Thierry Baudet flirt met de islam en zo verrassend is dat niet.

baudet-purmerend
Thierry Baudet op toernee, hier in Purmerend.

Twitter Nederland heeft de afgelopen dagen verontwaardigd gereageerd op Jort Kelders betrokkenheid bij de politieke campagne van Forum voor Democratie in 2017. Kelder zou het journalistenberoep hebben bezoedeld.

Heel koosjer is het niet. Maar het gaat natuurlijk vooral om Kelders vriendschap met Thierry Baudet. Vandaag de dag is je positie gegarandeerd bij de publieke omroep als je op z’n minst je haat jegens Thierry Baudet hebt geuit. De een verafschuwt hem, omdat hij zich zou gedragen als een losgeslagen reptiel, een onvoorspelbare clown. De ander ‘hekelt’ hem omdat het nou eenmaal past bij de actuele medianorm.

Op weg naar Forumland

Even afgezien van het gedrag van de kapitein van de Renaissancevloot: het meest interessante is toch wel het bijhouden van de koers van Forum van Democratie. Dat is op zichzelf al een onnavolgbaar proces. Nadat Baudet aanvankelijk de eerste politicus die waarschuwde voor het Chinese virus was FvD na het begin van de coronacrisis hier de enige partij die roept dat alles een leugen is en er niets aan de hand is.

Begin 2021 introduceerde Baudet zijn plannen voor ‘Forumland’, een virtueel land met een datingapp voor mede-forumstemmers en een eigen betalingssysteem. Kortom, gelijkgestemden die elkaar kunnen vinden in een nieuwe wereld. Maar vergis je niet: Baudets idyllische reis naar betekenis blijft voor veel jonge autochtone mannen hoogst interessant.

Stond Baudet in 2017 nog bekend als politicus die zich als conservatief profileerde (rechts, maar zeker ook islamkritisch – want de islam komt aan onze vrijheden) is hij nu de politicus die wel wat voelt voor islamitische normen en waarden. Is dat zo merkwaardig? Niet echt.

De islam is ook conservatief

De islam is nou niet per se progressief, of ingesteld op zelfkritiek. Dus dat lichte gevoel van verbondenheid zou vroeg of laat boven zijn komen drijven bij Baudet. Waarde hechten aan vrijheden, zoals benadrukt door het liberalisme, is traditioneel iets voor de VVD. Niet voor FvD. In ieder geval niet voor het nieuwe FvD waar Baudet nu alleen aan het roer staat.

Zo liet Baudet ook blijken in een tweet op 4 juli toen er ophef was over een nieuwe moslimschool die jongens en meisjes gescheiden les wil geven: ‘Belachelijk. Domme liberalen met hun quasi-totalitair egalitarisme. Waarom zou je geen gescheiden onderwijs mogen hebben?’ De tweet was gericht aan de VVD. Zij zijn de boosdoeners, de nepliberalen.

De leider springt van de ene waarheid naar de andere, maar hoe zit het met zijn sympathie voor de islam? In een interview met Sietske Bergsma voor zijn FvD-kanaal gaf hij het antwoord. De coronacrisis heeft hem doen inzien dat veel dingen heel anders liggen, zoals 9/11. Hij heeft zich meer geïnformeerd over de andere kant van het verhaal, en bleek in een ‘’fout frame’’ te hebben gezeten. De moslims waren niet de schuldige en de islam is helemaal niet zo fout.

Ik zie jonge autochtone mannen die neigen naar het conservatisme en ondanks al zijn omwentelingen, aanhoudend sympathie opbrengen voor Baudet. Baudet laat tenminste zien, dat het conservatisme in het Westen inhoudelijk niet meer zo interessant is. Het Westen is ontheemd van het eigene, te zwak, te individualistisch. Dat de misère volgens Baudet begon met de Franse Revolutie en hij geen fan is van de Verlichtingsidealen – daar heeft hij nooit een geheim van gemaakt. Dat hij uiteindelijk helemaal zou doorslaan was ook voorspelbaar.

Terug naar vroeger

In 2017- ‘18 heb ik nog weleens bijeenkomsten bijgewoond van Forum, uit interesse: wie zijn deze mensen, wat drijft hen? En wat interessant, zo’n nieuw fris geluid.

Ik heb bij die gelegenheid een aantal jonge mannen gesproken wier verhalen mij niet loslieten. Over de doorgeslagen progressiviteit die geen houvast biedt. Dat zij liever terug willen naar vroeger. Over het feminisme.

Zo bezien is het niet zo raar, dat zij zich aangetrokken voelen tot de leider die nu zelfs zijn kritiek op de islam heeft getemperd. Sterker nog: Baudet ziet het conservatisme van de islam als mogelijke bondgenoot.