De ouwe hap heeft het ook niet makkelijk

koningin-elizabeth-ridder-captain-tom-moore
Koningin Elizabeth ridderde Captain Tom Moore

De ouwe hap heeft het gehad. Als je niet al van tevoren de pijp aan Maarten hebt moeten geven, worden we allemaal lid van de oude hap. Dan heb je het wel gehad. Je hebt niks meer te zeggen. Andere generaties bepalen het voor jou. Als je een beetje pech hebt, zit je eenzaam in de kou. Er bestaan wel zogenaamde ouderenpartijen. Maar Henk Krol heeft de naam van een ervan onlangs veranderd in Partij van de Toekomst. De ouwe hap heeft geen toekomst. Wat moet die daar mee?

Vroeger werden oude mensen nog wel gewaardeerd. Maar die worden nu steeds maar ouder. Dat heeft men dus afgeleerd. Nu zitten oudjes in de weg. Zijn zestigers soms nog middelbaar. En gaan die later met pensioen. Omdat hun ouders dan nog leven. Dat moet toch ergens van betaald worden. Dus ging het pensioenstelsel op de schop. En weten jongeren niet meer wat ze later als pensioen mogen verwachten. Geen wonder dat zoiets de oude hap niet in dank wordt afgenomen.

Vertederende kromme oudjes

Het is normaal dat krasse knarren, zelfs die uit de happy few, op ‘n gegeven moment plaats moeten maken voor een jongere garde. En daarna alleen nog in de publiciteit komen als ze dood gaan. Of als bekend wordt dat die knappe jongen van vroeger later vaak een scheve schaats heeft gereden.

Soms wordt een honderdjarige nog door de Queen geridderd. Omdat hij 33 miljoen euro ophaalde tegen een Chinees biowapen. De foto van die twee kromme oudjes is nog steeds vertederend. ¹ 

Wanneer je tot de ouwe hap gaat behoren, merk je dat ook aan jezelf. Je hoeft niet meer zo nodig naar Hoppe. Je hoeft niet meer zo nodig naar búiten. Punt. Alleen voor de vuilnis. Boodschappen kun je laten brengen. Oude herinneringen komen op. Dat je verliefd werd op Shirley MacLaine en daarom de welhaast vergeten The Trouble with Harry uit 1955 altijd de beste Hitchcock-film hebt gevonden.

Voordeel: je hoeft niet meer

Zo’n periode in het leven heeft ook aangename kanten. Als je kleinkinderen groter worden, hoef je niet meer op te passen. Je hoeft niet meer met die kinderen naar Artis en ze daar voortdurend in de gaten houden om te voorkomen dat er eentje te dicht bij de tijgers komt. Of naar de Beekse Bergen, waar eentje vanuit de bus een van de apen een dropje wil geven, waarna die aap het hele rolletje drop inpikt, dat vervolgens dus nooit meer terugkwam. Je hoeft niet meer mee naar Zandvoort, de hele dag in het zand angstvallig zitten toekijken, zodat je het op tijd merkt als er eentje in zee dreigt te verdrinken. En je hoeft niet meer mee naar De Efteling om urenlang attracties te bewonderen die je nooit eerder hebt gezien en waar je nu niet meer in durft. 

Weet je, opa, ik vind het verdomd lullig voor je dat ze Willem Drees uit de vernieuwde Canon van Nederland hebben gekukeld. En Marga Klompé mocht blijven. Dat is je reinste discriminatie toch! ²

Drees was veel belangrijker dan Klompé

Een schande is het. Willem Drees was voor Nederland veel belangrijker dan Marga Klompé. In de tijd van zijn tweede kabinet is in 1957 de AOW ingevoerd. Nederland had toen 11 miljoen inwoners. ³

Nu zijn dat er bijna 18 miljoen. Bijna 70% meer dan toen. Dan kun je dat best vertalen in een Canon van een land door er meer in te zetten naarmate er meer inwoners zijn. Het hoeft geen axioma te zijn de geschiedenis van Nederland onder te brengen in een Canon van 50 vensters. ⁴  Dat kunnen er best meer zijn, zodat je niet bij iedere vernieuwing weer iets weg moet gooien en anderen tegen de schenen gaat schoppen. Wie die laatsten zijn, is afhankelijk van wie er weggooit.   

In 1957 waren er nog geen Groenen. Nu bepalen ze in Amsterdam meestal wat er gaat gebeuren. Jesse Klaver probeert dat landelijk ook, maar dat lukt nog niet zo best. Amsterdam heeft een groot tekort aan openbare bankjes. Waarop ouderen kunnen gaan zitten als ze van huisarts, cardioloog, fysiotherapeut, of van zichzelf moeten gaan wandelen en tussendoor ergens willen gaan zitten als ze moe worden.

De bankjes zijn te laag

Veel bankjes in Amsterdam zijn te laag. Als oudjes daarop willen gaan zitten, kúnnen ze dat soms niet eens als ze een heup- of een knieprothese hebben. En als ze het wel kunnen, komen ze soms niet meer overeind. Of met pijn in de benen, de heupen of de rug. Die bankjes zijn ook vaak smerig. Vol met vogelpoep of andere smurrie. Schoongemaakt worden ze niet.

Nou hebben ze in Amsterdam een ouderenpartij in de Gemeenteraad. Die heet Partij van de Ouderen en heeft een zeer ijverige fractievoorzitter, Wil van Soest, bijna 83 jaar oud. Toen zij op de hoogte kwam van die kwestie met die bankjes, heeft ze er meteen in de raad werk van gemaakt. De gemeente heeft daarop beloofd er iets aan te doen. Kijk, zo’n mens moet je hebben.

Jij hebt wel een invalidenkaart. Wanneer je rond de 80 bent, beetje slecht ter been, en nog auto mag rijden, maken artsen geen problemen en kun je zo’n kaart zo krijgen. Met die kaart kun je overal in Amsterdam gratis en voor niks parkeren. Ook langs de grachten in het centrum. Waar gezonde jongere stervelingen een klein kapitaal kwijt zijn als ze daar wekelijks regelmatig moeten komen, kun jij lekker gratis staan. Mits er plaats is.

En dat is nu een probleem. Want het gemeentebestuur heeft al vele jaren het onderhoud van kades langs en bruggen over de grachten laten versloffen. Waardoor de boel is verzakt en bruggen dreigen in te storten. Dat moet nu allemaal zo snel mogelijk degelijk worden hersteld. Voor zover daar geld voor is. Dus zijn honderden meters kade niet bereikbaar, laat staan om er auto’s langs te parkeren. En loop je risico dat bruggen die je over moet om je doel te bereiken, onder je auto instorten.

Wat moet je dan met je invalidenkaart? Bij de RAI parkeren? Je met een taxi naar de eerste tramhalte na de RAI laten brengen omdat je dat hele eind niet wilt lopen? Trams ingaan, die altijd vol zitten. Die veel sneller optrekken dan die oude vertrouwde blauwe trams met open achterbalkon van vroeger, waardoor je meteen na instappen dreigt om te vallen wanneer je je niet stevig aan een of andere stang kunt vasthouden?    

Wat moet je nog met je invalidenkaart?

De Groenen willen het centrum van Amsterdam autovrij maken. 10.000 parkeerplaatsen verdwijnen. Daar gaat je invalidenkaart. En daar gaan de inkomsten van de gemeente van al die dure plaatsen. In 2025 mogen alleen nog emissievrije auto’s de stad in. ⁵ En fietsen natuurlijk. Een Venetië met fietsen. Als je je daar op je oude dag tussen begeeft, wordt je zo door jong grut omver gereden en breekt je heup alsnog.

Moet je dan verhuizen naar een gehucht in Drenthe? Dan moet je eerst maar eens uitzoeken of ze daar buiten bankjes hebben die hoog genoeg zijn. En of de Albert Heijn of de Jumbo daar bezorgt. Supermarkten ingaan is tegenwoordig geen pretje meer. Of er een slager en een groenteboer is die aan huis wil leveren. Of ze überhaupt voedsel hebben dat jij met je dieetvoorschriften mag nuttigen. Of er een goede huisarts en een redelijke tandarts te vinden is. Of er een kapper is, een pedicure, een fysiotherapeut. Waar een goed ziekenhuis staat. Of je daar met een mondkapje op in moet of juist niet. Want zoiets schijnen ze tegenwoordig zelf te mogen voorschrijven. Wat de wachttijden zijn. Wie je kan helpen als je niet meer zo mobiel bent. Waar je naartoe kunt als je niet langer meer thuis zou kunnen blijven.

Blijf weg uit het verpleeghuis!

Al die informatie heb je al lang over Amsterdam. Daar is alles te vinden. Keuze genoeg. Nog steeds.

Ach, voor de rust hoef je niet naar Drenthe te verhuizen. Je kent er geen hond. Last van vliegtuigen heb je in Amsterdam nauwelijks nog nu er zo weinig wordt gevlogen. En wanneer die Groenen dan zo milieubewust zijn, laten ze er dan voor zorgen dat Nederlandse en Europese politici met de trein gaan in plaats van te vliegen. Wel met een goed mondkapje op natuurlijk. Dat ook de neus bedekt.

Hasj roken ze in Drenthe vast ook wel. Verhuizen om die stank te ontlopen helpt dus niet. En het is een verrekt eind weg van je nageslacht. Als je zelf niet meer mag autorijden en de trein niet in durft of wilt, zit je alleen maar zielig te vereenzamen en af te wachten of dat nageslacht ooit zal komen.

Maar ja, dat vereenzamen doe je ook in een verpleeghuis. Daar moet je zo lang mogelijk wegblijven.  

Sommigen doen moeilijk over bezoek. Bij anderen kun je soms lichtelijk besmet raken en ga je veel eerder dood dan wanneer je thuis was gebleven. Want beter worden op een ic-bed kun je op jouw leeftijd wel vergeten.

Hé opa! Wakker blijven! Niet in slaap vallen! Ik ben tegen jou aan het praten.

Noten

¹ The Queen riddert kolonel Moore die Engeland redde van Duitsers én Chinezen, Foto met stijl afkomstig van Geen Stijl.
https://www.geenstijl.nl/5154454/the-queen-riddert-kolonel-moore-die-engeland-redde-van-duitsers-en-chinezen/

² Marga Klompé troeft Willem Drees af in vernieuwde Canon van Nederland. Door Piet Venhuizen, De Gelderlander, 22 juni 2020.
https://www.gelderlander.nl/arnhem/marga-klompe-troeft-willem-drees-af-in-vernieuwde-canon-van-nederland~a1a0db1c/

³ : Enkele cijfers over de bevolking in 1957, Ned. T. Geneesk. 16 augustus 1958, 102. II. 33.
https://www.ntvg.nl/system/files/publications/1958116120009a.pdf

⁴ De Canon van Nederland, Historiek
https://historiek.net/canon-van-nederland-50-vensters/

⁵ GroenLinks: binnenstad van Amsterdam moet autovrij, NOS, 14 september 2017
https://nos.nl/artikel/2192872-groenlinks-binnenstad-van-amsterdam-moet-autovrij.html