‘Poolse minister is kansrijke rivaal van Rutte bij de NAVO’

WWTV-Vervloed-280324
Beeld: Rutte in China (Remko de Waal / ANP)

We moeten nog maar zien of Rutte zijn gedroomde baan van secretaris-generaal van de NAVO wel krijgt, zegt oud-diplomaat JOHANNES VERVLOED. Hij sprak met SYP WYNIA voor WWTV over Nederlandse baantjesjagerij in de internationale politiek, over de rechtse ‘Wende’ in Europa en over de beste aanpak van de Oekraïne-oorlog.

‘Ik was als diplomaat een groot deel van de tijd bezig met lobbyen voor Nederlandse kandidaten voor internationale functies,’ zegt Vervloed: een commissie hier, een gezant daar, diverse Europese functies.’ Hij acht het niet verstandig dat Rutte zich zo openlijk en in een vroeg stadium kandidaat heeft gesteld voor de NAVO. Hij wijst er op dat Rutte vooral slecht ligt aan de oostflank van de NAVO: de Baltische staten, Hongarije, Turkije. En de Roemeense president heeft zichzelf kandidaat gesteld.

Vervloed dicht met name een tot dusver onbekende tegenkandidaat van Rutte kansrijk, te weten de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski. ‘Die ligt goed bij de Amerikanen en zou voor iedereen acceptabel zijn, hoor ik in de wandelgangen,’ zegt Vervloed.

Johannes Vervloed ziet bij de Europese verkiezingen in juni een omwenteling ten gunste van Euro-sceptische partijen, waardoor het Europees parlement niet meer de grootste fanclub van de EU zou zijn.

Als oplossing voor de Oekraïne-oorlog volgt Vervloed wijlen de Amerikaanse topdiplomaat Henry Kissinger: De Krim naar Rusland, Donbass een bufferzone en de rest van Oekraïne lid van de NAVO. ‘Dan kijkt Poetin wel uit om dat romp-Oekraïne binnen te vallen.’ Vervloed denkt dat Poetin wel te vinden zou zijn voor onderhandelingen met zo’n uitkomst: ‘Dat is ook in zijn belang.’

De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER. Hartelijk dank!

Deze WWTV-video is ook te beluisteren als podcast, zowel via Spotify als via Apple. Kijk ook HIER