Bericht aan kinderen, over klimaatverandering

Greta_Thunberg

Lieve kinderen,

Het spijt me dat grote mensen jullie bang hebben gemaakt voor klimaatveranderingen en voor wat jullie daar in de toekomst van kunnen merken. Misschien ben je minder bang als je een paar feiten kent die de volwassenen expres niet aan jullie voorleggen. Ik ga ze nu aan je vertellen.

Het nieuws was vroeger een bron van reële informatie, althans dat vonden wij. Maar in recenter tijden hebben journalisten gemerkt dat ze meer geld kunnen verdienen als ze ons eng nieuws voorschotelen, en dan doet het er niet toe of het waar is. Tegenwoordig bestaat veel nieuws, zowel van rechts als van links, uit meningen die bedoeld zijn om je bang te maken, niet om je informatie te verschaffen. Enge dingen krijgen namelijk meer aandacht en zo worden mediabedrijven winstgevender. Datzelfde geldt ook voor mensen die boeken schrijven. Schrijvers maken hun boeken vaak eng zodat je ze gaat kopen. De meeste volwassenen weten best dat al dat enge niet echt is. De meeste kinderen weten dat niet. Jullie hebben het nu net geleerd.

Is kernenergie gevaarlijk?

Vroeger, lang geleden, was kernenergie gevaarlijk. Van moderne kerncentrales (die in de afgelopen 20 jaar overal op aarde gebouwd zijn) is nog nooit iemand dood gegaan. Ze gelden als de veiligste energiebron op aarde. Wereldwijd zijn er in de afgelopen decennia meer mensen omgekomen als ze van het dak vielen terwijl ze zonnepanelen installeerden dan door problemen met kernenergie. En de meeste slimme volwassenen in de wereld zeggen dat je klimaatverandering echt het beste kunt aanpakken met kernenergie, want kerncentrales leveren massa’s goedkope, schone energie op, helemaal zonder CO2-uitstoot.

Kernenergie inzetten om klimaatverandering tegen te gaan. Dat is een van de weinige oplossingen waar zowel een paar Democratische als vrijwel alle Republikeinse presidentskandidaten in de Verenigde Staten voorstander van zijn. Daar zitten ook twee jonge, slimme Democraten tussen (Cory Booker en Andrew Yang), laat dat even tot je doordringen. En ik zal eerlijk zijn, de oudste Democratische presidentskandidaat, Joe Biden, is ook voorstander van kernenergie, want hij is goed op de hoogte.

Misschien maak je je zorgen over kernafval, maar dat hoeft niet. Elk land met kernenergie (en dat zijn er heel veel) slaat zijn kernafval prima op. Als je al het kernafval in de wereld op één plek bij elkaar zou brengen, dan zou het op één voetbalveld passen. Het is geen groot probleem. En in de nieuwe ontwerpen voor kerncentrales wordt dat kernafval zelfs door de centrale opgegeten en omgezet in elektriciteit, waardoor er uiteindelijk misschien nog veel minder afval overblijft.

We worden armer, maar ook rijker

De Verenigde Naties schatten dat de economie als gevolg van klimaatverandering in de komende tachtig jaar 10% zal krimpen. Daar wordt niet bij verteld dat de economie tegen die tijd wel vijf keer zo groot en zo efficiënt zal zijn als nu, en dat je dus helemaal niets zult merken van die 10% die er niet is gekomen. En zo slecht zal het alleen gaan als wij niets tegen die klimaatverandering doen, maar we gaan wel iets doen.

Er zijn nu bedrijven die machines bouwen waarmee ze de CO2 zo uit de lucht kunnen zuigen. Voorlopig zijn die machines nog te duur om in te zetten. Maar als ze straks goedkoper en efficiënter worden, hebben we een oplossing klaarliggen, mocht dat ooit nodig zijn. Wel duur, maar aan CO2 zal de wereld niet ten onder gaan nu we weten hoe we overtollige CO2 uit de atmosfeer moeten halen. (Planten gedijen juist op CO2, dus we willen ook weer niet te veel weghalen. In kassen wordt CO2 naar binnen gepompt om de planten beter te laten groeien.)

Klimaatbos

Wetenschappers melden dat we de klimaatveranderingen kunnen tegengaan door meer bomen te planten. (Veel meer bomen.) Dat is allemaal te doen, als de wereld vindt dat dat nodig is. Er zijn nog veel meer bedrijven en technologieën die zich op allerlei manieren met klimaatverandering bezighouden. Elke aanpak die ik hier genoemd heb (kernenergie, CO2-zuigers, bomen planten) is misschien in z’n eentje al genoeg om een klimaatverandering tegen te houden, maar er zijn nog tientallen andere manieren waarop we dit probleem kunnen aanpakken, en elke dag komen er nieuwe bij.

Mensen kunnen veel, dat is wel gebleken

Al honderden jaren lukt het ons mensen om echt alle problemen op te lossen die we van verre op ons af zien komen. Met klimaatverandering is het niet anders. De juiste mensen werken hard aan allerlei oplossingen, ze weten al hoe ze die moeten bereiken, namelijk met meer kernenergie, plus CO2-zuigers, plus een heleboel groene energie uit zon, wind en nog meer.

Maak je je zorgen over een stijgende zeespiegel? Dat hoeft niet. De slimste en rijkste mensen op aarde kopen nog altijd huizen langs het strand. Dat vinden zij geen probleem. En mocht de zeespiegel al stijgen, dan gaat dat langzaam genoeg voor de mensen om zich aan te passen.

Scholierendemonstratie

Grote mensen laten hun boodschap soms graag door kinderen overbrengen, want dan wordt het lastig voor hun tegenstander om kritiek te hebben zonder meteen voor onmens door te gaan. Als grote mensen je in paniek hebben gebracht over klimaatverandering zonder je te vertellen wat ik je nu vertel, dan hebben ze niet het beste met je voor. Dan maken ze misbruik van je.

Ga er maar vanuit, als je grote mensen iets over kernenergie vraagt, dat hun kennis daarover verouderd is. Ze weten dus niet dat de nieuwere technologie op dat gebied de veiligste energie op aarde oplevert.

Zo, je bent nu helemaal op de hoogte

Van wat ik je nu verteld heb, hebben volwassenen vaak geen idee. Je weet over dit onderwerp nu meer dan de meeste volwassenen.

Mijn generatie heeft veel vertrouwen in jullie generatie. Jullie worden de hoogst opgeleide en daadkrachtigste mensen aller tijden. Mijn generatie (en een paar generaties na mij ook nog) weet al hoe we toekomstige klimaatproblemen kunnen oplossen. Jullie generatie gaat dat doen.

Wij volwassenen hebben respect voor de passie en energie die jullie in dit onderwerp steken. Maar het is niet eerlijk als we jullie de elementaire feiten onthouden en jullie ondertussen bang maken en tot demonstraties aanzetten. Ik hoop dat je door deze brief beter kunt slapen. De grote mensen hebben dit probleem al onder controle, of zullen het binnenkort onder controle hebben, en jullie gaan het karwei samen met ons afmaken. Dus ga vanavond maar lekker slapen. Komt goed, we gaan het samen doen.

Scott Adams

Dit artikel van publicist Scott Adams verscheen eerder in het Engels, hier.
Vertaling: Willy Hemelrijk.