Wierd Duk: ‘Poetin heeft niet alleen wrok tegen het westen, ook tegen de Sovjet-Unie’

putin
Vladimir Poetin kondigt de oorlog met Oekraïne aan.

In de nieuwste video van Wynia’s Week TV praat Syp Wynia met Wierd Duk, nu Telegraaf-verslaggever, maar eerder onder meer correspondent in Moskou en Berlijn en auteur van een Poetin-biografie. Hij waarschuwde al jaren dat we in Nederland, in het Westen in het algemeen, de wrok van Poetin onvoldoende serieus namen en dus verrast waren door de actuele invasie in Oekraïne.

Poetin ook boos op de Sovjet-Unie

Wierd Duk stelt dat Poetin de afgelopen decennia niet alleen een wrok heeft opgebouwd tegen het westen, maar ook tegen de elite van de Sovjet-Unie, die zich na de val van De Muur omvormde tot de oligarchen van het nieuwe Rusland. Het ligt ook in die lijn dat hij zich steeds nadrukkelijker profileert als de man die het tsarenrijk uit de tijd tot de Russische revolutie wil herstellen.

Wierd denkt dat Poetin ook daarom minder belang hecht aan West-Oekraïne, dat in culturele zin nooit Russisch is geweest, en zich militair concentreert op het oosten, op de hoofdstad Kiev en het zuiden – waardoor een eventueel romp-Oekraïne volledig wordt afgesloten van de Zwarte Zee.

Verzwakte Poetin is niet per se voordeel

Het kan voor Poetin ook nog verkeerd uitpakken, maar dat is niet per se iets om je op te verheugen, zegt Wierd Duk. Een Rusland van een verzwakte Poetin of een Rusland na Poetin kan ook in chaos en geweld vervallen en dan is het Westen mogelijk nog slechter af.

Verder in dit videogesprek: Nederland heeft de geschiedenis afgeschaft en heeft daardoor weinig idee van spanningen in conflictgebieden. En: wat gaan de Amerikanen doen, zijn ze nog wel echt bereid de NAVO-grenzen te verdedigen?

De gesprekken van Wynia’s Week TV (WWTV) zijn nu ook beschikbaar als podcast. Het gesprek van Syp Wynia met Wierd Duk is via de knoppen hieronder te beluisteren.

Nog geen abonnee van WWTV? Abonneert u zich HIER. Welkom!

Wynia’s Week TV, Wynia’s Podcast en de nieuwsbrief van Wynia’s Week op woensdag en zaterdag zijn helemaal gratis. Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Steunt u ook de broodnodige berichtgeving van Wynia’s Week? Graag! Doneren kan HIER. Hartelijk dank!