Vijftien jaar Geert Wilders solo (en nog lang niet weg)

Op 2 september 2004 stapte Geert Wilders uit de VVD – of werd hij uit de VVD gegooid. In ieder geval was Wilders al na het vertrek van Frits Bolkestein als VVD-leider in 1998 weliswaar een vooraanstaand Kamerlid, maar ook een wat wrevelig Kamerlid geworden. Onder politiek leider Hans Dijkstal voelde zich teveel gebonden. Dijkstal gaf hem een lage plaats op de Kamerlijst en Wilders was, tot zijn ontsteltenis, zelfs enkele maanden Kamerlid-af.

Onder de nieuwe fractievoorzitter, Jozias van Aartsen, groeide de onmin. Vanaf begin 2004 ging Wilders al op ramkoers – in ieder geval naar het idee van sommige Kamerleden, die zich beklaagden bij Van Aartsen. Die zag, samen met vice-premier Gerrit Zalm, uiteindelijk geen andere mogelijkheid dan om Wilders uit de fractie te zetten. Het formele breekpunt: Wilders wilde, anders dan de officiële partijlijn, Turkije hoe dan ook niet in de Europese Unie. Dat is nu overigens een breed gedeeld standpunt, zeker ook in de VVD-achterban.

In mijn column voor YouTube (via Café Weltschmerz) breng ik het vervolg in kaart: 15 jaar Geert Wilders solo. Voorlopige conclusie: Schrijf Geert nooit te vroeg af.

In dat verband is het ook interessant wat er zich afspeelt in en rond Forum voor Democratie, de dynamische rivaal van Wilders’ Partij voor de Vrijheid, waar het tegenwoordig wel heel erg dynamisch is. Ik sprak er over voor BNR Nieuwsradio. Die uitzending kunt u hier beluisteren