Nederlandse politiek voor Belgen verklaard

Van tijd tot tijd schrijf ik voor het Belgische weekblad Knack – het grootste opinieweekblad van de lage landen – een overzichtsartikel over Nederlandse toestanden. Zoals ik ook voor het Duitse maandblad Tichy’s Einblick artikelen schrijf over Nederland in Europa.

Voor een Nederlandse verslaggever biedt het publiceren in buurlanden de uitdaging om op een afstandje naar Nederland te kijken, waarmee andere zaken zichtbaar worden dan de in Nederland gangbare Waan van de Dag. Zo schreef ik voor Knack een artikel over Mark Rutte, die net doet of hij geen topfunctie in Brussel wil hebben, maar dat dat misschien ook wel moet doen als hij zo’n baan juist wil hebben. En verder is het verstandig dat Rutte de kans grijpt als die zich voordoet, want na 8, 9 jaar is je tijd voorbij en een Europese functie is wel zo ongeveer het mooiste dat er is, na het Nederlandse premierschap.
Lees mijn artikel over Mark Rutte (‘De gedoodverfde kandidaat’) hier.

Verder voorspel ik in Knack grote problemen voor het kabinet RutteDrie, en dan vooral door het klimaatbeleid. Nederland, de zelfbenoemde ‘klimaatkoploper’, staat op het punt te stranden, zo voorspel ik. Nog even, en het kan al zo ver zijn.
Lees mijn Knack-artikel hier