Het worden geen rustige weken voor Rutte, Kaag en Hoekstra

SYP221221-regeerakkoord en coronabeleid
Mark Rutte bij de afkondiging van weer een lockdown, zaterdag 18 december 2021

Daar was Nederland zowaar wereldnieuws. Niet vanwege een regeerakkoord, maar omdat Nederland als eerste Europese land de samenleving weer op slot gooit, een week voor kerst. Het land dat als laatste met mondkapjes kwam, als laatste ging vaccineren en als laatste ging boosteren was zowaar koploper met deze lockdown.

Het past wel in het Nederlandse coronapatroon van hollen en stilstaan. Na een enthousiaste heropening (‘Dansen bij Jansen!’) al snel weer de teugels aantrekken. In dit geval heeft het zelfs al schijn van overcompensatie. Weken, maanden van nalatigheid met boosteren moet gecompenseerd met paniek en daadkracht. Syp Wynia en Pim van Galen bespreken de toestand in deze video van Wynia’s Week TV WWTV

De Catshuisbubble

Wat er zich in de Catshuisbubble van medisch specialisten en bewindslieden afspeelt is dikwijls een raadsel en oncontroleerbaar bovendien. Maar niet uitgesloten kan worden dat de behoefte aan daadkracht niet alleen de eigen verantwoordelijkheid (te weinig IC-personeel, nalatig met boosteren) moet verbloemen, maar ook een functie heeft op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart.

Dat zou niet voor het eerst zijn. Een jaar geleden was het een andere Coronavariant, de Britse, die werd aangehaald als dwingende aanleiding om Nederland tijdelijk – het werden meer dan drie maanden – onder het juk van een avondklok te plaatsen. Niemand heeft toen – vooraf, tijdens of achteraf – het nut van die extreem ingrijpende maatregel kunnen aantonen, Maar het was wel een teken van daadkracht, en daar hunkerde in ieder geval de VVD-campagne in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 naar.

De proteststem lonkt

Nu zijn er weer verkiezingen, nu in maart 2022. Geen Kamerverkiezingen weliswaar, maar wel gemeenteraadsverkiezingen. Het vertrouwen in de politiek is laag. Het vertrouwen in het kabinet en de coalitie (de oude is de nieuwe) is laag. Het regeerakkoord is lauw onthaald. Niemand die echt verwacht dat er ‘een nieuwe bestuurscultuur’ zonder handjeklap en met oog voor de burger in aantocht is. De stemming in het land hangt tussen mistroostigheid, cynisme en ingehouden woede.

Premier Mark Rutte beriep zich bij het uitroepen van weer een lockdown op ‘het voorzorgsprincipe’. Maar daar deed het kabinet toch nooit aan? We zijn toch niet voor niets de laatste boosteraars van Europa. En trouwens: waar is het ‘voorzorgsprincipe’ bij het inkopen van aardgas?

De gasopslag van Nederland is amper voor de helft gevuld, de prijzen vliegen omhoog en dan moet de winter nog beginnen. En waar is het voorzorgsbeginsel bij het woningtekort? Waar was het voorzorgsbeginsel toen de asielzoekers toestroomden, iedereen in Den Haag wegkeek en de gemeenten gedwongen werden asielzoekerscentra te openen?

Lockdown? Vlucht vooruit.

Nee, dat Nederland nu plotseling als eerste aan de lockdown gaat heeft alle trekken van een vlucht vooruit. En mogelijk niet alleen een vlucht vooruit om het eigen falen af te dekken met harde maatregelen die drukken op de burgers, bedrijven, het sociale en maatschappelijke verkeer en de geestelijke toestand van een heel land.

Want de coalitie (de oude die de nieuwe is) strooit dan wel met vele tientallen miljarden, maar dat zal niet voldoende zijn om de stemming in het land om te laten slaan. Na de regeringspartijen CDA en D66 staat nu ook de VVD op zwaar verlies in de peilingen. Als het zo doorgaat wordt het CDA wellicht weggevaagd bij de gemeenteraadsverkiezingen, waarmee deze oude machtspartij de weg gaat die de PvdA eerder aflegde. De VVD is niet onkwetsbaar. De gedesillusioneerde kiezer kan of thuisblijven of goed terecht bij de vele lokale partijen.

Het kanteljaar 2022

Het nieuwe jaar kan zomaar een kanteljaar worden. Een historisch jaar, met een al snel wankelend kabinet, onrust in de straten, burgerlijke ongehoorzaamheid, grote kiezersverliezen, gerommel in partijen en de roep om het vertrek van leiders. 2022 wordt geen rustig jaar. Sowieso niet voor Mark, Sigrid en Wopke.

De video waarin Syp Wynia en Pim van Galen de politieke toestand bespreken is te bekijken door op onderstaand beeld te klikken.

Wynia’s Week is er ook in het nieuwe jaar, 2022. Draagt u ook bij aan deze broodnodige, onafhankelijke berichtgeving? Doneren aan Wynia’s Week kan via de bankrekening van Wynia’s Week NL94 INGB 0006 3945 08 of HIER. Hartelijk dank!