Nieuwe cijfers over replacement migration: elk jaar worden minstens 40 miljoen mensen migrant, waarvan er ruim 6 miljoen naar Europa komen

Het gaat veel over migratie dezer dagen, maar tot nu toe waren slechts voor een handjevol herkomst- en bestemmingslanden betrouwbare migratiecijfers beschikbaar. Veel landen registreren niet systematisch wie er allemaal weggaan en binnenkomen, en natuurlijk is er ook illegale migratie, die voor een flink deel onzichtbaar blijft in officiële statistieken. En voor zover er wel betrouwbare cijfers waren, werden die vaak maar eens per drie of vijf jaar geactualiseerd.
Een internationale groep onderzoekers heeft nu op een heel andere manier de wereldwijde migratiestromen in kaart gebracht, namelijk door middel van de – geanonimiseerde – locatiegegevens van drie miljard Facebook-gebruikers in 181 landen. Dat is eigenlijk de hele wereld behalve China, waar Facebook is verboden.
Een Facebook-account werd toegeschreven aan een migrant wanneer de inloggegevens lieten zien dat die persoon van een land waar hij of zij minstens twaalf maanden verbleven had, verkaste naar een ander land waar hij of zij weer minstens twaalf maanden bleef.
Fijnmazig onderzoek
Uiteraard zit niet iedere migrant op Facebook, en een groot deel van het werk van de onderzoekers bestond dan ook uit het ontwikkeling en toetsen van een statistisch model dat redelijk nauwkeurig voorspelt welk percentage migranten – afhankelijk van land van herkomst en andere gegevens – wel op Facebook zit, zodat het totale aantal migranten zich laat berekenen. Vervolgens zijn die resultaten getoetst voor landen die wel nauwkeurige gegevens over immigratie en herkomstland bijhouden, zoals Zweden en Nieuw-Zeeland.
Dankzij de Facebook-gegevens konden de onderzoekers ook veel fijnmaziger in de tijd naar migratiestromen kijken dan met overheidsstatistieken mogelijk is. Zo verkregen ze een database van immigratie en emigratie voor elke maand tussen januari 2019 en december 2022 van alle paren landen in het onderzoek. Dat zijn in totaal 181×180 = 32.580 migratiestromen, in omvang variërend van nul tot bijna een miljoen migranten per jaar (van Mexico naar de VS).
Geaggregeerd per regio, levert dat onderstaande Gordiaanse knoop op:

Het diagram toont grote migratiestromen die overbekend zijn, zoals van Latijns-Amerika en de Caraïben naar Noord-Amerika. Vooral daardoor is de VS het grootste immigratieland ter wereld. Het kreeg er in 2022 netto 3,27 miljoen inwoners bij, en er is geen reden om aan te nemen dat de instroom sindsdien is afgenomen. Dat is een jaarlijkse toestroom van bijna 1 procent van de bevolking.
Europa (zonder Oost-Europa) kreeg 7,5 miljoen immigranten te verwerken, maar 1 miljoen daarvan verhuisden binnen Europa zelf, dus er kwamen 6,5 miljoen immigranten van buiten Europa (inclusief migranten uit Oost-Europa), 1,2 procent van de bevolking. Koploper immigratie in West-Europa is Groot-Brittannië, dat in 2022 een netto aanwas van 890.000 inwoners mocht verwelkomen, ofwel 1,3 procent van de bevolking. Opmerkelijk is dat de massale immigratie vanuit Latijns-Amerika en de Caraïben niet alleen richting de VS gaat, maar dat ook nog bijna een miljoen migranten van daar naar Europa gingen.
Een zeer grote migratiestroom waar je eigenlijk nooit iemand over hoort, loopt tussen West- en Zuid-Azië. In 2022 gingen 3,5 miljoen mensen van landen als India, Pakistan en Bangladesh richting de Golfstaten, maar er gingen ook 1,5 miljoen mensen terug. Dit zijn vrijwel allemaal contractarbeiders die daar een aantal jaren gaan werken, maar die vroeg of laat terug naar huis gaan. De reden dat deze migratie vrijwel geruisloos verloopt, is nogal duidelijk: deze migranten bouwen daar geen rechten op. Als hun contract niet verlengd word, gaan ze zonder pardon op het vliegtuig terug naar het land van herkomst.
Nawerking van de coronacrisis
Blijkbaar hebben de Golfstaten een bijna onverzadigbare behoefte aan werknemers, want alleen al Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten namen in 2022 netto 2,6 miljoen immigranten op. Dat is mede een nawerking van de coronacrisis in 2020: toen nam de migratie door alle reisbeperkingen scherp af, en 2022 vertoont nog het inhaaleffect van het opheffen van die reisbeperkingen.

Waar betrouwbare officiële cijfers beschikbaar zijn, komen de cijfers op basis van Facebook-locaties daar vrij nauwkeurig mee overeen, al lijken de Facebook-locaties iets meer migratie op te pikken. De onderzoekers maakten ook een schatting van de emigratie uit China: 1,1 miljoen Chinezen trokken in 2022 de wijde wereld in; de migratie naar China was te verwaarlozen.
Daarmee komt het totale aantal migranten in 2022 op ruim 40 miljoen, en de trend is zeker niet dalend. Anders gezegd: elk jaar pakt een groep mensen ter grootte van de totale bevolking van Nederland, Denemarken, België en Noorwegen z’n koffers en verhuist naar een ander land.
Een bijlage bij het desbetreffende artikel in PNAS geeft een uitsplitsing van emigratie en immigratie voor alle 181 landen, ook voor Nederland. Zij vermelden als migratiesaldo: 67.000 (2019), 25.000 (2020), 56.000 (2021) en 162.000 (2022).
Het is natuurlijk interessant omdat de te vergelijken met de cijfers van het CBS: 108.000(2019), 68.000 (2020), 107.000 (2021) en 224.000 (2022)
De CBS-cijfers zijn dus aanzienlijk hoger. Een belangrijke reden is ongetwijfeld het strengere selectiecriterium bij het Facebook-onderzoek: daar tel je pas mee als migrant tussen land X en land Y als je in beide landen minstens een jaar gebleven bent. Dit is in lijn met de strikte VN-definitie van migratie. Voor deze CBS-registratie speelt de duur van het verblijf in het land van herkomst geen rol, en je telt in het jaar van binnenkomst in Nederland meteen mee als immigrant.
Replacement migration
Dat is een belangrijke nuancering bij dit op zich waardevolle onderzoek: het negeert een omvangrijke groep migranten die van het ene naar het andere land zwerven zonder ergens een heel jaar te blijven. Dat geldt voor veel asielzoekers in Europa, en zal ook gelden voor miljoenen illegale en informele migranten overal ter wereld.
Het westen wordt geacht deze immigratiestroom, ruwweg ter grootte van 1 procent van de bevolking per jaar, over zich heen te laten komen als een natuurverschijnsel. De autochtone bevolking krimpt omdat die veel minder kinderen krijgt dan het vervangingsniveau van 2,1 kinderen per vrouw, maar immigratie zet die krimp om in bevolkingsgroei. Zo kan binnen één generatie de samenstelling van de bevolking beslissend veranderen.
Volgens migratie-experts als Hein de Haas is migratie van alle tijden, maar de combinatie met grootschalige krimp van de oorspronkelijke bevolking is nooit eerder voorgekomen. Daarom spreekt de VN in officiële rapporten gewoon over replacement migration, wat je dus nooit mag vertalen met omvolking, het betreft hier een duurzame demografische transitie die geheel in lijn is met door het westen ondertekende internationale verdragen.
Wynia’s Week verschijnt drie keer per week, 156 keer per jaar, met even onafhankelijke als broodnodige artikelen en columns, video’s en podcasts. De groei en bloei van Wynia’s Week is te danken aan de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan op verschillende manieren. Kijk HIER. Hartelijk dank!