Sancties en wapens dwingen Rusland op de knieën

WimGroot 28-5-22
De M777-houwitser

Oekraïne kan en moet de oorlog winnen. Daar is niet iedereen het inmiddels meer mee eens. Frankrijk en Duitsland hameren er steeds vaker op dat Poetin een uitweg moet worden geboden om zonder gezichtsverlies een einde aan de oorlog te maken.

Dit is ook wat deskundigen zeggen. De nestor van alle buitenlanddeskundigen, de 98-jarige voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger, zei deze week tijdens het World Economic Forum in Davos dat Oekraïne land moet afstaan om een vredesverdrag met Rusland te sluiten. De meeste Nederlandse defensiedeskundigen echoën dat. Geef Poetin de Donbas dan kan hij dat in Rusland presenteren als een overwinning.

Gelukkig is de invloed van Emmanuel Macron en Olaf Scholz beperkt en mogen we dankbaar zijn voor het leiderschap van de Amerikaanse president Joe Biden die duidelijk heeft gemaakt dat de wereld pas veilig is als Poetin van het toneel is verdwenen. Hoe zou de wereld er nu uit hebben gezien als niet Joe Biden president van de VS was geweest maar Donald Trump of Barack Obama? Dan stond Poetin waarschijnlijk al aan de Pools-Oekraïense grens.

Moderne wapens kunnen heel Oekraïne bevrijden

Oorlogen worden niet op het slagveld verloren maar in de fabrieken. Duitsland verloor de Tweede Wereldoorlog doordat de productiecapaciteit voor het maken van wapens door bombardementen was vernietigd of in handen van de geallieerden was gevallen. Poetin verliest de oorlog doordat Oekraïne wordt voorzien van nieuwe moderne wapens en de westerse sancties de Russische industrie lamlegt.

Oekraïne heeft nu de beschikking over Amerikaanse M777-houwitsers die verder kunnen schieten en accurater zijn dan de artillerie waarover de Russen beschikken. De M777’s hebben er ook voor gezorgd dat de Russen bij Kharkov verdreven zijn. Nederland en andere Europese landen hebben eveneens dergelijke zware wapens toegezegd. Veel Oekraïeners denken dat met deze moderne zware wapens de Russen ook uit de Donbas verdreven kunnen worden en heel Oekraïne bevrijd kan worden.

Wat daarbij helpt is dat Rusland te kampen heeft met een toenemend tekort aan verkenningsdrones die worden gebruikt om doelwitten voor lucht- en artilleriebeschietingen te identificeren. De productie van deze drones stagneert omdat Rusland de technologie die het daarvoor nodig heeft niet meer kan importeren.

Rusland kan oorlogsindustrie niet draaiende houden

De indruk wordt soms gewekt dat de sancties tegen Rusland niet erg effectief zijn. Rusland verkoopt nog steeds olie en gas. Door de prijsstijgingen zijn de inkomsten hieruit zelfs hoger dan voor de oorlog. De koers van de roebel is na een sterke daling nu weer op een vergelijkbaar niveau als voor de oorlog.

Toch zijn de sancties wel degelijk effectief. Veel belangrijker dan de sancties die de Russische export van gas en olie raken, is de exportstop van goederen naar Rusland. Door deze laatste sancties kan Rusland nauwelijks nog goederen importeren die het nodig heeft om zijn oorlogsindustrie draaiende te houden. Zo was de export van Nederlandse producten naar Rusland in maart meer dan tweederde lager dan een jaar geleden.

Veel westerse bedrijven, waaronder bijvoorbeeld automaker Renault, hebben inmiddels hun deuren in Rusland gesloten. De fabriek van Renault in Moskou zal nu worden gebruikt om Moskovich-auto’s te produceren. De Moskovich werd twintig jaar geleden voor het laatst geproduceerd. In de Sovjet-tijd werd de auto volledig uit in Rusland geproduceerde onderdelen gemaakt.

Technologisch gaat Rusland terug naar de tijden van Brezjnev en Gorbatsjov. Het wegvallen van geïmporteerde goederen uit Europa en de VS kan niet door importen uit andere landen gecompenseerd worden. China en andere landen die niet aan de sancties meedoen beschikken niet over essentiële westerse technologieën of willen deze uit angst voor westerse repercussies niet aan Rusland leveren.

Na nederlagen volgen revoluties en omwentelingen

Russen voelen de gevolgen van de sancties. De inflatie is torenhoog en mensen raken hun baan kwijt doordat bedrijven hun deuren sluiten. Om de groeiende onrust onder de bevolking de kop in te drukken heeft Poetin aangekondigd dat volgende maand het minimumloon en de pensioenen voor ouderen met 10% worden verhoogd. Soldaten die in Oekraïne vechten krijgen een hoger loon en de kinderbijslag voor militairen met kinderen wordt verdubbeld.

Rusland zal uiteindelijk door gebrek aan materieel en manschappen gedwongen worden de strijd te staken en zich terug te trekken. In het verleden hebben militaire nederlagen in Rusland vaak geleid tot revoluties en omwentelingen. De Russische nederlaag in de Russisch-Japanse oorlog in 1905 leidde tot een opstand tegen het autocratische regime van tsaar Nicolaas II. Een lont in het kruitvat van deze revolutie was de opstand op de pantserkruiser Potjomkin in Odessa. Sergei Eisenstein heeft daar in de Sovjettijd nog een iconische film over gemaakt.

De oktoberrevolutie in 1917 waarna de bolsjewieken aan de macht kwamen, was het gevolg van de ineenstorting van het Russische leger in de Eerste Wereldoorlog. De verloren oorlog in Afghanistan in 1979 vormde de aanleiding voor de ineenstorting van het Sovjet-regime. Een Russische nederlaag in Oekraïne kan een nieuwe revolutie in Rusland ontketenen waarbij een einde wordt gemaakt aan het autocratische en kleptocratische regime dat in Rusland sinds de jaren negentig aan de macht is.

We moeten ons niet door Poetin laten intimideren

Een revolutie en omwenteling in Rusland is niet iets om bang van te zijn. Het regime van Poetin is een bedreiging voor Europa. Die dreiging zal alleen maar groter worden als Poetin kan claimen de oorlog in Oekraïne gewonnen te hebben en beloond wordt met de Donbas en het zuiden van Oekraïne. Wie of wat er na Poetin komt weten we niet, maar veel slechter dan Poetin kan het niet zijn.

De angst en ontzag voor Rusland zijn groot. Dit verklaart het immorele voorstel om Poetin te belonen voor zijn gruweldaden door hem gebieden in Oekraïne te geven. De angst is onterecht. De kans dat Rusland nucleaire wapens gaat gebruiken is erg klein: de wederzijds verzekerde vernietiging door het gebruik van atoombommen is nog altijd een garantie dat ze niet worden gebruikt. Het wordt tijd dat we Rusland zien zoals het is: een economisch middelgroot land dat in de oorlog in Oekraïne heeft laten zien dat het militair middelmatig is. We moeten ons niet door Poetin laten intimideren.

Wim Groot schrijft voor Wynia’s Week over het Nederlandse overheidsbeleid en over de international politiek.

Steunt u de broodnodige, onafhankelijke berichtgeving van Wynia’s Week? Doneren kan via de bankrekening van Wynia’s Week NL94 INGB 0006 3945 08 of HIER Hartelijk dank!