Wie klimaatkoploper wil zijn, moet de grenzen sluiten

Er is in Nederland van alles teveel. Nederland is er trots op de (bijna) grootste landbouwexporteur van de wereld te zijn. Nederland is er trots op twee ‘mainports’ te hebben: Schiphol èn Rotterdam. Nederland zet de grenzen wijd open: ieder jaar komen er weer honderdduizend (100.000) mensen bij, vrijwel helemaal door immigratie – waaronder 30.000, vaak kansloze asielzoekers.

Maar Nederland wil ook klimaatkoploper van Europa zijn, en dus van de wereld. Nergens in Europa is er kabaal over teveel stikstofuitstoot, maar wel in Nederland. Zoals er eerder ook alleen in Nederland een mestoverschot was. Nederland wil misschien niet vol zijn, maar maakt zichzelf wel vol. En waar het vol is, is het al gauw vuil. Je kunt ook wel de koeien decimeren, maar wat helpt het als het aantal mensen sterk blijft groeien?

‘Berlijn aan de Rijn’

Het kan niet allemaal tegelijk, maar in Den Haag lijkt niemand dat te beseffen. Een vol land is een vuil land. Is dat niet de bedoeling? Vast niet. Dan moeten er keuzes worden gemaakt: een minder vol land, een minder welvarend land, een minder gastvrij land. Wat in ieder niet helpt is wat Rob Jetten van D66 wil. Die wil dat Nederland ‘Berlijn aan de Rijn’ wordt, waar de bouwkranen door de wolken steken, samen met de windmolens en iedereen divers en duurzaam is.

Ik maakte er samen met Coen de Jong een film van, voor YouTube, technisch mogelijk gemaakt door Café Weltschmerz. Kijken!

Hoe het Burgermanifest een petitie werd

Op YouTube staat er met behulp van Café Weltschmerz ook een oproep om het Burgermanifest tegen het klimaatbeleid te steunen.

Op bezoek bij Harry Mens

Op zondag 22 september was ik te gast bij Harry Mens, in zijn tv-programma ‘Businessclass’. Harry interviewde mij over het economisch beleid van het kabinet RutteDrie, over de steeds oplopende lasten onder de liberale premier, over de lafheid van de oppositie en over mijn onderneming, over Wynia’s Week en de website sypwynia.nl. Terugkijken? dat kan hier