Geen gezeik, iedereen rijk? Speelt geld geen rol?

ruttehoekstra

Vrijwel alle politici zitten uit te delen alsof het niets kost. De lonen omhoog, de uitkeringen omhoog, meer klimaat, meer huizen, nieuwe spoorwegen, nieuwe steden. Haagse politici lijken op het Haagse duo Jacobse en Van Es – creaties van Van Kooten en De Bie – met hun verkiezingsslogan: ‘Geen gezeik, iedereen rijk’.

Het wonder lijkt geschied. Na de vorige crisis liepen de Rutte-kabinetten voorop in bezuinigen en lasten verzwaren. De Corona-crisis raakt de economie net zo zwaar als de vorige crisis, maar deze keer is er geen geldgebrek. Geld kost immers niets, zegt Wopke Hoekstra, de minister van Financiën. Brussel strooit ook met miljarden. Het kan niet op.

Maar: als het te mooi is om waar te zijn, is het meestal te mooi om waar te zijn. En wie betaalt de rekening? De burger betaalt drie keer. Eerst in hogere belastingen. Vervolgens in een hogere staatsschuld – hogere lasten voor straks. En ten derde door geldontwaarding, inflatie. Die is goed voor overheden met schulden, maar slecht voor wie gespaard heeft en voor pensioenfondsen. Over de valse droom van de eeuwige geldboom.