Is de sollicitatie-campagne van Mark Rutte wel in het Nederlandse belang?

WW WWTV Syp Pim 16 maart 2024

Hoe voordelig is het voor een klein land als Nederland als de premier een internationale topfunctie probeert te bemachtigen? Het korte antwoord: het oogt eervol, maar als het tegenzit, betaal je er als land een hoge prijs voor.

PIM VAN GALEN spreekt met SYP WYNIA in WWTV over de poging van demissionair premier Mark Rutte om secretaris-generaal van de NAVO te worden. Heeft Rutte zijn premierschap de afgelopen jaren wellicht ondergeschikt gemaakt aan dat voornemen? Anders gezegd: betalen de burgers van Nederland linksom of rechtsom voor de privé-ambitie van Rutte?

Enkele routes vallen alvast samen met de NAVO-ambitie van Rutte: de Nederlandse Oekraïne-koers, de relatie met de Verenigde Staten en de kabinetsval in Nederland. Na aanvankelijk zeer gereserveerd te zijn geweest over militaire steun aan Oekraïne, werd Nederland eind 2022 qua Oekraïne zonder duidelijke aanleiding plotseling ‘aanjager’ – een soort koploper, zowel in geld als in tanks en straaljagers.

Even later, op 17 januari 2023, legde Rutte een warm bezoek af aan de Amerikaanse president Joe Biden, bij welke gelegenheid Rutte voor zover bekend weinig weerstand bood tegen het Amerikaanse plan om de export van chipmachines van ASML naar China te verbieden. Bij dezelfde gelegenheid polste Biden Rutte voor de NAVO of gaf hem daarvoor zijn steun.

Een half jaar na het bezoek aan Washington liet Rutte zijn vierde kabinet vallen en kondigde hij het eind van zijn nationale politieke carrière aan. Weer enkele weken later stelde hij zich kandidaat voor de NAVO. De tijdlijn roept vragen op, dat is het minste dat er over te zeggen valt. En sindsdien reist Rutte in hoog tempo de wereld rond, van Kiev tot Caïro en verder.

Het zou ook niet voor het eerst zijn als een Nederlandse premier zijn kansen op een internationale functie zou vergroten door zijn buitenlandbeleid aan te passen (wellicht tegen het Nederlandse belang in). Syp Wynia noemt als voorbeelden de kandidatuur van toenmalig premier Ruud Lubbers voor een topbaan bij de Europese Unie (begin jaren negentig) en de poging van toenmalig premier Jan Peter Balkenende in de jaren 2007-2009, eveneens om een topfunctie bij de EU te bemachtigen.

De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER Hartelijk dank!

Deze WWTV-video is ook te beluisteren als podcast, zowel via Spotify als via Apple. Kijk ook HIER.