Klimaatkampioen Purmerend raakt niet van het gas af

aard1

Enkele weken geleden portretteerde ik de gemeente Purmerend, die net als veel andere gemeenten er een gooi naar doet om als eerste van het gas af te raken. Wat dergelijke gemeenten drijft is een raadsel, maar Purmerend is wel een heel bijzonder geval.

De woningen in Purmerend zijn namelijk al voor driekwart aangesloten op het warmtenet van de gemeentelijke warmtecentrale. Die centrale wordt echter gestookt op hout (‘biomassa’), wat volgens omstreden theorieën die ook door het kabinet RutteDrie worden aangehangen goed is voor het klimaat en geen kwaad kan voor natuur en milieu. Ieder verstandig mens voelde al aankomen dat dit niet kan kloppen, en dat wordt ook ondersteund door recente publicaties.

Overigens kan die gemeentelijke houtkachel van Purmerend de warmtevraag op de piekuren – ’s ochtends vroeg en in het begin van de avond – niet aan en daarom wordt het Purmerendse warmtenet dan bijgestookt… met gas! Als straks ook de laatste Purmerendse huizen – mogelijk gedwongen – van het gas af zijn wordt er per saldo niet minder gas verstookt in de gemeente. Het gas wordt alleen niet in de HR-ketels thuis, maar in de relatief ineffeciënte gemeentelijke cv-ketel verstookt (en per warme waterleiding naar de huizen gebracht). Net als in veel andere gemeenten zijn bewoners het gemeentelijke gasverbod beu en komen ze met rapporten en berekeningen die de onzin van het plaatselijke klimaatbeleid aantonen. Zo ook in Purmerend. Wynia’s Week publiceert het tot dusver geheime rapport over de onzin van het Purmerendse klimaatbeleid. U leest het hier. Lees en huiver.