‘Een nieuw regeerakkoord? Dat moet niet zo moeilijk zijn’

WWTV Syp & Pim over VVD 9-12-23

Waarom wil de VVD niet meeregeren? ‘Ten eerste omdat Mark Rutte dat liever niet heeft,’ zegt SYP WYNIA in dit videogesprek met PIM VAN GALEN. ‘En ten tweede omdat er nogal wat D66-achtigen in de top van de VVD zitten,’ zegt Wynia. ‘Terwijl de meerderheid van de achterban liever de Bolkestein-partij van vroeger heeft, is de leiding meer van de D66-vleugel.’ Het videogesprek van Van Galen en Wynia is ook te beluisteren als podcast.

Wynia noemt behalve Mark Rutte – altijd al van de D66-vleugel – ook de mensen die Rutte groot gemaakt heeft, zoals Sophie Hermans, Eric van der Burg en Christianne van der Wal. En wellicht ook Dilan Yesilgöz, de nieuwe leider, die nu – alsof ze nog steeds een coalitie met D66 vertegenwoordigt – waarschuwt voor minder Europa en minder klimaatbeleid.

Van activisme naar realisme

Hoewel zowel de VVD als Pieter Omtzigt op de rem trappen, moet het niet zo moeilijk zijn samen met BBB en PVV een kabinet te vormen, zegt Wynia. ‘Er zijn genoeg overeenkomsten en er is ook genoeg om uit te ruilen, zegt hij. ‘

‘De hoofdlijn moet zijn: van activisme naar realisme. Niet meer koploper van klimaat, stikstof, van Europa en van de NAVO. Maar een gewoon Europees land, net als de buren. En verder nemen we ook delen van het asielbeleid van de buren over, zodat Nederland voor asielzoekers niet meer extra aantrekkelijk is.’

Wynia’s Week is er diverse keren per week, als video, als podcast en als internetkrant. Wynia’s Week bestaat nu 5 jaar en viert het jubileum deze maand. Doet u mee, als donateur? Hartelijk dank!