Mark Koster: Wie heeft de macht op het Mediapark?

video-1

Iedereen praat elkaar na dat het met de televisie een aflopende zaak is. In werkelijkheid is er nog nooit zoveel aandacht geweest voor televisie, voor bekende tv-personen en voor rellen op het Mediapark. De tv is niet dood, de tv leeft als nooit tevoren. Daarover gaat dit videogesprek van Syp Wynia met mediajournalist MARK KOSTER  over macht en geld in Hilversum.

TV is ook politiek: partijpolitiek, kantoorpolitiek, geld en macht. Dat geldt bij uitstek voor de publieke omroep, de NPO. Daar wordt jaarlijks een miljard euro aan uitgegeven zonder dat er veel zicht is waarom het ene programma wel en het andere geen geld krijgt. Terwijl de top van de NPO zich soms in detail bemoeit met de aard van programma’s en de keuze van de presentatoren.

Mark Koster is een van de weinige mediajournalisten die ook werkelijk over de macht in de media publiceert. Hij schreef al een boek over de machtige mediafamilie De Mol en is nu bezig met een boek over de macht bij de Publieke Omroep. Dat werd hem niet in dank afgenomen: hij raakte zijn radiorubriek over de media kwijt.

De Mol, RTL

Syp Wynia praat met Mark Koster over de machtsconcentratie op het Hilversumse Mediapark, waar de commerciële omroepen (RTL, SBS) zitten en waar ook het kantoor van Talpa (John de Mol) staat. Maar daar zit ook de NPO, de publieke omroep, die van belastinggeld wordt betaald. RTL staat op het punt om SBS over te nemen. Dan zijn er nog maar twee tv-blokken over: RTL en NPO. Is dat niet teveel machtsconcentratie in Hilversum?

Het Haags-Hilversumse huwelijk

En hoe zit het met de lijntjes tussen het Haagse Binnenhof en het Hilversumse Mediapark? De publieke omroep wordt immers betaald met geld dat door de Haagse politiek wordt verdeeld? Willen de regeringspartijen daar ook iets voor terug? CDA en PvdA laten hun lijntjes naar Hilversum (KRO-NCRV, BNN-Vara) niet los en VVD en D66 evenmin.

Maar waar staan die omroepen eigenlijk voor? Wie vertegenwoordigen ze nog? En als de klassieke regeerpartijen instorten, hoe gaat het dan met hun bevriende omroepen in Hilversum? Is de Hilversumse journalistiek wel kritisch op de macht op het Mediapark? Of kijkt de NPO alleen naar rellen bij de commerciëlen?

In 55 minuten bijgepraat

Mark Koster neemt geen blad voor de mond over de Macht op het Mediapark en over het wel erg knusse Haags-Hilversumse huwelijk. Over de mistige besluitvorming. Over de beste koopman van Hilversum. Over de Mao van het Mediapark. Over de dunne lijntjes tussen politiek en media. In 55 minuten bent u helemaal bijgepraat. Klik op de foto!

Bent u al abonnee van Wynia’s Week TV (WWTV)? Aanmelden kan HIER.

Wilt u ook sponsor of donateur worden van Wynia’s Week? Doneren kan HIER. Hartelijk dank!