‘Het westen verliest in rap tempo’

ijzeren_gordijn

Met enige regelmaat treed ik bij het programma ‘Opiniemakers’ op NPO1 op zaterdag tussen 18.00 en 19.00 op als de opiniemaker van dienst. Op zaterdag 17 augustus gaat het onder meer over het einde van de Koude Oorlog, bijna dertig jaar geleden. Ter gelegenheid daarvan reist de Duitse bondskanselier Angela Merkel naar het Hongaarse stadje Sopron, op de grens met Oostenrijk.

In Sopron herdenkt Merkel samen met de Hongaarse premier Viktor Orbán – met wie ze verder een gespannen contact heeft, onder meer over het opnemen van asielzoekers – dat dertig jaar geleden het ‘IJzeren Gordijn’ bij Sopron voor het eerst enkele uren open ging, met name voor Oost-Duitsers die naar West-Duitslad wilden. Enkele maanden later viel de Berlijnse Muur, twee jaar later bestond de Sovjet-Unie niet meer en kwam er ook een eind aan de Koude Oorlog.

Aanvankelijk leek het in die dagen of het westen een totale overwinning had geboekt, ook qua westerse waarden. Maar na de eeuwwisseling pakte dat anders uit. Lees hier verder