NIEUW BOEK Syp Wynia: ’70 Actieve herinneringen aan een gaaf gidsland’

SYP-promotekstboekZeventig-210123

Precies drie jaar na mijn boek ‘Tegen de onzin’ verschijnt op 4 februari 2023 mijn nieuwe boek 70 Actieve herinneringen aan een gaaf gidsland. Mijn nieuwe boek is een mozaïek van 70 reportages, schetsen en vertellingen waarin ik poog greep te krijgen op de toch behoorlijk waanzinnige jaren waarin we leven.

Wie is de machtigste man van Nederland? Hoe werd Nederland klimaatkoploper? Waarom was Erdogan de favoriete vijand van onze politici voordat Poetin dat werd? Waar was de maandenlange avondklok voor nodig? Is Nederland wel werkelijk zo gaaf en voorbeeldig?

De Tijdgeest

Mijn nieuwe boek had ook Café De Tijdgeest kunnen heten. In dat café komt alles en iedereen samen, er wordt gegeten, gedronken, gedanst en ruzie gemaakt. Het is het trefpunt van de Roaring Twenties van de 21ste eeuw, de jaren van corona, van de terugkeer van de avondklok, van grote volksverhuizingen, van oorlog, inflatie en van moeten integreren in eigen land.

Het is ook het tweede decennium van de Ruttejaren, het tijdperk waarvan nog niet voldoende beseft kan worden wat het teweegbracht en wat het na gaat laten. Wat al wel vaststaat, is dat waarheid, werkelijkheid en wetenschap een vloeibaar verschijnsel zijn in Café De Tijdgeest. Het is als in de verhalen van Gabriel Garcia Márquez: het is fantastisch en realiteit tegelijk.

De waan van alle dagen

Maar: hoe krijg je ooit vat op wat er echt toe doet, wat beklijft? Kees Tamboer van Het Parool was naar aanleiding van mijn boek ‘Zoetzuur’ uit 2006 zo vriendelijk op te merken dat mijn weekbladcolumns niet over de waan van de dag gaan, maar over de waan van álle dagen. Zo had ik het toen zelf nog niet bedacht, maar een heimelijke ambitie was het al wel: vat krijgen op wat voorbij trekt, van tijd tot tijd wat afstand nemen, een beetje historicus van je eigen tijd zijn. En vooral: je niet laten dicteren door lekkende spindoctors en de andere fluisteraars en fabulanten in Café De Tijdgeest.

Dit boek gaat veel over dingen, over gebeurtenissen. Maar zo nu en dan wordt er ook een persoon uitgelicht: Pamela Hemelrijk, Hans van Mierlo, Herman Brood en Pieter Otte Wynia staan in dit boek plotseling in de schijnwerpers. Omdat hun leven een verhaal vertelt over het heden, of omdat hun leven een aanloop nam naar het nu.

Autobiografisch

De laatste tien jaar ben ik vaker gaan putten uit eigen ervaringen, al was het maar omdat persoonlijke geschiedenissen het grotere zichtbaar kunnen maken. Ook in dit boek heb ik het over het jongetje dat opgroeide in verzuild Nederland en over wat er zich de afgelopen kwart eeuw afspeelde in mijn eigen woon- en werkomgeving.

Zo waren de vroege jaren twintig van de 21ste eeuw ook voor mijzelf bewogen jaren, ook buiten Café De Tijdgeest. Ik begon mijn eigen internetkrant, ging ook video’s en podcasts maken en richtte samen met mijn partners Andy Arnts en Eric Jan van Dorp Uitgeverij Blauwburgwal op. Mijn eerste eigen boek bij de eigen uitgeverij, ‘Tegen de onzin’, werd in 2020 tot onze blijdschap en opluchting meteen een succes, zelfs ondanks de tegenwerking door de coronapandemie.

Ik beveel ook dit nieuwe boek van harte in uw aandacht aan. Ik moet u wel waarschuwen. Er zitten veel aardigheidjes, weetjes en bijzonderheden in dit boek. Neem nou de non-binaire kraker, de hefboomdemocratie en de spirituele veelvader. Maar: ze zitten wel goed verstopt. Veel leesplezier toegewenst!

’70 Actieve herinneringen aan een gaaf gidsland’ van Syp Wynia is een uitgave van Uitgeverij Blauwburgwal, is 370 bladzijden dik, kost 24,50, verschijnt op 4 februari en is tegen die tijd overal verkrijgbaar. Het boek is nu al te bestellen in de winkel van Wynia’s Week.