Directeur weggepest door islamitische leerlinge: de terreur op Franse scholen gaat door

TERSTEEGE-300324-patyrevisited
Bij het Lyceé Maurice Ravel (Beeld: dailymoition.com)

Na doodsbedreigingen achtte de directeur van een middelbare school in Parijs het deze week verstandiger er nooit meer terug te keren. Frankrijk ziet vanzelfsprekend een verband met de moord op de leraar Samuel Paty in 2020.

De feiten: Op 28 januari van dit jaar sprak de directeur van het Lycée Maurice Ravel drie gehoofddoekte meisjes aan buiten een klaslokaal. Hoofddoeken zijn in Frankrijk sinds 2004 in het openbaar onderwijs verboden. Evenals keppeltjes en andere kledij en zaken, zoals een ‘katholiek’ kruis, die iemands geloofsovertuiging uitdragen. Twee meisjes gehoorzaamden, de derde maakte luidkeels bezwaar.

Over wat vervolgens gebeurde lopen de versies uiteen. Volgens het meisje in kwestie werd de directeur gewelddadig en sloeg hij haar hard op een arm. Getuigenverklaringen weerspreken dat, en melden slechts een woordenwisseling waarbij het meisje de directeur brutaal tutoyeerde.

Vaststaat dat zij, sinds kort meerderjarig, op het nabije politiebureau van het twintigste arrondissement een klacht tegen hem indiende wegens mishandeling.

Geheel volgens de moderne mores deed ze haar verhaal ook op sociale media, waarna de eerste dreigementen de school bereikten. Meteen werd het gebouw extra bewaakt.

Valse beschuldiging

De bedreigingen gingen crescendo toen het meisje kort na het incident de school verliet en zich wendde tot het Collectief tegen de Islamofobie in Europa, CCIE. Ze mocht daar, met geblurd gezicht, helemaal losgaan tegen de directeur die haar had ‘geslagen’ en ‘uitgescholden’. En dat alleen maar omdat ze zich wilde kleden zoals een moslima volgens haar betaamt.

De CCIE is de opvolger van de CCIF, die kort na de moord op Samuel Paty werd ontbonden wegens de verspreiding van islamistische propaganda. De CCIF, de F staat voor Frankrijk, vond het niet nodig ‘Youssa’, zoals ze werd aangeduid, te wijzen op haar overtreding van de kledingvoorschriften.

Prompt demonstreerden medeleerlingen, niet per se allemaal moslims, voor het schoolgebouw tegen haar ‘mishandeling’. De politiebewaking werd opgevoerd, de minister van Onderwijs en de prefect van politie van Parijs bezochten de school om de leraren en de directeur een hart onder de riem te steken. Uit solidariteit hielden mede-directeuren van scholen in de regio Parijs een demonstratie voor de Sorbonne.

Kort daarop verscheen de directeur niet meer op school. In een kort communiqué aan leraren, leerlingen en hun ouders meldde hij afgelopen dinsdag: ‘Ik heb besloten om na zeven jaar mijn functie neer te leggen uit bezorgdheid om mijn eigen veiligheid en om die van de school.’ De onderwijsautoriteiten trachtten vergeefs om de ernst te bagatelliseren, door erop te wijzen dat de directeur kort voor zijn pensioen staat.

Het Paty-trauma speelt op

Premier Gabriel Attal, die het schoolhoofd discreet heeft ontvangen, legde meteen een verband met het drama van Samuel Paty. De leraar werd door een jonge moslimextremist van Tsjetsjeense origine onthoofd wegens het tonen van spotprenten uit Charlie Hebdo van de profeet Mohammed. Een leerlinge had gelogen dat Paty alle moslimleerlingen de klas had uitgestuurd zodat hij de anderen de prenten kon tonen. Haar ouders en een zelfbenoemde imam begonnen een hetze die de terrorist in de plaats Conflans-Sainte-Honorine aanzette tot zijn daad. (Voor een reconstructie leze men ‘De laatste dagen van Samuel Paty’,  Uitgeverij Blauwburgwal)

Eind vorig jaar stak een jonge moslim, ook afkomstig uit de Kaukasus, in Arras de leraar Dominique Bernard dood. Geen wonder dat angst zich heeft genesteld in het Franse onderwijs: een leerling hoeft een leerkracht op sociale media maar te beschuldigen van islamofobie, of een potentieel dodelijke hetze kan volgen.

Ook ‘Youssa’, inmiddels assistent op een kleuterschool, kreeg mogelijk steun van ouderen die een mooie aanleiding zagen de kaart van de ‘islamofobie’ te trekken. Hoe anders te verklaren dat zij een klacht indiende op een politiebureau, geen gebruikelijke reflex van een leerling bij problemen op school. Het openbaar ministerie neemt haar klacht overigens niet in behandeling en heeft haar, op basis van getuigenverklaringen, aangeklaagd voor het doen van smadelijke aangifte. Twee verdachten van online bedreigingen aan de directeur, wiens naam Franse media niet noemen, zijn gearresteerd.

Premier Attal beloofde steun aan onderwijspersoneel ‘dat strijdt tegen pogingen van islamisten om onze onderwijsinstellingen te ondermijnen’. Een zus van Samuel Paty heeft de Franse staat aangeklaagd wegens veronachtzaming van de gevaren die haar broer liep, zodra de hetze tegen hem was losgebarsten. Dat verwijt kan de staat moeilijk worden gemaakt in de kwestie van de bedreigde en opgestapte directeur. Paty, zo blijkt uit het boek over zijn aangekondigde dood, voelde zich echter in de steek gelaten.

Rechts Frankrijk gaat tekeer tegen ‘een regering die niet in staat is onze scholen te beschermen,’ aldus Marine Le Pen. De Parti Socialiste organiseerde vrijdag een betoging voor het lycée Maurice Ravel uit solidariteit met de directeur.

Het Franse onderwijs heeft het zwaar: de afgelopen dagen zijn bij 323 scholen professioneel verstuurde dreigmails binnengekomen om de gebouwen in brand te steken en ‘ongelovigen’ te onthoofden. Wie zitten erachter? Franse media twijfelen tussen ‘grappenmakers’, moslimextremisten en Russische experts in desinformatie die Frankrijk willen destabiliseren. Het gevolg is in elk geval dat de aanblik van gewapende agenten bij Franse openbare scholen even ‘normaal’ wordt als bij Joodse scholen in Amsterdam.

Wynia’s Week is onafhankelijk, ongebonden en broodnodig. De donateurs maken Wynia’s Week mogelijk. Doet u mee? Dat kan op verschillende manieren, kijk HIER. Hartelijk dank!

René ter Steege is journalist, schrijver en vertaler. Hij vertaalde het boek ‘De laatste dagen van Samuel Paty’ over de terroristische moord op een Franse leraar. Het boek is overal te koop, zoals in de winkel van Wynia’s Week.