GEKKENWERK: Achter de schermen van de TBS-kliniek

JanMartenVisser 9-9-23

‘We moeten voor ogen blijven houden dat het doel van een TBS-behandeling het beveiligen van de maatschappij is,’ zegt ANITA HEUVELING VAN BEEK in gesprek met JAN MARTEN VISSER voor WWTV. Vanzelfsprekend is dat immers niet. Van haar hand verschijnt deze maand het boek ‘Gekkenwerk. Achter de schermen van de TBS-kliniek’ bij Uitgeverij Blauwburgwal.

Heuveling werkte 12 jaar als hoofd resocialisatie in een tbs-kliniek en beschrijft het leven en de mensen in een wereld die normaliter voor het publiek gesloten blijft. Het gesprek is ook te beluisteren als podcast via Spotify en Apple Podcasts.

Daders geportretteerd

Heuveling van Beek schetst in Gekkenwerk een reeks daders, hun leven en hun vaak gruwelijke delicten. Dat doet ze naar eigen zeggen niet om ze vrij te pleiten, want ‘een jeugd kan weliswaar verklaren maar nooit verontschuldigen’.

Tbs-behandelingen zijn kostbaar en duren vaak lang. Heuveling van Beek signaleert daardoor een wat kritischer opstelling bij de rechterlijke macht, die soms aandringt op korter en effectiever behandelen. Die druk heeft naar haar zeggen wel tot een verbetering in de gebruikte methodes geleid.

Helpt TBS?

Heuveling van Beek stelt dat tbs-behandelingen overwegend effectief zijn en een duidelijke daling in de kans op recidive laten zien in vergelijking met niet-behandeling. Bij optimale samenwerking tussen klinieken en gebruik van moderne methoden en technieken, kan de kans op recidive tegenwoordig goed ingeschat worden. Dit neemt niet weg dat er ook nog steeds grove fouten gemaakt worden, zoals in het beruchte geval van de verkrachte en vermoorde Anne Faber.

‘Gekkenwerk. Achter de schermen van de TBS-kliniek’ is overal te koop en te bestellen, zoals HIER. Het boek wordt op 14 september in Amsterdam gepresenteerd.

Uit het persbericht:

Gekkenwerk is het unieke en fascinerende verhaal over het leven in de instellingen waar de zwaarst veroordeelden van Nederland worden behandeld. Het is een relaas vol tragiek en dilemma’s. Over haperende behandelingen en verrassende successen.

Anita Heuveling van Beek schildert de achtergronden van de patiënten en beschrijft het dagelijks leven in de kliniek en biedt zo een verrassende kijk op zowel de bewoners als de behandelaren. Het is een pageturner die afwisselend door de ziel snijdt, ontroert en boos maakt.

Al lezende kun je begrip krijgen voor de patiënten, maar dat begrip kan ook wankel blijken. Achter gesloten deuren In Gekkenwerk worden ook de onmacht en de paniek die zich van tijd tot tijd bij het personeel voordoen voelbaar, de tweestrijd tussen menselijk medeleven en professionaliteit, tussen de publieke opinie en het soms slechte werkklimaat. Niet eerder kwam het publiek zo dicht bij het zo gesloten instituut van de tbs.