Linkse politici willen graag een ander volk, maar dat zit er voorlopig niet in

WW0612
© Joost Smits/Stichting Politieke Academie

Politici die graag een ander volk willen. Een volk dat blij en dankbaar de stralende toekomst tegemoet treedt die deze politici in gedachten hebben. Niet een stel achteruit kijkende stomkoppen dat alleen maar aan zichzelf denkt.

Het is van alle tijden, dus ook van de onze.

De verkiezingsuitslag heeft voor deze politici wel bewezen dat we het verkeerde volk zijn. Ze zeggen wel dat Wilders een racist en islamofoob is, maar ze bedoelen die 2,5 miljoen kiezers die op hem hebben gestemd. En al die anderen die niet onomwonden een coalitie met Wilders afwijzen. De meerderheid dus.

Een vijfde kabinet-Rutte-zonder-Rutte?

Als je het verkeerde volk hebt, is overigens nog niet alles verloren. Kijk maar naar de kabinetten-Rutte III en IV. Die konden vanaf 2017 van alles doen en besluiten dat de overgrote meerderheid van de kiezers niet beviel. Kwestie van oren dicht, blik op oneindig en niet al te moeilijk doen over de waarheid en je geheugen.

Als het een beetje meezit, komt er geen kabinet-Wilders en kan het vijfde kabinet Rutte-zonder-Rutte op het bordes. Maar optimaal is het niet.

Doe mij dus een ander volk.

Vandaar dat in de afgelopen tijd allerlei proefballonnetjes zijn opgelaten om een nieuw volk te krijgen. Dan moet u niet denken aan meer asielzoekers, want ook voor de meest idealistische wereldverbeteraars is inmiddels duidelijk dat dit weliswaar een ander volk oplevert, maar niet direct een volk dat warmloopt voor klimaat, woke en LHBTI.

Nieuw volk dat daar wel van houdt, kun je krijgen door aan het kiesrecht te sleutelen. Jonge kiezers erbij, want die zijn progressief, en oude eraf, want die zijn conservatief. Technisch: de kiesgerechtigde leeftijd omlaag van 18 naar 16 jaar en geen kiesrecht meer vanaf 65-jarige leeftijd.

Geen unicum

Dat zou volgens de plannenmakers als Barbara Baarsma en Wouke van Scherrenburg (beide D66), Merel van Vroonhoven (Volkskrant) en de redacteur Duurzaamheid en Natuur van Trouw,  een aanwas van 600.000 potentieel progressieven opleveren en – substantiëler – een reductie van 3,5 miljoen conservatieven.

Laten we eerlijk zijn, als je dán nog geen links meerderheidskabinet krijgt, dan is dit land verloren.

Verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd naar 16 jaar zou geen unicum zijn. In een aantal Europese landen bestaat het al, zoals in België en Griekenland.  Bij GroenLinks/PvdA voelen ze er veel voor net als bij D66.

Vluchtig als lachgas

Weliswaar bleek uit onderzoek dat de uitverkorenen er niet op zaten te wachten, maar dat werd genegeerd of weggeredeneerd (‘ze moeten nog aan de gedachte wennen’). Ook de scholierenverkiezingen die al vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw worden georganiseerd, hadden tot enige relativering moeten leiden. Weliswaar stemde menige scholier vaak links, maar van enorme verschillen met rechts was vaak geen sprake. Bovendien is de sympathie van jongeren mede als gevolg van onvolgroeide hersenen vluchtig als lachgas. Vandaag zielige diertjes, morgen een volksmenner.

Maar goed, wie de wereld wil verbeteren, zoekt graag the sunny side of the street.

In de ijskast

Inmiddels staan ze er in de schaduw. Het nare geval wil namelijk dat bij de scholierenverkiezingen die dit jaar gelijktijdig met de echte verkiezingen werden gehouden, de PVV royaal won, gevolgd door Forum en de VVD. Op plaats 6 en 7 BBB en DENK.

Ingeklemd tussen radicaal rechts, rechts, populistisch en radicaal-islamitisch, GroenLinks/PvdA en D66. Dat zullen ze zich anders hebben voorgesteld.

Dit plannetje zal voorlopig wel – ik gebruik even een actueel begrip – de ijskast ingaan.

Over het plan om alle 65-plussers hun kiesrecht te ontnemen, zullen we ook wel niet veel meer vernemen. Niet dat de plannenmakers opeens positief zijn gaan denken over die 20% van de bevolking. Het bashen van witte boomers, het korten op de AOW en het uitmergelen van de thuiszorg en verpleeghuizen zullen gewoon doorgaan, in combinatie met het aanprijzen van het ‘vrijwillige’ levenseinde.

Het probleem is dat uit onderzoek blijkt dat met name 75-plussers erg begaan zijn met het klimaat. Een fikse streep door de rekening van de kiesrechtschrappers.

Ingewikkeld

Bovendien is het afpakken van het kiesrecht in een rechtsstaat wat ingewikkeld. Dat wisten de plannenmakers natuurlijk ook wel, maar laat de rechtsstaat nu net het wapen zijn waarmee het weldenkende deel van de natie de PVV wil aanpakken.

Ook de ijskast in.

Ze lijken wel een beetje op elkaar, die wereldverbeteraars en de PVV.

Paul Verburgt schrijft regelmatig in Wynia’s Week over politiek en samenleving. 

Wynia’s Week wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u mee? Hartelijk dank!