Biografie markeert eerherstel van ‘dwars boegbeeld’ Arie den Hollander

WhatsApp Image 2021-03-09 at 14.10.24
Schrijver Hans Werdmölder signeert de eerste exemplaren van zijn boek ‘Den Hollander’.

De socioloog en Amerikanist A.N.J. den Hollander (1906-1976) was zijn tijd ver vooruit. Al in de jaren dertig van de vorige eeuw doorzag hij diepe tegenstellingen tussen verschillende bevolkingsgroepen in de Verenigde Staten. Tegenstellingen die we nu bijna dagelijks voorgeschoteld krijgen.

Het is niet alleen de tegenstelling tussen blank en zwart, die anno 2021 weerspiegeld wordt door twijfelachtig politieoptreden en Black Lives Matter-protesten, maar het zijn ook tegenstellingen tussen rijke en armere (blanke) Amerikanen, Noord en Zuid, stad en platteland. Met de verkiezingscampagne van 2016 als hoogtepunt, toen kandidate Hillary Clinton sprak over een ‘basket of deplorables’, doelend op Trump-fans. Als in de dagen voor de Amerikaanse Burgeroorlog, toen de rijke elite uit het noorden de wil oplegde aan de ‘boerenpummels’ in de zuidelijke staten.

Groot socioloog, grondlegger Amerikanistiek

A.N.J. den Hollander schreef over de arme blanken in het zuiden van de Verenigde Staten, over de Puerto Ricanen in New York City en over de rassenrellen in de grote steden van de VS. Hij was niet alleen een veelzijdig en kleurrijk wetenschapper, maar ook een groot socioloog en grondlegger van de Amerikanistiek in Nederland. De colleges van Den Hollander waren halve conferences, waarin hij schitterde door vakmanschap en eruditie.

Juist in die collegezalen werd Den Hollander in 1969 aangevallen, als een autoritaire professor van de voorbije tijd. Arie den Hollander was de eerste hoogleraar die werd weggewerkt, als onderdeel van de culturele revolutie aan de Nederlandse universiteiten. Maar hij bleef publiceren, onder meer over de muckrakers van een eeuw geleden, de Amerikaanse onderzoeksjournalistiek avant la lettre.

Na zijn plotselinge dood in juli 1976 volgde gaandeweg een herwaardering voor Arie den Hollander en zijn werk. De schitterende biografie van Hans Werdmölder, die deze week verschijnt, speelt hier een belangrijke rol in en biedt een boeiend portret van een welbespraakte man, dwarse geleerde en markant persoon. 45 jaar na zijn overlijden krijgt Den Hollander langzaam maar zeker weer de erkenning die hij verdient.

De biografie ‘Den Hollander’ is verkrijgbaar in zowel paperback als luxe hardcover en is overal te koop en te bestellen. Zoals HIER.