Het kleine gelijk van Mona Keijzer

mona
Mona Keijzer

Staatssecretaris Mona Keijzer is op staande voet ontslagen door een woedende Mark Rutte. Ferdinand Grapperhaus en Hugo de Jonge deelden de woede van Rutte. Het CDA schaarde zich achter het besluit Keijzer te ontslaan. Haar werd vooral kwalijk genomen dat ze tegenstribbelt op het moment dat de demissionaire bewindslieden rond de invoering van de maatregel gezag proberen uit te stralen. Inmiddels heeft ex-staatssecretaris Keijzer ook haar Kamerzetel ingeleverd.

Interview

Aanleiding was een interview in De Telegraaf, precies op de dag dat het coronatoegangsbewijs (ctb, QR-code) voor onder meer de horeca verplicht wordt. Juist dat de horeca opnieuw de dupe is steekt Keijzer.

Dat de QR-code wordt ingezet op plaatsen waar honderden mensen bijeenkomen en waar wordt gezongen en gedanst, dat begrijpt ze wel. Daar is ze niet tegen. ‘Maar je moet het niet neerleggen over een hele sector die al anderhalf jaar negatieve effecten voelt van wat wij aan het doen zijn. We leggen de handhaving hiervan weer bij de ondernemers en hun vaak jonge werknemers. En dat zijn ook hele kleintjes. Dus op zeker moment moet je met die ctb’s stoppen. We moeten weer terug naar het oude normaal’

Keijzer neemt een voorbeeld aan het onderwijs: ‘Bovendien is het een feit dat de volledige opening van de scholen en universiteiten eind augustus niet heeft geleid tot grote instroom in de ziekenhuizen en op de ic’s. Terwijl de vaccinatiegraad onder studenten laag is.’

Inconsistenties

Ze ziet inconsistenties: ‘We hebben net de Formule 1 gehad terwijl Dance Valley niet doorging. Je mag meedoen aan de marathon zonder ctb, maar als je een gebakje gaat eten in de lunchroom moet je ’m wel hebben. Ik merk het ook aan mijn contacten met de evenementenbranche. Daar zeggen ze: Mona, waarom mogen we in onze branche de zalen maar voor driekwart vol hebben en hoeft een feestcafé dat niet? Ik kan het niet meer logisch uitleggen’.

Vraag is: heeft Keijzer groot gelijk, of heeft ze maar een beetje gelijk?

Niks aan het handje?

Afgelopen september was warm en zonnig. Wellicht is mede daardoor voorkomen dat mensen besmet raakten door terugkerende vakantiegangers. Momenteel lijkt er dus niks aan het handje.

Toch verwachten virologen en epidemiologen dat corona weer de kop opsteekt naarmate het kouder wordt. Uitgaande van de huidige deltavariant zal dat dan vooral ongevaccineerden treffen.

Komt er een nieuwe variant, dan is het ongewis in hoeverre ook de gevaccineerden getroffen worden. Dan is het nog maar de vraag of een QR-code überhaupt nog zin heeft.

Zorgen om goede vriendin

Eerlijk gezegd maak ik me best zorgen om wat er richting winter gaat gebeuren. Niet om mezelf want ik ben gevaccineerd, en ik ga er gemakshalve toch vanuit dat het vaccin afdoende bescherming biedt.

Bezorgd ben ik vooral vanwege een goede vriendin die regelmatig bij mij over de vloer komt. Zij heeft zich bewust niet laten vaccineren, en is daar ook niet toe te bewegen. Haar argumentatie is dermate gelaagd, dat er altijd wel een overtreffende trap is te vinden waarom vaccinatie echt niet is aan te raden.

Klaus Schwab

Uiteindelijk komt het erop neer dat een relatief kleine elite ons via vaccinatie in de macht wil krijgen. Ze ziet haar eigen standpunt ook steeds weer bevestigd en gevoed door informatie die haar via social media bereikt.

Dat iemand als Klaus Schwab covid-19 aangrijpt om de wereld te veranderen, bevestigt haar in haar mening. Volgens haar is het beter om te vertrouwen op het eigen afweersysteem.

Op dat punt heeft ze zeker niet helemaal ongelijk. Lang niet iedereen wordt immers doodziek van het coronavirus. Ik hoop dus maar dat haar afweersysteem haar beschermt tegen mogelijk ernstige gevolgen van covid-19. Bovendien biedt besmetting met het virus zelfs gevaccineerden een rijker scala aan antistoffen dan het vaccin alleen.

Besmet via crew

Bezoekers van de horeca moeten ook via een QR-code kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn. Het personeel dat hen bedient, hoeft dat niet. Dat is omdat werkgevers geen medische gegevens aan hun werknemers mogen vragen.

Dat gold ook toen Olympische sporters in het vliegtuig op weg naar Tokio besmet raakten. Iedere passagier was gevaccineerd dan wel negatief getest, echter niet de crew.

Wat ik me dan afvraag is of er dan echt geen manier is ervoor te zorgen dat de crew geen besmettingshaard kan zijn. Het is toch bepaald functioneel bij een contactberoep je cliënt niet te besmetten. En waarom wijst Keijzer dan niet op deze inconsequentie? Is dat omdat daarmee het belang van de horeca niet gediend is?

Drangmaatregel

Waarom voert het kabinet nu de QR-code in? Is dat om gevaccineerden te beschermen, is dat om ongevaccineerden tegen zichzelf te beschermen, of is dat vooral om ongevaccineerden ertoe aan te zetten zich alsnog te vaccineren? Ik denk het laatste.

De invoering van de QR-code als drangmaatregel om niet-gevaccineerden ertoe te bewegen zich alsnog te vaccineren,  werkt vooral goed als er nog veel mensen zijn die uit gemakzucht of uit onnadenkendheid niet aan vaccineren zijn toegekomen. Wie er echter bewust voor heeft gekozen zich niet te laten vaccineren, zoals mijn vriendin, zal door de maatregel niet overtuigd worden.

Stok om de hond te slaan

En omdat de vaccinatiegraad al hoog ligt, is het maar de vraag of zich door de toepassing van de QR-code alsnog veel mensen laten vaccineren. Mijn inschatting is dat dit percentage betrekkelijk laag ligt.

Vraag is of controle via een QR-code wel rechtmatig is, als deze er slechts toe dient om mensen tot vaccinatie aan te zetten. Ik denk van niet. Het argument van de volksgezondheid dient dan hoogstens als stok om de hond te slaan.

In zoverre geef ik Keijzer een klein beetje gelijk als ze nu opkomt voor de vrijheid van de niet-gevaccineerden. Maar tegelijkertijd heb ik de indruk dat het haar niet gaat om de vrijheid je niet te laten vaccineren. Haar gaat het om de horeca. Dat mag.