Op bezoek bij Wierd Duk

beeld wierd

Wierd Duk is historicus en verslaggever bij De Telegraaf en reist het hele land af om zijn antenne in de samenleving te houden. Eerder was hij voor verschillende opdrachtgevers onder meer correspondent in Moskou en Berlijn en politiek verslaggever in Den Haag. Voor zijn correspondentschap in Moskou kreeg hij de Anne Vondelingprijs, genoemd naar de vroegere PvdA-leider.

Ik ken Wierd al sinds midden jaren tachtig. Ik leidde toen de kunstredactie van het Nieuwsblad van het Noorden in Groningen en nam Wierd aan als poprecensent. Hij ging trouwens al snel ook andere dingen doen voor de krant: hij maakte met fotograaf Chris van Houts onder meer een reis naar het Rusland van Gorbatsjov. Later waren Wierd en ik nog enige tijd collega’s bij weekblad Elsevier, waar hij verslaggever was en ik over politiek en economie schreef, onder meer als columnist.

Wierd heeft bij De Telegraaf ook een veelbeluisterde podcast. Daar kruisen onze wegen zo nu en dan. Twee jaar geleden was ik voor het eerst op bezoek in Het Land van Wierd Duk. Daags na de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 was ik weer op bezoek bij Wierd. In drie kwartier lopen we de hele politieke toestand en de stand van het land door.

Luisteren!