EXCLUSIEF Monumentale biografie ‘dwars boegbeeld’ Arie den Hollander in november MET KORTING voor lezers van Wynia’s Week

advertentie

De socioloog en Amerikanist A.N.J. den Hollander (1906-1976) was zijn tijd ver vooruit. Al in de jaren dertig van de vorige eeuw doorzag hij diepe tegenstellingen tussen verschillende bevolkingsgroepen in de Verenigde Staten. Den Hollander schreef toen al over de arme blanken in het zuiden van de VS, over de Puerto Ricanen in New York en over de rassenrellen in de grote Amerikaanse steden.

Arie den Hollander was de grondlegger van de Nederlandse Amerikanistiek èn een van de pijlers onder de Nederlandse sociologie. Ook kan Den Hollander worden beschouwd als voorbereider van de Nederlandse onderzoeksjournalistiek van de 21st eeuw.

De aanval en de herwaardering

De colleges van Den Hollander waren halve conferences, waarin hij schitterde door vakmanschap en eruditie. Juist in die Amsterdamse collegezalen werd Den Hollander in 1969 aangevallen, als een autoritaire professor van de voorbije tijd. Arie den Hollander was de eerste hoogleraar die werd weggewerkt, als onderdeel van de culturele revolutie aan de Nederlandse universiteiten.

Maar hij bleef publiceren, onder meer over de muckrakers van een eeuw geleden, de Amerikaanse onderzoeksjournalistiek avant la lettre. Na zijn plotselinge dood in juli 1976 volgde gaandeweg een herwaardering voor Arie den Hollander en zijn werk.

Den Hollander, de biografie

De schitterende biografie van Hans Werdmölder, die begin 2021 verscheen speelt hierin een belangrijke rol. De biografie biedt een boeiend portret van een welbespraakte man, dwarse geleerde en markant persoon. 45 jaar na zijn overlijden krijgt Den Hollander weer de erkenning die hij verdient.

Nu tijdelijk met korting

De biografie ‘Den Hollander, dwars boegbeeld van de Nederlandse sociologie’ is verkrijgbaar in zowel paperback als luxe hardcover. Speciaal voor de lezers van Wynia’s Week is de monumentale biografie deze maand november met korting beschikbaar.

De luxe hardcover kost deze maand 25 euro (normaal 39,95), de paperback 17,50 euro (normaal 29.95). Bestellingen alleen HIER. Alleen deze maand!