‘Grotere EU wordt een meer verdeelde EU’

wwtv
Europese verscheidenheid: de Estse premier Kaja Kallas wordt in Versailles ontvangen door de Franse president Emmanuel Macron.

ADRIAAN SCHOUT is als Europa-deskundige verbonden aan Instituut Clingendael en hij is tevens hoogleraar in Nijmegen. Hij werkte onder meer bij de Europese Commissie. De afgelopen maanden pleitte Schout er regelmatig voor dat het kabinet-Rutte opnieuw gaat onderhandelen in Brussel om uit de Nederlandse stikstofcrisis te komen. Het kabinet wil daar tot dusver niet aan.

In dit videogesprek (ook beschikbaar als podcast) overzien Syp Wynia en Adriaan Schout de schuivende panelen in de Europese Unie. Met nog een rondje oostwaartse uitbreidingen wordt de EU wel groter, maar ook verdeelder. En: tot dusver deed Mark Rutte nog of hij kritisch was op ‘meer Europa’, maar in zijn nieuwste kabinet heeft hij ook zijn laatste euroscepsis laten varen. Wat zegt Schout daar van?

Willen Duitsland en Frankrijk een nieuwe Europese Grondwet van het soort dat de Nederlandse bevolking in 2005 wegstemde? En waarom is daar geen debat over? Is de Europese Unie door de Oekraïne-oorlog van zijn ankers geslagen? Of is juist Nederland binnen Europa zijn ankers kwijt?

Steunt u ook de ongebonden, onafhankelijke journalistiek van Wynia’s Week? Dat kan HIER. Hartelijk dank!