Plotseling gaat het kabinet-Rutte op volle toeren

Het is zelden vertoond: een Nederlandse minister van Financiën die zelf op het idee komt dat de staat niet minder, maar meer geld moet uitgeven. Nu wordt Wopke Hoekstra daarbij wel enthousiast geholpen door (linkse) economen en – belangrijker – de bedrijvenlobby van VNO-NCW. De werkgevers zijn, als bekend, vooral geïnteresseerd in lagere overheidsuitgaven als dat lagere bedrijfsbelastingen oplevert. Hoe dan ook, het kabinet gaat helemaal los. Ongekend.

Het derde kabinet-Rutte gaat iets hoogst ongewoons doen. Ten eerste wordt er volgend jaar veel meer geld uitgegeven. Bovendien wordt volgend jaar – eindelijk, kun je wel zeggen – de lastendruk eens wat lager. En verder wordt er een miljardenfonds opgetuigd, dat de komende jaren ‘investeringen’ moet doen: vliegvelden, snelwegen, treinen – en vast ook wel het een en ander voor het klimaat.

Er loopt bij dat historische gooi- en smijtwerk van alles door elkaar. Ten eerste zijn de beloftes om de burgers meer koopkracht te geven nooit uitgekomen en dat zal volgend jaar wel moeten, want enkele maanden later zijn er weer verkiezingen. Ten tweede is geld nu zo goedkoop, speciaal voor de staat, dat zelfs de minister van Financiën vindt dat je zo’n buitenkansje niet kunt laten lopen. En verder bestaat een beetje het idee dat het de komende jaren slechter kan gaan met de economie, die dus wel een impuls uit de overheidskas kan gebruiken.

Daarover (en veel meer) gaat het in dit video-interview van Coen de Jong met mij. Eerdere interviews – ook via Café Weltschmerz via YouTube – gingen over het verdrag van Marrakesh, over het klimaatbeleid en over de verkiezingen van dit voorjaar. Ze zijn allemaal te vinden op deze site en op YouTube.