Beste lezers, kijkers, abonnees en donateurs van Wynia’s Week

wyniasweek logo tbv weltschmerz

Eens in de zoveel tijd gunnen we u graag een kijkje in de keuken van Wynia’s Week. Dat deden we twee jaar geleden voor het eerst. Best leuk om terug te lezen, die brief van 8 mei 2019. Maar we gingen verder, met een boekenuitgeverij – Uitgeverij Blauwburgwal – met een eigen videokanaal – Wynia’s Week TV – en een groeiende groep lezers en kijkers. Vandaar deze update.

Wat is Wynia’s Week?

De naam Wynia’s Week bestaat al een kleine vijftien jaar. Ik maakte destijds wekelijks korte videofilmpjes (‘vlogs’ zou je nu zeggen) voor weekblad Elsevier. Ronit Palache produceerde die filmpjes en ze stelde wekelijks de vraag: ‘Syp, wat is de kwestie van de week’. Dat werd een running gag.

Later begon ik een eigen website die dezelfde naam meekreeg. En begin 2019 startte het digitale platform Wynia’s Week: onafhankelijk en ongebonden, nieuws en opinie. Over politiek, economie en cultuur. Een website met een wekelijkse digitale nieuwsbrief. Een unieke formule: zonder betaalmuur, voor iedereen toegankelijk. Ook maakte ik weer goed bekeken video’s, aanvankelijk via het platform Café Weltschmerz.

In december 2019 richtte ik samen met de ervaren uitgevers Andy Arnts en Eric Jan van Dorp een nieuwe boekenuitgeverij op: Uitgeverij Blauwburgwal, in de eerste plaats – maar niet uitsluitend – voor boeken van auteurs van Wynia’s Week. Begin 2020 verscheen bij Blauwburgwal het eerste boek, mijn eigen boek ‘Tegen de onzin’ – kroniek van de turbulente Ruttejaren. Tot onze vreugde dook het boek al snel op in de hitlijsten.

Nieuw: ‘Dwingeland – Orwell in de polder’

Inmiddels heeft Uitgeverij Blauwburgwal boeken uitgegeven van Paul Hekkens (‘Stille Lente’), Adjiedj Bakas (‘Donkerblank’) en Hans Werdmölder (biografie Arie den Hollander) en verscheen er een bundeling van de beste stukken van Wynia’s Week in 2020. Binnenkort verschijnt van Coen de Jong het zowel verrassende als verontrustende ‘Dwingeland – Orwell in de polder’.

Op 15 juni verschijnt DWINGELAND, Orwell in de polder van Coen de Jong

De komende maanden wordt ook een nieuw boek van mij verwacht, als ook een boek over ‘De Linkse Kerk’ (over de vraag waarom protestanten altijd linksaf slaan). De actuele uitgeefplannen van Blauwburgwal lopen tot in 2023 (en verder). Alle beschikbare publicaties van Uitgeverij Blauwburgwal kunnen worden besteld in de winkel van Wynia’s Week.

Nieuw: Wynia’s Week TV

Sinds kort hebben we als Wynia’s Week en Uitgeverij Blauwburgwal ook een eigen Studio Blauwburgwal. Hier worden de opnames gemaakt voor Wynia’s Week TV, met columns en interviews. Kijk HIER.

Op Wynia’s Week TV spreken Pim van Galen en ik elkaar regelmatig en geven we een ongefilterde blik op de Nederlandse politiek. Ik raad u aan een abonnement te nemen op het YouTube-kanaal van Wynia’s Week TV, dan mist u niets. Druk op de knop ‘abonneren’ en het is geregeld.

Nieuw: Wynia’s Week twee keer in de week

De vaste lezers van Wynia’s Week zal het niet ontgaan zijn: sinds kort verschijnt het online-magazine Wynia’s Week niet alleen op zaterdagmorgen, maar ook op woensdag. We deden daar ervaring mee op in februari en maart en het is nu de bedoeling om voortaan standaard twee keer per week te verschijnen. Dus niet alleen op zaterdag,  maar ook op woensdagmorgen.

De ervaring wijst uit dat de meeste lezers van Wynia’s Week dat op prijs stellen. Een voordeel is ook dat de artikelen van de auteurs van Wynia’s Week meer gespreid bij u in de mailbox belanden. Sommige lezers vinden het namelijk wel eens wat veel in één keer. Welnu, dat is dan hiermee opgelost!

Wie zijn Wynia’s Week, Uitgeverij Blauwburgwal en Wynia’s Week TV?

Het fundament van Wynia’s Week wordt gevormd door de lezers, kijkers en vooral de donateurs, die in belangrijke mate garant staan voor dit onafhankelijke platform. En de makers zijn de tientallen auteurs, zoals u die aantreft op de auteurspagina van Wynia’s Week.

De groep auteurs is natuurlijk ook in beweging, voortdurend wordt de auteursgroep van Wynia’s Week aangevuld met zowel ervaren als nieuwe auteurs, waaronder zowel journalisten als deskundigen. De eindredactie van het online-magazine Wynia’s Week wordt verzorgd door Chris Rutenfrans en Syp Wynia.

De mensen achter Uitgeverij Blauwburgwal zijn Andy Arnts, Eric Jan van Dorp en Syp Wynia. Andy Arnts is de eindredacteur, Eric Jan van Dorp is vormgever en verzorgt de productie en Syp Wynia ontwikkelt nieuwe boeken en begeleidt auteurs. Wynia’s Week TV wordt gemaakt door Syp Wynia (redactie) en Jeremy Wischmeyer (techniek) van JMW Productions. De techniek van website en online magazine wordt verzorgd door Webheads.nl.

Verschijnt Wynia’s Week ook op papier?

Die vraag is al zo oud als Wynia’s Week zelf. Veel mensen vinden het prettiger om – zo nu en dan – van papier te lezen. Als het aan mij ligt, verschijnt Wynia’s Week in alle beschikbare verschijningsvormen. Vandaar ook Wynia’s Week TV. Wellicht komt er ook een podcastformule bij.

Ik heb mij voor Wynia’s Week ook deels laten inspireren door Roland Tichy, die al iets eerder in Duitsland een eigen platform opzette, Tichys Einblick geheten. Tichys Einblick verschijnt sinds enige tijd ook succesvol als maandblad. Het kan zijn dat wij als Wynia’s Week ook een stap in die richting gaan zetten. Maar ondertussen verschijnt Wynia’s Week deels al op papier, namelijk in boekvorm: bij Uitgeverij Blauwburgwal.

Wat is het verdienmodel van Wynia’s Week?

Ook die vraag wordt voortdurend gesteld, en dat is heel begrijpelijk. De website van Wynia’s Week is immers vrij toegankelijk, altijd en voor iedereen. Hetzelfde geldt voor de video’s van Wynia’s Week TV. Dat Wynia’s Week toch rendabel is, komt vooral omdat veel lezers en kijkers blij zijn met Wynia’s Week en deze onafhankelijke berichtgeving graag mogelijk willen maken. Een deel van hen doet (bijvoorbeeld eens per jaar) een donatie, anderen maken automatisch een maandelijkse bijdrage over (bijvoorbeeld via BackMe). U kunt uiteraard zelf uw eigen methode kiezen . Alle bijdragen, groot en klein, worden zeer op prijs gesteld. U maakt zo onze broodnodige, onafhankelijke berichtgeving mogelijk.

Het staat uiteraard volkomen vrij om Wynia’s Week wel of niet te ondersteunen. Gelukkig zijn er veel donateurs die hun vrijwillige bijdrage ervaren als een abonnement. Voor de continuïteit van Wynia’s Week is dat uiteraard van groot belang.

Hoe gaat het verder?

We trekken opgewekt verder. Gestaag groeit de groep lezers en kijkers van Wynia’s Week en de kopers van de boeken van Uitgeverij Blauwburgwal. Enkele duizenden donateurs maken Wynia’s Week mogelijk, het onlinemagazine Wynia’s Week heeft maandelijks honderdduizenden lezers. Attendeer vrienden en bekenden op de gratis abonnementen van Wynia’s Week en Wynia’s Week TV! En als het straks weer kan, gaan Wynia’s Week en Uitgeverij Blauwburgwal ook het land in. Let op de berichten!

Een vriendelijke groet,

Syp Wynia