Urgenda: Hoe grijp je met behulp van de rechter de macht in Nederland?

Jos-Teunissen-video
Jos Teunissen

Zoiets kan alleen in Nederland: een rechter die een clubje willekeurige particulieren  verregaande zeggenschap geeft over welk beleid parlement en regering moeten voeren. Als er iemand is die weet hoe dat kan – maar niet zou moeten kunnen – is het prof. Jos Teunissen. Ik sprak hem uitvoerig.

Jos Teunissen was tot voor kort hoogleraar staatsrecht en staatsleer, achtereenvolgens aan de Universiteit Maastricht en de Open Universiteit. Hij roert zich, ook in Wynia’s Week met gezag in het debat over de Urgenda-uitspraak van de Hoge Raad. Al in zijn proefschrift (1996) keerde hij zich tegen de wijziging van het Burgerlijk Wetboek, die het actiegroepjes – zoals nu Urgenda – in staat stelt om met een beroep op het ‘algemeen belang’ het regeringsbeleid te dicteren. Daarbij wordt ook de democratie uitgeschakeld.

Met Teunissen maakte ik een video (annex podcast) van een uur, voor YouTube – met dank aan Café Weltschmerz.  Over hoe het zo ver kon komen, dat particulieren door te pretenderen iedereen te vertegenwoordigen via de rechter de macht kunnen grijpen. Over rechters die er steeds minder vaak voor de burgers zijn en sterk geneigd zijn de autoriteiten te bedienen. En over de (kleine) kans, dat het klimaatarrest van Urgenda nog vernietigd kan worden.

Kijk hier:

Tot de volgende Wynia’s Week!