‘Er valt voor het nieuwe kabinet juist veel te halen in Brussel’

WW 25 mei 2024 WWTV Syp en Pim
(Beeld: ANP)

De nieuwe regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft ook zonder dat er al een premier is de wind mee. De onderlinge samenhang lijkt beter dan in voorgaande maanden en de oppositie maakt een machteloze indruk. Is oppositieleider Frans Timmermans niet aan het verbleken? Haalt hij de kerst?

SYP WYNIA en PIM VAN GALEN bespreken in deze video annex podcast de stand van het land. Kan de nieuwe regering straks wel potten breken in Brussel? Syp noemt het kletspraat dat er in Brussel niets te halen zou zijn over asiel, migratie, stikstof en de Europese contributie. Over alles valt immers te onderhandelen, als je maar niet – zoals de Rutte-kabinetten deden – steeds vijanden maakt door andere landen de maat te nemen.

Syp Wynia: ‘Nederland heeft er onder voorgaande kabinetten een gewoonte van gemaakt om niet voor het eigen belang op te komen, maar zich intensief met het grote geheel te bemoeien en andere landen de les te lezen. Eerst moesten ze allemaal hard bezuinigen, vervolgens moesten ze allemaal asielzoekers opnemen of we vonden dat ze niet deugden. Zo doe je het precies verkeerd. Laat Brussel maar de zedenmeester uithangen, maak zelf niet onnodig vijanden en kom op voor het belang van je eigen burgers. Dat word je dan echt wel gegund.’

De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER. Hartelijk dank!

Deze WWTV-video is ook te beluisteren als podcast, zowel via Spotify als via Apple. Kijk HIER.