Amerika, klaag niet over je bondgenoten, maar blaas jezelf nieuw leven in

amerikaanse-vlag
‘Amerika lijkt een neergaande macht, omdat het een neergaande macht is.’

Republikeinen, inclusief veel oude vrienden, zijn verontwaardigd dat de regering-Biden een eind heeft gemaakt aan de sancties tegen de NordStream 2 gaspijpleiding die Russisch gas naar Duitsland gaat pompen.

De Texaanse senator voor de Republikeinen Ted Cruz – van wiens buitenlandse politiek-team ik tijdens de verkiezingscampagne van 2016 deel uitmaakte – heeft gezegd dat hij de instemming van de Senaat met alle ambassadeursbenoemingen van Biden zal blokkeren tot de sancties opnieuw worden ingesteld. De kop boven het artikel van Daniel Kochis van de Heritage Foundation luidt: ‘De VS zullen deze schaamteloze verzoeningspolitiek tegenover Rusland betreuren’.

Erken de realiteit

Even rustig, mensen. Nadat Donald Trump sancties oplegde aan bedrijven die de NordStream 2 pijpleiding door de Oostzee aanlegden, stuurden de Russen hun eigen scheepsbedrijf en het karwei is klaar. De Duitsers zullen achteloos doorgaan, dus het minst vernederende dat Biden kan doen, is de realiteit erkennen en zich terugtrekken.

Niemand in Europa kan het iets schelen wat Washington vindt van NordStream 2 (en van een groot aantal andere kwesties). Eens, zo’n vijf jaar geleden, zou Amerika het nieuwe Saoedi-Arabië worden. Het zou Europa voorzien van vloeibaar gas ter vervanging van het product van Vladimir Poetin – tegen een hogere prijs weliswaar, maar verpakt in de zegeningen der vrijheid. Trump eiste dat Europa het Russische gas meed en in plaats daarvan het Amerikaanse LNG kocht.

Minder productie van en investeringen in energie

Toen Trump aantrad, investeerden de energiebedrijven in de S&P500 70 tot 80 miljard dollar per jaar. Dit jaar zal dat uitkomen op zo’n 20 miljard dollar, nauwelijks een kwart van de vorige piek, en de analisten schatten, in een peiling door Bloomberg, het totaal volgend jaar op minder dan 30 miljard, ondanks het sterke herstel van de energieprijzen.

De productie van aardgas is met 10% gedaald ten opzichte van de piek van 2019 en de olieproductie is gedaald met 20%.

5G is de drager van de Vierde Industriële Revolutie

De mensen in Washington met de dikke banen werden volwassen in de jaren ’80 en ’90, toen Amerika het technologische wonder van de wereld was en Amerikaanse uitvindingen het digitale tijdperk creëerden. De laatste tijd hebben we niet meer zoveel uitgevoerd, behalve wat gecompliceerde software coderen.

China heeft zo’n 80% van ’s werelds 5G-mobiele breedbandcapaciteit geïnstalleerd. 5G is de drager van de Vierde Industriële Revolutie, net zoals spoorwegen de drager waren van de Eerste Industriële Revolutie.

China is veel sneller dan de VS op weg met slimme steden, geautomatiseerde havens, zelfrijdende voertuigen, zelfprogrammerende robots en een overvloed aan andere 5G-toepassingen.

Inflatie en inactiviteit in de VS

De Amerikaanse toeleveringsketens kunnen de vraag, die is ontstaan doordat het ministerie van Financiën 5 biljoen dollar over de consumenten heeft uitgestort, niet aan, zodat een jaarlijks tekort op de betalingsbalans is ontstaan van een biljoen dollar. Door de sterke toename van de vraag is het inflatiecijfer omhooggeschoten tot boven de 5%.

De Federal Reserve en het Witte Huis beweren dat dit tijdelijk is, maar het Amerikaanse bedrijfsleven investeert niet in nieuwe apparatuur. De Amerikaanse industrie investeert dit jaar 35% minder dan in 2019, en volgend jaar zal dat niet veel beter zijn.

VS gaan de strijd niet aan

De VS investeren niet in energie of in iets anders. Geen enkel bedrijf voelt zich uitgedaagd om de strijd om 5G-breedband aan te gaan met Huawei, Ericsson of Nokia. China, met zijn krachtige toeleveringsketens en zijn overvloed en verscheidenheid aan geschoolde arbeiders en ingenieurs, zal de VS hoogstwaarschijnlijk verslaan op het gebied van de nieuwe technologieën die het economische leven gaan transformeren.

Dat omvat ook waterstofcellen. De chemische industrie van China produceert als bijproduct 30% van alle waterstof ter wereld.

Woke is de Amerikaanse versie van Mao’s Culturele Revolutie

Tegelijkertijd hebben de bondgenoten van Amerika niet veel vertrouwen meer in de bereidheid van Washington om hen te verdedigen – des te minder na het vernederende schouwspel van de vlucht-in-Vietnam-stijl uit een land waar de Amerikaanse strijdkrachten een 20-jarige oorlog hebben gevoerd: Afghanistan.

Met afkeer kijken de Europeanen naar de Amerikaanse versie van de Culturele Revolutie van Mao, waarbij het ‘woke’-equivalent van de Rode Gardes zelfkritiek-bijeenkomsten houdt in bedrijven en aan universiteiten om bekentenissen af te persen van racisme, homofobie, transfobie en dergelijke.

Duitsers zijn voorstander van Russisch gas

Het laatste dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron willen, is gedoe met Rusland. Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt steunen de Duitsers de voltooiing van NordStream 2 met een marge van 75 tegenover 17 procent. Zelfs de leden van de Groenen die alles wat te maken heeft met fossiele brandstoffen verafschuwen steunen de pijpleiding met een marge van 69 tegenover 21 procent.

Amerika, kijk eens streng naar jezelf

Het is zinloos te klagen als de bondgenoten van de VS met zoveel woorden vragen ‘Wat hebben jullie de laatste tijd voor ons gedaan?’ Voor de rest van de wereld lijkt Amerika een neergaande macht, omdat het een neergaande macht is.

Als Amerika de achting van de wereld wil moet het de dingen proberen te doen die enkele decennia geleden tot de verbeelding van de wereld spraken. Amerika heeft het morele equivalent van een maanlanding nodig, een hernieuwde toewijding aan leiderschap in het maken van dingen, een gerevitaliseerde meritocratie die leidt tot een nieuw bedrijfsmatig en wetenschappelijk leiderschap.

In plaats van te klagen over hoe de Duitsers hen de bons hebben gegeven, moeten Amerikaanse politici eens met strenge blik kijken naar waar Amerika mee bezig is, en daar iets aan doen.

Dit artikel verscheen in de Asian Times van 24 juli.

Vertaling Chris Rutenfrans