdag 26 februari uitspraak in het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok. De avondklok blijft in elk geval tot dan toe gehandhaafd.

19 februari 2021: Onderzoekers: vermoeidheid en hoofdpijn belangrijke symptomen corona

Plots opkomende vermoeidheid en onverklaarbare hoofdpijn zijn symptomen van milde besmetting. Onderzoekers adviseren dan ook om je te laten testen bij dergelijke klachten. Het zou honderden tot mogelijk duizenden extra besmettingen opleveren. Dat schrijven Britse onderzoekers in een nieuwe analyse. Door te testen als mensen hoesten, koorts hebben, benauwd zijn of geur- en smaakverlies ervaren, kom je 69% van alle besmettingen op het spoor. Neem ook hoofdpijn en vermoeidheid mee dan stijgt dat percentage naar 92%. Test je ook bij diarree dan haal je 96% van alle gevallen eruit.

“Onze belangrijkste boodschap is dat atypische covid veel vaker voorkomt dan men denkt”, zegt onderzoeksleider internist-infectioloog Edde Loeliger in de Volkskrant. “Tot onze verbazing komt de klacht vermoeidheid het meeste voor. Door dat symptoom toe te voegen, voeg je een groot aantal positieven toe, zonder dat het veel extra testen kost.” Neusverkoudheid is daarentegen helemaal niet zo’n veelvoorkomend symptoom. 80% van 120.000 Britten met ziekteverschijnselen voelde zich vermoeid, 75% had hoofdpijn. Beide symptomen zijn in Nederland geen criteria een test te vragen.

Dat veel coronabesmettingen worden gemist, blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin. De helft van een groep mensen met antistoffen in het bloed, wist helemaal niet dat ze besmet waren geweest.

19 februari 2021: Rusland biedt Afrikaanse landen 300 miljoen doses Spoetnik V aan

Het vaccinatieteam van de Afrikaanse Unie meldt dat Rusland 300 miljoen eenheden van zijn Spoetnik V-vaccin tegen Covid-19 heeft aangeboden. Het aanbod aan de Afrikaanse landen gaat gepaard met een financieringsplan voor de aanschaf van de doses van de antistoffen tegen de gevolgen van het coronavirus. Het Russische vaccin is vanaf de maand mei beschikbaar voor een periode van twaalf maanden, aldus de speciale taskforce die namens de Afrikaanse landen ervoor moet zorgen dat in de komende 3 jaar ongeveer 60% van de 1,3 miljard inwoners van het continent wordt ingeënt.

De 55 aangesloten landen van de Afrikaanse Unie hebben in tegenstelling tot de rijke landen moeite om aan vaccins en het benodigde geld daarvoor te komen. De Afrikaanse Unie kocht al eerder 270 miljoen doses vaccins van AstraZeneca, Pfizer/BioNTech en Johnson & Johnson. Het Spoetnik V-vaccin wordt geproduceerd in onder meer India, Zuid-Korea en Brazilië en wordt geleverd aan diverse landen. De levering aan het buitenland zorgt in Rusland zelf voor verbazing, aangezien de vaccinatiecampagne in het binnenland niet rimpelloos verloopt. Volksgezondheid in Zuid-Afrika zegt dat deze week een aanvraag is ingediend voor goedkeuring van Spoetnik V-vaccin.

19 februari 2021: Pfizer: coronavaccin ook onder minder lage temperaturen bewaren

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kan mogelijk ook bij minder lage temperaturen worden bewaard. De bedrijven zeggen nieuwe data naar de Amerikaanse toezichthouder FDA te hebben gestuurd waaruit zou blijken dat het middel ook bij temperaturen van -25 tot -15 graden stabiel blijft.

Pfizer en BioNTech vragen de FDA om de richtlijnen voor de opslag van het coronavaccin aan te passen. Dan kan het vaccin tot twee weken onder die temperaturen worden opgeslagen.  

19 februari 2021: Pfizer-vaccin voorkomt ziekte, maar ook besmetting van anderen

Mensen die zijn ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech, dragen het coronavirus veel minder snel over. Dat blijkt uit twee Israëlische studies en betekent dat de vaccins mogelijk niet alleen voorkomen dat mensen ziek worden, maar ook dat ze andere personen veel minder snel besmetten.

Het virus zou bij ingeënte mensen 75% tot meer dan 85% minder overdraagbaar zijn.

19 februari 2021: Stanford-wetenschapper over corona-maatregelen: ‘we doen maar wat’

In de hele westerse wereld nemen overheden maatregelen tegen de verspreiding van het virus. Avondklokken, strenge lockdowns, intelligente lockdowns, vliegverboden. Maar weten we wat het effect van die maatregelen is? Nee. Er bestaan studies naar de effecten van de maatregelen. De Universiteit van Stanford bekeek de 27 belangrijkste studies, allemaal gereviewd en verschenen in wetenschappelijke tijdschriften. Conclusie: van de 27 voldoet er 1 aan wetenschappelijke normen.

“Van de 27 studies die de impact van lockdowns en andere maatregelen op de verspreiding van corona meten, blijkt er maar één die onze snuffel-test doorstaat. Enkel die is dus op een voldoende sterke fundering gebouwd”, vertelt Haber, een van de onderzoekers. “De andere 26 faalden op één of meerdere van de vier punten. Zij gebruiken zeer wankele methodes.” Haber en zijn collega’s benadrukken dat hun onderzoek niet bewijst dat de coronamaatregelen nutteloos zijn. “Wij tonen enkel aan dat je onmogelijk kunt bewijzen hoe groot het effect van bepaalde maatregelen is geweest. Er kan in zo’n studie nuttige informatie zitten, maar als de methode gebrekkig is, dan is het bewijs onbruikbaar.”  Grootste probleem: bijna overal werd een pakket maatregelen tegelijk ingevoerd. Bijvoorbeeld: mondkapjesplicht, horeca dicht en scholen dicht. Haber: als je een pakket maatregelen tegelijk invoert, is het vrijwel uitgesloten de effecten van de verschillende maatregelen te bewijzen.   

20 februari 2021: Amerikaanse corona-expert: ’Pandemie kan in april voorbij zijn’

„Het coronavirus zou in april ’grotendeels verdwenen’ kunnen zijn.” Dat zegt professor en chirurg Marty Makary die is verbonden aan het Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit. Makary, die lesgeeft aan de School of Medicine en de Bloomberg School of Public Health van de universiteit, schreef dat het dagelijkse aantal infecties in Amerika sinds januari met 77 procent is afgenomen.

„Er is reden om aan te nemen dat het land op een extreem laag infectieniveau afstevent. Aangezien er steeds meer geïnfecteerden zijn die slechts milde of geen symptomen hebben, zijn er minder Amerikanen die besmet kunnen raken. Als deze trend doorzet, verwacht ik dat Covid-19 in april grotendeels verdwenen zal zijn, waardoor Amerikanen hun normale levens kunnen hervatten.

Vaccinaties en het grote aantal mensen dat al besmet is geweest in de Verenigde Staten – ruim 28 miljoen – zouden kunnen bijdragen aan de groepsimmuniteit komend voorjaar. Wanneer voldoende mensen immuun worden voor een virus, waardoor de verspreiding ervan wordt beëindigd. Dat zou ook beschermen tegen verspreiding van nieuwe stammen van het coronavirus. Als de keten van virusoverdracht op meerdere plaatsen is verbroken, kan het virus zich moeilijker verspreiden.

21 februari 2021: Israël keert langzaam terug naar ‘normale leven’ na vaccineren helft van bevolking

Israël heeft zondag opnieuw versoepelingen doorgevoerd nadat het land al snel enorme stappen wist te zetten met het vaccinatieprogramma. Bij de helft van de bevolking zijn inmiddels prikken gezet. Dat is voornamelijk gebeurd met het middel van het Pfizer-vaccin. Bij 45% van de 9 miljoen inwoners zou al één prik met het middel zijn gezet. Het toedienen van twee vaccindoses heeft de hoeveelheid verwachte COVID-19-besmettingen met 95,8 procent doen afnemen. In het land mogen alle winkels de deuren weer openzwaaien, evenals markten, musea en bibliotheken. Sportscholen, zwembaden worden ook heropend, maar deze voorzieningen mogen alleen gebruikt worden door personen die gevaccineerd zijn of die immuniteit hebben opgebouwd tegen COVID-19 na een eerdere besmetting.

Basisregels, zoals onderling afstand houden, het halveren van maximum capaciteit in gebedshuizen en het verbieden van dansen in feestzalen, blijven in stand. De versoepelingen volgen exact één jaar na de eerste vastgestelde besmetting Critici zien het als een verkiezingsstunt, omdat Israëliërs in maart naar de stembus gaan. Israël telt in totaal zo’n 740.000 besmettingen en 5.500 doden.

21 februari 2021: Debat over versoepeling coronamaatregelen: ‘Je merkt aan alles dat de rek eruit is’

De coronamaatregelen versoepelen of niet? In het Catshuis buigt het demissionaire kabinet zich weer over dit dilemma. Afgelopen week werd duidelijk dat er steeds meer druk op de ketel staat.

Zo bleek woensdag uit een peiling dat het aantal Nederlanders dat in meer of mindere mate de lockdown wil versoepelen in vier weken tijd is verdubbeld. Inmiddels vindt ruim een op de drie Nederlanders dat de tijd daarvoor rijp is. Een nipte meerderheid is nog altijd voor het handhaven of zelfs verscherpen van de lockdown. Bijna een op de tien vindt dat alle maatregelen helemaal mogen worden losgelaten. Allerlei partijen speelden deze week in op de groeiende roep om versoepelingen.

21 februari 2021: Aantal gezette coronavaccinaties in Nederland passeert een miljoen

In Nederland zijn meer dan één miljoen prikken met coronavaccins toegediend, meldt coronaminister Hugo de Jonge. Op het coronadashboard van de Rijksoverheid wordt gemeld dat 960.000 prikken zijn gezet. Dat dashboard wordt echter maandag pas weer geüpdatet. Het is niet duidelijk hoeveel prikken precies zijn gezet. Het ministerie en het RIVM gaan uit van “rekenkundige aannames”: beide partijen rekenen erop dat alle geleverde vaccindoses aan zorginstellingen en huisartsen binnen vier dagen worden toegediend. Veruit de meeste prikken zijn tot dusver door de GGD’en toegediend: zo’n 660.000. In langdurige zorginstellingen zijn zo’n 200.000 prikken gezet, terwijl in ziekenhuizen zo’n 100.000 Nederlanders zijn ingeënt. Volgens de laatste cijfers hebben huisartsen 14.000 inwoners een vaccindosis toegediend. Het is niet duidelijk hoeveel Nederlanders al volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus. Bij de vaccinatiecijfers maakt het coronadashboard geen onderscheid tussen eerste inenting en herhaalprik. De huisartsen zijn maandag begonnen de eerste kwetsbaren te vaccineren. De eerste prikken zijn voor mensen die zijn geboren in 1956 of 1957. Ook mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas komen aan de beurt. Mensen van 60 tot en met 64 jaar en mensen met een hoog risico op een ernstig ziekteverloop krijgen het vaccin van AstraZeneca.

21 februari 2021: Fauci: Amerikanen misschien in 2022 nog met mondkapjes op

De Amerikanen dragen misschien in 2022 nog steeds een mondkapje in de strijd tegen Covid-19. Dat heeft topimmunoloog Anthony Fauci zondag gezegd. Maar de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen worden volgens hem relaxter naarmate meer mensen gevaccineerd zijn.

Toch blijft het raadzaam mond en neus voorlopig te bedekken en afstand te houden, omdat de kans bestaat dat iemand die is ingeënt het virus toch doorgeeft.

21 februari 2021: Avondklok verlengd, middelbare scholen vanaf begin maart deels open

De avondklok wordt na 2 maart verlengd. De eerste week van maart kunnen middelbare scholen de deuren wel weer deels openen. Kappers mogen op 2 maart weer open.

21 februari 2021: 20.000 doses Spoetnik-vaccin afgeleverd in Gazastrook

Ongeveer 20.000 doses Russisch vaccin tegen het coronavirus zijn afgeleverd in de Gazastrook. De zending Spoetnik V is een donatie van de Verenigde Arabische Emiraten. Het is de eerste grote levering van vaccin aan Gaza. Vorige week arriveerden 2.000 doses, een schenking van de Russische regering. In de Gazastrook wonen ruim 2 miljoen mensen.  

21 februari 2021: Politie grijpt in bij feest in Vondelpark

In het Vondelpark in Amsterdam zijn vanavond honderden mensen samengekomen om feest te vieren. Op beelden was te zien dat dansende en zingende aanwezigen geen anderhalve meter afstand hielden en dat ze geen mondkapjes droegen. De politie riep de deelnemers rond 19.30 uur op om het park te verlaten. Rond 20.00 uur vertrokken de meeste feestvierders.  

21 februari 2021: Groot deel coronavaccins in de regio Utrecht is op, ouderen krijgen geen prik

De Pfizer-vaccins in de regio Utrecht zijn op. Inwoners van 80 jaar en ouder, die nu aan de beurt zijn, kunnen voorlopig niet worden gevaccineerd. Onduidelijk is wanneer vaccins weer beschikbaar zijn.  Er zijn in principe genoeg prikloketten en medewerkers zijn om de vaccins te zetten. Maar ze zijn het uiteinde van een keten en afhankelijk van wat ze krijgen. Het ligt anders voor mensen die al een afspraak hebben gemaakt voor een tweede prik. Daarvoor moet wel vaccin aanwezig zijn.

21 februari 2021: Vaccins: in dit tempo gaat het in ons land nog 2,3 jaar duren (zomer 2023)

De grootste vaccinatiecampagne aller tijden is bezig. Dagelijks worden 6,5 miljoen mensen ingeënt. Er zijn inmiddels 202 miljoen mensen aan de beurt geweest. Met enige verbazing kijkt de wereld naar Nederland. We zijn niet alleen laat begonnen, met 29.000 vaccinaties per dag ligt het tempo ook laag. Volgens jongste gegevens gaat het nog 2,3 jaar duren voor in ons land 75% van de bevolking gevaccineerd is. Dan is het zomer 2023. Koploper is Israel. 75% is daar bereikt over een maand.

22 februari 2021: Coronavaccins lijken uitstekend te werken bij Schotten

De vaccinatiecampagne in Schotland lijkt succesvol en ziekenhuisopnames tot een minimum terug te kunnen dringen. Volgens een onderzoek onder de Schotse bevolking van 5,4 miljoen mensen lijkt het gevaar dat ziekenhuisopname noodzakelijk wordt, vier weken na de eerste inenting enorm geweken. Het gaat om 85% van de mensen die een Pfizer/BioNTech vaccin kregen en 94% van hen die een dosis van AstraZeneca kregen toegediend. Het voorlopige resultaat van de studie geeft aan dat de vaccinatiecampagne werkt tegen ziekenhuisopnames. Het coronavirus is voornamelijk gevaarlijk voor zeer oude patiënten. Bij mensen ouder dan tachtig jaar was het ‘beschermingspercentage’ 81%.

22 februari 2021: Horeca sleept Staat voor de rechter om heropening af te dwingen

De horecavereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) daagt de Nederlandse Staat voor de rechtbank. “We zijn de wanhoop nabij.” Enkele uitspraken van minister Hugo de Jonge zijn niet goed ontvangen door de horecasector. Hij zei dat er weinig hoop is voor de horeca. “Cultuur, evenementen en sport zijn nu eenmaal kleiner en veiliger te organiseren. Ook voor de detailhandel kun je, los van testen, eerder dingen mogelijk maken. Bij de opening van de horeca krijg je een enorme toename van contactmomenten en dus besmettingen.” De KHN is daar niet over te spreken.

22 februari 2021: Kuipers: ’We kunnen zonder hoge golf het seizoen uit komen’

We staan er in de strijd tegen het coronavirus aanzienlijk gunstiger voor dan we half januari hadden gedacht. Dat stelt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). „De huidige cijfers bieden mogelijkheden om zonder hoge derde golf het seizoen uit te komen, zolang we niet té snel versoepelen. In de afgelopen weken hebben we dankzij de maatregelen tijd gekocht”, stelt Kuipers. Hij wijst op een eerder model van het LNAZ, waarin er van de r-waarde 0,95 (normale variant) en 1,3 (Britse variant) uitgegaan werd. Inmiddels is het LNAZ gaan rekenen met de getallen 0,80 en 1,13.

„De opmars van de Britse variant gaat minder hard dan we dachten en daarom zijn er mogelijkheden om zonder hoge golf het seizoen uit te komen”, concludeert de baas van het Erasmus MC. Kuipers: „We verwachtten half januari nog dat we op 9 februari op ongeveer 130.000 besmettelijken zouden uitkomen en dat de Britse variant dan de belangrijkste versie zou worden, maar we zitten nu rond de 100.000 en het Britse aandeel is nu hooguit vijftig procent. De aantallen zullen omhooggaan, maar als de huidige trend doorzet, zijn er in mei ongeveer 126.000 besmettelijken in Nederland. Tijdens de piek van de eerste golf bedroeg dat cijfer 170.000, tijdens de tweede golf 150.000. Dus dat zouden ziekenhuizen aankunnen. We zitten nu echt in een gunstigere situatie dan we een aantal weken geleden hadden durven hopen.” Hij waarschuwt wel dat we niet direct overmoedig moeten worden. „Als je nog meer gaat versoepelen dan dit, loop je het risico dat het alsnog ontspoort. Dan ben je slechter af en duurt het uiteindelijk toch nog langer voordat je kunt versoepelen. Ik ben overtuigd dat we nog tien weken moeten volhouden, dan is het vaccinatietempo echt op gang gekomen en gaat het seizoenseffect werken omdat het warmer wordt. Overdracht is dan minder makkelijk. Begin mei zal het virus aanzienlijk minder sterk worden en kun je snel goed versoepelen.” In de ziekenhuizen kan steeds meer uitgestelde reguliere zorg worden hervat. Zo’n 20 tot 25% is nu nog afgeschaald.

23 februari 2021: Steeds meer ondernemers stoppen: ‘We hebben niks meer, alleen elkaar nog’

Steeds meer ondernemers stoppen met hun zaak. In 2020 werden 140.000 bedrijven opgeheven. Een jaar eerder waren dat er nog 114.000. “Vooral in het derde en vierde kwartaal zie je een stijging van het aantal stoppers”, zegt Erik Stam, hoogleraar strategie, organisatie en ondernemerschap aan de Universiteit Utrecht. “We hebben niks meer, alleen elkaar. Het hele fundament dat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd, is eigenlijk in één keer weg”, zegt een ex-onderneemster.

23 februari 2021: 22 bewoners verpleeghuis in Amersfoort overleden na coronabesmetting

In het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort zijn 22 bewoners overleden die positief waren getest op corona. In het tehuis wonen ouderen met dementie. Voor de uitbraak woonden er 106 mensen. Het verpleeghuis zegt niet met zekerheid te kunnen zeggen of de overlijdens een direct gevolg zijn van de coronabesmetting. “Dat komt omdat het om een zeer kwetsbare doelgroep gaat met veel onderliggend lijden. We zien wel een hoger aantal overlijdens dan gebruikelijk.”

23 februari 2021: ‘We naderen groepsimmuniteit’

Europa bereikt deze zomer groepsimmuniteit tegen corona, zegt Ugur Sahin, oprichter en directeur van Biontech. Dat ontwikkelde het succesvolle vaccin dat door Pfizer wordt gemaakt. Miljoenen mensen hebben de ziekte ondertussen gehad, veel anderen krijgen de komende tijd een vaccin.

Sahin vertelde ook dat hij zich weinig zorgen maakt over alle mutaties. Volgens hem is het normaal voor zeer besmettelijke virussen om zich snel te muteren. Maar gaan die mutaties ook weer niet zo hard dat de vaccins er niet meer tegen werken. Biotech test dat volgens hem constant. De grootste uitdaging is volgens Sahin de logistiek van het maken en distribueren van de geneesmiddelen. Maar hij is optimistisch. Het vaccineren van de bevolking gaat nu sneller dan de ziekte zich verspreidt. Dat betekent dat ergens deze zomer genoeg Europeanen bescherming hebben tegen de ziekte om de pandemie te stoppen. In sommige delen van de wereld is dat nu al het geval. Volgens een studie van de University of California hebben zoveel mensen in de Amerikaanse stad Los Angeles al corona gehad en zijn er al zoveel vaccins geïnjecteerd, dat die metropool nu al groepsimmuniteit kent.

23 februari 2021: Relatief weinig bijwerkingen coronavaccin, melding van 65 sterfgevallen

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 5.068 meldingen ontvangen over vermoedens van bijwerkingen door coronavaccins. De meeste meldingen gaan over bekende en relatief milde klachten. Ook zijn er 26 hevige allergische reacties vastgesteld en ontving Lareb 65 meldingen over ouderen die na een prik zijn overleden. In Nederland zijn tot nu toe ruim 1 miljoen prikken gezet.     De vaakst gemelde klachten zijn reacties op de prikplek, spierpijn, hoofdpijn en dat mensen zich niet lekker voelen. Van de 65 mensen die zijn overleden na vaccinatie waren er 55 80 jaar of ouder. 10 mensen waren tussen de 65 en 80. Volgens Lareb hadden ze allemaal een kwetsbare gezondheid.

23 februari 2023: ‘AstraZeneca levert ook ruim de helft minder in tweede kwartaal’

AstraZeneca verwacht in het tweede kwartaal in plaats van 180 miljoen doses minder dan 90 miljoen doses te leveren aan de EU. De doelstelling van de EU om in de zomer 70% van de volwassenen gevaccineerd te hebben, komt daardoor in gevaar.  

23 februari 2021: Coronaregels: de vier verruimingen op een rij

Het kabinet komt met een paar belangrijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Deze ‘vier verruimingen’ gelden in elk geval tot 15 maart, de avondklok op die dag tot 4.30 in de ochtend.

Vanaf 1 maart gaan scholen in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs open.

Vanaf 3 maart kunnen de meeste mensen met een contactberoep hun werk weer doen. Het geldt voor een groot aantal beroepen, van rij-instructeurs tot chiropractors. Sekswerkers zijn uitgezonderd.

Vanaf 3 maart mogen mensen in de winkel worden ontvangen die zich uiterlijk vier uur van tevoren hebben aangemeld. Per verdieping worden maximaal twee klanten toegestaan, zes keer per uur.

Vanaf 3 maart verruiming voor buiten sporten voor mensen jonger dan 27 bij sportaccommodaties. De verruiming geldt alleen voor trainingen en onderlinge wedstrijden; competities worden niet hervat.

23 februari 2023: Dat sportscholen niet open mogen, is heel moeilijk te verkroppen

“Gezondheid boven alles. Maar kappers en chiropractors, die er niet aan ontkomen om mensen aan te raken, mogen dus wél hun werk doen. In sportscholen, waar je individueel en op gepaste afstand van anderen kunt sporten, mag je niet je gang gaan. Snap jij het nog? Ik ben zó teleurgesteld.”

23 februari 2021: Bijna 800.000 mensen hebben eerste prik gehad, zo gaat het vaccineren

Het Nederlandse vaccinatieprogramma behoort qua snelheid tot de Europese middenmoot en bijna alle bewoners in de verpleeghuizen hebben een eerste prik gehad. Wekelijks ontvangen ongeveer 200.000 mensen een coronavaccin. In totaal zijn er ruim één miljoen prikken gezet. Ieder vaccin bestaat uit twee doses. Een klein gedeelte van de gevaccineerden heeft de tweede dosis al gehad.

Alle EU-lidstaten krijgen ongeveer evenveel vaccins binnen per duizend inwoners. Toch gaat het vaccineren niet overal even snel. Zo heeft Malta al 8% van hun inwoners minstens één coronaprik gegeven, terwijl Spanje op de 4,4% zit. Nederland hangt boven in de middenmoot met 5,1%, heeft tot nu toe 1,5 miljoen vaccins ontvangen. Afgelopen week kwamen 350.000 vaccins in Nederland aan. AstraZeneca, Pfizer en Moderna zijn op dit moment de enige drie goedgekeurde vaccins in de EU.

Tot eind maart, worden er nog ongeveer 2,7 miljoen vaccins verwacht. In het tweede kwartaal, van begin april tot eind juni, komen er, als er geen vertragingen zijn, 22 miljoen vaccins naar Nederland.

23 februari 2023: ‘AstraZeneca levert ook ruim de helft minder in tweede kwartaal’

AstraZeneca verwacht in het tweede kwartaal de helft van de vaccins aan de Europese Unie te leveren dan afgesproken. In plaats van 180 miljoen doses krijgt de EU minder dan 90 miljoen.

24 februari 2021: AstraZeneca zegt voor lente beloofde doses toch te kunnen leveren aan EU

AstraZeneca levert de Europese Unie in april, mei en juni tóch de beloofde 180 miljoen vaccins. Productie is goed is voor 90 miljoen doses, de rest wordt aangevuld via het internationale netwerk.

24 februari 2021: Van Dissel: lockdown voorkwam zo’n 41.000 ziekenhuisopnames

De lockdown heeft sinds half december ongeveer 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen, vertelde Jaap van Dissel van het RIVM. Inclusief effecten van de avondklok en het advies thuis hooguit één persoon per dag te ontvangen. Op ic’s zijn 6.300 opnames voorkomen door de beperkingen.

24 februari 2021: Meerdere stadsparken in Nederland te druk wegens mooie weer, politie grijpt in

De politie heeft woensdag ingegrepen in meerdere parken in Nederland, Vooral het Vondelpark sprong eruit met tientallen, zo niet honderden jongeren, die niet of nauwelijks afstand hielden. De politie heeft alle aanwezigen richting de uitgang gedirigeerd. Daarbij zijn agenten bekogeld met flessen, hoewel de meeste bezoekers de aanwijzingen van de politie opvolgden.

25 februari 2021: Effectiviteit Pfizer-vaccin blijkt ook in de dagelijkse praktijk erg hoog

De effectiviteit van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech is behalve in proeven ook in de dagelijkse praktijk aangetoond. De eerste studie waarin is nagegaan welk effect de vaccins hebben gehad bij mensen wijst uit dat het vaccin in 94% van de gevallen effectief is. Het recentste onderzoek is uitgevoerd in Israël, waar de coronavaccinatiecampagne ongeveer twee maanden onderweg is. Het onderzoek heeft uitgewezen dat het toedienen van twee doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech het aantal symptomatische besmettingen met 94% doet dalen in alle leeftijdsgroepen in vergelijking met de algemene populatie die geen vaccin heeft gekregen. Uit de studie onder 1,2 miljoen mensen bleek ook dat één dosis na twee weken het aantal gevallen al met 57% doet afnemen. De conclusies liggen erg dicht bij de bevindingen van proeven, die eerder een effectiviteit van 95% uitwezen.

25 februari 2021: Beelden van overvolle parken zijn druppel voor horeca

Een groep horeca-ondernemers wil vanaf volgende week de terrassen openen. Daar zouden mensen gecontroleerd kunnen ontspannen. De ondernemers wijzen daarbij naar de beelden van overvolle parken het afgelopen weekend. Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet de sluiting van terrassen niet langer zitten. Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven. Volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor buitenruimtes.

Horeca en de reis-, evenementen- en cultuurbranche betalen de rekening voor de coronacrisis. Steunmaatregelen zijn niet toereikend. “Bij ons kwamen mensen al op afspraak, zijn er al looproutes en is er, net als bij de winkels en kappers, triage vooraf. Er is dus geen enkele gegronde reden dat de winkels wel weer ruimte krijgen en de horeca niet.”  

25 februari 2021: Sekswerkers naar Den Haag om te protesteren tegen coronabeleid

Sekswerkers demonstreren komende dinsdagmiddag in Den Haag. Ze eisen dat ze net als andere contactberoepen, zoals kappers, masseurs en rijscholen, vanaf woensdag weer aan het werk mogen gaan. Voor de protestactie komen de sekswerkers met een ‘peepshow op wielen’ naar de Hofplaats, een plein naast het gebouw van de Tweede Kamer.  

25 februari 2021: Kermisbranche wil open en bereidt rechtszaak voor tegen Staat

De kermisbranche bereidt een rechtszaak voor tegen de Staat, omdat de kermissen weer open willen. De kermisondernemers zijn ook niet te spreken over de aangeboden steun, die vervalt als een kermis open is geweest in maart of oktober, maanden dat kermissen vaak open zijn.

25 februari 2021: Rusland halveert prijs Spoetnik-vaccin

Rusland halveert in eigen land de prijs van twee doses van het Spoetnik V-vaccin tot 866 roebel (9,50 euro). De korting is mogelijk door het optimaliseren van het productieproces.

25 februari 2021: Politiebond heeft sympathie voor actie om terrassen te openen

De Nederlandse Politiebond heeft sympathie voor de actie van horecaondernemers op hun terrassen weer te openen. Uiteraard gaat de politie handhaven als terrassen op illegale wijze openen. Openen met inachtneming van de 1,5 meter verlicht voor de politie de druk op handhaving.

25 februari 2021: Wereldwijd meer dan 2,5 miljoen doden door coronapandemie

Wereldwijd zijn sinds het begin van de coronapandemie meer dan 2,5 miljoen mensen overleden aan het virus. De grens van 1 miljoen werd eind september gepasseerd, die van 2 miljoen op 15 januari. Het virus dook eind 2019 op in China. Eind juni waren een half miljoen mensen overleden als gevolg van Covid-19. In de Verenigde Staten zijn de meeste slachtoffers (506.500) gevallen, gevolgd door Brazilië (250.000), Mexico (183.000) en India (156.000). Op de 5e en 6e plek staan het Verenigd Koninkrijk, met meer dan 122.000 sterfgevallen en Italië (97.000). Dan volgen Frankrijk en Rusland.

Wereldwijd zijn meer dan 112 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, waarvan een kwart in de VS.

25 februari 2021: Zo wil biotechbedrijf Moderna nieuwe varianten van het coronavirus aanpakken

De nieuwe injectie die nu getest gaat worden is een van de strategieën van Moderna om nieuwe virusvarianten te bestrijden, waaronder het gemuteerde coronavirus dat in oktober voor het eerst opdook in Zuid-Afrika. Die variant staat bekend als B.1.351. Daarbij zijn enkele veranderingen in de spike-eiwitten aangetroffen, waardoor experts bang zijn dat ze beter bestand zijn tegen de vaccins die momenteel op de markt zijn. Moderna ontwikkelt nog twee andere booster shots en een heel nieuw vaccin dat zich specifiek richt op de B.1.351-variant. Volgens Moderna biedt zijn huidige vaccin ook nog wel bescherming tegen de Zuid-Afrikaanse variant en andere varianten die overal op de wereld opduiken. Toch begon het biotechbedrijf vorige maand met het ontwikkelen van een nieuwe versie van zijn vaccin. Ook Pfizer is bezig met boostervaccins richtend op nieuwe coronavarianten.

De aangepaste extra injecties zijn maar een manier waarop Moderna nieuwe virusvarianten te lijf wil gaan. Het bedrijf ontwikkelt ook hele nieuwe vaccins: eentje die zich specifiek richt op B.1.351 en eentje die het huidige vaccin combineert met de B.1.351-versie. Als een van die twee effectiever blijkt dan het vaccin dat Moderna op nuverspreidt, zal de oude versie plaatsmaken voor een nieuw vaccin.

26 februari 2021: Medicijnen voorschrijven zonder patiënt echt te zien mag langer

Artsen mogen patiënten die ze nog nooit echt hebben ontmoet nog een half jaar lang toch medicijnen voorschrijven na alleen een online consult. Normaal mag dat niet. Gezien de coronacrisis besloot de gezondheidsinspectie vorig jaar om deze praktijk tijdelijk toe te staan. Voorwaarde is dat degene die medicijnen voorschrijft het actuele medicatieoverzicht (incl. allergieën) van de patiënt kan inzien.  

26 februari 2021: Hof oordeelt dat met ‘oude’ avondklok juridisch niets mis was

Het kabinet mocht bij de invoering van de avondklok wél gebruikmaken van een noodwet, zo oordeelt het gerechtshof in Den Haag vrijdag. Hiermee is het hof het oneens met de rechtbank. Het hof heeft geoordeeld “dat er wel degelijk sprake is van buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken”. “De coronapandemie is hiervoor voldoende aanleiding.”

26 februari 2021: Coronavaccin Pfizer kan ook in gewone vriezer

Het vaccin tegen corona van de firma Pfizer kan in een gewone vriezer worden bewaard. Het nieuws komt van de Food and Drug Administration in de Verenigde Staten. Het middel bleek bij -20º C ten minste twee weken goed te blijven. Ook huisartsen en kleinere gezondheidscentra kunnen dan een behoorlijke voorraad aanhouden. Daartoe heeft de FDA al toestemming gegeven. Europa is nog niet zo ver, volgt waarschijnlijk. Het vaccin van Pfizer bevat mRNA, een genetische signaalstof die zorgt dat het lichaam een belangrijk eiwit van het virus zelf aanmaakt. Het menselijk immuunsysteem begint dat eiwit vervolgens af te breken en raakt daardoor getraind voor een aanval van het echte virus. Het mRNA is zeer onstabiel en vergaat snel bij te hoge temperaturen. Vandaar de instructie om het extreem koud te bewaren. Maar de neiging om uit elkaar te vallen is dus minder groot dan eerst gedacht. Het mRNA zit verpakt in kleine vetbolletjes, die het ook bij hogere temperaturen beschermt.

26 februari 2021: Winkeliers eisen heropening winkels via de rechter

Winkeliersorganisatie INretail probeert de heropening van winkels in Nederland af te dwingen via de rechter. „Ook in het buitenland zijn winkels weer open.” Intussen is de schade voor ondernemers enorm. Momenteel zijn 56.000 winkeldeuren gesloten, dat kost 700 miljoen euro omzet per week. Van de 300.000 banen bij winkeliers staan er 50.000 tot 60.000 op de tocht.

26 februari 2021: Zuid-Afrikaanse virusvariant al in helft EU, Britse bijna overal

De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus heeft al in 14 EU-landen de kop opgestoken, en de Braziliaanse in 7. Er is nog maar één lidstaat die de Britse mutant buiten de deur heeft gehouden. De nieuwe varianten baren zorgen. Ze zijn besmettelijker en mogelijk minder vatbaar voor vaccins die nu worden gemaakt. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor de Zuid-Afrikaanse mutant. Moderna heeft zijn vaccin daar al op aangepast. 6 lidstaten, waaronder België en Duitsland, houden hun grenzen dicht.

27 februari 2021: Wetenschappers: coronavirus gaat niet meer weg

‘Corona moet het land uit’, zei staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Is dat realistisch?

Nee, zeggen alle ondervraagde wetenschappers. “Niet reëel gezien het aantal niet te detecteren infecties en omdat nieuwe introducties uit omringende landen blijven voorkomen”, zegt epidemioloog Quirine ten Bosch. “Het virus zal wereldwijd blijven circuleren en dus terugkomen”, zegt microbioloog Marc Bonten. Viroloog Ann Vossen stelt dat er zeer waarschijnlijk geen “steriele immuniteit” wordt gevormd: een zodanige afweerreactie dat een ziekteverwekker het lichaam niet binnenkomt. “Zowel niet na doorgemaakte infectie als na vaccinatie. Het virus zal blijven circuleren van mens op mens.”

“Volgens epidemioloog Christian Hoebe staan er elk jaar weer “nieuwe vatbaren” klaar: de 180.000 kinderen die jaarlijks in Nederland worden geboren. “Dat het virus endemisch wordt, betekent ook dat iedereen ermee in aanraking komt en gedeeltelijke afweer zal kunnen opbouwen. Daardoor nemen de effecten mogelijk af in ernst, zal het richting een normaal luchtwegvirus gaan”, zegt microbioloog Paul Savelkoul. “De mate waarin we er last van hebben, zal anders zijn als een groot deel van de bevolking immuun is”, zegt epidemioloog Alma Tostmann. “Afhankelijk van hoelang de immuniteit aanhoudt, zullen we elk jaar of om de paar jaar mogelijk een opvlamming krijgen.” Er zullen altijd mensen covid-19 krijgen, denkt microbioloog Alex Friedrich. “Vooral mensen met een verlaagde weerstand, als secundaire ziekte. Een kankerpatiënt die ook covid-19 krijgt of een hartinfarct door Sars-CoV-2. En soms een uitbraak, vooral in instellingen met groepen heel vatbare mensen.”

Volgens de experts gaat SARS-CoV-2 in gedrag lijken op het griepvirus. Wat het gaat betekenen voor bijvoorbeeld de ziektelast of de IC kan nog best fors zijn. En daarop moet je dan wel de zorg inrichten”, zegt microbioloog Heiman Wertheim. “Aannemende dat het virus seizoensgebonden is, zoals andere coronavirussen, krijgen we elk jaar een golfje, zoals bij influenza”, zegt epidemioloog Frits Rosendaal. Is het niet seizoensgebonden, dan is het endemisch, blijft het de hele tijd rondgaan.

27 februari 2021: Meerderheid bevolking heeft laag vertrouwen in vaccinatiebeleid

Van de Nederlandse bevolking heeft 61% weinig vertrouwen in het vaccinatiebeleid. Zij denken dat het inenten te langzaam gaat en er steeds nieuwe groepen voordringen, terwijl de vaccins schaars zijn. Verder hebben zij het idee “dat er nog steeds weinig regie lijkt te zijn”. Ruim een derde (37%) heeft dat vertrouwen in het vaccinatiebeleid wel. De ondervraagden stellen daarnaast dat het “de hoogste tijd is dat het kabinet meer oog krijgt voor de maatschappelijke gevolgen van corona”.

27 februari 2021: Een jaar (bevestigd) corona in Nederland: de ziektecijfers op een rij

Zaterdag precies een jaar geleden maakte toenmalig zorgminister Bruno Bruins live op tv bekend dat het coronavirus ook in Nederland was vastgesteld. Een zwaar jaar volgde. Veel mensen werden door het virus geraakt, doordat ze ernstig ziek werden of overleden. Hieronder de belangrijkste cijfers:

Aantal besmettingen: RIVM: circa 1.080.000. Schatting Bloedbank Sanquin: 2.600.000 mensen.

Ziekenhuisopnames: Ongeveer 41.000 mensen, waarvan circa 8.700 mensen op de ic.

Uitstel van operaties: Zeker 100.000 noodzakelijke, maar niet-spoedeisende operaties zijn uitgesteld.

Sterfgevallen: RIVM: circa 15.000. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): 75%. meer.

27 februari 2021: Artsen, onder wie OMT-lid Jan Kluytmans, verdienen miljoenen aan testen

Een groep artsen, verenigd in de maatschap Microvida, verdient dankzij de vele coronatesten miljoenen extra. Brabantse ziekenhuizen vinden deze verrijking aan een epidemie zeer ongepast. Omdat hun ‘overwinsten’ volgens ziekenhuizen in geen verhouding staan tot hun inspanningen, willen de ziekenhuizen het geld – afkomstig uit publieke middelen – niet betalen. FTM onthult dat arts en OMT-lid Jan Kluytmans behoort tot de veelverdieners. Voor een PCR-test ontvangt Microvida € 65 uit publieke middelen. Vanwege de grote aantallen testen in de regio West-Brabant is de factuur voor heel 2020 naar schatting opgelopen tot € 16.000.000. Ziekenhuizen proberen de enorme geldstroom in te dammen, maar de artsen weten van geen wijken. De microbiologen menen volgens het contract recht te hebben op het geld, ook al staat daar geen ondernemersrisico tegenover. Bovendien zijn al die testen volgens de ziekenhuizen massaproductie. De machines geven een positieve of negatieve uitslag; daar komt weinig advies van microbiologen aan te pas. In dit licht is het de vraag of het gerechtvaardigd is dat er voor elke test ruim twaalf euro in de zakken van de witte jassen verdwijnt.

27 februari 2021: Wachttijd voor coronavaccin verschilt sterk per GGD

80-Plussers die een uitnodiging hebben gehad, kunnen voor een prik alleen nog terecht in Groningen, Friesland, Limburg-Noord en Zeeland. Dat zijn de enige GGD-locaties zonder wachttijd.

27 februari 2021: Corona-uitbraak in kleuterklassen Amsterdamse school

Op een basisschool in Amsterdam raakten in vier van de zes kleuterklassen kinderen én leraren besmet. In één klas testte de helft van de leerlingen positief.

27 februari 2021: Pas de vaccinatiestrategie aan, zeggen deskundigen: niet 2 prikken, maar 1

Het zou een veel snellere vaccinatiecampagne opleveren als de tweede prik bij het vaccineren wordt uitgesteld. Met de huidige beschikbare hoeveelheid kan de zorg dan veel sneller worden ontlast. Een  groter deel van de samenleving is beschermd tegen ernstige corona. Niemand wordt meer zo ziek dat ze in het ziekenhuis terechtkomen”, zegt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins. Ook immunoloog Dimitri Diavatopoulos van het Nijmeegse Radboudumc en vaccinoloog Gideon Kersten aan Universiteit Leiden zien de voordelen van de ‘één-prik-vaccinatiestrategie’. “Met één prik kan je nog flink ziek worden door corona, maar niet meer er aan doodgaan. Dat is bemoedigend, want zo kan je nadenken over het openen van de scholen, restaurants en winkels. Die nood is ook enorm.”

De afgelopen dagen komen positieve wetenschappelijke geluiden naar buiten. Zo is de effectiviteit van het Pfizer-vaccin in Israël onderzocht waaruit blijkt dat na het zetten van één prik gevaccineerden al deels beschermd waren en laat een Schotse studie zien dat de vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca goed werken om ernstige ziekteverschijnselen te voorkomen. Studies naar het vaccin van AstraZeneca laten zien dat het uitstellen van de tweede prik zelfs voor een hogere effectiviteit.

Pas de vaccinatiestrategie dus aan, zeggen de immunologen. Ook al wordt er mogelijk geen groepsimmuniteit bereikt met slechts één prik. Dat betekent dat de anderhalvemetermaatregel nog niet kan worden opgeheven, maar de andere maatregelen hoogstwaarschijnlijk wel. “De transmissie kan niet helemaal geremd worden met één prik. Daardoor heb je altijd de kans dat een persoon iemand anders kan besmetten. Maar die persoon wordt dan niet meer ernstig ziek.” Toch blijven er vragen over deze strategie. Er is niet onderzocht wat er gebeurt als je alleen de eerste prik zet. Langzaam maar zeker komen die resultaten wel naar buiten, maar er is nog weinig bekend over langetermijneffecten. “We weten nog niet hoelang de bescherming blijft, dus zijn we terughoudend.”

Moeten mensen die corona hebben gehad, wel gevaccineerd worden? Oud-coronapatiënten zijn een half jaar beschermd tegen het virus en hebben dus dat half jaar eigenlijk die prik niet nodig.

27 februari 2021: Kaag wil mensen met vaccinatiebewijs meer vrijheid geven

D66-leider Sigrid Kaag pleit voor de invoering van een vaccinatiebewijs om mensen die ingeënt zijn tegen het coronavirus meer vrijheid te geven. “Dit is niet alleen billijk, dat is ook rechtvaardig”, zei ze.

Volgens haar kun je niet verwachten dat gevaccineerde mensen “wachten met leven totdat de laatste prik is gezet”. Ze wil een voorbeeld nemen aan Israël waar burgers met een vaccinatiebewijs meer rechten hebben dan mensen zonder zo’n bewijs. Kaag wil ook dat sneltesten en zelftesten op grote schaal beschikbaar komen zodat mensen die nog niet ingeënt zijn ook meer vrijheid krijgen. “Met gratis sneltesten en zelftesten kunnen hogescholen, universiteiten, sportstadions, restaurants, cafés en winkels weer opengaan.” De D66-leider wil dat de overheid de testcapaciteit gratis beschikbaar stelt. “Wie denkt dat sneltesten en zelftesten duur zijn, weet niet wat een lockdown kost.”

28 februari 2021: Toezichthouder VS geeft goedkeuring aan vaccin van Janssen

De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) adviseert het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen toe te laten op de Amerikaanse markt. Daardoor kunnen reeds op korte termijn miljoenen mensen worden ingeënt. Een paar dagen geleden had de FDA al gezegd dat het vaccin veilig is en voor ongeveer 72% effectief. De eigenaar van Janssen, Johnson & Johnson, is begonnen met de distributie van vier miljoen vaccins. Het is de bedoeling dat over een maand twintig miljoen mensen zijn ingeënt en eind juni honderd miljoen. Het Janssen-vaccin kan in een gewone koelkast bewaard worden en, in tegenstelling tot de vaccins van andere fabrikanten: één prik is voldoende.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurt op 11 maart het coronavaccin van Janssen goed.

28 februari 2021: Fauci over Leids vaccin: zou het zeker nemen

Anthony Fauci heeft geen enkele twijfel over de effectiviteit van het coronavaccin dat is ontwikkeld door het Leidse farmaceutische bedrijf Janssen, eigendom van Johnson & Johnson. De Amerikaanse autoriteit op het gebied van infectieziekten raadde zijn landgenoten het middel, het derde dat is toegelaten in de VS, aan op tv bij NBC en absoluut niet te wachten. “Alle drie vaccins zijn eigenlijk heel goed. Mensen zouden zich moeten laten inenten met wat in hun geval het best beschikbaar is. Als je je ergens meldt en er ligt een dosis klaar van J&J, dan zou ik die zeker nemen”, aldus Fauci.

28 februari 2021: Meer dan 20 miljoen Britten gevaccineerd tegen coronavirus

Ruim 20 miljoen inwoners van het Verenigd Koninkrijk hebben nu een coronavaccin gekregen, heeft de Brits minister van Volksgezondheid Matt Hancock zondag bekendgemaakt. Het circa 66 miljoen inwoners tellende Verenigd Koninkrijk gaat in Europa aan kop met het vaccineren van burgers, waardoor de kans wordt vergroot op het opheffen van de huidige lockdown-maatregelen tussen nu en eind juni. Een kleine veertien dagen geleden hadden al 15 miljoen Britten een inenting gekregen.

28 februari 2021: Nederland zet steeds meer eerste prikken en stormt top vier EU-landen binnen

De versnelling van het vaccinatieprogramma in Nederland werpt zijn vruchten af. Het blijkt dat in Nederland tot dusver 7% van alle volwassenen een eerste prik heeft ontvangen. Alleen in Finland (7,7%), Denemarken (8,8%) en Malta (10,1%) is dat percentage nog groter.