Syp Wynia
Syp Wynia is chef-redacteur van Wynia’s Week en mede-uitgever van Uitgeverij Blauwburgwal. Hij werkte onder meer bij het weekblad Elsevier en bij de dagbladen Het Parool en het Nieuwsblad van het Noorden. Meer hier.
Syp Wynia is chef-redacteur van Wynia’s Week en mede-uitgever van Uitgeverij Blauwburgwal. Hij werkte onder meer bij het weekblad Elsevier en bij de dagbladen Het Parool en het Nieuwsblad van het Noorden. Meer hier.
Eduard Bomhoff is oud-hoogleraar economie aan de EUR, Nyenrode en Monash University. In 2002 was hij vicepremier in het kabinet Balkenende 1. Zie www.eduardbomhoff.com voor zijn boek ‘Blinde Ambitie’ over die periode.
Paul Verburgt studeerde staats- en bestuursrecht en parlementaire geschiedenis. Hij bekleedde managementfuncties in de publieke en private sector. Hij schreef boeken en talloze columns, onder meer voor nu.nl.
Arnout Jaspers is freelance wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in 'bèta' en overige onderwerpen waarbij getallen een sleutelrol spelen. www.exponentry.eu
Coen de Jong is auteur van de boeken ‘Wokeland’ (2022) en ‘Dwingeland’ (2021). Hij is schrijver en publicist en opgeleid als politicoloog en historicus. In Wynia’s Week schrijft Coen de Jong over politieke actualiteit, media en maatschappelijke ontwikkelingen. coendejong.eu
Nick Ottens blogt op atlanticsentinel.com. Hij heeft in New York en Barcelona gewoond, en schrijft opiniestukken voor Nederlands- en Engelstalige media.
Hans Werdmölder is antropoloog en criminoloog. Hij publiceert regelmatig in Wynia's Week over criminaliteit en criminaliteitsbeleid. In 2021 verscheen zijn boek Den Hollander, dwars boegbeeld van de Nederlandse sociologie. Onlangs publiceerde hij Nederland Narcostaat. Na 50 jaar drugshandel en talloze liquidaties.
Menno Tamminga (1957) is opgeleid als macro econoom (VU). Hij werkte als financieel journalist voor Het Financieele Dagblad en NRC. Hij schreef verschillende boeken over economie en bedrijfsleven en over de Tweede Wereldoorlog in en om Zutphen.
Dr. Lucas Bergkamp is arts en advocaat te Brussel. Hij houdt zich bezig met Europees recht en de relatie met internationaal en nationaal recht, met name op het vlak van risico-regulering. Zijn artikelen voor Wynia’s Week zijn op persoonlijke titel geschreven.
Piet Emmer is emeritus hoogleraar geschiedenis en onder meer auteur van De geschiedenis van de slavenhandel (Nieuw Amsterdam, 2019).
Bart Collard is criminoloog en terrorismedeskundige. Hij schrijft een proefschrift aan de Universiteit Leiden. Momenteel werkt hij tevens aan een boek over desinformatie.
Jacques Hagoort heeft natuurkunde gestudeerd aan de TU Delft en is daar ook gepromoveerd. Is als onderzoeker en raadgevend ingenieur werkzaam geweest in de olie- en gasindustrie. Was van 1988 tot zijn pensionering in 2002 parttime hoogleraar reservoirtechniek aan de TU Delft.
Maarten van Andel is directeur Toegepaste Natuurwetenschappen van Fontys Hogescholen. Hij werkte eerder als ingenieur en manager voor internationale energie- en duurzaamheidsprojecten samen met bedrijven en instanties. Hij noemt zich ‘klimaatneutraal’: even bezorgd over het klimaat als over de maatregelen die het klimaat moeten redden.
Sander Boon is politicoloog, auteur van ‘De Geldbubbel’ (2012), columnist en onafhankelijk vermogensadviseur.
Kleis Jager is correspondent in Frankrijk voor met name Trouw en Het Financieele Dagblad. Hij studeerde geschiedenis in Amsterdam.
Wouter Roorda is econoom. Hij werkte twintig jaar in verschillende functies op Haagse ministeries. Tegenwoordig is hij actief als investeerder en columnist.
Felix van Litsenburg werkt in Berlijn in de techsector. Hij studeerde Philosophy, Politics, and Economics aan de universiteit van Oxford en economie aan de London School of Economics.
Lucas Hartong is patriot, schrijver en theoloog. In de jaren 2010-2014 was hij lid van het Europees parlement (voor de PVV). Zijn hobbies zijn (vintage) fietsen en watersport en hij woont op Goeree-Overflakkee.
Paul Ruijs (1948) deed doctoraal rechten, was werkzaam in de reiswereld, was HBO-docent en hield zich bezig met juridisch advies/onderzoek. Publicaties: Integriteit Rechterlijke Macht (1996), Wij zien u wel in de rechtszaal (2002), Medische missers, juridisch gesjoemel (2007).
Wim Groot is econoom. Sinds 1998 is hij hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht. Naast zijn wetenschappelijke werk schrijft hij opinie artikelen over (gezondheids)economische onderwerpen. Henriëtte Maassen van den Brink is hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam.
Harrie Verbon (1951) is emeritus-hoogleraar Openbare Financiën aan de Universiteit van Tilburg. Zie voor zijn blog https://www.harrieverbon.nl.
Hans Roodenburg studeerde economie en was onder meer werkzaam bij het Centraal Planbureau (CPB). Hij gaf daar leiding aan onderzoek naar de economische gevolgen van immigratie en was eerste auteur van de hieruit resulterende CPB-studie Immigration and the Dutch Economy (2003). www.hansroodenburg.com
Patrick van Schie is historicus en directeur van de liberale denktank de TeldersStichting. Hij promoveerde op de dissertatie Vrijheidsstreven in verdrukking. Liberale partijpolitiek in Nederland 1901-1940 (2005) en publiceerde ook veel andere boeken over liberalisme.
Trendwatcher Adjiedj Bakas geeft lezingen over de veranderende wereld. Hij is auteur van boeken als Het Tijdperk van Chaos, Hutspotgod en De Toekomst van Zorg. www.trendsbybakas.nl
Cultuurhistoricus en publicist. Als gastonderzoeker verbonden aan het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam. René Cuperus zal de komende maanden in ‘Wynia’s Week’ de Duitse verkiezingscampagne op de voet volgen en analyseren.
Theodore Dalrymple (1949) is een Britse psychiater en essayist. In Nederland werd hij in 2004 bekend met Leven aan de onderkant, waarin hij verslag doet van zijn ervaringen met gedetineerden en patiënten in een gevangenis en ziekenhuis. Andere boeken: Beschaving, of wat ervan over is, Door en door verwend en Profeten en charlatans.
Jan-Jaap van den Berg (1968) is politicoloog en historicus. Studeerde aan de VU, promoveerde op de ARP en werkt nu bij provincie Noord-Holland. Publiceerde boeken over HFC Haarlem (2014) en AZ (2017).
Frits Bosch heeft 40 jaar in het financiële bedrijfsleven gewerkt. Hij heeft vele financiële boeken geschreven. De laatste jaren richt hij zich meer op geëngageerd schrijven met boeken als ‘Schaft ook Nederland zich af?’
René ter Steege is journalist, schrijver en vertaler. Hij schreef onder meer boeken over de Franse extreemrechtse traditie, zoals ‘De Franse uitzondering’ over de opkomst van Jean-Marie Le Pen en ‘Marine Le Pen, de weg naar de macht’. Hij is ook coauteur, samen met Bart Middelburg, van het in 2016 verfilmde boek ‘Riphagen’.
Ronald Havenaar is historicus en schrijft geregeld boekbesprekingen voor Wynia’s Week.
David P. Goldman is econoom, muziekcriticus en bekend als de essayïst ‘Spengler’ uit de Asia Times.
Frans Boogaard is politiek verslaggever te Brussel. Hij was onder meer Europees correspondent en chef politiek bij het Algemeen Dagblad.
dr. Aart G. Broek is (historisch) socioloog en letterkundige. Zijn nieuwste boek (1 juli 2021) is Medardo de Marchena; Staatsgevaarlijk in koloniaal Curaçao (Haarlem: In de Knipscheer). Website: www.klasse-oplossingen.nl
Johannes Vervloed is columnist en was gedurende bijna vier decennia verbonden aan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, met als standplaaten onder meer Jakarta, Sint-Petersburg en Parijs.
Michiel de Jong is financieel analist. Hij doet sinds 2017 onderzoek naar misleiding door de postkoloniale wetenschap in Nederland. Laatste boek: De kermis, de slavenjacht en het einde van de wetenschap (2020). Zie www.dekomediant.nl
Rob Bakker is journalist, auteur en historicus. Hij was hoofdredacteur van diverse vakbladen, schreef romans en studeerde Holocaust- en Genocidestudies (UvA, NIOD). Hij schreef ‘Boekhouders van de Holocaust. Nederlandse ambtenaren en de collaboratie’ (2020), uitgegeven door Uitgeverij Verbum Holocaust Bibliotheek.
Mark Koster is mediajournalist. Hij was en is verbonden aan diverse bladen en websites. In 2020 publiceerde hij de biografie van de familie De Mol: 'De Mol, de machtigste mediafamilie van Nederland.'
Pieter de Jonge is historicus en publicist. Hij schrijft over politieke geschiedenis voor www.historiek.net en is Nederland-correspondent voor www.doorbraak.be.
Sander Boon is politicoloog, auteur van ‘De Geldbubbel’ (2012), columnist en onafhankelijk vermogensadviseur. Henk Krijnen is bedrijfskundig adviseur, heeft 35 jaar voor Shell gewerkt en is nu partner bij www.claridec.com en www.scenexus.nl.
Frank Karsten is auteur van ‘De DiscriminatieMythe’ (2019) en oprichter van de Stichting Meervrijheid. Samen met Karel Beckman schreef hij ‘De Democratie Voorbij’ (2011).
Jan Paul Visser is afgestudeerd econoom aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Real Estate Finance.
Andy Arnts is hoofdredacteur van de Frankrijkmagazines 'En Route' en 'Maison en France' en mede-uitgever van Uitgeverij Blauwburgwal. Hij publiceerde vier boeken, waaronder de reisroman 'Terug naar de verloren tijd' (2020).
Christ Klep is historicus, gespecialiseerd in militaire geschiedenis, defensievraagstukken en internationale betrekkingen. Hij was onder meer verbonden aan het ministerie van Defensie en de universiteiten van Utrecht, Leiden en Amsterdam. Hij publiceerde o.a. De oorlog van nu. Een rationele kijk op militair geweld in de 21e eeuw (2018, met Rein Bijkerk) en Van wereldmacht tot 'braafste jongetje'. Onze militaire identiteit door de eeuwen heen (2019).
Frank Karsten en Karel Beckman zijn de auteurs van het boek Dedemocratie Voorbij
Dr. Nikolaos (‘Koos’) van Dam was ambassadeur van Nederland in Irak, Egypte, Turkije, Duitsland en Indonesië en Speciaal Gezant voor Syrië. Hij publiceerde diverse boeken over het Midden-Oosten, waaronder laatstelijk Granaten en minaretten. Een diplomaat op zoek naar vrede in de Arabische en islamitische wereld (Amsterdam: Prometheus 2020).
Willem Melching is als historicus verbonden aan de UvA. Hij publiceert over moderne Duitse geschiedenis. Momenteel werkt hij aan een biografie van Karel van het Reve.
Bernard van Praag is emeritus-universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.
Gerrit Vermeer was van 1985 tot 2023 universitair docent architectuurgeschiedenis en bouwhistorie bij de Universiteit van Amsterdam. Hij is actief in de monumentenzorg.
Dr Henk-Jan Prosman is hervormd predikant in Nieuwkoop. Hij werkt mee aan een serie voor Wynia’s Week (‘De linkse kerk’) waarin onder de loep wordt genomen hoe en waarom protestants Nederland steeds weer links afslaat.
Jan van de Beek (1968) promoveerde op onderzoek naar de economische effecten van immigratie, ontwikkelde een demografisch model voor Nederland (www.demo-demo.nl) en twittert regelmatig over het onderwerp op @demo_demo_nl.
Roland Tichy is hoofdredacteur en uitgever van 'Tichys Einblick' www.tichyseinblick.de Hij was eerder onder meer hoofdredacteur van 'Wirtschaftswoche'.
Bert Osendarp, oorlogskind, zoon van middenstanders. Sport- en zakenman. Verkocht zijn herenmodezaak op zijn 50e en ging met zijn vrouw reizen. Per zeiljacht en later met een camper. Verruilde Nederland voor Bulgarije.
Dr. Fenna Swart is voorzitter van het landelijke Comité Schone Lucht. Swart is als onderwijskundig adviseur verbonden aan de Leidse universiteit.
Rik Smits is taalkundige en freelance wetenschapsjournalist. Behalve over taal, hersenen en digitalisering schrijft hij ook over zaken als linkshandigheid, geschiedenis en politiek. Zijn nieuwste boek is The Art of Verbal Warfare (2022).
Roderick Veelo studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte voor diverse omroepen. Sinds 2020 schrijft hij columns voor De Telegraaf en maakt hij podcasts voor The Post Online. In juni 2022 verscheen zijn boekdebuut: 'De schijn regeert' bij Uitgeverij Blauwburgwal.
Frits Bolkestein was onder meer minister van Defensie, politiek leider van de VVD en Europees commissaris. Voorafgaand aan zijn politieke loopbaan bekleedde hij verschillende internationale managementfuncties bij Shell.
Filip Michiels is journalist te Brussel. Hij werkte voor diverse Vlaamse media en tegenwoordig veel voor Doorbraak.be. Michiels is ook de biograaf van de Nederlandse topmanager Bessel Kok.
Hans Hillen (1947) studeerde sociologie en begon zijn loopbaan als leraar Maatschappijleer. Hij was politiek verslaggever van het NOS-Journaal, directeur Voorlichting op het ministerie van Financiën en vervolgens politicus van het CDA (Tweede Kamerlid, Eerste Kamerlid en minister van Defensie).
Josse de Voogd is onderzoeker en publicist op het raakvlak van ruimte, politiek en samenleving. In december 2020 verschijnt zijn boek ‘Gelaagd land’ (Atlas Contact).
Prof. dr. Lex Hoogduin is hoogleraar economie (financiële markten en financiële instituties) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkte, onder meer als directielid, bij De Nederlandsche Bank en was adviseur van Wim Duisenberg toen die president van de ECB was.
Roel Jennissen is wetenschappelijk medewerker van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).
Stefan Noordhoek. Eigenaar van ZZESTO, een Amsterdams bureau voor branding en marketing in vastgoed. Verdiept zich in zijn vrije tijd in de feiten achter dossiers op het snijvlak van politiek, wetenschap en media.
Teun Voeten studeerde culturele antropologie en filosofie in Leiden. Hij is al 30 jaar oorlogsfotograaf en schreef boeken over de ondergrondse daklozen in New York en de oorlog in Sierra Leone. In 2018 promoveerde hij op het Mexicaanse Drugsgeweld.
Willeke Slingerland is lector overheid, markt en samenleving aan de Saxion Hogeschool. Ze promoveerde in 2018 op het onderwerp ‘netwerkcorruptie’.