Het virus dat ook na 500 dagen niet wegwilde: Impressie Coronavirus 1-14 juli 2021

Macron-July-12-live-speech
De Franse president Macron maakt nieuwe coronamaatregelen bekend.

“Een rustige zomer zou het worden. Het coronavirus zou af en toe opduiken, her en der zouden plukjes mensen positief testen, maar over het algemeen zou het virus tijdens de warme maanden op de achtergrond sluimeren, in de slaapstand tot het begin van het snotterseizoen. De maatregelen konden met een gerust hart worden versoepeld. Dat is een illusie gebleken. Het aantal gevallen explodeert.” 10 juli 2021, de 500e dag van de coronacrisis in Nederland, is het virus helemaal terug.

3 juli 2021: Verenigde Staten sturen 4 miljoen coronavaccins naar Indonesië.
De Verenigde Staten sturen vier miljoen doses van het Modernavaccin naar Indonesië.

3 juli 2021: Bijna alleen niet-gevaccineerde coronapatiënten in ziekenhuis.
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen weinig coronapatiënten die beide vaccinaties hebben gehad.

4 juli 2021: Suriname versoepelt coronamaatregelen: volledig gevaccineerden welkom.

Reizigers, die naar Suriname willen en volledig zijn gevaccineerd tegen COVID-19 ,zijn vanaf twee weken na hun laatste prik welkom in het land. Ook hoeven zij niet in quarantaine. Mensen, die niet zijn gevaccineerd of nog maar één prik hebben gehad, zijn alleen welkom met toestemming.

4 juli 2021: Quarantaineplicht vervalt voor gevaccineerden na contact.

Mensen, die al volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, hoeven vanaf 8 juli niet meer in quarantaine als ze in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is geraakt, bijvoorbeeld een gezinslid. Dit geldt voor mensen die veertien dagen eerder de laatste prik hebben gehad en daarmee voldoende bescherming hebben opgebouwd. De nieuwe regels gaan ook voor twee andere groepen gelden. Dat betreft mensen die minder dan 6 maanden geleden corona hebben gehad. De immuniteit geldt ook voor mensen die al eerder Covid-19 hebben gehad en langer dan veertien dagen geleden minimaal eenmaal zijn gevaccineerd. Voor deze groepen vervalt de quarantaineplicht als iemand in hun huishouden of een ander nauw contact positief is getest.

4 juli 2021: Voor het eerst in maanden minder dan 100 coronapatiënten op ic’s.

Voor het eerst sinds september 2020 zijn er minder dan honderd bedden op de intensive care (ic) bezet door coronapatiënten. In totaal liggen er nu 99 patiënten met Covid-19.

4 juli 2021: Besmettingen lopen op, vooral onder jongeren: moeten we ons zorgen maken?

De dalende lijn van de corona-besmettingscijfers is veranderd in een stijgende lijn. Vandaag werden 1.239 besmettingen gemeld, 104 meer dan gisteren. Het gemiddeld aantal positieve coronatests is ook gestegen: in de afgelopen zeven dagen gemiddeld 843 positieve tests per dag. 36% meer dan de week daarvoor. Die stijging heeft waarschijnlijk deels te maken met het ‘Testen voor Toegang’, een verplichting wanneer men een evenement wil bezoeken.

5 juli 2021: Franse minister waarschuwt voor vierde coronagolf.

De Franse minister Olivier Veran van Volksgezondheid roept niet-gevaccineerde inwoners op zich alsnog snel te laten inenten tegen het coronavirus. Hij waarschuwde dat het land op weg kan zijn naar een vierde Covid-19-golf door de zeer besmettelijke Delta-variant die ook in Frankrijk steeds meer om zich heen grijpt. “We moeten nog sneller gaan qua vaccinatie.”

5 juli 2021: Delta-variant van coronavirus nu ook dominant in België.

De Delta-variant van het coronavirus heeft nu ook in België de overhand. De zorgen over de mutant groeien. Dat de nieuwe mutant rond deze tijd andere varianten zou overvleugelen is geheel volgens verwachting, zeggen deskundigen in Belgische media. “Tegen het eind van de maand is het zelfs mogelijk dat we uitsluitend de Delta-variant terugzien”, zo meent biostatisticus Geert Molenberghs. Ook in Duitsland is de Delta-variant inmiddels dominant.

5 juli 2021: Gommers verwacht niet dat Delta-variant tot lockdown zal leiden.

Intensive care-arts Diederik Gommers ziet niet snel gebeuren dat Nederland door de oprukkende Delta-variant weer op slot zal moeten. “Op dit moment verwachten we niet dat de ziekenhuizen overlopen en dat we weer in een lockdown moeten. We denken dat we het kunnen controleren.”

Gommers denkt net als veel andere deskundigen dat de Delta-variant in het najaar dominant zal zijn in Nederland. Daar gaat ook het RIVM van uit. Hoewel een nieuwe lockdown volgens Gommers niet voor de hand ligt, ziet hij wel een aantal risico’s.

Onbekend is hoe lang vaccins precies bescherming bieden tegen het coronavirus. “Dat gaan we in de gaten houden, misschien moeten de 70- en 80-jarigen een extra prik krijgen”, aldus de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Positief is dat de vaccinatiegraad onder ouderen hoog is. “De vraag is vooral of mensen die besmet raken ernstig ziek worden. Onder ouderen is het percentage gevaccineerden boven 80%.”

5 juli 2021: Noorwegen versoepelt eind juli op z’n vroegst.

Noorwegen gaat de coronamaatregelen voorlopig niet versoepelen. Premier Erna Solberg zei dat de beperkingen zeker nog tot eind deze maand van kracht zijn. “Het risico bestaat dat de deltavariant een vierde golf veroorzaakt onder kwetsbare groepen en mensen die niet of half zijn gevaccineerd.”

5 juli 2021: Ziekenhuizen Indonesië raken vol met coronapatiënten.

Steeds meer ziekenhuizen in Indonesië zitten vol met coronapatiënten nu het aantal besmettingen blijft toenemen. 74% van de ziekenhuisbedden is bezet. Het tekort aan medische zuurstof is in korte tijd flink toegenomen. In een ziekenhuis in Jogjakarta stierven daardoor zeker 33 patiënten.

5 juli 2021: Corona-uitbraak in Maastricht na barbecue cafémedewerkers.

17 mensen hebben het coronavirus opgelopen bij een feestje voor cafémedewerkers in Maastricht. Dat aantal kan verder oplopen, aldus de GGD. Zo’n 50 medewerkers waren samen gaan barbecueën om het einde van de lockdown te vieren. De cafés zouden tijdelijk zijn gesloten.

5 juli 2021: Advies Gezondheidsraad: eerst AstraZeneca, dan Pfizer is mogelijk én efficiënt.

Het combineren van verschillende vaccinaties waar 2 doses voor nodig zijn, is veilig en toegestaan. Alléén als eerst AstraZeneca wordt toegediend, en daarna Pfizer. Dat stelt de Gezondheidsraad.

6 juli 2021: Engeland schrapt resterende coronamaatregelen over twee weken.

Inwoners van Engeland hoeven vanaf 19 juli geen afstand meer te houden en kunnen ook weer naar grote bijeenkomsten. De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en het advies om vanuit huis te werken vervallen. De langverwachte en eerder uitgestelde versoepelingen zijn mogelijk dankzij het succesvolle vaccinatieprogramma, dat in het Verenigd Koninkrijk vroeger begon dan in andere landen. Daardoor kan Engeland doorgaan in de route naar meer vrijheden.

6 juli 2021: Israël ziet lagere effectiviteit Pfizer tegen Delta-variant.

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is minder effectief in Israël sinds de Delta-variant daar dominant is, maar voorkomt nog altijd veel ziekenhuisopnames. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de doelmatigheid van het Duits-Amerikaanse vaccin gedaald naar 64%, terwijl dat in februari 95% was.

Evengoed zorgt Pfizer voor een daling van 93% in ernstige ziektegevallen en ziekenhuisopnames. Waarnemingen vielen overigens in de periode dat coronamaatregelen werden opgeheven.

6 juli 2021: Ziekenhuizen en kerkhoven op Java stromen vol: ‘Ik maak me grote zorgen’.

Een tekort aan ziekenhuisbedden en zuurstof en grafdelvers die overuren maken. Op Java zorgt de deltavariant van het coronavirus dagelijks voor honderden doden. Het coronavirus verspreidt zich snel en Jakarta is het epicentrum met dagelijks tussen de 6.000 en 9.000 nieuwe besmettingen. Ook in andere steden op Java zoals Bandung, Yogyakarta en Solo lopen de aantallen rap op. Volgens het Rode Kruis koerst Indonesië door de deltavariant af op een catastrofe. In de stad Bogor, iets ten zuiden van Jakarta, heeft de organisatie noodtenten opgezet om de zieken te behandelen.

6 juli 2021: Gemeenten handhaven amper op maatregelen in uitgaansgelegenheden.

Gemeenten treden niet of nauwelijks op bij de handhaving van coronamaatregelen die gelden voor uitgaansgelegenheden. Ze zijn daar wel verantwoordelijk voor. Veel gemeenten zeggen daar de capaciteit niet voor te hebben. Daarnaast willen sommige gemeenten horecaondernemers iets langer de tijd geven om zich aan te passen aan de nieuwe regels. Veel steden hebben maar een paar handhavers die de problemen in de horeca moeten signaleren. Hierdoor zeggen gemeenten alleen “op excessen” te handhaven. Het handhaven zou meer de expertise van de horecaondernemer zijn.

6 juli 2021: Israëlische vaccins naar Zuid-Korea na stuklopen deal Palestijnen.

De Israëlische autoriteiten leveren op korte termijn 700.000 doses Pfizer/BioNTech-vaccin aan de Zuid-Koreanen, die later dezelfde hoeveelheid terugsturen. Zo wordt voorkomen dat vaccins over de houdbaarheidsdatum gaan. Israël sloot eerder een vergelijkbare deal met de Palestijnse Autoriteit, maar de Palestijnen vonden dat deze e dicht op de houdbaarheidsdatum zaten en stuurden ze terug.

7 juli 2021: Strenge coronamaatregelen in Griekse cafés en clubs.

In Griekenland gelden vanaf donderdag weer strenge coronamaatregelen in restaurants, cafés en nachtclubs. Dergelijke plekken worden in verband gebracht met een scherpe toename van het aantal besmettingen, vooral onder jongeren. Bezoekers mogen alleen zitten en er wordt een plafond aan het aantal gasten gesteld. Eigenaren kunnen bij een eerste overtreding boetes tot 5.000 euro of tijdelijke sluiting tegemoetzien. Het aantal nieuwe besmettingen verdubbelde ruim in nog geen week. Dinsdag waren het er bijna 1.800, terwijl het aantal vorige week tussen de 600 en 700 schommelde. De gemiddelde leeftijd van degenen die nu ziek zijn is 27 en honderden gevallen worden gelinkt aan uitgaanstenten, aldus de gezondheidsautoriteiten, die zich zorgen maken over de Delta-variant. De “noodmaatregelen” moeten zorgen voor een “vrijere en veiligere zomer” voor iedereen.

7 juli 2021: Miljoenenstad Sydney langer in lockdown om Delta-uitbraak.

De autoriteiten in de Australische deelstaat New South Wales hebben de lockdown in Sydney met een week verlengd. Inwoners van de metropool, waar ongeveer een vijfde van de Australische bevolking woont, hebben een geldige reden nodig om hun huis te verlaten. De maatregelen zouden eigenlijk komende vrijdag verlopen, maar blijven nu dus tot 16 juli van kracht.

7 juli 2021: Tienduizenden besmettingen per dag, maar Engeland stopt met coronamaatregelen.

In Engeland worden naar verwachting de meeste coronamaatregelen deze maand opgeheven, terwijl de besmettingen in het land juist hard oplopen. Volgens correspondent Anne Saenen is het een politieke beslissing. “Alle medische experts zeggen: doe het alsjeblieft niet.” Maar de Britse regering ziet geen andere keuze. “Opnieuw een lockdown ziet niemand zitten. De versoepelingen uitstellen ook niet, want voor je het weet staat het najaar weer voor de deur en dan zullen de coronacijfers ook oplopen. Bovendien stopt de coronasteun in september, dus economisch gezien is de rek er ook uit.”

7 juli 2021: WHO: laagste aantal coronadoden sinds oktober, wel meer infecties.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in de week van 28 juni tot 4 juli het laagste aantal coronadoden geteld sinds begin oktober. Wereldwijd stierven er die zeven dagen minder dan 54.000 mensen aan Covid-19.

Daarmee lag het aantal sterfgevallen 7% lager dan een week ervoor. Daar staat tegenover dat het aantal besmettingen oploopt. In de week van 28 juni tot 4 juli zijn 2,6 miljoen nieuwe infecties geteld. Sinds het begin van de pandemie stelde de WHO wereldwijd 183 miljoen besmettingen vast en telde zij minstens 4 miljoen coronadoden. De werkelijke aantallen liggen nog een stuk hoger, omdat veel landen lang niet alle besmettingen weten op te sporen en te registreren.

7 juli 2021: Bijna 3.700 nieuwe coronabesmettingen, De Jonge wil spoedadvies OMT.

Minister De Jonge wil een spoedadvies van het Outbreak Management Team over de razendsnelle stijging van het aantal besmettingen. Als het OMT extra maatregelen adviseert, besluit het kabinet waarschijnlijk vrijdag nog of het maatregelen gaat nemen en zo ja welke. Veruit de meeste positieve tests komen van jongeren, zei De Jonge voorafgaand aan een overleg in de Tweede Kamer. Het is daarom niet aannemelijk dat ze zullen leiden tot grote stijging van het aantal ziekenhuisopnames. Veel besmettingen zijn terug te leiden tot horeca, bijvoorbeeld in steden als Amsterdam, Groningen en Enschede. Er zijn ook meer testen afgenomen in het kader van toegangstesten of testen voor een reis, maar die kunnen de stijging niet verklaren, zijn goed voor 10% van alle positieve coronatests.

8 juli 2021: Quarantaine-advies vervalt voor gevaccineerden na nauw contact.

Mensen die al langer dan twee weken volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus hoeven zich niet meer te houden aan het quarantaine-advies als ze in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is geraakt. Tot dusver was het advies dat iedereen met bijvoorbeeld een positief getest gezinslid in quarantaine gaat, gevaccineerd of niet. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) “komt er steeds meer bewijs” dat gevaccineerden, die toch corona hebben opgelopen, voor hun omgeving minder besmettelijk zijn. Dit geldt ook voor mensen die minder dan zes maanden geleden een besmetting hebben doorgemaakt en mensen voor wie hun besmetting langer geleden was, maar die minimaal eenmaal zijn gevaccineerd. Al deze groepen hoeven niet meer in quarantaine nadat ze in contact zijn geweest met een besmet iemand.

8 juli 2021: Code rood dreigt, reisbranche vreest gevolgen voor vakantiegangers.

De reisbranche vreest voor nieuwe beperkingen, nu het aantal coronabesmettingen snel oploopt en Nederland mogelijk afstevent op code rood. Met de zomervakantie in aantocht en vele duizenden Nederlanders die hopen naar het buitenland te gaan, zou het “dramatisch” zijn als Nederland weer rood kleurt, aldus reisbrancheorganisatie ANVR. “Dan gaan er allerlei verplichtingen gelden waar we eindelijk van af waren”, zegt directeur Frank Oostdam. “Nederland zou half juli op groen komen. Nu gaan we misschien naar rood, zelfs naar donkerrood. In het uiterste geval moeten vakantiegangers dan twee weken in quarantaine. De meeste Nederlanders gaan twee, drie weken op vakantie, dus dat is dan uit den boze. Dan kun je je vakantie wel vergeten.”

8 juli 2021: Duizenden Duitsers ziek van corona ondanks prikken.

In Duitsland hebben bijna 4.000 mensen na volledig te zijn ingeënt tegen het coronavirus toch last gekregen van ziekteverschijnselen. Gezondheidsinstituut RKI stelt wel dat vaccins zeer effectief zijn. Het overgrote deel van de coronapatiënten was de afgelopen maanden niet ingeënt. Tot dusver zijn 3.806 gevallen van ’vaccindoorbraken’ geregistreerd. Mensen kregen minstens twee weken nadat ze helemaal waren ingeënt toch klachten door een coronabesmetting. Het gaat om een fractie van de circa 975.000 ziektegevallen die waren gemeld in dezelfde periode. In het circa 83 miljoen inwoners tellende Duitsland waren op 4 juli ongeveer 25 miljoen mensen volledig gevaccineerd. De snelheid waarmee mensen worden ingeënt neemt wel steeds verder af. Ondertussen groeit de bezorgdheid over de verspreiding van de zeer besmettelijke deltavariant. In de week die eindigde op 27 juni was die goed voor 59% van de vastgestelde besmettingen, bijna een verdubbeling ten opzichte van een week eerder. Het RKI vermoedt dat bij twee derde van de nieuwe gevallen sprake is van delta.

8 juli 2021: Japan roept weer noodtoestand uit in Tokio tot na de Spelen.

De Japanse overheid heeft weer de noodtoestand uitgeroepen voor Tokio. De noodtoestand geldt gedurende de Olympische Spelen, in ieder geval tot 22 augustus. De Spelen beginnen op 23 juli en duren tot en met 8 augustus. De kans is aannemelijk dat de overheid ook gaat besluiten om helemaal geen toeschouwers toe te laten bij de sportevenementen. Buitenlandse bezoekers zijn niet welkom.

8 juli 2021: Nog steeds onduidelijk wat er misgaat bij registratie vaccinaties.

Op dit moment staat zo’n 22% van de gezette prikken door huisartsen of in zorginstellingen nog niet in het register. Huisartsen vinken de juiste vakjes aan, maar daarna lijkt er iets nog niet goed te gaan.

8 juli 2021: Verschillende nachtclubs en kroegen gooien deuren dicht: ‘Willen geen risico nemen’.

Het tij kan snel keren: twee weken geleden stond de horeca nog te trappelen om open te gaan, nu besluiten verschillende nachtclubs en kroegen de deuren alweer te sluiten. Dit keer niet door een coronacluster, maar uit voorzorg. “Door de oplopende besmettingen vinden wij het niet verantwoord om open te blijven”, schrijft het Groningse café Shooters. Discotheek Bon Bini uit Veendam schrijft: “Wij voelen ons verplicht om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. De veiligheid van onze bezoekers en ons personeel staat voorop.” En volgens minister Hugo de Jonge zijn veel besmettingen terug te leiden tot de horeca, bijvoorbeeld in Amsterdam, Groningen en Enschede.

8 juli 2021: Kabinet overweegt evenementen af te blazen en clubs te sluiten.

Het kabinet overweegt om vanwege het snel stijgende aantal positieve coronatests meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten. Een besluit valt morgenochtend.

Het RIVM meldde vandaag 5.475 nieuwe positieve tests en de snelste stijging tot nu toe.

8 juli 2021: Mensen met langdurige coronaklachten vaak niet aan het werk.

Bijna iedereen die kampt met langdurige klachten na een coronabesmetting, ervaart grote gevolgen. Een derde van de 1.741 mensen met langdurige Covid, die meedoen aan onderzoek van het RIVM, zegt niet te kunnen werken door de klachten. Bijna de helft (46%) werkt minder dan gebruikelijk.

De overgrote meerderheid van de mensen die langdurig last houden van coronaklachten, is in eerste instantie niet heel ziek geweest. Slechts 5% is in het ziekenhuis opgenomen geweest. Voor de overige 95% was de ziekte in de acute fase relatief mild. Daarna hielden ze veel last van klachten.

Vermoeidheid komt bij 90% van de ondervraagden voor. Daarna volgen concentratieproblemen (74%) en kortademigheid (70%). Last hebben van klachten duurt gemiddeld zeven maanden.

8 juli 2021: Zwitserland en EU erkennen elkaars coronareiscertificaat.

Nederlanders en andere reizigers uit de Europese Unie kunnen vanaf vrijdag hun coronacertificaat ook in Zwitserland gebruiken. Zwitserland is het eerste nieuwe ‘buitenland’ dat het certificaat heeft erkend. De EU erkent op haar beurt het Zwitserse equivalent. Sinds vorige week kunnen EU-burgers de ‘pas’, die werkt met een QR-code, al in heel de EU gebruiken. Alleen Ierland is nog niet zover.

De Europese Commissie overlegt nog met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten over de erkenning van het certificaat. Met het certificaat kunnen vakantiegangers en andere reizigers aantonen dat ze volledig tegen het coronavirus zijn gevaccineerd, onlangs nog negatief zijn getest of beschermd zijn door het al eerder doormaken van de ziekte. Ze ontkomen zo bijvoorbeeld aan een quarantaine. Alleen als in het EU-land van vertrek bijvoorbeeld een nieuwe virusvariant gevaarlijk om zich heen grijpt, kan het aankomstland nog terugvallen op zulke maatregelen.

8 juli 2021: 1 procent van Afrikanen is volledig ingeënt tegen coronavirus.

Slechts 1,19 procent van de Afrikaanse bevolking is volledig ingeënt tegen het coronavirus. “Dat is veel te laag op dit punt van de pandemie”, zegt de directeur van de Afrikaanse gezondheidsautoriteit CDC. Afrika heeft 35% van de ontvangen 70,4 miljoen vaccins toegediend. 700 miljoen doses zijn dit jaar verwacht. Afrika worstelt met een derde besmettingsgolf, te wijten aan de extra besmettelijke Delta-variant, die tot dusver in vijftien Afrikaanse landen vastgesteld.

8 juli 2021: Eén prik beschermt nauwelijks tegen Delta-variant, 2 prikken wel.

De besmettelijke Delta-variant van het coronavirus is heel moeilijk uit te schakelen. Mensen hebben twee prikken met een coronavaccin nodig om beschermd te zijn, maar ook dan is de afweer veel zwakker dan bij andere varianten. Mensen die één prik hebben gehad zijn nauwelijks beschermd, en hetzelfde geldt voor mensen die zijn genezen van coona. Franse virologen deden onderzoek naar de kracht van de Delta-variant. De wetenschappers concluderen dat de Delta-variant heel goed in staat is om het afweersysteem te omzeilen. De antistoffen van mensen die niet zijn gevaccineerd, maar wel corona hebben gehad, werken redelijk goed tegen de Alfa-variant (voorheen de Britse variant). Diezelfde afweerstoffen hebben echter nauwelijks effect op de Delta-variant, ze zijn vier keer zo zwak als bij de Alfa-variant. De onderzoekers vergeleken dat met de afweer van mensen die één prik van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech of van AstraZeneca hebben gehad. Bij ongeveer 10% was de afweer in staat om de Delta-variant uit te schakelen. Dat betekent dat verreweg de meeste mensen ook na één prik besmet kunnen raken en ziek kunnen worden. Na de tweede prik had 95% van de mensen genoeg afweer opgebouwd. Maar ook bij hen was de afweer minder sterk tegen de Delta-variant dan tegen de Alfa-variant. Een dosis Pfizer/BioNTech of AstraZeneca was niet of nauwelijks efficiënt tegen Delta. Beide vaccins zorgden pas na de tweede prik voor een positieve reactie.

8 juli 2021: Vaccinmakers: derde coronaprik beschermt mogelijk veel beter.

De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn mogelijk veel effectiever na een derde prik. De antistoffen tegen corona zouden na de derde prik 5 tot 10 keer zo hoog zijn als na twee prikken.

9 juli 2021: Grapperhaus: zorgen om druk huisartsen en langdurige Covid.

Justitieminister Ferd Grapperhaus is weinig optimistisch over de ontwikkelingen van het coronavirus. De druk op de huisartsen begint toe te nemen. “We zijn nog niet op die hoge beschermingsgraad en we moeten echt voorkomen dat meer mensen langdurige Covid krijgen.” Hoewel de ziekenhuizen nu niet kampen met grote aantallen Covid-patiënten, is de toename van het aantal besmettingen wel “zorgelijk omdat we nog steeds met Covid hebben af te rekenen. Er was donderdag een toename van het aantal gevallen met 200%. Dan moeten we zeggen: nu even heel goed pas op de plaats.”

Er zijn ook steeds meer zorgen zijn over langdurige Covid. Huisartsen en hun medewerkers zijn aan vakantie toe, hebben soms moeite om vervanging te regelen. “We kunnen geen blik opentrekken.”

9 juli 2021: Kaag: besmettingscijfers ontzettend zorgelijk, ook voor vakantie.

Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag noemt de snelle toename van het aantal bekende coronabesmettingen ontzettend zorgelijk. Door de hoge besmettingscijfers loopt Nederland het risico door andere landen op ‘code rood’ gezet te worden. Nederlandse vakantiegangers moeten misschien in quarantaine, of er gelden andere maatregelen, ook voor mensen die volledig gevaccineerd zijn. In sommige gevallen kunnen Nederlanders zelfs worden geweerd. “Het is risicovol op dit moment.”

9 juli 2021: RIVM meldt bijna 7.000 nieuwe coronabesmettingen.

Het aantal coronabesmettingen blijft hard toenemen. Het afgelopen etmaal registreerde het RIVM 6.986 nieuwe positieve tests. Dat zijn er ruim 1.500 meer dan donderdag.

9 juli 2021: Minder coronapatiënten op ic, meer op verpleegafdelingen.

Op de Nederlandse intensive cares liggen 86 coronapatiënten, 4 patiënten minder dan gisteren.

9 juli 2021: Reproductiegetal gestegen van 0,97 naar 1,37.

Uit de cijfers van het coronadashboard blijkt dat het reproductiegetal is gestegen van 0,97 naar 1,37. Bij een getal hoger dan 1 stijgt het aantal besmettingen.

9 juli 2021: Malta weigert als eerste EU-land niet-gevaccineerden.

In de strijd tegen corona is Malta het eerste land van de Europese Unie dat niet-gevaccineerde bezoekers gaat weigeren. De autoriteiten van Malta zullen vanaf woensdag alle bezoekers de toegang tot het land ontzeggen die niet volledig zijn ingeënt tegen Covid-19.

9 juli 2021: Uitgaansleven vanaf zaterdag voor ruim een maand aan banden.

Het kabinet neemt met ingang van zaterdag maatregelen om snelle verspreiding van het coronavirus onder met name jongeren tegen te gaan. Tot 13 augustus moeten cafés om middernacht de deuren sluiten. Discotheken en clubs gaan vanaf zaterdagavond helemaal dicht. Ook voor evenementen gaan meer beperkingen gelden. Bezoekers moeten zitten, anderhalve meter afstand houden en maar twee derde van de maximale capaciteit mag worden benut. Het testen voor toegang blijft van kracht.

10 juli 2021: Op dag 500 is het coronavirus terug van nooit weggeweest.

Een rustige zomer zou het worden. Het coronavirus zou af en toe opduiken, her en der zouden plukjes mensen positief testen, maar over het algemeen zou het virus tijdens de warme maanden op de achtergrond sluimeren, in de slaapstand tot het begin van het snotterseizoen. De maatregelen konden met een gerust hart worden versoepeld. Dat is een illusie gebleken. Het aantal gevallen explodeert. Vandaag is de 500e dag van de coronacrisis in Nederland en het virus is helemaal terug.

10 juli 2021: Voldoende vaccins geleverd voor inenten 70 procent EU-bevolking.

De EU-landen kregen genoeg coronavaccins geleverd om 70% van hun volwassen bevolking volledig in te enten. Daarmee heeft de Europese Unie haar woord gehouden, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Zo’n 500 miljoen doses zijn tegen zondag verdeeld over de 27 lidstaten, is het “goede nieuws” van de Duitse politica. De vaccinatiecampagne is sinds begin dit jaar enorm versneld, waarmee de gezamenlijke aanpak en inkoop volgens haar een succes zijn.

De unie telt naar schatting 366 miljoen volwassenen. Er zijn 330 miljoen BioNTech/Pfizer-doses gedistribueerd, 100 miljoen van AstraZeneca, 50 miljoen van Moderna en 20 miljoen van Janssen. Lang niet alle geleverde vaccins zijn echter al gebruikt.

Von der Leyen merkt op dat Covid-19 nog niet is verslagen, zoals de stijgende besmettingscijfers aantonen. Er komen meer leveringen aan, die ook tegen nieuwe virusvarianten moeten werken. Zij spoort de lidstaten aan er alles aan te doen het vaccinatietempo op te schroeven. “Alleen dan zullen we veilig zijn.”

10 juli 2021: Hoe het kabinet zich toch liet verrassen door de deltavariant.

Vanaf 23 juni kan iedereen die dat wil een afspraak maken voor inenting met het Janssen-vaccin. En dat doen mensen massaal, vooral jongeren. Voordeel: er is maar één prik van het Janssen-vaccin nodig. Hugo de Jonge moedigt actief aan een afspraak te maken. Wie zich hiermee laat inenten kan al snel “dansen met Janssen”, houdt hij ons voor. Experts zijn kritisch. Na één dag ben je helemaal nog niet beschermd, het duurt tot 28 dagen voordat je lichaam het maximale aantal antistoffen heeft aangemaakt. Het ministerie vindt het toch verantwoord. Een fout heeft De Jonge niet gemaakt, vindt hij. Met de eerdere wachttijd heeft hij jongeren kunnen verleiden tot een prik en met de toen bekende besmettingscijfers was het verantwoord. Ze hebben niet te vroeg de teugels laten vieren, vinden de bewindslieden. Versoepelen op 26 juni was “logisch en verantwoord”, hoewel Nederland met het aantal besmettingen in Europa toen nog altijd in de top zat en de deltavariant al flink tekeer ging in het VK, Portugal en Spanje. “Er is een enorme besmettingsspike onder jongeren. Op een manier die niemand had voorzien. Echt niemand”, zei De Jonge.

10 juli 2021: ‘Jongeren kun je de oplopende besmettingen niet aanrekenen’.

Jongeren worden zo’n beetje naar voren geschoven als de grote schuldigen van het snel oplopen van de coronabesmettingen en dat is onterecht, vinden zij. Ama Boahene, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, is verontwaardigd: “Iedereen heeft zich aan de regels gehouden, dansen en uitgaan mocht weer, en nu lijkt het de schuld van de jongeren dat de vrijheden teruggedraaid moeten worden en het slechter gaat.” Jongeren hebben lang moeten wachten tot ze weer met vrienden konden uitgaan. “Dus als De Jonge dan zegt ‘je kunt dansen met Janssen en met Testen voor Toegang’, dan is het ook terecht dat je dat gaat doen”, zegt Ama Boahene.

10 juli 2021: 10.345 nieuwe coronagevallen, grootste aantal in een dag sinds eind december.

De afgelopen 24 uur heeft het RIVM 10.345 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het grootste aantal sinds 25 december. 9 keer zoveel als het aantal van vorige week zaterdag. 49% stijging in 1 dag.

Per dag stijgt het aantal positieve tests met gemiddeld ruim 40%. Het record komt in zicht.

10 juli 2021: Tweede Kamer keert woensdag terug van reces voor debat over coronavirus.

De Tweede Kamer komt woensdag terug van reces voor een debat over het coronavirus. Aanleiding is een nieuwe coronabrief van demissionair minister Hugo de Jonge. Tijdens het debat zal gesproken worden over de snelle toename van de coronabesmettingen van de afgelopen week en de manier waarop het huidige coronabeleid is vormgegeven.

10 juli 2021: Viroloog Marion Koopmans: ‘Nu echt oppassen, even geen familiefeestjes’.

“Er is heel veel tegelijk verruimd, daarbij is niet zo goed doorgekomen dat mensen zich nog steeds aan de basismaatregelen moeten houden”, denkt Koopmans. “Afstand houden, drukte mijden, thuis blijven en testen als je klachten hebt. Mensen waren blij met de versoepelingen en hielden feestjes en barbecues. Daar is ook een hele groep geïnfecteerd. Kennelijk lukt het niet om die maatregelen te handhaven. Het is belangrijk dat we ons weer wakker laten schudden. Het is zaak dat mensen echt oppassen, om te zorgen dat de uitbraak niet overslaat naar andere leeftijdsgroepen. Ik denk dat het verstandig is om alleen in kleine groepen samen te komen, en ook daar afstand te houden. En ga niet nu een familiefeestje houden, met alle leeftijden door elkaar.”

11 juli 2021: 90-jarige Belgische besmet ‘met twee virusvarianten tegelijk’.

Een 90-jarige vrouw uit België, die eerder stierf aan het coronavirus, was tegelijkertijd besmet met zowel de Alfa- als de Beta-variant. Dit zeldzame fenomeen wordt mogelijk onderschat. De vrouw, niet-gevaccineerd, die alleen woonde en thuisverpleging kreeg, werd in maart opgenomen in het ziekenhuis na een aantal valpartijen. Ze testte dezelfde dag positief op Covid-19. Haar toestand verslechterde snel en vijf dagen later stierf ze.

Toen medisch personeel testte op de aanwezigheid van zorgwekkende varianten, ontdekten ze dat de vrouw zowel de Alfa-stam, die oorspronkelijk uit Groot-Brittannië kwam, als de Beta-variant die voor het eerst in Zuid-Afrika is ontdekt, bij zich droeg. “Beide varianten circuleerden toen in België. Waarschijnlijk was ze co-geïnfecteerd met verschillende virussen van twee verschillende mensen, zo meent moleculair biologe Anne Vankeerberghen.

11 juli 2021: Belgische minister heeft geen trek in Nederlands ‘jojobeleid’.

De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft “absoluut geen zin om in een Nederlands jojobeleid terecht te komen”. België overlegt over eventuele versoepelingen, maar Vandenbroucke wil geen “loze beloftes” maken over het sluitingsuur in de horeca of heropening van het nachtleven vanaf september. Slechts 40% van de Belgen is volledig gevaccineerd. De Belgische viroloog Marc van Ranst vind ook: “Beter voorzichtig versoepelen, dan een jojo-beleid.”

12 juli 2021: Rutte biedt excuses aan voor inschattingsfout coronaversoepelingen.

Demissionair premier Rutte erkent dat het kabinet met de snelle versoepelingen van eind juni een inschattingsfout heeft gemaakt. “Wat wij dachten dat kon, kon toch niet.” Hij verontschuldigt zich.

12 juli 2021: Zeker 110 miljoen Chinese vaccins voor vaccinatieprogramma WHO.

Het internationale vaccinatieprogramma Covax krijgt via een aankoop 110 miljoen vaccindoses van de Chinese bedrijven Sinopharm en Sinovac. De eerste coronavaccins komen meteen beschikbaar. Die stuurt het naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat coronavaccins verstrekt aan ontwikkelingslanden. 60 miljoen doses van Sinopharm en 50 miljoen van Sinovac worden gekocht. Die worden in de komende maanden geleverd. Er is ook een optie genomen op de aankoop van honderden miljoenen extra doses. Dat betekent dat tot medio 2022 mogelijk zo’n 550 miljoen prikken worden geleverd door de twee bedrijven. Het Covax-programma moet garanderen dat ook minder welvarende landen toegang krijgen tot coronavaccins. Die kunnen vaak niet concurreren met rijkere landen in de strijd om zoveel mogelijk prikken veilig te stellen. Covax ontvangt coronavaccins van welvarende landen die meer hebben ingekocht dan ze zelf nodig hebben, maar krijgt de middelen ook via rechtstreekse deals met farmaceuten. Deals zijn al gesloten om toegang te krijgen tot elf (kandidaat-)vaccins. Het gaat om de middelen van AstraZeneca, Clover, Janssen, Moderna, Novavax, Pfizer/BioNTech, Sanofi/GSK, SII-Covishield, SII-Covovax, Sinopharm en Sinovac.

De organisatie wil tegen begin 2022 ongeveer 2 miljard doses leveren aan verschillende landen.

12 juli 2021: RIVM: 8.522 nieuwe besmettingen, vijf keer zoveel als maandag vorige week.

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur 8.522 nieuwe coronabesmettingen gemeld. 847 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests. Afgelopen 7 dagen gemiddeld 6.619 positieve tests per dag. Dat is 582 procent meer dan de 7 dagen daarvoor. Amsterdam is de corona-koploper met 1.154 nieuwe besmettingen. Meer dan de 750 coronabesmettingen die in heel Duitsland zijn geteld.

12 juli 2021: Laboratorium kan explosieve toename testen niet aan, vakantiegangers in problemen.

Eén van de grootste laboratoria in Nederland kan de ‘explosieve groei aan testen’ niet aan. Hierdoor wachten duizenden vakantiegangers nog altijd op hun testuitslag en hebben meerdere reizigers hun vlucht al gemist. Testbedrijf Lead Healthcare laat weten vanwege de drukte tijdelijk te stoppen met ‘testen voor je reis’. Directeur David van Hartskamp, vindt het ‘verschrikkelijk’. “Duizenden mensen wachten nog op hun uitslag, families staan op Schiphol te wachten en weten niet of ze mee kunnen.”

Lead Healthcare heeft ruim 100 testlocaties in heel Nederland. Sinds je daar gratis kan testen voor je op vakantie gaat, is het ‘extreem druk’. “Al die testen kunnen wij wel wegwerken, de buisjes komen op tijd aan in het lab. Maar daarna gaat het fout. Zij kunnen de uitslagen niet op tijd verwerken.”

12 juli 2021: Israël begint met derde dosis Pfizer, een ‘booster shot’: ‘Kan levens redden’.

Vanaf vandaag kunnen Israëliërs een derde inenting met het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen: een zogeheten booster shot. Voorlopig komen alleen patiënten met een zwak immuunsysteem ervoor in aanmerking. Mogelijk krijgen binnenkort ook andere groepen een derde dosis. “We geven de booster aan mensen van wie we weten dat ze niet goed reageren op het vaccin”, zegt topadviseur van de Israëlische regering Boaz Lev. “Dat zijn bijvoorbeeld patiënten die door een orgaantransplantatie of andere omstandigheden een slecht werkend immuunsysteem hebben. Zij kunnen nu een extra shot krijgen, of misschien zelfs twee.” Volgens Israël kan een derde inenting levens redden, zeker nu de besmettingsgraad oploopt door de deltavariant. Het aantal nieuwe covid-infecties is de afgelopen maand gestegen van enkele tientallen tot zo’n 500 bevestigde nieuwe besmettingen per dag. Voor Israël is het reden om kwetsbare patiënten een extra dosis te geven. Vooralsnog komt slechts een kleine groep ervoor in aanmerking, zegt Lev. “Zo’n 10.000 tot 15.000 patiënten.” Nu is een nieuwe lockdown niet aan de orde, maar Israël nam wel maatregelen die nieuwe uitbraak moeten indammen. Zo zijn buitenlandse toeristen voorlopig niet welkom in het land, en zijn mondkapjes in binnenruimtes weer verplicht. Ook maakt Israël haast met het vaccineren van kinderen tussen 12 en 15 jaar oud.

12 juli 2021: Engeland zet aangekondigde coronaversoepelingen op 19 juli door.

Vrijwel alle nog resterende coronamaatregelen in Engeland verdwijnen op 19 juli.

12 juli 2021: Frankrijk verplicht vanaf 1 augustus coronacertificaat in alle openbare ruimtes.

Wie in Frankrijk vanaf 1 augustus een openbare ruimte zoals een café, restaurant of winkelcentrum wil bezoeken, is verplicht een coronacertificaat te overhandigen. De zogenoemde gezondheidspas is ook nodig om te reizen met de trein of het vliegtuig. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron maandagavond bekendgemaakt. Nederlanders kunnen via de CoronaCheck-app een certificaat in de vorm van een QR-code aanvragen als ze minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn, negatief getest zijn of recent hersteld zijn van een coronabesmetting. In het geval van een negatieve test mag die niet ouder zijn dan 48 uur. Vakantiegangers die niet volledig gevaccineerd zijn, moeten zich elke twee dagen laten testen indien zij na 1 augustus Franse restaurants en cafés willen bezoeken. Met de pas wil de regering de nieuwe golf besmettingen door de deltavariant terugdringen. Een PCR-test is vanaf 21 juli niet meer gratis voor toeristen in Frankrijk. De Franse regering wil op zoveel mogelijk mensen stimuleren om zich te laten vaccineren. Franse zorgmedewerkers en andere mensen die door hun werk in contact komen met risicogroepen, zich uiterlijk 15 september volledig moeten laten vaccineren. Met de verplichte vaccinatie volgt de regering het advies van de Franse Hoge Autoriteit voor de Gezondheid (HAS). De HAS had aangeraden de verplichting zo snel mogelijk in te voeren.

Macron vroeg zich af of niet alle inwoners van Frankrijk verplichte coronavaccinatie moeten krijgen.

12 juli 2021: VS-waakhond ziet nieuwe ernstige bijwerking Janssen-vaccin.

De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA ziet een nieuwe, ernstige bijwerking bij het vaccin van Janssen. Volgens de autoriteiten gaat het om een zeldzame bijwerking, het Guillain-Barré-syndroom.

Het gaat om minder dan honderd gevallen onder de 12,8 miljoen mensen die de Janssen-prik in de Verenigde Staten hebben gekregen. Het Guillain-Barré-syndroom is een zenuwaandoening die tot plotselinge spierverlammingen kan leiden. Het is een onbedoelde reactie van het immuunsysteem.

De voordelen van het Janssen-vaccin blijven opwegen tegen de mogelijke risico’s.

13 juli 2021: Recordaantal prikafspraken in één avond in Frankrijk na toespraak president.

Na de tv-toespraak, waarin president Macron beperkingen aankondigde voor niet-gevaccineerden, hebben meer dan 900.000 Fransen gisteravond een afspraak gemaakt om zich te laten vaccineren.

13 juli 2021: Vakantielanden scherpen coronaregels aan.

De bij Nederlandse toeristen populaire vakantiebestemmingen Griekenland, Frankrijk en Spanje scherpen de coronaregels aan. De landen nemen die maatregelen vanwege het fors oplopen van het aantal besmettingen. Zo zijn in Griekenland alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd straks welkom in horecazaken. Alle medewerkers van verpleeghuizen voor ouderen moeten  zich laten inenten. Wie weigert, wordt medio augustus geschorst. Ziekenhuispersoneel, zoals artsen en verpleegkundigen, krijgt tot 1 september de tijd om zich te laten vaccineren. Het is nog onduidelijk of Nederlanders die naar Frankrijk willen reizen de QR-code in hun CoronaCheck-app, kunnen gebruiken om aan te tonen dat ze gezond zijn. De ANWB liet weten dit te onderzoeken.

13 juli 2021: RIVM-hoofd: reproductiegetal corona stijgt tot 2,17.

Het gaat om het cijfer van alle coronavarianten bij elkaar, stelt hoofd Aura Timen van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM in een presentatie voor de Tweede Kamer. Het reproductiegetal van de Delta-variant is 2,52. Een reproductiegetal van 2,17 betekent dat een groep van honderd besmette personen gemiddeld 217 anderen aansteekt, die het virus op hun beurt overdragen aan 471 anderen, en zij besmetten weer 1.022 mensen. Het aantal besmettingen loopt dan sneller en sneller op. Het getal betreft de situatie twee weken geleden, eind juni, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn.

Eind juni haalde de Delta-variant de Alfa-variant (de Britse variant) in als de meest voorkomende mutatie. Inmiddels gaat het in Nederland bij twee op de drie gevallen om de Delta-variant, aldus Timen. Circa 15 van alle testen brengt een besmetting aan het licht, tegen ongeveer 3% een week geleden. In alle regio’s is sprake van een toename, maar vooral in Amsterdam-Amstelland, Groningen en Utrecht. Het zijn vooral 18- tot 29-jarigen die positief testen, maar ook in de andere leeftijdsgroepen stijgt het aantal nieuwe gevallen. Het RIVM verwacht mogelijke toename van ziekenhuisopnames en ic-opnames. Maar die stijging kan worden vertraagd als risicovolle contacten van jongvolwassenen met andere leeftijdsgroepen (kwetsbaren) worden beperkt. Door hoge vaccinatiegraad onder ouderen leidt dit niet noodzakelijk tot zorgoverbelasting.

13 juli 2021: Veel positief geteste mensen raakten besmet in horeca of op feest.

De horeca is de belangrijkste “setting van besmetting” geworden. Het is nu een grotere bron van infecties dan de thuissituatie, die in de afgelopen maanden elke lijst aanvoerde. Dat heeft Aura Timen van het RIVM laten zien aan de Tweede Kamer.

13 juli 2021: Timen: risico van overbelasting zorg niet uit te sluiten.

Het is “niet uit te sluiten” dat de explosieve stijging van het aantal coronagevallen tot overbelasting van de zorg leidt, zegt Aura Timen, hoofd Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM. Of het echt zo ver komt, hangt volgens Timen onder meer af van de verspreiding van het virus onder ouderen en kwetsbaren. Daar begint het aantal positieve tests wel te stijgen, maar hoe ver dat oploopt, hangt af van de vaccinatiegraad. Timen roept jongeren op om voorlopig geen contact te hebben met ouderen en mensen uit risicogroepen. Daarnaast wil ze dat jongeren zo snel mogelijk worden gevaccineerd. Als jongeren zich onthouden van contact met ouderen en als de vaccinatiegraad onder jongeren en ouderen blijft stijgen, zal het aantal ziekenhuisopnames minder snel stijgen dan het aantal positieve tests, verwacht Timen. Toen de coronacijfers nog daalden, was dat omdat de toename in het aantal gevaccineerden een groter effect had dan de toenemende aanwezigheid van de besmettelijkere Delta-variant van het virus, zegt Timen. Dat effect is volgens haar “tenietgedaan door de extreem grote infectiedruk” onder jongeren. Daar kan de verdere stijging van het aantal gevaccineerden niet meer tegen op.

13 juli 2021: Ziekenhuisbaas Kuipers houdt rekening met 800 opnames door corona.

Hoeveel mensen, die nu het coronavirus oplopen, uiteindelijk in het ziekenhuis zullen belanden, valt nog niet precies te zeggen, maar ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers houdt de komende tijd rekening met een toename tot zo’n 800 coronapatiënten. “Het is op zo’n omslagpunt als waar we nu zitten altijd koffiedik kijken”, zegt hij er wel bij. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) baseert zijn inschatting op het aantal besmettingen, de leeftijd van de mensen die nu besmet raken en de ervaringen in het buitenland. Vooral de situatie in Engeland heeft een voorspellende waarde, zegt Kuipers. Daar greep de extra besmettelijke Delta-variant van het virus al eerder om zich heen, gevolgd door een toename van het aantal opnames. Een herhaling van eerdere pieken, toen de maximale capaciteit van de intensivecareafdelingen bijna werd overschreden, is vooralsnog niet aan de orde. Het virus treft nu vooral jongeren. Die belanden niet zo vaak in het ziekenhuis met Covid-19.  

13 juli 2021: 50 jongeren besmet na avondje stappen in nachtclub Groenlo.

Het aantal jongeren dat het coronavirus heeft opgelopen op 3 juli in nachtclub City Lido in Groenlo is hoger geworden. Momenteel zijn zo’n 50 gevallen bekend bij de GGD. Dit aantal kan verder oplopen. Er waren tussen 900 en 1.000 bezoekers die avond, zegt mede-eigenaar van de club Edwin de Roo.

13 juli 2021: GGD houdt besmettingen Enschedese discotheek niet meer bij wegens drukte.

De GGD Twente houdt het aantal coronabesmettingen dat heeft plaatsgevonden in de Enschedese nachtclub Aspen Valley op 26 juni niet meer bij. De GGD heeft het te druk met het grote aantal positieve tests in de rest van Twente. Er worden geen zogeheten clusteronderzoeken meer gedaan. Het is ook niet te zeggen hoe de uitbraak in de discotheek heeft kunnen plaatsvinden, terwijl de club wel gebruikmaakte van de CoronaCheck-app. Vorige week donderdag waren er 195 besmettingen bekend die op die zaterdagavond zijn opgelopen. Naar schatting waren er 600 jongeren aanwezig. De GGD kan weer clusteronderzoeken doen na terugloop van het aantal besmettingen in Twente.

Uit het onderzoek van het RIVM naar de uitbraak in Aspen Valley is nog niets naar voren gekomen. Dat duurt altijd 2 tot 3 weken. Het RIVM onderzoekt om welke varianten van het virus het gaat.

13 juli 2021: Aantal besmettingen schiet omhoog: verzesvoudiging in een week.

Het aantal besmettingen schoot nog nooit zo snel omhoog. Met 51.957 besmettingen in de afgelopen week, verzesvoudiging t.o.v. vorige week, is Nederland weer beland op het niveau van begin mei.

13 juli 2021: Spectaculaire grafiek: giga-stijging besmettingen jongeren.

Tijdens de briefing van de Tweede Kamer rond het coronavirus legt RIVM-baas Aura Timen uit bij welke leeftijdscategorieën op dit moment de meeste besmettingen voorkomen.

13 juli 2021: Aankomende reizigers op Schiphol krijgen zelftest.

Mensen die op Schiphol aankomen, kunnen een zelftest voor het coronavirus in handen krijgen. De GGD gaat die tests vanaf woensdag uitdelen. Sommige medewerkers staan voor de bagagebanden, anderen gaan naar de gates waar vliegtuigen uit risicolanden als Spanje, Portugal en Griekenland aankomen. Ook komt een balie in de aankomsthallen te staan. Enkele honderdduizenden zelftesten heeft de GGD beschikbaar. Als mensen zichzelf na aankomst testen op het coronavirus, kunnen ze voorkomen dat ze nietsvermoedend naar het werk gaan of naar school gaan en anderen besmetten. Als de zelftest positief is, moet men naar een testlocatie van de GGD voor een tweede test.

13 juli 2021: Meer dan 900 bezoekers besmet bij festival Verknipt in Utrecht.

Meer dan 900 bezoekers van het tweedaagse muziekfestival Verknipt in Utrecht zijn besmet geraakt met het coronavirus, meldt de GGD aan persbureau ANP. Het gaat om ruim 9 procent van het totale bezoekersaantal. Op de eerste dag, zaterdag 3 juli, raakten volgens cijfers van de GGD minimaal 178 festivalgangers besmet. Het evenement in de open lucht trok 10.000 mensen.

13 juli 2021: Malta komt terug op weren niet-gevaccineerden en stelt quarantaineplicht in.

Malta heeft zijn voornemen om niet-gevaccineerde bezoekers te weren onder druk losgelaten. De maatregel zou woensdag ingaan. In plaats daarvan worden toeristen en zakenreizigers die niet (volledig) zijn ingeënt tegen COVID-19 verplicht in quarantaine te gaan. Reizigers uit rode landen die niet volledig zijn gevaccineerd, moeten direct na aankomst in Malta twee weken in quarantaine.

13 juli 2021: Experts: besmettingshausse onverwacht, grootste piek waarschijnlijk voorbij.

Ruim 50.000 positieve tests, waarvan 37,2% van de herleidbare coronabesmettingen in de horeca werd opgelopen: twee cijfers die de ontwikkelingen rond het coronavirus van de afgelopen week samenvatten. “Een explosie”, maar waarschijnlijk is de grootste piek geweest, zeggen deskundigen.

“Twee weken geleden hebben we een slag verloren, maar ik heb hele goede hoop dat we de oorlog gaan winnen”, zegt hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC).

Afgelopen dagen lijken besmettingscijfers te stabiliseren. Zaterdag werden nog meer dan 10.000 besmettingen gemeld, vandaag waren dat er 7.888. De stijging was grotendeels te wijten aan het uitgaansleven en thuisfeestjes; de besmettingen komen dan ook vooral terug bij jongeren. “Eigenlijk zijn er gewoon heel veel mensen gedurende langere tijd in een kleinere ruimte bij elkaar geweest”, zegt klinisch epidemioloog Olaf Dekkers (LUMC). “Dat is voor zo’n virus dé manier om te kunnen verspreiden.”

14 juli 2021: Gommers schrikt van prognose over ic-opnames.

Diederik Gommers is geschrokken van de ziekenhuisprognoses die het RIVM aan de Tweede Kamer heeft getoond. Het komt voor de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care als een verrassing dat het aantal coronapatiënten op ic’s de komende tijd tot minstens 150 en mogelijk tot ongeveer 600 stijgt. Op de ic’s liggen nu 75 coronapatiënten. Volgens de ic-arts komt mogelijke drukte op de ic-bedden niet goed uit. Ziekenhuizen wilden zich juist richten op het inhalen van de reguliere zorg die door de coronacrisis is uitgesteld.

14 juli 2021: Ook hier verplicht vaccineren? ‘Juridisch is het mogelijk’.

Hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen denkt dat voor een plicht juridisch geen belemmeringen zijn. In discussies wordt tegenwoordig wel geopperd om alleen mensen tot clubs, disco’s, kroegen en festivals toe te laten die alle benodigde vaccins hebben gehad. Dat zou het probleem oplossen.

Buijsen ziet daar niets in. “Dat is niet houdbaar. Het zorgt voor discriminatie. Er zijn tenslotte mensen die geen vaccins kunnen krijgen vanwege hun zwakke gezondheid en die zouden dan niet naar binnen mogen. Dat mag niet, dat is discriminatie. Er moet altijd zo breed mogelijke toegang zijn, dus ook door een negatieve test of vanwege de doorgemaakte ziekte.” Drang is niet uitgesloten, maar er moet wel een rechtvaardiging voor bestaan, schrijft de Gezondheidsraad. En binnen de huidige wetgeving kan zo’n vaccinatieplicht niet. Daar is een nieuwe wet voor nodig.

14 juli 2021: Bijna helft volwassen Nederlanders volledig gevaccineerd tegen COVID-19.

Bijna de helft (46%) van alle volwassen inwoners van Nederland is nu volledig gevaccineerd tegen COVID-19. Zes maanden na het zetten van de eerste coronaprik heeft 77% van de achttienplussers in het land al minstens één vaccinatie gehad. Met het percentage eerste prikken staat Nederland in de top van Europa, met de volledige vaccinaties is Nederland een middenmoter.

14 juli 2021: Sydney verlengt lockdown met minstens twee weken.

Sydney zal nog minstens twee weken langer in lockdown blijven, in ieder geval tot 30 juli, maakte premier Gladys Berejiklian van de staat New South Wales woensdag bekend. De lockdown past binnen de Australische ‘Covid zero-strategie’ waarmee de autoriteiten de overdracht van coronabesmettingen volledig wil uitroeien.

14 juli 2021: Frankrijk wil ‘vakanties niet bederven’: coronaregels aangepast.

De strenge nieuwe regels voor restaurants, musea, terrassen, pretparken en winkelcentra gaan niet gelden voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Voor jongeren gaan die regels pas op 30 augustus in ‘om vakanties niet te bederven’. Tieners moeten wel een mondkapje dragen ‘waar het nodig zal zijn’.

14 juli 2021: Rode Kruis geeft tips aan jongeren met prikangst.

Nu steeds meer jongeren een vaccinatie krijgen, ziet het Rode Kruis iets opvallends: jongeren vallen vaker flauw dan anderen die een prik laten zetten. Het Rode Kruis adviseert mensen om voor een vaccinatie iets te eten en te drinken. Mensen die bang zijn om flauw te vallen, wordt gevraagd dat vooraf even te zeggen. “Het is altijd mogelijk om liggend geprikt te worden.”

14 juli 2021: Utrechtse basisschool per direct dicht vanwege ruim 25 coronabesmettingen.

De Utrechtse basisschool OBS Tuindorp heeft vanwege ruim 25 coronabesmettingen besloten de deuren te sluiten. De 400 leerlingen krijgen nog drie dagen thuisonderwijs. Volgens een medewerker van de school zijn 5 leerkrachten besmet en meer dan 20 kinderen. Vorige week donderdag vielen de eerste besmettingen op en in het weekend werden dat er meer. Daarom is besloten om de deuren woensdag te sluiten. Waar de leerlingen en leerkrachten besmet zijn geraakt is niet bekend.

14 juli 2021: Lareb: 4 meldingen van zeldzame ruggenmergontsteking na coronaprik.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft 4 meldingen van een zeldzame ruggenmergontsteking ontvangen na het toedienen van zo’n twee miljoen prikken met het coronavaccin van AstraZeneca in ons land. Volgens de organisatie gaat het om drie vrouwen en één man, tussen 32 en 66 jaar. De klachten traden op binnen 6 tot 20 dagen na de eerste vaccinatie. De aandoening, myelitis transversa, is een ontsteking van de zenuwbanen in het ruggenmerg. Daardoor ontstaan klachten die passen bij een dwarslaesie, zoals acute zwakte in de benen, gevoelsstoornissen en verstoring van de blaas of de darmen. Het komt bij ongeveer 1 op de 100.000 personen per jaar voor.

Volgens Lareb ontstaat het als gevolg van een auto-immuunreactie en is beschreven bij verschillende aandoeningen, waaronder infecties, inclusief Covid-19 infecties, en vaccinaties. “Dat de meldingen worden gezien ná vaccinatie wil nog niet zeggen dat ontsteking van het ruggenmerg ook een bijwerking is van het vaccin.”

14 juli 2021: Restaurants sluiten deuren vanwege personeelstekort door corona.

Restaurants door het hele land sluiten de deuren omdat ze te weinig personeel hebben vanwege coronabesmettingen of verplichte quarantaine.

14 juli 2021: Bijna 10.500 nieuwe coronagevallen, hoogste aantal sinds kerst.

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gestegen tot 10.492. Dat zijn er bijna drie keer zoveel als vorige week woensdag. Het hoogste aantal sinds 25 december vorig jaar, eerste kerstdag.

Vergeleken met gisteren nam het aantal positieve tests met 2.632 toe. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 58.766 nieuwe besmettingen, gemiddeld 8.395 nieuwe gevallen per dag.

14 juli 2021: Kamer rekent kabinet gevolgen misrekening aan.

De Tweede Kamer vindt dat de grootscheepse versoepelingen eind juni te snel zijn doorgevoerd en dat de gevolgen ervan het demissionaire kabinet zijn aan te rekenen. Met name de oppositie vindt een “inschattingsfout” waar het kabinet over spreekt, te zwak uitgedrukt. De excuses die de premier Mark Rutte eerder deze week maakte, vallen in goede aarde, maar veel partijen vragen zich af waar die precies voor gemaakt zijn en wat het kabinet heeft geleerd van wat er is gebeurd. Veel mensen zijn volgens de Kamer terecht boos nu versoepelingen zijn teruggedraaid vanwege het snel gestegen aantal coronabesmettingen. Grote groepen jongeren zijn blootgesteld aan het virus en riskeren nu onnodig langdurige covid, stelden meerdere partijen. En evenementen- en horecabedrijven moeten weer (eerder) dicht terwijl die maandenlang juist zwaar gebukt gingen onder de coronamaatregelen.

Coalitiepartijen maar ook veel oppositiepartijen als SP, PvdA, GL en PvdD wezen erop dat ze vooraf hebben gewaarschuwd voor de risico’s van een te snelle afschaling van de coronamaatregelen. “De strategie van het kabinet heeft gefaald”, aldus Maarten Hijink. Zijn SP wil dat het kabinet alle schade voor de nu getroffen bedrijven volledig vergoedt. Ook begrijpt de Kamer niet waarom het kabinet niet alle adviezen van de deskundigen in het Outbreak Management Team (OMT) heeft opgevolgd. Een meerderheid van de Kamer steunde vorige maand de versoepelingen, ondanks de twijfels. PvdA’er Attje Kuiken spreekt van “een totale misrekening” en stelt dat het de Kamer valt aan te rekenen dat er niet “harder is doorgebeten”. Veel partijen vragen zich ook af of de aanscherpingen nu voldoende zijn om het virus weer in te dammen. D66, PvdA en ChristenUnie willen daarom een wekelijks OMT-advies om de virussituatie nauwgezet te volgen. Aan de andere kant vinden PVV, FVD en Van Haga altijd al dat meer maatregelen van tafel konden. PVV-leider Geert Wilders verwijt het kabinet dat het veel te weinig aandacht schenkt aan het belang van een goede ventilatie, om het risico op besmetting via aerosolen in de lucht tegen te gaan. CDA en ChristenUnie vragen daar al langer aandacht voor. Forum en Van Haga vinden de maatregelen helemaal niet nodig.