‘Dat Nederlandse militairen in Indië ook levens hebben gered wordt vergeten’

SYP-JMVisser-Moll-Bersiap-WWTV-voorWebheads260423
Hans Moll, geïnterviewd door Jan Marten Visser voor WWTV. (Beeld: Wynia’s Week)

Het pas verschenen boek ‘Het pijnlijke afscheid van de Indische Archipel. Trauma – Discussie – Eerherstel’ is een nieuwe bijdrage aan de discussie rond de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Rond veteranen en oud-Indiëgangers, wordt er met teleurstelling gesproken over de vorig jaar gepubliceerde onderzoeksresultaten en de daarop gebaseerde opstelling van de Nederlandse regering.

JAN MARTEN VISSER gaat in gesprek met HANS MOLL, medeauteur van de bundel. Moll is voormalig NRC-journalist en oud-voorzitter van de Federatie Indische Nederlanders. Moll licht de achtergronden bij dit boek toe en gaat daarbij gedetailleerd in op de Bersiapperiode, de periode direct na het uitroepen van de Indonesische Onafhankelijkheid. Dit is een gewelddadige en in de geschiedschrijving omstreden periode.

Moll stelt dat de Nederlandse troepen ook aanwezig waren om onder andere Molukkers, Nederlanders, Indonesiërs en Chinezen te beschermen en dat zonder hun aanwezigheid de Bersiap een nog veel groter bloedbad zou zijn geworden. Hiervoor is echter niet veel oog: ‘Het is één en al bashen van de Nederlanders. Daar verzet ik mij tegen.’

Dit videogesprek is zoals altijd ook beschikbaar als podcast.

Wynia’s Week verschijnt twee keer per week. Bent u al abonnee? Donateurs maken het allemaal mogelijk. Doneren kan HIER. Hartelijk dank!