Rutte leunt al bijna 12 jaar op links

onderonsje
Onderonsje: Rutte en Klaver.

Er is oorlog, alles is duur, en het kabinet geeft teveel geld uit. Het kabinet RutteVier moet daarom het regeerakkoord herschrijven en een zuiniger begroting maken. En omdat ze geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben, gaan Rutte en Kaag ook te rade bij de oppositie. Ze kunnen kiezen: steun van JA21 of steun van PvdA en GroenLinks (die samen optrekken).

Hogere belastingen

Daarover praten PIM VAN GALEN en SYP WYNIA in deze video van Wynia’s Week TV. Ook te beluisteren als podcast. Het lijkt er veel op dat Rutte en Kaag de belastingen gaan verhogen in plaats van in de uitgaven te snijden. En dat terwijl de belastingdruk onder de Rutte-kabinetten al met tientallen miljarden per jaar omhoog is gegaan.

Regeren met links

Alle kans dus, dat Rutte ook nu weer bij links uitkomt. Rutte komt namelijk al sinds hij in 2010 de verkiezingen won uit bij links. Eerst probeerde hij in 2010 over links te regeren. Toen dat niet lukte had hij de steun van de PvdA nodig om de pensioenleeftijd te verhogen en zijn Brusselgezinde Europabeleid te kunnen voeren. Dat is nu bijna twaalf jaar geleden. Vervolgens ging hij met de PvdA regeren.

Hogere uitgaven

Door de jaren heen kon Rutte behalve op steun van CDA en D66 steeds weer leunen op de linkse partijen PvdA en GroenLinks, als regeringspartij of als gedoogpartij. De vaak linkse ChristenUnie steunt Rutte ook al tien jaar. Alle kans dus, dat Rutte ook nu weer kiest voor links. Dat betekent: hogere uitgaven, hogere belastingen. Is dat VVD-beleid? In de Ruttejaren wel.

Nog geen abonnee van Wynia’s Week en Wynia’s Week TV? Aanmelden kan HIER.

Wilt u donateur worden van Wynia’s Week? Graag! Dat kan HIER. Hartelijk dank!