‘Als Trump wint, kan Zelensky het wel vergeten’

1

TV-presentator Charles Groenhuijsen denkt dat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november weer gaat winnen van Donald Trump, ‘want de verkiezingen worden gewonnen door wie meer vrienden heeft dan vijanden’. De tien procent kiezers die nog niet weten op wie te stemmen, zullen volgens Groenhuijsen beslissend zijn.

Het hele gesprek van SYP WYNIA met CHARLES GROENHUYSEN  staat op DEZE VIDEO annex PODCAST van Wynia’s Week TV WWTV, vrij beschikbaar voor alle kijkers en luisteraars.

Groenhuijsen woonde en werkte 23 jaar in de VS, voornamelijk als tv-journalist, en schreef er ook boeken over, zoals het recente De verdeelde staten van Amerika. Waar de meeste tv-correspondenten doorgaans meegaan in de Nederlandse traditie om Democratische presidenten in de VS te omarmen en Republikeinse presidenten te kritiseren, had Groenhuijsen voor de Republikein George W. Bush, die tussen 2001 en 2009 het Witte Huis bewoonde, wel begrip en waardering.

Met de Republikein Donald Trump ligt dat overigens heel anders. Die heeft de Republikeinse partij tot afgrijzen van Groenhuijsen gekaapt met zijn populisme en wordt samen met zijn medestanders door hem als eerste verantwoordelijk gehouden voor de polarisatie in de VS. Dat ‘links’, ‘woke’ en Democratische politici wellicht mede Trump hebben gebaard, ziet hij anders. Al zegt hij wel dat ‘Black Lives Matter’ en dergelijke het Trump en zijn Republikeinen erg makkelijk hebben gemaakt.

Ondertussen is het Amerika van Charles Groenhuijsen en zijn ouders met het vooruitgangsgeloof van de Kennedy’s aan het verpieteren. Slechts een klein deel van de Amerikanen is nog ‘proud to be an American’ en maar 18 procent heeft nog vertrouwen in de politiek. In zijn boek loopt hij diverse groepen Amerikanen langs die de afgelopen tientallen jaren als ‘verlies’ hebben ervaren en ook weinig perspectief zien: christenen, blanken, mannen. Zij vormen een grote voedingsbron voor het succes van Donald Trump.

Aan mokkende Amerikaanse mannen (‘The Boy Problem’) heeft Groenhuijsen een heel hoofdstuk gewijd, want dat ziet hij een groot fenomeen worden, ook in Nederland trouwens. ‘Veel Amerikaanse mannen zijn hun werk in de industrie kwijtgeraakt, de structuur in hun leven is weg, vrouwen zijn succesvoller dan mannen en zij liggen maar op de bank, met bier en porno – te schelden naar de tv. Ze hebben wel niets van Trump te verwachten, maar stemmen wel op hem.’

Groenhuijsen is een boek aan het voorbereiden over het verschijnsel van de mokkende man in een wereld waarin vrouwen – eerder achtergesteld – steeds vaker succesvoller zijn. Hij geeft het voorbeeld van een Utrechtse hoogleraar die geen mannelijke promovendi – want zeurpieten – meer wil begeleiden.

‘Bij God en de NPO is alles mogelijk’

Als niet Joe Biden maar toch Donald Trump in november wint, zullen de gevolgen ook voor Europa niet te overzien zijn, denkt Groenhuijsen. En dan met name als Trump ook grip krijgt op het Congres. ‘Zelensky’ – de Oekraïense president – ‘kan het dan wel vergeten’. Het economisch protectionisme – waar Biden trouwens ook wat van kan – zal dan ook verder de kop opsteken. En in Europa zal, zo denkt Groenhuijsen, een overwinning van Trump voor rugwind zorgen voor ‘populisten’ in landen als Hongarije, Frankrijk en ook Nederland.

Groenhuijsen houdt dan wel op met de talkshow Op1, want die wordt opgeheven. Maar hij heeft wel ‘een paar ideeën’ gedropt bij de NPO voor een aantal nieuwe programma’s, waarbij hij deels voortborduurt op eerder kijkcijfersucces. Maar bij de NPO hielden ze de boot vooralsnog af. Zijn suggesties werden als ‘ouderwetse tv’ van de hand gewezen. Groenhuijsen houdt echter moed: ‘Ouderwets – dat wordt ook gezegd van programma’s waar dikwijls wel veel naar wordt gekeken. En bij God en de NPO is alles mogelijk.’

Wynia’s Week is er twee keer per week, vaak met video en podcast over actuele en veelbesproken onderwerpen. De duizenden donateurs maken dat mogelijk. Steunt u ook dit onafhankelijke journalistieke werk? Graag! Doneren kan HIER. Hartelijk dank!