Syp Wynia

Syp Wynia is chef-redacteur van Wynia’s Week en mede-uitgever van Uitgeverij Blauwburgwal. Hij werkte onder meer bij het weekblad Elsevier en bij de dagbladen Het Parool en het Nieuwsblad van het Noorden. Meer hier.

Eduard Bomhoff

Eduard Bomhoff is sinds 2004 hoogleraar economie aan Monash Malaysia University. In 2002 was hij vicepremier in het kabinet Balkenende 1. Zie www.eduardbomhoff.com voor zijn boek ‘Blinde Ambitie’ over die periode.

Paul Verburgt

Paul Verburgt studeerde staats- en bestuursrecht en parlementaire geschiedenis. Hij bekleedde managementfuncties in de publieke en private sector. Hij schreef boeken en talloze columns, onder meer voor nu.nl.

Arnout Jaspers

Arnout Jaspers is freelance wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in 'bèta' en overige onderwerpen waarbij getallen een sleutelrol spelen. www.exponentry.eu

Coen de Jong

Coen de Jong is politicoloog en historicus en schrijft over de politieke actualiteit, media en maatschappelijke ontwikkelingen. Hij publiceert op persoonlijke titel. Coendejong.eu

Paul Hekkens

Paul Hekkens is cultureel antropoloog en algemeen econoom.

J.M.C.M. Smarius

Is jurist in ruste.

Wim Groot

Wim Groot is hoogleraar economie.

Hans Werdmölder

Hans Werdmölder is antropoloog en criminoloog. Hij publiceert regelmatig in Wynia's Week over criminaliteit en criminaliteitsbeleid. In 2021 verscheen zijn boek Den Hollander, dwars boegbeeld van de Nederlandse sociologie. Onlangs publiceerde hij Nederland Narcostaat. Na 50 jaar drugshandel en talloze liquidaties.

Nick Ottens

Nick Ottens blogt op atlanticsentinel.com. Hij heeft in New York en Barcelona gewoond, en schrijft opiniestukken voor Nederlands- en Engelstalige media.

Gastauteur

Wynia's Week geeft ook een podium aan gastauteurs. Hebt u een voorstel?

Redactie

Piet Emmer

Piet Emmer is emeritus hoogleraar geschiedenis en onder meer auteur van De geschiedenis van de slavenhandel (Nieuw Amsterdam, 2019).

Jacques Hagoort

Jacques Hagoort heeft natuurkunde gestudeerd aan de TU Delft en is daar ook gepromoveerd. Is als onderzoeker en raadgevend ingenieur werkzaam geweest in de olie- en gasindustrie. Was van 1988 tot zijn pensionering in 2002 parttime hoogleraar reservoirtechniek aan de TU Delft.

Sander Boon

Sander Boon is politicoloog, auteur van ‘De Geldbubbel’ (2012), columnist en onafhankelijk vermogensadviseur.

Lucas Bergkamp

Dr. Lucas Bergkamp is arts en advocaat te Brussel. Hij houdt zich bezig met Europees recht en de relatie met internationaal en nationaal recht, met name op het vlak van risico-regulering. Zijn artikelen voor Wynia’s Week zijn op persoonlijke titel geschreven.

Willy Hemelrijk

Willy Hemelrijk is vertaalster.

Kleis Jager

Kleis Jager is correspondent in Frankrijk voor met name Trouw en Het Financieele Dagblad. Hij studeerde geschiedenis in Amsterdam.

Sebastien Valkenberg

Sebastien Valkenberg is filosoof en publicist.

Felix van Litsenburg

Felix van Litsenburg werkt in Berlijn in de techsector. Hij studeerde Philosophy, Politics, and Economics aan de universiteit van Oxford en economie aan de London School of Economics.

Maarten van Andel

Maarten van Andel is directeur Toegepaste Natuurwetenschappen van Fontys Hogescholen. Hij werkte eerder als ingenieur en manager voor internationale energie- en duurzaamheidsprojecten samen met bedrijven en instanties. Hij noemt zich ‘klimaatneutraal’: even bezorgd over het klimaat als over de maatregelen die het klimaat moeten redden.

Arie Graafland

Arie Graafland is professor emeritus van de TU Delft.

Lucas Hartong

Lucas Hartong is patriot, schrijver en theoloog. In de jaren 2010-2014 was hij lid van het Europees parlement (voor de PVV). Zijn hobbies zijn (vintage) fietsen en watersport en hij woont op Goeree-Overflakkee.

Paul Ruijs

Paul Ruijs (1948) deed doctoraal rechten, was werkzaam in de reiswereld, was HBO-docent en hield zich bezig met juridisch advies/onderzoek. Publicaties: Integriteit Rechterlijke Macht (1996), Wij zien u wel in de rechtszaal (2002), Medische missers, juridisch gesjoemel (2007).

Wouter Roorda

Wouter Roorda is econoom. Hij werkte twintig jaar in verschillende functies op Haagse ministeries. Tegenwoordig is hij actief als investeerder en columnist.

Wim Groot en Henriëtte Maassen van den Brink

Wim Groot is econoom. Sinds 1998 is hij hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht. Naast zijn wetenschappelijke werk schrijft hij opinie artikelen over (gezondheids)economische onderwerpen. Henriëtte Maassen van den Brink is hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam.

Sujet Shams

Sujet Shams, publiciste en schrijfster.

Roelof Bouwman

Roelof Bouwman is journalist en historicus.

Ad Kolkman

Ad Kolkman is cartoonist.

Patrick van Schie

Patrick van Schie is historicus en directeur van de liberale denktank de TeldersStichting. Hij promoveerde op de dissertatie Vrijheidsstreven in verdrukking. Liberale partijpolitiek in Nederland 1901-1940 (2005) en publiceerde ook veel andere boeken over liberalisme.

Adjiedj Bakas

Trendwatcher Adjiedj Bakas geeft lezingen over de veranderende wereld. Hij is auteur van boeken als Het Tijdperk van Chaos, Hutspotgod en De Toekomst van Zorg. www.trendsbybakas.nl  

René Cuperus

Cultuurhistoricus en publicist. Als gastonderzoeker verbonden aan het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam. René Cuperus zal de komende maanden in ‘Wynia’s Week’ de Duitse verkiezingscampagne op de voet volgen en analyseren.

Theodore Dalrymple

Theodore Dalrymple (1949) is een Britse psychiater en essayist. In Nederland werd hij in 2004 bekend met Leven aan de onderkant, waarin hij verslag doet van zijn ervaringen met gedetineerden en patiënten in een gevangenis en ziekenhuis. Andere boeken: Beschaving, of wat ervan over is, Door en door verwend en Profeten en charlatans.

Hans Roodenburg

Hans Roodenburg studeerde economie en was onder meer werkzaam bij het Centraal Planbureau (CPB). Hij gaf daar leiding aan onderzoek naar de economische gevolgen van immigratie en was eerste auteur van de hieruit resulterende CPB-studie Immigration and the Dutch Economy (2003). www.hansroodenburg.com

Theo Jongedijk

Theo Jongedijk is journalist.

Jan-Jaap van den Berg

Jan-Jaap van den Berg (1968) is politicoloog en historicus. Studeerde aan de VU, promoveerde op de ARP en werkt nu bij provincie Noord-Holland. Publiceerde boeken over HFC Haarlem (2014) en AZ (2017).

Chris Rutenfrans

Chris Rutenfrans is criminoloog en journalist.

Bina Ayar

Bina Ayar is historicus, freelance journalist en redacteur. Binamedia.nl

Frits Bosch

Frits Bosch heeft 40 jaar in het financiële bedrijfsleven gewerkt. Hij heeft vele financiële boeken geschreven. De laatste jaren richt hij zich meer op geëngageerd schrijven met boeken als ‘Schaft ook Nederland zich af?’

Ronald Havenaar

Ronald Havenaar is historicus en schrijft geregeld boekbesprekingen voor Wynia’s Week.

Bart Collard

Bart Collard is criminoloog en terrorismedeskundige. Hij schrijft een proefschrift aan de Universiteit Leiden. Momenteel werkt hij tevens aan een boek over desinformatie.

Frans Boogaard

Frans Boogaard is politiek verslaggever te Brussel. Hij was onder meer Europees correspondent en chef politiek bij het Algemeen Dagblad.

Jan Zandbergen

Jan Zandbergen is journalist.

David P. Goldman

David P. Goldman is econoom, muziekcriticus en bekend als de essayïst ‘Spengler’ uit de Asia Times.

Menno Tamminga

Menno Tamminga (1957) is opgeleid als macro econoom (VU). Hij werkte als financieel journalist voor Het Financieele Dagblad en NRC. Hij schreef verschillende boeken over economie en bedrijfsleven en over de Tweede Wereldoorlog in en om Zutphen.

Bart Jan Spruyt

Bart Jan Spruyt is historicus en journalist.

Rob Bakker

Rob Bakker is journalist, auteur en historicus. Hij was hoofdredacteur van diverse vakbladen, schreef romans en studeerde Holocaust- en Genocidestudies (UvA, NIOD). Hij schreef ‘Boekhouders van de Holocaust. Nederlandse ambtenaren en de collaboratie’ (2020), uitgegeven door Uitgeverij Verbum Holocaust Bibliotheek.

Gert Reedijk

Gert Reedijk is psychotherapeut en publicist.

Aart G. Broek

dr. Aart G. Broek is (historisch) socioloog en letterkundige. Zijn nieuwste boek (1 juli 2021) is Medardo de Marchena; Staatsgevaarlijk in koloniaal Curaçao (Haarlem: In de Knipscheer). Website: www.klasse-oplossingen.nl

Michiel De Jong

Michiel de Jong is financieel analist. Hij doet sinds 2017 onderzoek naar misleiding door de postkoloniale wetenschap in Nederland. Laatste boek: De kermis, de slavenjacht en het einde van de wetenschap (2020). Zie www.dekomediant.nl

Harrie Verbon

Harrie Verbon (1951) is emeritus-hoogleraar Openbare Financiën aan de Universiteit van Tilburg. Zie voor zijn blog https://www.harrieverbon.nl.

Sander Boon en Henk Krijnen

Sander Boon is politicoloog, auteur van ‘De Geldbubbel’ (2012), columnist en onafhankelijk vermogensadviseur. Henk Krijnen is bedrijfskundig adviseur, heeft 35 jaar voor Shell gewerkt en is nu partner bij www.claridec.com  en www.scenexus.nl.    

Jan Paul Visser

Jan Paul Visser is afgestudeerd econoom aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Real Estate Finance.

Frank Karsten

Frank Karsten is auteur van ‘De DiscriminatieMythe’ (2019) en oprichter van de Stichting Meervrijheid. Samen met Karel Beckman schreef hij ‘De Democratie Voorbij’ (2011).

Koos Van Dam

Dr. Nikolaos (‘Koos’) van Dam was ambassadeur van Nederland in Irak, Egypte, Turkije, Duitsland en Indonesië en Speciaal Gezant voor Syrië. Hij publiceerde diverse boeken over het Midden-Oosten, waaronder laatstelijk Granaten en minaretten. Een diplomaat op zoek naar vrede in de Arabische en islamitische wereld (Amsterdam: Prometheus 2020).

Willem Melching

Willem Melching is als historicus verbonden aan de UvA. Hij publiceert over moderne Duitse geschiedenis. Momenteel werkt hij aan een biografie van Karel van het Reve.

Frank Karsten en Karel Beckman

Frank Karsten en Karel Beckman zijn de auteurs van het boek Dedemocratie Voorbij

René ter Steege

René ter Steege is journalist, schrijver en vertaler. Hij schreef onder meer boeken over de Franse extreemrechtse traditie, zoals ‘De Franse uitzondering’ over de opkomst van Jean-Marie Le Pen en ‘Marine Le Pen, de weg naar de macht’. Hij is ook coauteur, samen met Bart Middelburg, van het in 2016 verfilmde boek ‘Riphagen’.

Andy Arnts

Andy Arnts is hoofdredacteur van de Frankrijkmagazines 'En Route' en 'Maison en France' en mede-uitgever van Uitgeverij Blauwburgwal. Hij publiceerde vier boeken, waaronder de reisroman 'Terug naar de verloren tijd' (2020).

Henk-Jan Prosman

Dr Henk-Jan Prosman is hervormd predikant in Nieuwkoop. Hij werkt mee aan een serie voor Wynia’s Week (‘De linkse kerk’) waarin onder de loep wordt genomen hoe en waarom protestants Nederland steeds weer links afslaat.

Roland Tichy

Roland Tichy is hoofdredacteur en uitgever van 'Tichys Einblick' www.tichyseinblick.de Hij was eerder onder meer hoofdredacteur van 'Wirtschaftswoche'.

Pieter de Jonge

Pieter de Jonge is historicus en publicist. Hij schrijft over politieke geschiedenis voor www.historiek.net en is Nederland-correspondent voor www.doorbraak.be.

Bernard van Praag

Bernard van Praag is emeritus-universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Herman Vuijsje

Herman Vuijsje is socioloog en schrijver.

Wim Voermans

Wim Voermans is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden.

Fenna Swart

Dr. Fenna Swart is voorzitter van het landelijke Comité Schone Lucht. Swart is als onderwijskundig adviseur verbonden aan de Leidse universiteit.

Rudolf Kooijman

Rudolf Kooijman is tolk-vertaler Slowaaks (en woont ook in Slowakije).

Jan H. van de Beek

Jan van de Beek (1968) promoveerde op onderzoek naar de economische effecten van immigratie, ontwikkelde een demografisch model voor Nederland (www.demo-demo.nl) en twittert regelmatig over het onderwerp op @demo_demo_nl.

Bert Osendarp

Bert Osendarp, oorlogskind, zoon van middenstanders. Sport- en zakenman. Verkocht zijn herenmodezaak op zijn 50e en ging met zijn vrouw reizen. Per zeiljacht en later met een camper. Verruilde Nederland voor Bulgarije.

Ger van Gils

Ger van Gils is historicus en werkzaam als beleidsonderzoeker.

Hans Hillen

Hans Hillen (1947) studeerde sociologie en begon zijn loopbaan als leraar Maatschappijleer. Hij was politiek verslaggever van het NOS-Journaal, directeur Voorlichting op het ministerie van Financiën en vervolgens politicus van het CDA (Tweede Kamerlid, Eerste Kamerlid en minister van Defensie).

Otto F.C. van der Leer

Lex Hoogduin

Prof. dr. Lex Hoogduin is hoogleraar economie (financiële markten en financiële instituties) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkte, onder meer als directielid, bij De Nederlandsche Bank en was adviseur van Wim Duisenberg toen die president van de ECB was.

Willeke Slingerland

Willeke Slingerland is lector overheid, markt en samenleving aan de Saxion Hogeschool. Ze promoveerde in 2018 op het onderwerp ‘netwerkcorruptie’.

Leon Baten

Leon Baten studeert rechten in Rotterdam en is auteur van het boek ‘Europees verval’.

Jan Latten

Jan Latten is hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam.

Teun Voeten

Teun Voeten studeerde culturele antropologie en filosofie in Leiden. Hij is al 30 jaar oorlogsfotograaf en schreef boeken over de ondergrondse daklozen in New York en de oorlog in Sierra Leone. In 2018 promoveerde hij op het Mexicaanse Drugsgeweld.

Stefan Noordhoek

Stefan Noordhoek. Eigenaar van ZZESTO, een Amsterdams bureau voor branding en marketing in vastgoed. Verdiept zich in zijn vrije tijd in de feiten achter dossiers op het snijvlak van politiek, wetenschap en media.

Josse de Voogd

Josse de Voogd is onderzoeker en publicist op het raakvlak van ruimte, politiek en samenleving. In december 2020 verschijnt zijn boek ‘Gelaagd land’ (Atlas Contact).

Roel Jennissen

Roel Jennissen is wetenschappelijk medewerker van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Roderick Veelo

Roderick Veelo studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte voor diverse omroepen. Sinds 2020 schrijft hij columns voor De Telegraaf en maakt hij podcasts voor The Post Online. In juni 2022 verscheen zijn boekdebuut: 'De schijn regeert' bij Uitgeverij Blauwburgwal.

Frits Bolkestein

Frits Bolkestein was onder meer minister van Defensie, politiek leider van de VVD en Europees commissaris. Voorafgaand aan zijn politieke loopbaan bekleedde hij verschillende internationale managementfuncties bij Shell.

Bari Weiss

Bari Weiss is een Amerikaanse opinieschrijver en redacteur. Van 2013 tot 2017 was ze opiniestuk en redacteur boekrecensies bij The Wall Street Journal.

Pim van Galen

Pim van Galen is freelance journalist. Hij werkte dertig jaar voor het tv-programma Den Haag Vandaag. Sinds 2021 presenteert hij videogesprekken voor Wynia’s Week TV (en podcast).