‘De Maakbare Mens’, het nieuwe boek van Bina Ayar: duwen en drukken tot we allemaal gelijk denken en doen

Bina Ayar - De Maakbare Mens - klein

Op donderdag 25 mei verschijnt het indringende boek ‘De Maakbare Mens’ van journalist Bina Ayar. Hoe er van bovenaf modelburgers van ons worden gemaakt.

Of het nu gaat om gezondheid, veiligheid of meningen: alles moet meetbaar en maakbaar zijn. Er wordt zodoende steeds meer aan de mens gesleuteld: aan zijn gevoelens, gedachten en gedrag. Het doel: een modelburger die geen risico’s neemt, gezond is en altijd de juiste opvattingen heeft.

Moralisme en vrijheidsverlies

In De Maakbare Mens beschrijft journalist Bina Ayar met scherpe pen hoe de maakbaarheidsmanie gepaard gaat met moralisme, controle en het verlies van vrijheid, verbinding en verbeelding.

Aan de hand van interviews met denkers en specialisten wordt ook duidelijk dat het paradoxen regent bij het gelijktrekken van de mens. Het uitsluiten van minderheden die zich weigeren te laten omvormen tot inclusieve modelmensen is daar een treffend voorbeeld van. Maar: is de maakbare mens nog wel menselijk?

Bina Ayar (1972) is historicus, redacteur en freelance journalist. Ze werkt onder meer voor HP/ De Tijd en Wynia’s Week.

Inlichtingen voor media en de boekhandel: info@blauwburgwal.nl

Nu al te koop!

DE MAAKBARE MENS van Bina Ayar ISBN 978 94 6185 332 5 Winkelprijs: € 22,50 (gratis verzending) 222 pagina’s Verschijningsdatum: 25 mei 2023. Het boek is dan overal te koop en nu HIER NU AL TE BESTELLEN Veel leesplezier!