Woonwagenbewoners beheersen Brabantse drugshandel

kampers
Inval in woonwagenkamp Oss, november 2019.

De fabricage van en handel in wiet en synthetische drugs is de laatste twintig jaar één van de winstgevendste Brabantse exportproducten. In Brabant worden relatief weinig drugs gebruikt, maar des te meer geproduceerd. De provincie is de thuisbasis van professionele criminele organisaties die tot ver over de grenzen opereren.

Zo werden in 2015 in de politieregio’s Zeeland-West-Brabant en Oost-Brabant ruim 1100 hennepplantages opgerold, waarvan 1000 in de provincie Noord-Brabant. Ter vergelijking: in de regio Amsterdam nam de politie 512 kwekerijen uit de lucht en in de regio Rotterdam 629.

Uit cijfers van Europol blijkt verder dat Noord-Brabant ook in Europa stevig aan de weg timmert als het om drugscriminaliteit gaat. De  provincie zou een scharnierfunctie vervullen voor de aan- en afvoer van grondstoffen voor amfetaminen, cannabis en mdma. Voor de productie van deze laatste chemische stof, hoofdbestanddeel van xtc, is  Noord-Brabant de hot spot van Europa. Tachtig procent van de cannabisproductie in Brabant is bestemd voor de buitenlandse markt.

Handel in hennep, wapens en synthetische drugs

De criminele samenwerkingsverbanden die de schakel vormen tussen de lokale productie van wiet en andersoortige drugs én de internationale handel hebben vaak een vaste kern, een familie(ver)band, en kennen een uitgekristalliseerde taakverdeling. De woonsituatie van de ‘Kampers’, mensen die al tientallen jaren zijn gehuisvest in grootschalige woonwagenkampen, vaak gelegen aan de rand of in de periferie van steden en dorpen, zorgde ervoor dat hun activiteiten lange tijd buiten beeld van politie en justitie konden blijven. De kampers in Brabant hebben de vertrouwde autohandel afgelegd en heersen al jaren in de verbouw en handel van hennep en synthetische drugs.                        

Zwijgcultuur

Deze maffia-achtige misdaadfamilies konden hun illegale activiteiten ontwikkelen, mede dankzij het gedoogbeleid, en uit het zicht van andere burgers, bestuurders en politie. Ze kennen een zwijgcultuur en zijn voor de politie heel moeilijk doordringbaar. Infiltratie is moeilijk, observatie en afluisteren ook, omdat ze hun beschermde terreinen hebben vol gezet met camera’s: een voorbeeld van contra-observatie. Het tappen van de telefoon kan een middel zijn, maar dan kent de politie het probleem dat de woonwagenbewoners een geheimtaal gebruiken. Langdurig afluisteren kan wel hun leefpatronen blootleggen.

Proces tegen Godfather Martien R.

Het was voor het Openbaar Ministerie daarom een doorbraak en overwinning om de kamper Martien R. (50) en zijn familie achter de tralies te krijgen. Op 6 september  j.l. volgde de uitspraak van de rechters in het proces tegen hen, vanwege de grootschalige handel in cocaïne, witwaspraktijken en wapenhandel.

Martien Reuvers wordt, conform de eis, tot 16 jaar veroordeeld, zijn neef Toon R. tot elf jaar. De andere twaalf  familieleden, onder wie de broers Toon, Tinus en Anjo, zoon Anton, schoonzoon Bart H., oom Toon en schoonzus Bea, werden tot lagere straffen veroordeeld. 

Het strafproces tegen Martien R. en zijn familie zou het grootste zijn ooit gehouden in Noord-Brabant. De zaak kende een turbulente start omdat nagenoeg alle verdachten en hun advocaten de zaak boycotten. Ze hadden er geen vertrouwen in dat het proces eerlijk werd gevoerd. 

De rechters spreken in hun eindoordeel over een ‘ernstige en ontoelaatbare ondermijning van de rechtsorde’ en een ‘zeer ontwrichtende werking op de samenleving’. De samenleving kreeg met het proces ook zicht op een criminele organisatie, met aan het hoofd de Godfather van Oss, Martien Reuvers.

Liquidatie aanleiding voor politieonderzoek

In 2014 was de bende van kamper Martien Reuvers, bijnaam ‘de Kale’, al onderwerp van een heus wetenschappelijk onderzoek naar de criminele woonwagenwereld. In het rapport Met Grof Geschut schetsen de onderzoekers van Bureau Beke de Nederlandse geschiedenis van woonwagenbewoners, en hoe hun isolatie leidt tot criminaliteit. 

De aanleiding voor het politieonderzoek in 2014 was een liquidatie op hennepkweker Hans van Geenen vanuit een rijdende auto op de openbare snelweg tussen Venlo en Nijmegen, de A73. In de auto zaten behalve zijn neef Teun ook Koos, de broer van Martien Reuvers.

Koos Reuvers was de vroegere kompaan van een andere bekende kamper en hasjhandelaar Johan Verhoek, alias ‘de Hakkelaar’. Bij de aanslag is gebruik gemaakt van een kalasjnikof. Martien Reuvers uit Oijen en zijn neef Teun uit Lith werden aanvankelijk tot 23 en 20 jaar cel veroordeeld. In hoger beroep werden de mannen vrijgesproken, omdat óók van een ander scenario sprake kon zijn geweest. Daardoor was er geen overtuigend bewijs.                                                                                                     

Driemaal vrijspraak

Destijds leidde een peilzender onder de auto van het slachtoffer naar leden van de Brabantse woonwagenfamilie. Die hadden deze volgapparatuur bij een Spyshop aangeschaft. De reden voor de liquidatie zou een ruzie in het illegale wietcircuit zijn geweest.

Na uitgebreid onderzoek, waarin ook gebruik werd gemaakt van infiltratie en langdurige observatie- en afluisteroperaties, kon justitie de twee verdachten achter de tralies krijgen. Totdat het gerechtshof de mannen vrijsprak. Dat was zeer frustrerend. Justitie ging in cassatie, maar De Hoge Raad bepaalde dat het proces niet opnieuw hoefde te worden gedaan.

Met deze langlopende zaak kreeg de politie wel een goed beeld van de leefwijze, organisatie en netwerken van criminele woonwagenbewoners.

In 2016 werd Martien R. nog eens vrijgesproken van het smokkelen van 300 kilo cocaïne uit Colombia. Er was onvoldoende bewijs. Het Openbaar Ministerie had zeven jaar tegen hem geëist. Eén jaar later werd hij voor de derde keer vrijgesproken, dit keer wegens afpersing en bedreiging van een zakenman uit Oss. R. kreeg alleen straf voor vuurwapenbezit.

Operatie Alfa

In 2019 wordt dezelfde groep door de Brabantse politie, defensie en belastingdienst weer op de korrel genomen, dat werd Operatie Alfa. Martien Reuvers wordt door de politie ‘de Brabantse godfather’ genoemd. Na een inval op zijn kamp zit hij weer vast, op grond van illegale invoer van 315 en 1561 kilo cocaïne, witwassen, wapenhandel en diefstallen.

De invoer van de cocaïne liep via de Antwerpse haven, waarbij gebruik werd gemaakt van corrupte douaniers. Doorgaans was de betaling van 50.000 euro voldoende, maar sommige Belgische douaniers gingen veel hogere bedragen vragen. ‘De haven is zo lek als een mandje,’ laat Reuvers weten in een door de politie afgeluisterd gesprek. De dag erop viel de politie het woonwagenkamp van Toon Reuvers binnen.

De politie zegt geleerd te hebben van het onderzoek uit 2014. Bij deze categorie drugscriminelen heeft het niet zoveel zin om van ‘buiten naar binnen’ te werken.

De politieactie, Operatie Alfa, was vooral gericht tegen de belangrijkste kopstukken, onder wie Martien R en zijn neef Teun R.  Na een lange voorbereidingstijd, waarbij de politie intensief gebruik maakte van camerabeelden en afluisterapparatuur in de ‘vergaderschuur’ op het woonwagencomplex en enkele auto’s, is de Hermandad, zo’n honderd man sterk, als een stormram het woonwagenkamp Oss binnen gegaan.                            

Inval op het woonwagencomplex

Er werden bij de inval zware vuurwapens en handwapens gevonden, waaronder zes kalasjnikovs en twee M16-geweren gevonden, duizenden pillen, honderd kilo mdma-kristallen en grote hoeveelheden geld. In de schuur stond ook een geldtelmachine.

De politie communiceerde bij de inval opvallend veel details. Vermoedelijk om na het wegvallen van het familiare leiderschap paniek in het wereldje te creëren. De zoon van Martien R., Anton (28), was bij de inval pas vier dagen op vrije voeten.

Anton baarde eerder opzien door een veertig jaar oudere vrouw te trouwen, met het doel een legale standplaats in het woonwagenkamp van Oss te bemachtigen. De vrouw is inmiddels overleden.

Kampers beheersen criminaliteit

Behalve Martien R. en zijn familie zijn meerdere kampers actief in de drugshandel in Noord-Brabant. Een klein deel heeft inmiddels grote delen van de groothandel in drugs in handen. Een derde van de belangrijkste criminele henneptelers is woonwagenbewoner. Nog eens een derde is op een of andere wijze aan hen gerelateerd.

Daarnaast werpen ze zich op de xtc-handel en maken zij zich schuldig aan illegaal gokken, fraude, heling, auto- en ladingdiefstal. Daar is de wapenhandel nog eens bijgekomen. De politie en justitie in Noord-Brabant hebben er hun handen vol aan.