Tussen hoop en vrees: triomfeert de democratie? Of niet?

WWTV

De hoop overheerst bij schrijfster MAAIKE VAN CHARANTE, in gesprek met SYP WYNIA. In haar boek ‘Debat Ongewenst’ trekt ze aan de noodrem omdat de elite, ‘de weldenkende klasse’ die door slechts een minderheid van de bevolking wordt gesteund, al tientallen jaren de lakens uitdeelt. Die bovenklasse vindt de denkbeelden van de rest fout en sluit debat – met name over immigratie en integratie – uit. Want debat over migratie is fout en wie het er wel over heeft, is dat ook.

Van Charante verwijst onder meer naar D66-politica Kajsa Ollongren, die als minister van Binnenlandse Zaken vormen van censuur introduceerde. ‘Schokkend’ noemt Van Charante dat, ook omdat de weerstand minimaal was.

Dit videogesprek is ook te beluisteren als podcast. Klik daarvoor HIER

Hoop: elite gaat het gesprek aan

Van Charante ziet dat het controleren van media en informatie een instrument is van de minderheid om de macht te behouden. De verkiezingsuitslag van 22 november 2023 kan een omwenteling teweegbrengen, zegt ze. ‘Maar vast staat het niet.’ Van Charante hoopt dat de bovenlaag (‘de nieuwe adel’) zich nu wel openstelt voor andere meningen en inzichten in plaats van zich af te blijven sluiten voor de werkelijkheid van de meerderheid (‘de nieuwe horigen’).

Vrees: top keert zich tegen de democratie

In het slechtste geval blijft de bovenlaag zich afsluiten en zal gepoogd worden de stem van de jongste Kamerverkiezingen teniet te doen. Dan vreest Van Charante het ergste, omdat dan feitelijk de democratie buitenspel wordt gesteld. Ze ziet maatregelen die hier en daar besproken worden – inclusief het eventuele verbieden van de PVV – als zo’n vorm van geweld tegen de democratie.

Het boek ‘Debat Ongewenst’ van Maaike van Charante is overal te koop, zoals ook in de winkel van Wynia’s Week (zowel als paperback als ook als E-book).

Wynia’s Week is er iedere week met video’s, podcasts en artikelen. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u ook mee? Hartelijk dank!