Geen ruk naar rechts, maar ‘de brokstukken van het CDA bepalen de verkiezingsuitslag’

SYP WWTV Syp en Pim-voor WW 140923
(Beeld: Wynia’s Week)

Het CDA zoals het bedoeld was bestaat niet meer, zegt SYP WYNIA in gesprek met PIM VAN GALEN voor WWTV. Een halve eeuw geleden fuseerden drie christelijke partijen, waardoor het CDA ontstond. Maar het CDA is ontploft. En waar zijn de brokstukken?

Het CDA ontstond vanaf eind jaren zestig uit de katholieke KVP (de grootste), de gereformeerde ARP (de middelste) en de hervormde CHU (de kleinste). En wat zie je nu? De KVP is in feite terug en bestaat uit twee partijen: de BBB van Caroline van der Plas en de NSC van Pieter Omtzigt.

Het nieuwe CDA is de oude ARP

Verder bestaat ook het CDA nog, maar die lijkt nog het meest op de gereformeerde ARP van vroeger. Ook als je naar de mensen, de kandidaten en de boodschap kijkt ademt de kleine romp-CDA van nu die gereformeerde ARP. Maar het CDA zoals het bedoeld was bestaat dus niet meer.

Twee van de brokstukken, de partijen van Omtzigt en Van der Plas, lijken nu wel de sleutelrol die het CDA vroeger in de Nederlandse politiek had over te nemen. Zij kunnen, uiteraard afhankelijk van de verkiezingsuitslag op 22 november, bepalend zijn voor de aard en de koers van het volgende kabinet. Vermoedelijk zal, zoals eerder, zuidelijk en (voorheen) katholiek Nederland de doorslag geven.

Wordt dat een Ruk naar Rechts? Niet echt, zegt Syp Wynia. Daarvoor zijn de partijen van Omtzigt en Van der Plas te onbestemd: soms een beetje links, soms een beetje rechts. BBB van Van der Plas is wat meer van ondernemers, wat scherper op asiel en wat meer van het platteland dan de NSC van Omtzigt. Maar beide hebben ze katholieke wortels.

Een ruk naar rechts zal het niet worden, maar een koerswijziging hangt wel in de lucht. De jaren van diversiteit en duurzaamheid, van woke, klimaat en stikstof zijn voorbij.

Timmermans de grootste?

Met de nadruk op ‘bestaanszekerheid’ verschuift de aandacht naar de Nederlander van nu – weg van de geschiedenis van de slavernij en de toekomst van het klimaat. Geen ruk naar rechts, wel een ruk weg van kosmopolitisch links.

Verder in deze WWTV: de VVD wil wel vooruit, maar vertoont nog alle tekenen van de Rutte-tijd. De Partij van de Dieren zal instabiel blijven, zoals ook de SP dat is. En de fusiepartij van Frans Timmermans blijft een kwetsbaar geheel: misschien wordt hij wel de grootste, wellicht zonder premier te worden.

De video’s van Wynia’s Week TV zijn ook te beluisteren als podcast. Klik HIER.

Wynia’s Week is wel gratis, maar niet goedkoop. Wynia’s Week wordt mogelijk gemaakt door de kijkers, luisteraars en lezers. Doneren kan HIER. Hartelijk dank!