Syp Wynia

Syp Wynia is chef-redacteur van Wynia’s Week en mede-uitgever van Uitgeverij Blauwburgwal. Hij werkte onder meer bij het weekblad Elsevier en bij de dagbladen Het Parool en het Nieuwsblad van het Noorden. Meer hier.

Eduard Bomhoff

Eduard Bomhoff is sinds 2004 hoogleraar economie aan Monash Malaysia University. In 2002 was hij vicepremier in het kabinet Balkenende 1. Zie www.eduardbomhoff.com voor zijn boek ‘Blinde Ambitie’ over die periode.

J.M.C.M. Smarius

Is jurist in ruste.

Paul Hekkens

Paul Hekkens is cultureel antropoloog en algemeen econoom.

Coen de Jong

Coen de Jong is politicoloog en historicus en schrijft over de politieke actualiteit, media en maatschappelijke ontwikkelingen. Hij publiceert op persoonlijke titel. Coendejong.eu

Paul Verburgt

Paul Verburgt studeerde staats- en bestuursrecht en parlementaire geschiedenis. Hij bekleedde managementfuncties in de publieke en private sector. Hij schreef boeken en talloze columns, onder meer voor nu.nl.

Arnout Jaspers

Arnout Jaspers is freelance wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in 'bèta' en overige onderwerpen waarbij getallen een sleutelrol spelen. www.exponentry.eu

Sander Boon

Sander Boon is politicoloog, auteur van ‘De Geldbubbel’ (2012), columnist en onafhankelijk vermogensadviseur.

Wim Groot

Wim Groot is hoogleraar economie.

Piet Emmer

Piet Emmer is emeritus hoogleraar geschiedenis en onder meer auteur van De geschiedenis van de slavenhandel (Nieuw Amsterdam, 2019).

Gastauteur

Wynia's Week geeft ook een podium aan gastauteurs. Hebt u een voorstel?

Paul Ruijs

Paul Ruijs (1948) deed doctoraal rechten, was werkzaam in de reiswereld, was HBO-docent en hield zich bezig met juridisch advies/onderzoek. Publicaties: Integriteit Rechterlijke Macht (1996), Wij zien u wel in de rechtszaal (2002), Medische missers, juridisch gesjoemel (2007).

Willy Hemelrijk

Willy Hemelrijk is vertaalster.

Lucas Hartong

Lucas Hartong is patriot, schrijver en theoloog. In de jaren 2010-2014 was hij lid van het Europees parlement (voor de PVV). Zijn hobbies zijn (vintage) fietsen en watersport en hij woont op Goeree-Overflakkee.

Lucas Bergkamp

Dr. Lucas Bergkamp is arts en advocaat te Brussel. Hij houdt zich bezig met Europees recht en de relatie met internationaal en nationaal recht, met name op het vlak van risico-regulering. Zijn artikelen voor Wynia’s Week zijn op persoonlijke titel geschreven.

Wim Groot en Henriëtte Maassen van den Brink

Wim Groot is econoom. Sinds 1998 is hij hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht. Naast zijn wetenschappelijke werk schrijft hij opinie artikelen over (gezondheids)economische onderwerpen. Henriëtte Maassen van den Brink is hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam.

Roelof Bouwman

Roelof Bouwman is journalist en historicus.

Kleis Jager

Kleis Jager is correspondent in Frankrijk voor met name Trouw en Het Financieele Dagblad. Hij studeerde geschiedenis in Amsterdam.

Sebastien Valkenberg

Sebastien Valkenberg is filosoof en publicist.

Redactie

Felix van Litsenburg

Felix van Litsenburg werkt in Berlijn in de techsector. Hij studeerde Philosophy, Politics, and Economics aan de universiteit van Oxford en economie aan de London School of Economics.

Jacques Hagoort

Jacques Hagoort heeft natuurkunde gestudeerd aan de TU Delft en is daar ook gepromoveerd. Is als onderzoeker en raadgevend ingenieur werkzaam geweest in de olie- en gasindustrie. Was van 1988 tot zijn pensionering in 2002 parttime hoogleraar reservoirtechniek aan de TU Delft.

Hans Werdmölder

Antropoloog en criminoloog Hans Werdmölder publiceerde voorjaar 2021 'Den Hollander, dwars boegbeeld van de Nederlandse sociologie'. Werdmölder is criminoloog en antropoloog. Verder publiceerde hij onder meer 'Marokkaanse lieverdjes (2005).

Ad Kolkman

Ad Kolkman is cartoonist.

Adjiedj Bakas

Trendwatcher Adjiedj Bakas is auteur van het boek ‘Megatrends China’. Hij geeft onder andere webinars over de post-Corona-wereld.  www.bakas.nl

René Cuperus

Cultuurhistoricus en publicist. Als gastonderzoeker verbonden aan het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam. René Cuperus zal de komende maanden in ‘Wynia’s Week’ de Duitse verkiezingscampagne op de voet volgen en analyseren.

Nick Ottens

Nick Ottens blogt op atlanticsentinel.com. Hij heeft in New York en Barcelona gewoond, en schrijft opiniestukken voor Nederlands- en Engelstalige media.

Arie Graafland

Arie Graafland is professor emeritus van de TU Delft.

Sujet Shams

Sujet Shams is student Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam.

Wouter Roorda

Wouter Roorda is econoom. Hij werkte twintig jaar in verschillende functies op Haagse ministeries. Tegenwoordig is hij actief als investeerder en columnist.

Ronald Havenaar

Ronald Havenaar is historicus en schrijft geregeld boekbesprekingen voor Wynia’s Week.

Theo Jongedijk

Theo Jongedijk is journalist.

Frits Bosch

Frits Bosch heeft 40 jaar in het financiële bedrijfsleven gewerkt. Hij heeft vele financiële boeken geschreven. De laatste jaren richt hij zich meer op geëngageerd schrijven met boeken als ‘Schaft ook Nederland zich af?’

Frans Boogaard

Frans Boogaard is politiek verslaggever te Brussel. Hij was onder meer Europees correspondent en chef politiek bij het Algemeen Dagblad.

Jan Zandbergen

Jan Zandbergen is journalist.

Chris Rutenfrans

Chris Rutenfrans is criminoloog en journalist.

Theodore Dalrymple

Theodore Dalrymple (1949) is een Britse psychiater en essayist. In Nederland werd hij in 2004 bekend met Leven aan de onderkant, waarin hij verslag doet van zijn ervaringen met gedetineerden en patiënten in een gevangenis en ziekenhuis. Andere boeken: Beschaving, of wat ervan over is, Door en door verwend en Profeten en charlatans.

Patrick van Schie

Patrick van Schie is historicus en directeur van de liberale denktank de TeldersStichting. Hij promoveerde op de dissertatie Vrijheidsstreven in verdrukking. Liberale partijpolitiek in Nederland 1901-1940 (2005) en publiceerde ook veel andere boeken over liberalisme.

Maarten van Andel

Maarten van Andel is directeur Toegepaste Natuurwetenschappen van Fontys Hogescholen. Hij werkte eerder als ingenieur en manager voor internationale energie- en duurzaamheidsprojecten samen met bedrijven en instanties. Hij noemt zich ‘klimaatneutraal’: even bezorgd over het klimaat als over de maatregelen die het klimaat moeten redden.

Rob Bakker

Rob Bakker is journalist, auteur en historicus. Hij was hoofdredacteur van diverse vakbladen, schreef romans en studeerde Holocaust- en Genocidestudies (UvA, NIOD). Hij schreef ‘Boekhouders van de Holocaust. Nederlandse ambtenaren en de collaboratie’ (2020), uitgegeven door Uitgeverij Verbum Holocaust Bibliotheek.

Jan-Jaap van den Berg

Jan-Jaap van den Berg (1968) is politicoloog en historicus. Studeerde aan de VU, promoveerde op de ARP en werkt nu bij provincie Noord-Holland. Publiceerde boeken over HFC Haarlem (2014) en AZ (2017).

Gert Reedijk

Gert Reedijk is psychotherapeut en publicist.

Michiel De Jong

Michiel de Jong is financieel analist. Hij doet sinds 2017 onderzoek naar misleiding door de postkoloniale wetenschap in Nederland. Laatste boek: De kermis, de slavenjacht en het einde van de wetenschap (2020). Zie www.dekomediant.nl

Frank Karsten

Frank Karsten is auteur van ‘De DiscriminatieMythe’ (2019) en oprichter van de Stichting Meervrijheid. Samen met Karel Beckman schreef hij ‘De Democratie Voorbij’ (2011).

David P. Goldman

David P. Goldman is econoom, muziekcriticus en bekend als de essayïst ‘Spengler’ uit de Asia Times.

Jan Paul Visser

Jan Paul Visser is afgestudeerd econoom aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Real Estate Finance.

Sander Boon en Henk Krijnen

Sander Boon is politicoloog, auteur van ‘De Geldbubbel’ (2012), columnist en onafhankelijk vermogensadviseur. Henk Krijnen is bedrijfskundig adviseur, heeft 35 jaar voor Shell gewerkt en is nu partner bij www.claridec.com  en www.scenexus.nl.    

Bina Ayar

Bina Ayar is historicus, freelance journalist en redacteur. Binamedia.nl

Bart Jan Spruyt

Bart Jan Spruyt is historicus en journalist.

Willem Melching

Willem Melching is als historicus verbonden aan de UvA. Hij publiceert over moderne Duitse geschiedenis. Momenteel werkt hij aan een biografie van Karel van het Reve.

Aart G. Broek

dr. Aart G. Broek is (historisch) socioloog en letterkundige. Zijn nieuwste boek (1 juli 2021) is Medardo de Marchena; Staatsgevaarlijk in koloniaal Curaçao (Haarlem: In de Knipscheer). Website: www.klasse-oplossingen.nl

Frank Karsten en Karel Beckman

Frank Karsten en Karel Beckman zijn de auteurs van het boek Dedemocratie Voorbij

Hans Roodenburg

Hans Roodenburg studeerde economie en was onder meer werkzaam bij het Centraal Planbureau (CPB). Hij gaf daar leiding aan onderzoek naar de economische gevolgen van immigratie en was eerste auteur van de hieruit resulterende CPB-studie Immigration and the Dutch Economy (2003). www.hansroodenburg.com

Koos Van Dam

Dr. Nikolaos (‘Koos’) van Dam was ambassadeur van Nederland in Irak, Egypte, Turkije, Duitsland en Indonesië en Speciaal Gezant voor Syrië. Hij publiceerde diverse boeken over het Midden-Oosten, waaronder laatstelijk Granaten en minaretten. Een diplomaat op zoek naar vrede in de Arabische en islamitische wereld (Amsterdam: Prometheus 2020).

Roland Tichy

Roland Tichy is hoofdredacteur en uitgever van 'Tichys Einblick' www.tichyseinblick.de Hij was eerder onder meer hoofdredacteur van 'Wirtschaftswoche'.

Henk-Jan Prosman

Dr Henk-Jan Prosman is hervormd predikant in Nieuwkoop. Hij werkt mee aan een serie voor Wynia’s Week (‘De linkse kerk’) waarin onder de loep wordt genomen hoe en waarom protestants Nederland steeds weer links afslaat.

Sietske Bergsma

Sietske Bergsma is jurist en schrijft vanuit Berlijn voor verschillende media. Ze publiceert tevens op haar blog The Fire.

Ger van Gils

Ger van Gils is historicus en werkzaam als beleidsonderzoeker.

Jan H. van de Beek

Jan van de Beek (1968) promoveerde op onderzoek naar de economische effecten van immigratie, ontwikkelde een demografisch model voor Nederland (www.demo-demo.nl) en twittert regelmatig over het onderwerp op @demo_demo_nl.

Herman Vuijsje

Herman Vuijsje is socioloog en schrijver.

Rudolf Kooijman

Rudolf Kooijman is tolk-vertaler Slowaaks (en woont ook in Slowakije).

Wim Voermans

Wim Voermans is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden.

Andy Arnts

Andy Arnts is hoofdredacteur van de Frankrijkmagazines 'En Route' en 'Maison en France' en mede-uitgever van Uitgeverij Blauwburgwal. Hij publiceerde vier boeken, waaronder de reisroman 'Terug naar de verloren tijd' (2020).

Bernard van Praag

Bernard van Praag is emeritus-universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Bert Osendarp

Bert Osendarp, oorlogskind, zoon van middenstanders. Sport- en zakenman. Verkocht zijn herenmodezaak op zijn 50e en ging met zijn vrouw reizen. Per zeiljacht en later met een camper. Verruilde Nederland voor Bulgarije.

Fenna Swart

Dr. Fenna Swart is voorzitter van het landelijke Comité Schone Lucht. Swart is als onderwijskundig adviseur verbonden aan de Leidse universiteit.

Willeke Slingerland

Willeke Slingerland is lector overheid, markt en samenleving aan de Saxion Hogeschool. Ze promoveerde in 2018 op het onderwerp ‘netwerkcorruptie’.

Frits Bolkestein

Frits Bolkestein was onder meer minister van Defensie, politiek leider van de VVD en Europees commissaris. Voorafgaand aan zijn politieke loopbaan bekleedde hij verschillende internationale managementfuncties bij Shell.

Roel Jennissen

Roel Jennissen is wetenschappelijk medewerker van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Teun Voeten

Teun Voeten studeerde culturele antropologie en filosofie in Leiden. Hij is al 30 jaar oorlogsfotograaf en schreef boeken over de ondergrondse daklozen in New York en de oorlog in Sierra Leone. In 2018 promoveerde hij op het Mexicaanse Drugsgeweld.

Jan Latten

Jan Latten is hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam.

Hans Hillen

Hans Hillen (1947) studeerde sociologie en begon zijn loopbaan als leraar Maatschappijleer. Hij was politiek verslaggever van het NOS-Journaal, directeur Voorlichting op het ministerie van Financiën en vervolgens politicus van het CDA (Tweede Kamerlid, Eerste Kamerlid en minister van Defensie).

Stefan Noordhoek

Stefan Noordhoek. Eigenaar van ZZESTO, een Amsterdams bureau voor branding en marketing in vastgoed. Verdiept zich in zijn vrije tijd in de feiten achter dossiers op het snijvlak van politiek, wetenschap en media.

Lex Hoogduin

Prof. dr. Lex Hoogduin is hoogleraar economie (financiële markten en financiële instituties) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkte, onder meer als directielid, bij De Nederlandsche Bank en was adviseur van Wim Duisenberg toen die president van de ECB was.

Leon Baten

Leon Baten studeert rechten in Rotterdam en is auteur van het boek ‘Europees verval’.

Josse de Voogd

Josse de Voogd is onderzoeker en publicist op het raakvlak van ruimte, politiek en samenleving. In december 2020 verschijnt zijn boek ‘Gelaagd land’ (Atlas Contact).

Otto F.C. van der Leer

Bari Weiss

Bari Weiss is een Amerikaanse opinieschrijver en redacteur. Van 2013 tot 2017 was ze opiniestuk en redacteur boekrecensies bij The Wall Street Journal.