Jorritsma: ik zie, ik zie wat jij niet ziet!

PaulVerburgt 27-8-22
Annemarie Jorritsma

Ook aan het eeuwige leven van Mark Rutte komt een keer een eind. Dat is in spraakmakende VVD-kringen geen courant gespreksonderwerp, al was het maar omdat er bijna geen mens meer is die erover kan beginnen. Wie dat deed, ging eruit.

Alleen als je oud en uitgerangeerd bent, kun je zonder risico over de opvolging van Mark Rutte filosoferen.

Annemarie Jorritsma voldoet aan deze criteria, want 72 en volgend jaar weg uit de Senaat. Los daarvan heeft ze een onstuitbare behoefte om in de schijnwerpers te springen en zo vertelde ze aan het AD dat ze wel vijf potentiële opvolgers kende.

Geen kardinaalsmutsen

Vijf? U en ik kennen er niet één, want wij weten niet beter dan dat de VVD jaren geleden al is getransformeerd in een verkiezingsvehikel om ‘onze Mark’ in het Torentje te houden. Dat levert geen kroonprinsen en kroonprinsessen op, maar – komt-ie – tassendragers.

Een tijdje geleden analyseerde ik voor u de samenstelling van de huidige VVD-fractie in de Tweede Kamer. Op een enkeling na zijn ze allemaal elkaars replica: jong, universitair, stads, minieme maatschappelijke ervaring en niet zelden jaren achtereen fractiemedewerker. Dat ieder een eigen naam heeft, verbaasde me zelfs een beetje; ze zijn volkomen inwisselbaar.

Hun toewijding is die van monniken in een klooster, maar ik zag geen kardinaalsmutsen onder hen.

Je zegt niet: oh die, ja natuurlijk!

Nu zei Annemarie Jorritsma dat ze ‘sowieso’ in het kabinet ‘een stel’ geschikte kandidaten zag zitten en dat er ‘in de marge van het kabinet ook nog wel een paar’ rondliepen.

Marge, dat klinkt niet erg aardig, maar het is in elk geval breder dan de Tweede Kamerfractie. Partijbestuur en Senaatsfractie – ik noem maar wat – zijn ook rekruteringsbronnen kennelijk.

Het maakt het niet eenvoudiger, want mij springen niet onmiddellijk namen in de gedachten. En als je ze opzoekt, zeg je ook niet ‘oh die, ja natuurlijk!’

Hoe rekent Jorritsma?

In het partijbestuur zitten behalve de omstreden waarnemend voorzitter Onno Hoes nog vijf personen van wie we met alle respect nog nooit gehoord hebben. De VVD doet ook geen moeite om dat te veranderen, want op de partijsite ontbreekt elk spoor naar hun loopbaan of privéleven. Voorlopige conclusie: daar zit niet een tweede Mark tussen en dat vinden ze zelf ook.

De twaalfkoppige Senaatsfractie lijkt me ook niet direct een broedplaats van troonopvolgers. Op één veertiger na zijn het allemaal dames en heren van in de zestig en zeventig. Toch niet per se het profiel waar een partijraad voor op de banken gaat.

Trouwens, hoe rekent Annemarie Jorritsma eigenlijk? Ik zat in dezelfde periode als zij op school. Erg goed in rekenen was ik niet, maar ik weet zeker dat een stel + een paar niet gelijk is aan vijf.

Kiest u maar

Hoe het ook zij, we moeten dus vooral kijken in het kabinet. Daar zitten de nieuwe Marken. Volgens de rekenkunde à la Jorritsma minstens drie, misschien wel vier van de tien ministers en staatssecretarissen van de VVD.

Ik zet ze op alfabetische volgorde. Kiest u maar.

Micky Adriaansens
Eric van den Burg
Mark Halbers
Conny Helder
Christophe van der Maat
Liesje Schreinemacher
Aukje de Vries
Christianne van der Wal
Dennis Wiersma
Dilan Yesilgöz

Minstens drie hè, of vier.

Succes.

Wynia’s Week is er 104 keer per jaar, met nuchtere, onafhankelijke berichtgeving. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? Hartelijk dank!