‘Nieuwe partijen als BBB en NSC kunnen niet meer geboycot worden. Het is te groot geworden’

bouk

ARIEJAN KORTEWEG, schrijver van het nieuwe boek ‘Het Haagse Moeras’ heeft zowel somber als opgewekt nieuws. Na de Kamerverkiezingen van 22 november zal veel hetzelfde blijven, zegt hij in gesprek met SYP WYNIA voor WWTV en podcast . Maar Den Haag zal toch ook worden opgeschud. Nieuwe partijen kunnen namelijk niet meer buiten de deur worden gehouden.

Ariejan Korteweg werkte lang bij De Volkskrant en de laatste 9 jaar in Den Haag. Eerder schreef hij een boek over de Hollandse lobbycratie (‘Lobbyland’) die hij nog steeds als een klef onderdeel van de Haagse bedrijfscultuur ziet. Nu is er dus zijn nieuwe boek, waarin hij de Binnenhofse sfeer in de Rutte-jaren in kaart brengt. Want, zegt hij, Den Haag heeft zich in mede gevormd naar de stijl van de leider van de afgelopen 13 jaar.

Na de Kamerverkiezingen van 22 november 2023 zal veel hetzelfde blijven, voorspelt Korteweg. Ook als er ogenschijnlijk veel verandert, blijft toch veel hetzelfde: veel dezelfde mensen, dezelfde reflexen, dezelfde instituties. ‘De VVD heeft dan wel een nieuwe leider, maar iedereen die er toe doet komt uit de Rutte-school. Topambtenaren? Blijven hetzelfde. Net als adviesraden, die vaak een troebele rol spelen.’

Maar Korteweg biedt in zijn laatste hoofdstuk ook hoop. Hij constateert dat de opkomst bij Kamerverkiezingen hoog is, hoger dan eerder. Dat het ledental van (nieuwe) politieke partijen stijgt, waar het altijd daalde. Grote politieke en maatschappelijke betrokkenheid leidt hij ook af aan demonstraties van burgers die steeds minder meedoen aan het vergadercircus van de polder, maar wel zelf de straat op gaan.

Bij wat er na 22 november ook allemaal hetzelfde zal blijven ziet Korteweg ook een belangrijke verandering ten goede. In het verleden werden nieuwe partijen buitenspel gezet of werd geprobeerd ze zichzelf te laten opblazen, juist door ze mee te laten regeren. Ariejan Korteweg ziet het als vooruitgang dat dat niet meer gaat lukken. ‘De Bende van Vijf – de oude regeerpartijen – maakt niet meer de dienst uit. Nieuwe politici buitenspel zetten, dat lukt niet meer. Wat er aan de poort klopt is te groot geworden.’

Het boek ‘Het Haagse Moeras’ van Ariejan Korteweg verscheen op 24 oktober 2023. Op 31 oktober is er een presentatie van het boek in het Amsterdamse debatcentrum De Balie.

Wynia’s Week is er 104 keer per jaar, vaak met video en podcast. Bent u al abonnee? Wynia’s Week is helemaal gratis, dankzij de bijdragen van de donateurs. Doet u mee? Hartelijk dank!